ماهی یکی از مواد غذایی است که فواید آن برای سلامتی و به ویژه نقش آن در محافظت در برابر تعدادی از انواع سرطان مورد بررسی قرار گرفته است و در دستور العملها و توصیههای متخصصان تغذیه بیشترین حضور را دارد و در بین مردم رواج پیدا میکند.
ارتباط مصرف ماهی با سرطان پوست
بر خلاف مطالعات قبلی که نقش خوردن ماهی را در محافظت از بدن در برابر تعدادی از سرطانها بهویژه سرطانهای دستگاه گوارش تأیید میکرد، تحقیقات علمی جدید نشان داده است که مصرف زیاد ماهی ممکن است باعث سرطان پوست شود.
محققان مرکز سرطان Mercy Health Lakes در میشیگان ایالات متحده، ۴۹۰۰۰۰ آمریکایی بین ۵۰ تا ۷۱ سال را در یک دوره ۱۵ ساله تحت نظر قرار دادند و دریافتند کسانی که ماهی زیادی میخوردند در مقایسه با افرادی که کمترین میزان ماهی را مصرف میکنند، به میزان ۲۵ درصد احتمال ابتلا به سرطان پوست در آنها بیشتر است.
در این مطالعه، افرادی که به سرطان پوست مبتلا شده بودند، اغلب روزانه ۴۳ گرم ماهی مصرف میکردند.
"یونیونگ چو" محقق اصلی این مطالعه و دانشیار دانشکده پزشکی " وارن آلبرت" در دانشگاه براون، احتمال داده است که وجود آلایندههایی مانند جیوه و بیفنیلهای پلی کلره در سطوح بالا در ماهی، عامل سرطان پوست است.
چو در مقالهای که در مجله Cancer Causes and Controls منتشر شده است، میگوید: قبل از اینکه بتوانیم توصیهای در مورد رژیم غذایی مرتبط با ماهی و مقادیر توصیهشده ارائه دهیم، تحقیقات بیشتری برای تأیید تکرار این یافتهها مورد نیاز است.
فواید تغذیهای ماهی
در حالی که منتظر تایید نتایج مطالعه علمی قبلی هستیم و کارشناسان توصیههایی را برای تغذیه ایمن ماهی ارائه میکنند، در اینجا به فواید فراوانی که خوردن ماهی ارائه میدهد میپردازیم:
ماهی معدن انبوهی از ویتامینها و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، آهن، روی، ید، منیزیم، پتاسیم، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب است.
به گفته همان منبع، مطالعات به اتفاق آرا توافق کرده اند که خوردن ماهی از حداقل ۱ تا ۲ وعده در هفته فواید زیادی برای بدن انسان به همراه دارد و ماهی یکی از بهترین غذاهای پروتئینی است، زیرا منبعی غنی از پروتئین بالا است.
فواید سلامتی ماهی را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
-رشد و عملکرد مغز و نورونها را تقویت میکند که این به دلیل موارد زیر است:
ماهی اگر توسط زن باردار خورده شود، اسیدهای چرب ضروری و مواد معدنی ضروری برای رشد اعصاب و مغز جنین تامین و رشد ذهنی و بینایی مناسب برای او را تضمین میکند.
برخی از مطالعات رابطهای بین دریافت امگا ۳ و کاهش خطر افسردگی، زوال عقل و بیماری آلزایمر پیدا کرده اند.
اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی نقش مهم و اساسی در تقویت عملکرد انتقال دهندههای عصبی، افزایش حافظه، تمرکز و فرآیندهای مختلف ذهنی دارند.
مشخص شده است که خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل در افراد مسن که حداقل یک بار در هفته ماهی و غذاهای دریایی میخورند کاهش مییابد.
مشخص شده است کسانی که به طور منظم ماهی میخوردند نسبت به کسانی که ماهی مصرف نمیکنند، میزان افسردگی کمتری دارند.
- ارتقاء سلامت قلب
محتوای بالای اسیدهای چرب ضروری ماهی، نقش مهمی در حفظ سلامت قلب و عروق، کاهش فشار خون و کاهش خطر سکته و حملات قلبی دارد. زیرا ماهی این توانایی را دارد که:
مبارزه با عفونتهایی که ممکن است بر شریانها و رگهای خونی تأثیر بگذارد.
احتمال لخته شدن خون را کاهش میدهد.
سطح چربی و کلسترول بد (LDL) خون را کاهش میدهد.
سطح فشار خون را کنترل میکند.
خاصیت ارتجاعی عروق خونی را بهبود میدهد.
- پیشگیری از آرتروز
مشخص شده است که خوردن منابع امگا ۳، مانند: ماهیهای چرب، فواید زیر را برای مفاصل دارد:
خطر ابتلا به عفونتها به خصوص آرتریت را کاهش میدهد.
علائم آرتریت روماتوئید، بیماریهای خود ایمنی و پسوریازیس را تسکین میدهد.
- پیشگیری از سرطان
برخی از نتایج تحقیقات، مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ را با کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان به میزان بالا، به ویژه سرطانهای دستگاه گوارش، سرطان دهان، سرطان مری، سرطان روده بزرگ، سرطان پروستات و سرطان تخمدان مرتبط دانسته اند.
- پیشگیری از آسم در کودکان
مشخص شده است کودکانی که مقدار بیشتری ماهی میخوردند نسبت به دیگران شانس کمتری برای ابتلا به آسم و علائم آن داشته اند.
- پیشگیری از دیابت
علاوه بر این واقعیت که خوردن ماهی برای بیماران دیابتی به آنها کمک میکند تا سطح قند طبیعی خود را حفظ کنند، رابطهای بین مصرف منابع اسیدهای چرب ضروری و امگا ۳ و کاهش خطر ابتلا به دیابت پیدا شده است؛ بنابراین خوردن ماهی و غذاهای دریایی برای دیابتیها و پیشگیری از آن نقش مثبتی خواهد داشت.
منبع: اسکای نیوز