سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

پاندمی کووید ۱۹ چه سرانجامی خواهد داشت؟

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران آخرین وضعیت پاندمی کرونا را تشریح کرد.

احسان مصطفوی، اپیدمیولوژیست، استاد تمام اپیدمیولوژی، عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران و رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران به سوالات خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره وضعیت پاندمی کرونا در ایران و پایان کرونا در ایران و جهان پاسخ داد.

آنچه از شروع پاندمی در جهان و ایران گذشت

رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران گفت: با گذشت بیش از دو سال از شروع پاندمی کووید ۱۹، هنوز سرنوشت این بیماری چندان برای ما روشن نیست. این بیماری، تاکنون باعث مرگ بیش از ۶ میلیون نفر در سراسر جهان شده است؛ اگر چه پیش بینی شده آمار واقعی مرگ و میر حدود ۳ برابر آمار رسمی اعلام شده باشد. در این مدت، واکسن‌های بی خطر با اثربخشی بالا در برابر این ویروس تولید شده اند، روش‌های انتقال ویروس و بیماری زایی آن بهتر شناخته شده و درمان‌های موثرتری برای آن ارائه شده که این موضوعات باعث کنترل بهتر بیماری در گذر زمان شده است. درصد قابل توجهی از جامعه جهانی حداقل یک بار به این بیماری مبتلا شده اند و حدود ۶۵ درصد مردم دنیا، حداقل یک دوز واکسن کرونا و حدود ۲۵ درصد آن‌ها حداقل سه نوبت واکسن را دریافت کرده اند. این در حالی است که توزیع واکسن ناعادلانه بوده و در کشور‌های با سطح درآمد پایین، فقط حدود ۱۵ درصد افراد، حداقل یک دوز واکسن را دریافت کرده اند.


احسان مصطفوی گفت: در این بین، تفاوت در زمان ورود ویروس به کشورها، نحوه پاسخ دولت‌ها و مردم کشور‌ها به پاندمی، میزان ابتلای مردم کشور‌ها به بیماری در موج‌های مختلف اپیدمی و با واریانت‌های مختلف، نوع و میزان پوشش واکسن‌های اصلی و یادآور استفاده شده، باعث شده است که زمان و شدت درگیری کشور‌ها با پیک‌های اپیدمی متفاوت از یکدیگر باشد. با این وجود، تعداد موارد ابتلا و مرگ ناشی از کووید ۱۹ در هفته‌های اخیر در اکثر کشور‌ها و مناطق دنیا به کمترین مقدار خود از شروع پاندمی رسیده است و فقط تعداد معدودی از کشورها، مرگ‌های ناشی از کرونا را همچنان روزانه گزارش می‌کنند. با این وجود، در روز‌های اخیر در کشور‌هایی نظیر آمریکا، کانادا، آلمان، روسیه و تایوان حدود ۱۰۰ مورد مرگ ناشی از کووید ۱۹ در هر روز گزارش شده است.

این اپیدمیولوژیست گفت: در ایران نیز اگر چه حدود ۷۶ درصد جمعیت ایران حداقل یک دوز واکسن کرونا دریافت کرده اند، اما همچنان حدود ۱۴ میلیون نفر از جمعیت هدف بالای ۵ سال، هنوز یک دوز واکسن خود را نیز دریافت نکرده اند. تزریق دوز یادآور اول (نوبت سوم واکسن) نیز فقط برای حدود ۳۳ درصد افراد انجام شده است. در حال حاضر در ایران هم میزان گزارش شده ابتلا، بستری و مرگ ناشی از کووید ۱۹ بعد از سپری شدن ۶ پیک اپیدمی، به پایین‌ترین سطح خود رسیده است. کاهش فعلی موارد بستری و مرگ، احتمالا ناشی از عوامل مختلفی نظیر ابتلای درصد بالایی از جامعه به بیماری، مخصوصا در دو پیک اپیدمی در تابستان و زمستان سال گذشته، تزریق دیرهنگام‌تر واکسن (که فاصله بین تزریق واکسن و پیک ششم اپیدمی در زمستان سال گذشته را کوتاه کرد)، پوشش خوب واکسن در کشور (مخصوصا در پاییز سال گذشته)، تاثیر ایمنی هیبرید (ناشی از تزریق واکسن و ابتلای طبیعی به بیماری)، در عین حال میانگین سنی کمتر و درصد بیماری‌های زمینه‌ای پایین‌تر (نسبت به کشور‌های توسعه یافته)، می‌تواند باشد.

آیا به پایان پاندمی کووید ۱۹ نزدیک شده ایم؟

 عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران گفت: سوالی که با کاهش موارد ابتلا و بستری در هفته‌های اخیر بیشتر از پیش مطرح می‌شود، این است که چه زمانی نهایتا به پایان این پاندمی می‌رسیم؟ واقعیت آن است که در خصوص کووید۱۹، ظهور واریانت‌های زیادی که در زمانی کوتاه غالب می‌شدند، از بین رفتن آنتی بادی بعد از یک مدت نسبتا کوتاه و واکسن گریزی بعضی از واریانت ها که می‌توانستند تا حدی از دفاعی که در برابر اشکال قبلی ویروس به وجود آمده بود، فرار کنند؛ اتفاقاتی بودند که زیاد مورد پیش بینی قرار نگرفته بودند و از این رو، در مورد آینده این بیماری هم باید همچنان با احتیاط بیشتری صحبت کرد.

