در سفر رییس جمهور و هیات همراه به کردستان قرار است دولت از نزدیک در جریان مشکلات و کمبودهای استان در بخشهای مختلف قرار گیرد و برای رفع آنها چارهاندیشی کند.
کردستان به لحاظ جغرافیایی دارای ظرفیتها و توانمندیهایی از جمله اراضی مستعد کشاورزی و باغداری، معادن مختلف، مرزی بودن و قرارگیری در کریدور شمال به جنوب است که استفاده حداکثری از این پتانسیلها میتواند توسعه استان را شتاب دهد.
تکمیل طرحهای نیمه تمام از جمله طرح انتقال آب سد آزاد به سنندج، تکمیل طرح راه آهن تهران-همدان-سنندج، توسعه و ارتقای راههای شهری و روستایی و اشتغالزایی و افزایش سرمایه گذاری اقتصادی در کردستان از مهمترین مطالبات مردم است.
توجه ویژه به رفع مشکلات کمی و کیفی و تامین آب شرب، یکی از مهمترین دغدغههای مردم و مطالبه مسئولان استان از رییس جمهور است.
از جمله این خواستهها، بهره برداری از پروژه سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه سنندج و رفع طعم و بوی نامطلوب آب شرب این شهر است.
جمع آوری و تصفیه فاضلاب در راستای سلامت و بهداشت عمومی مردم و محیط زیست از جمله درخواست ها از رییس جمهور دولت سیزدهم می باشد، مشکلات آبرسانی به شهرها و روستاها و جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهر و روستاها به ویژه مناطقی که در حاشیه سدها است، در این سفر به رییس جمهور منعکس می شود.
ایجاد تاسیسات آب و فاضلاب نواحی حاشیه شهرهای استان و بازسازی شبکه های فرسوده آب و فاضلاب، از دیگر مواردی است که امید است مورد توجه رییس جمهور قرار گیرد و اعتباراتی مناسب برای این مهم اختصاص داده شود.
استان کردستان بهعنوان یکی از استانهای مرزی کشور و مسیر ارتباطی بین شماری از استانهای شمال غرب و جنوب غرب، بهعنوان یکی از کریدورهای مهم ارتباطی در کشور مطرح است و به همین دلیل وجود مسیرهای مختلف ارتباطی در این استان یکی از نیازهای لازم و حیاتی به شمار میرود.
کردستان در حوزه راه و شاخصهای بهرهمندی از این ظرفیت یکی از استانهای محروم کشور محسوب می شود و حالا تکمیل زیرساخت های ارتباطی مطالبه مهم کردستانی ها از دولت سیزدهم است.
در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اقدامات و تلاشهای مختلفی در راستای توسعه شبکه زیرساختی راه در استان کردستان صورت گرفته است ولی به دلیل محرومیتهای قبلی و همچنین نبود برنامهریزی مناسب، همچنان کردستان در شاخصهای مختلف حوزه راه یکی از استانهای کم برخوردار کشور به شمار میرود.
کیلومتر کریدور شمال- جنوب در کردستان بعد از ۱۰ سال همچنان بلاتکلیف است و راه های روستایی نیز وضعیت اسفناکی دارند که با اعتبارات سفر ریاست جمهوری شاید شاهد رونق این پروژه ها خواهیم بود.
کریدور غرب از بزرگترین طرحهای بزرگراهی کشور است که مطالعات این طرح در سال ۱۳۸۲ آغاز و اولین مناقصه قطعه اول طرح در کردستان سال ۱۳۸۴ برگزار و همان سال نیز عملیات اجرایی آغاز شد.
۳۲۰ کیلومتر این پروژه در استان کردستان واقع شده است که ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما به دلیل عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران این پروژه تعطیل است.
در کنار راه و جاده، کردستان در دو بخش دیگر ارتباطی شامل ارتباط هوایی و قطار هم استان کم برخورداری در کشور است چراکه در حال حاضر تنها فرودگاه سنندج در استان مورد بهرهبرداری قرار میگیرد که در طول روز فقط یک پرواز و فقط به مقصد تهران دارد.
در بخش ارتباط ریلی هم استان کردستان وضعیت بهمراتب بدتری دارد و هماکنون از معدود استانهای کشور به شمار میرود که هنوز ارتباط ریلی نداشته و پروژه راهآهن همدان - سنندج، سالهاست در میان وعدههای عملی نشده مسئولان در دولتهای متعدد اجرایی نشده است.
مردم کردستان حدود ۱۸ سال است که چشم انتظار به صدا در آمدن سوت قطار در این خطه از میهن اسلامی هستند و اکنون برای تکمیل این پروژه انتظار اقدامات عملی و موثر را از سوی دولت دارند.
