سایر زبان ها

صفحه نخست

انتخابات

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیا BRICS هژمونی دلار را از بین خواهد برد؟

 گاه دشمنی‌های مشترک می‌تواند دوستان صمیمی را بیشتر به هم نزدیک کند.

 گاه دشمنی‌های مشترک می‌تواند دوستان صمیمی را بیشتر به هم نزدیک کند. موضوعی که به نظر می‌رسد در عرصه تعاملات بین المللی هم چندان قریب الوقوع نیست.

حالا مدتی است که کشورهایی که مورد دشمنی مشترک یک کشور قرار گرفته اند در صدد هستند که تا با فشردن دست دوستی یکدیگر بتوانند رو به روی یک دشمن مشترک قد علم کنند.

کشورهایی که براساس آمارها صرفا تا مارس ۲۰۲۲ شامل افغانستان، بالکان، بلاروس، برمه، جمهوری آفریقای مرکزی، کوبا، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، هنگ کنگ، ایران، عراق، لبنان، لیبی، مالی، نیکاراگوئه، کره شمالی، روسیه، سومالی، سودان، سودان جنوبی، سوریه، اوکراین، ونزوئلا، یمن و زیمبابوه می‌شود.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم در ایران هم تاکید بر روابط با همسایگان بیشتر و بیشتر شده است و به گفته عباس مقتدایی نایب رئیس دوم کمیسیون امنیت ملی مجلس «سفر اخیر آقای رئیسی به روسیه، در راستای تقویت همکاری‌های ایران با همسایگان و کشورهای آسیایی قرار داشته و این همکاری در حال گسترش است. کشورهایی نظیر ایران، چین، هند و قدرت‌های مهم آسیایی می‌توانند با همکاری‌های افزون‌تر، مسیر هموار‌تری را برای ایجاد منافع مشترک در منطقه آسیا ایجاد کنند.»

 رئیس جمهور کشورمان همچنین در سخنانی در جمع مقام‌های شرکت کننده در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای تاکید کرد که جهت‌گیری سیاست خارجی ایران تمرکز بر «چندجانبه‌گرایی اقتصادی» و تقویت «سیاست همسایگی» به معنی وسیع آن و تقویت حضور در سازمان‌های منطقه‌ای خواهد بود.

و حالا پس از عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در نامه‌ای خواستار حمایت هند برای عضویت ایران در «بریکس BRICS» شده است.

نامی که شاید بد نباشد درباره آن بیشتر بدانیم.

همه در برابر یکی 

موضوعی که حسین کنعانی مقدم کارشناس مسائل سیاسی پاسخ آن را اینگونه به ما داده است که در سال ۲۰۰۶ میلادی جریان سالانه سازمان ملل و نیویورک سران کشور‌های برزیل، روسیه، هند، چین  با هم ملاقات کرده و گروه بریکس را تشکیل دادند.

نام این گروه که مخفف اول حرف کشورهای عضو آن است ابتدا بریک بود اما پس از پیوستن آفریقای جنوبی، در سال ۲۰۱۰ به بریکس تغییر نام یافت، نامی که جمهوری اسلامی ایران هم می‌خواهد جزوی از آن باشد.

وی در ادامه گفت که بعدها بحثی مطرح شد تحت عنوان بریکس پلاس و این ایده مطرح شد که کشورهای دیگر هم به این مجموع بپیوندند. پیشنهاداتی از جمله پیوستن پاکستان، بنگلادش،ایران ، نیجریه، کره جنوبی ،مکزیک ،ترکیه ،اندونزی ،فیلیپین و ویتنام مطرح شد که اگر این کشورها به آن پیوندند عملا می توان گفت که بزرگترین قدرت اقتصادی جهان خواهد شد که در برابر آمریکا خواهد ایستاد و دلار و یورو را از گردونه اقتصادی جهان دور خواهد کرد.

شاهد مثال موضوعی که کنعانی مقدم به آن اشاره کرد یعنی  گسترش این سازمان همین است که وانگ یی، مشاور دولتی و وزیر خارجه چین، در نشست آنلاین وزرای خارجه بریکس گفته بود مبنی بر اینکه چین پیشنهاد می‌کند روند توسعه این گروه آغاز شود، معیارها و رویه‌های توسعه بررسی شده و به تدریج با اجماع این اقدام صورت بگیرد.

شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، نیز در سخنرانی پیش از نشست وزرای خارجه بریکس، خواستار تقویت همکاری ها شده بود و از دولت آرژانتین برای شرکت در نشست بریکس دعوت کرده بود.