استاد تمام اپیدمیولوژی گفت: اطلاع درست از دو موضوع مهم در تعیین این که آیا به پایان پاندمی و فاز اپیدمی نزدیک شده ایم یا نه، تعیین کننده است؛ اولین مورد این است که ایمنی ناشی از واکسیناسیون و یا ایمنی هیبرید، چه مدت جامعه را مخصوصا در برابر ابتلا به فرم‌های شدید و مرگ ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ محافظت می‌کند. دوم این که ویروس عامل کووید ۱۹ با چه سرعتی می‌تواند همچنان تکامل پیدا کند و واریانت‌های جدید احتمالی چه قابلیت‌هایی خواهند داشت. واریانت‌هایی از ویروس که در دو سال گذشته در دنیا غالب شده اند، بعضی قابلیت انتقال بیشتری از واریانت اولیه ووهان داشتند. تعدادی از آن‌ها قدرت بیشتری برای ایجاد بیماری شدید و مرگ کسب کرده بودند. بعضی درجه‌ای از فرار ایمنی را نمایش دادند و نهایتا واریانت فعلی (امیکرون) توانایی زیادی در ایجاد عفونت مجدد به اشکال خفیف‌تر بیماری را دارا بوده است.

مصطفوی گفت: در هر حال، انتظار این است که این بیماری از سطح اپیدمی فعلی به سطح اندمیک برسد. به این معنی که سطح بالای ایمنی کسب شده در جامعه، تکثیر و گردش ویروس را متعادل کند و منجر به سطح پایدار عفونت شود. برای رسیدن به پایان فاز اپیدمی و ورود به فاز اندمیک (بومی) بیماری باید دو اصل اساسی اتفاق بیفتد. اول آن که سطح ایمنی بالایی در جامعه (طبیعی یا اکتسابی) ایجاد شود و دوم آن که واریانت جدیدی از ویروس که قادر به نقض نسبی و فرار از دفاع ایمنی باشد تکامل پیدا نکند. پایان فاز اپیدمی به این شکل، پیش بینی خوشبینانه محتملی است که در حال حاضر توسط بعضی از دانشمندان حمایت می‌شود. اگرچه شواهدی از رسیدن به سطح اندمیک بیماری در بعضی از مناطق دنیا دیده می‌شود؛ اما هنوز نیاز به گذشت زمان و بررسی بیشتر روند اپیدمی است تا بتوان قضاوت صحیح تری ارائه کرد.

به گفته این مقام مسئول و کارشناس موضوعی که در این جا مطرح می‌شود این است که آیا رسیدن به سطح اندمیک بیماری، می‌تواند همچنان شامل رخداد پیک‌های فرم‌های شدید بیماری در هر سال باشد؟ آیا در چنین شرایطی باز هم واریانت‌های جدید ویروس که قادر به نقض نسبی دفاع ایمنی هستند، ممکن است به وجود بیایند و آیا این واریانت‌های جدید می‌توانند از محافظتی که واکسن‌ها در برابر بستری شدن در بیمارستان و مرگ ایجاد کرده اند، فرار کنند؟

سرانجام بیماری چه خواهد بود؟

مصطفوی گفت: آن چه مشخص است کووید ۱۹ به زودی پایان نخواهد یافت؛ اما این بیماری در کشور‌های با سطح بالای واکسیناسیون، ممکن است در مراحل آخر رسیدن به سطح اندمیک باشد. باید توجه داشت که در سطح اندمیک بیماری هم باید انتظار نوسانات منظم و تکرار شونده، مانند نوسانات فصلی که در مورد آنفلوانزا هم دیده می‌شود را داشت. در عین حال، با گردش ویروس در جامعه در فصول سرد، عفونت همزمان با سایر ویروس‌های تنفسی می‌تواند یک چالش احتمالی باشد و مشکل کووید طولانی مدت (Long COVID)، متعاقب موارد ملایم و بدون علامت کووید را هم باید همچنان مد نظر داشت.

به گفته رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران کشور‌هایی که سطح پوشش واکسیناسیون پایینی داشته اند که اغلب کشور‌های با سطح درآمد پایین هستند؛ غالبا به دلیل سطح پایین بهداشتی و درمانی، نظام مراقبت مناسبی را برای تشخیص و گزارش درست موارد بیماری ندارند و در نتیجه بر اساس موارد گزارش شده از این کشورها، نمی‌توان قضاوت درستی از روند بیماری در آن‌ها ارائه کرد. با این وجود، محتمل است که واریانت‌های بعدی ویروس، در این کشورها، شانس بیشتری برای تکامل و تکثیر اولیه داشته باشند.