مسیر ریلی غرب کشور به دلیل جمعیت قابل توجه ساکنان استانهای غربی، تولید دهها میلیون تن محصولات کشاورزی، باغی و دامی و همچنین معادن بسیار غنی در این منطقه دارای اهمیت ویژه ای بوده و همچنین میتواند راه آهن آسیای میانه را به کرانههای مدیترانه متصل نموده و کریدور بسیار مهمی را به دیگر نقاط دنیا فراهم کند.
پروژه راهآهن همدان - سنندج جزو پروژههای مصوب در سال ۱۳۸۳ بود که فاز نخست آن از تهران به همدان در سال ۱۳۹۶ افتتاح شد اما همچنان تکمیل این پروژه حیاتی استان بلاتکلیف مانده و باید دید در سفر رییس جمهور تا چه میزان بودجه برای تکمیل هر چه سریع تر این پروژه در نظر گرفته خواهد شد.
بدون شک تکمیل راه آهن کردستان و اتصال این استان مستعد به خطوط ریلی سراسری میتواند نقش بسزایی در شکوفایی اقتصادی و ارتقای معیشت در این منطقه داشته باشد.
با توجه به جمعیت بالای افراد بیکار در جامعه، امروز ایجاد اشتغال مساله اصلی جوانان است که باید مورد توجه اساسی قرار گیرد.
مساله تامین مسکن نیز یکی دیگر از نیازهای اساسی مردم است، نیاز است تسهیلات ارزان قیمت و با بهره کم به اقشار مختلف جامعه اختصاص یابد تا بتوانند نسبت به تامین مسکن خود اقدام کنند.
کارگران به دلیل بالا رفتن هزینهها توانایی پس انداز را ندارند به همین دلیل لازم است که تسهیلات با بهره کم و طولانی مدت به آنها اعطا شود تا نیاز مسکن خود را رفع کنند.
توجه به رونق واحدهای تولیدی و صنعتی را از دیگر موارد اساسی است و سرمایه گذاری و احداث واحدهای تولیدی و صنعتی در مقیاس بزرگ با اشتغالزایی فراوان نیاز ضروری استان است تا بتوان مساله بیکاری را حل کرد.
تعدادی طرح نیمه تمام نیز از سنوات گذشته با پیشرفت فیزیکی بالای ۹۰ درصد باقی مانده که اتمام این طرحها نیز باید در اولویت قرار گیرد.
حالا به پتانسیل استان در بخش های دیگر از جمله کشاورزی اشاره کنیم. کردستان یک میلیون و ۲۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که از این میزان سالانه ۷۸۳ هزار هکتار آن به زیرکشت محصولات زراعی می رود، ۳۸۱ هزار هکتار آن هم آیش بوده و ۵۳ هزار هکتار را هم باغات تشکیل داده است؛ از ۸۳۶ هزار هکتار اراضی زیرکشت محصولات کشاورزی کردستان ۷۰۵ هزار هکتار آن دیم و ۱۳۱ هزار هکتار آن هم آبی است.
جمعیت بهرهبردار کشاورزی استان کردستان ۱۲۲ هزار نفر است که (در شرایط جوی مناسب) سالانه حدود سه میلیون تُن محصولات کشاورزی (زراعی و باغی) تولید می کنند که بیش از ۴۴۰ هزار تُن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی مربوط به بخش زراعت است.
عمده محصول زراعی استان کردستان گندم و بیشترین محصول تولیدی باغی نیز توت فرنگی با حدود ۶۲ هزار تن در سال، رتبه اول تولید این محصول را در کشور به خود اختصاص داده است.
با همت جهاد کشاورزی و با مشارکت خود کشاورزان مشکلات عدیده فراوانی که در عرصه تولید توت فرنگی وجود داشت در چند سال اخیر حل شده است و با وجود خدمات و فعالیتهای مؤثری که در تولید و عرضه توت فرنگی توسط جهاد کشاورزی صورت گرفته اما همچنان خلاء و مشکلات زیادی در این زمینه وجود دارد که نیازمند بررسی و برنامه ریزی بهتر و بیشتر برای رفع آنها ضرورت دارد و امید است با اقدامات خوبی که جهاد کشاورزی طی چند سال اخیر در دستور قرار داده سال آینده در حوزه توت فرنگی و در مجموع در کشاورزی استان شاهد رفع موانع پیش رو و توسعه بیشتر آن باشیم.
اکنون و در آستانه سفر رئیس جمهور به کردستان، مردم انتظار دارند که با تصویب و اختصاص اعتبارات ویژه مسیر توسعه و پیشرفت استان بیش از گذشته فراهم شود.
کردستان مقصد بیست و هفتیمن سفر استانی رییس جمهور و هیات دولت انتخاب شده که روز جمعه ۱۷ تیر انجام می شود و تا ساعاتی دیگر مردم این استان میزبان رییس جمهور و هیات همراه باشند.