سازمانی که کم‌تر از ۱۰ سال آینده نصف اقتصاد دنیا را در اختیار خود دارد

مهدی خورسند هم کارشناس دیگری بود که درباره هدف گرد هم آمدن این گروه ها گفته است که با اینکه این پیمان، ماهیت اقتصادی دارد اما اعضا انتظار اقتصاد سیاسی نیز از این پیمان دارند. هند اساسا به دنبال کسب حق وتوی شورای امنیت است.

به گفته خورسند برزیل می‌خواهد با عضویت در این پیمان، مسیر عضویت در گروه هشت را برای خود هموار کند. چین در پی این است که با متنوع کردن پیمان‌‌ها و اتحادیه‌‌های مختلف در مناطق مختلف دنیا، سرعت افول هژمونی آمریکا را افزایش دهد. روس‌‌ها به دنبال احیای هژمونی خود هستند و آفریقای جنوبی نیز در پی افزایش نفوذ خود در آفریقا است.

خورسند می گويد همه این کشورها، اهداف مختلفی را پیگیر هستند و شاید نقطه مشترک همه اعضای این پیمان، توافق بر این دیدگاه است که در کنار هم نشستن آنها، عایدی بیشتری برایشان دارد تا اینکه بخواهند در صحنه تجارت بین‌‌الملل به تنهایی عمل کنند.

او این را هم گفته است که به گفته اقتصاددانان کمتر از ۱۰ سال آینده نصف اقتصاد دنیا را در اختیار خود دارد، اولین اقدامش، کاهش سهم دلار از تجارت دوجانبه و چند جانبه اعضای این پیمان بوده است. سهم دلاری تجارت متقابل کشور‌های پیمان بریکس سال به سال در حال کاهش است و طبق آخرین مستندات منتشر شده، استفاده از دلار در تجارت گروهی اعضای بریکس، به زیر ۷۰ درصد رسیده است. نوع عملکرد این اعضا کاملا در مقابله با نظم لیبرالی صحنه تجارت بین الملل است.

راهی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها 

حسین کنعانی مقدم درباره منافعی که این سازمان برای ایران دارد نیز گفته که با توجه به سیاست‌های دولت سیزدهم و تاکید بر افزایش منطقه‌ای و همسایگان و حضورش در شانگهای و عضویتش در مجموعه‌هایی نظیر اوراسیا و آسه‌آن همه اینها حاکی از این است که ایران برای رشد و توسعه خود باید به سمت اقتصاد‌های بزرگ جهانی حرکت کند و این اقدام میتواند حتی تحریم‌ها را خنثی کند و یکی از روش‌های خنثی سازی نیز همین است.

با این حال اما این تمام ماجرا نبود زیرا علاوه بر مزایایی که این سازمان برای ایران دارد کشورمان نیز راه‌های بسیاری برای آن باز خواهد کرد برای مثال کیومرث یزدان پناه کارشناس مسائل بین الملل در این باره گفته است که اگر این اتحادیه اراده کنند چند کشور را در مناطق دیگر را عضو کند می‌تواند تحولات بزرگی را رقم بزند چون کشورهایی که عضو آن هستند که به جز روسیه به منابع خام مثل نفت و گاز نیاز دارند و اگر یک کشور از حوزه ژئوپلتیکی انرژی به عضویت این اتحادیه در بیاید وزن ژئوپلیتیکی این اتحادیه را می‌تواند بالا ببرد و این اتحادیه می‌تواند در نظام معاصر جهانی که اصل بر رقابت های فشرده است عرض اندام زیادی کند.

یزدان پناه این را هم گفته است که اگر تنها سه کشور موافقت کنند ایران عضو این اتحادیه خواهد شد و همکاری های خود را با این اتحادیه شروع خواهد کرد که تحول تازه‌ای را در عرصه روابط بین الملل پدید خواهد آورد.

حال باید دید که در نهایت دست دوستی کشورهای همسایه می‌تواند بر سد دشمنی قدرت های غربی غلبه کند؟ تا چه پیش آید زین پس...

فاطمه تورانلو

 

 

 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
مجید
۱۰:۵۳ ۲۲ خرداد ۱۴۰۱
دوستان در خصوص برعکس و ظرفیت های بالقوه و بالفعل آن بیشتر مطالعه کنند .مقالات زیادی در این خصوص هست .اگر ایران عضو برعکس بشه ، منافع فراوانی برایمان خواهد داشت
7891
۱۹:۴۴ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
انگلیس داره از چین پهپاد میخره. 10:44. اول پوشک بعدا موشک.
7891
۱۸:۵۴ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
بله بریکس دلار را زجر کش میکند. بریکس سر دلار را به سقف میکوبد.
ناشناس
۱۸:۴۶ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
اینه
ناشناس
۱۶:۴۰ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
امریکا مرده باور نمیکنید چرا؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۶:۲۶ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
شما اگه واقعا میخواستید هژمونی دلار شکسته بشه غذای مردم و کالا های حاصل زحمت کشی داخل رو بی رویه و کورکورانه صادر نمیکردید عوضش دلار و یورو بگیرید بعد با افتخار و بوق کرنا تو اخبار نشون بدید که ما ارز آوری کردیم و کارمون درسته. بعد داخل گرونی و کمبود کالا مخصوصا محصولات کشاورزی. روسیه رن تحریم کردن با روبل فقط معامله میکنه.
ناشناس
۱۵:۲۷ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
ریال ما کو نفع اش برا ما چیه الان با ما خوب اند چهل سال دیگه حکومتشون عوض شد چی؟
ناشناس
۱۴:۴۸ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
خوبه

به امید خدا
جانم فدای رهبر
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
جالب است که در هیچ یک از کشورهای که نام بردید دموکراسی وجود ندارد و نقش مردم در حکومت و تعیین حاکمان صفر است!!
امیر
۱۱:۲۴ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
منظورت از دموکراسی نژاد پرستی تو آمریکاست.یا در آوردن چشم معترضین تو اعتضابات فرانسه.شایدم حمله اسب سواران انگلیسی به معترضین.یا قتل عان مردم خاورمیانه.هنوز از خواب بیدار نشدید؟
ناشناس
۱۱:۴۵ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
اتفاقا دموکراتیک ترین کشورهای جهان هستند. برو در مورد پروسه تصویب قوانین جدید در چین مطالعه کن. کلی سازمان وظیفه دارن نظر مردم و متخصصان حوزه های مختلف را جمع آوری و به اطلاع نمایندگان برسانند.
بعد برو سند استراتژی امنیت ملی کلینتون رو بخون که میگه باید به صورت «انتخابی» دموکراسی رو گسترش بدیم تا منافع آمریکا تامین بشه.
ناشناس
۱۲:۳۶ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
غربگدای غرب پرست
کاربر
۱۶:۳۷ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
نوکر بی جیره ومواجب امپریالیسم
ناشناس
۱۸:۴۷ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
بی سواد خالص
ناشناس
۱۹:۴۲ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
آفرین امیر
ناشناس
۰۹:۴۸ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
اولین و فوری ترین اقدام این گروه باید ایجاد یک پول و ارز واحد قوی در مقابل دلار آمریکاست. ایجاد این پول یعنی شکستن استخوان های اقتصاد و هژمونی آمریکا در جهان.
ناشناس
۱۰:۴۴ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
گاگول فقط حرف فایده نداره حداکثر قدرت اقتصادی این کشورها در حد تولید پفک نمکی است که تازه مواد اولیه آنرا هم از خارج وارد می کنند اونوقت تو هنوز نه به باره نه به داره شعار استخوان شکستن میدی؟ وجدانا" اون جمله اولت را به لحاظ دستوری دوباره بخوان و راستش را بگو چند کلاس سواد داری؟!!
ناشناس
۱۶:۲۹ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
۱۰۴۴ نمیدونه چین و هند و روسیه کجان.
آخه پفک نمکی برادر من؟ خدا نکنه ها البته.
mamad
۱۶:۴۰ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
ناشناس ۱۰:۴۴ تو چرا آتیش گرفتی ؟از کلمه افول آمریکا غصه دار شدی؟
ناشناس
۱۸:۴۷ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
۱۰:۴۴ بی سواده
ناشناس
۰۹:۲۹ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
چنین چیزی محاله چون کسانی که درکشور قدرت دارن منافعشون درددلاروگرونیه دلاره اگردلارازبین بره درایران ماندگارمیمونه
ناشناس
۱۰:۵۱ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
روسیه سالهاست که چنین خوابی را می بیند ولی تاکنون نتوانسته کاری بکنه مگر اینکه حالا دیگه با کمک اتیوپی و کنگو و زیمبابوه و ایران (که دلارش به 32000 تومان رسیده!) موفق بشه البته پرواضح است که اینجور کشورها حتی اگر هم به فرض موفق بشوند چیزی گیر مردمشان نمی آید و همه چیز به جیب الیگارش هایشان می رود و مردم شان باید فقط بروند زنجیر و سینه بزنند!!
ناشناس
۱۸:۴۷ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
دلار تموم شد