مردم کشورمان باید در ادامه مسیر این پاندمی چه کنند؟

این اپیدمیولوژیست گفت: واقعیت آن است که سطح پوشش نوبت سوم واکسن در کشور ما، برخلاف پوشش واکسن در نوبت‌های اول و دوم، مناسب نبوده است و اطلاعات کافی در مورد وضعیت واکسیناسیون گروه‌های پر خطر و محل‌های پرخطر هم در دسترس نیست. در حال حاضر پیشنهاد می‌شود افرادی که هنوز برای تزریق نوبت‌های واکسن خود مراجعه نکرده اند، به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند. هنوز حدود ۲۰ درصد گروه هدف در کشور، نوبت اول واکسن خود را دریافت نکرده اند. حدود ۸ درصد از افرادی که نوبت اول را دریافت کرده اند، هنوز نوبت دوم را تزریق نکرده اند و حدود دو سوم افراد واجد شرایط، دوز سوم خود را هنوز دریافت نکرده اند. در گروه سنی بالای ۱۲ سال حدود ۸۳ درصد جمعیت حداقل دو دوز واکسن را دریافت کردند. در گروه سنی ۵ تا ۱۲ سال حدود ۲۴ درصد اولین دوز و ۱۱ درصد دوز دوم را دریافت کرده اند. در مورد واکسن یادآور نوبت دوم هم، رده سنی بالای ۷۰ سال و افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند در اولویت واکسیناسیون کشوری هستند.

مصطفوی گفت: در حال حاضر انتظار است با همراهی مردم بتوانیم برای تکمیل پوشش واکسیناسیون رده‌های مختلف سنی و مخصوصا کودکان زیر ۱۲ سال اقدام کنیم و درصد پوشش واکسن‌های یادآور را هم به حد قابل قبول تری ارتقا دهیم. در مورد تعمیم نوبت دوم واکسن یادآور به سایر افراد و گروه‌های سنی، لازم است شرایط اپیدمی در کشور و جهان توسط مراجع تصمیم گیر در این رابطه به طور مرتب رصد و پایش شود.

برنامه ریزی‌ دولت‌ها و سازمان‌های بین المللی بهداشتی برای آینده باید چگونه باشد؟

عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران گفت: اگرچه هنوز به طور قطع نمی‌دانیم که با کاهش سطح ایمنی جامعه و ادامه تکامل و تغییر ویروس، آیا مجددا ابتلا به فرم‌های شدید بیماری خواهیم داشت یا نه؛ اما ممکن است که با کاهش سطح ایمنی در طول زمان، نیاز به تزریق واکسن‌های یادآور و توسعه واکسن‌های جدید داشته باشیم. باید در نظر داشت که در صورتی که بیماری به سطح اندمیک برسد، باز هم احتمالا نیاز به انجام واکسیناسیون دوره‌ای مخصوصا برای گروه‌های پرخطر خواهد بود و در نتیجه باید از الان برای تامین واکسن برای تعداد زیادی از افراد (مانند واکسن آنفلوانزا) برنامه ریزی لازم را انجام داد. در این میان باید بر روی استقبال مردم از واکسیناسیون نیز به طور مشخص کار کرد و شاید در اختیار گذاشتن واکسن‌های مختلف در این خصوص بتواند انگیزه افراد را برای واکسیناسیون بیشتر کند. در نتیجه آمادگی کشور‌ها و جامعه جهانی برای توسعه و تامین چنین واکسن‌هایی باید همچنان ادامه داشته باشد.

به گفته مصطفوی به نظر می‌رسد در مورد افرادی که در کشورها، با وجود تبلیغات فراوان انجام شده، اصلا هیچ واکسنی دریافت نکرده اند، برنامه کشور‌ها و جامعه جهانی مشخص‌تر و دقیق تر باشد. این گروه عملا با عدم تزریق واکسن در موعد مقرر، سلامت بقیه جامعه را نیز با مخاطره مواجه کرده اند. یافتن راه حلی برای این مشکل، در کنترل سایر اپیدمی یا پاندمی‌های بعدی نیز می‌تواند بسیار مهم و راهگشا باشد.

این استاد تمام اپیدمیولوژی گفت: بررسی مداوم سطح ایمنی جامعه با انجام مطالعات ایمنی شناسی برای بررسی سطح ایمنی سلولی و هومورال افراد، بررسی واریانت‌های در گردش و میزان واکسن گریزی آن‌ها و پی گیری سیاست افزایش پوشش واکسیناسیون در جامعه، مخصوصا در مورد گروه‌های پرخطر، باید همچنان به طور جدی توسط سیاست‌گذاران بهداشتی و اجرایی و مراکز تحقیقاتی کشور‌ها دنبال شود.

مصطفوی گفت: آنچه مسلم است این است که در گذر زمان، با تحولاتی که اتفاق می‌افتد و سطح اپیدمی و میزان درگیری جامعه هم تغییر می‌کند، باید مدیران و متولیان بهداشتی، تغییراتی در شیوه نامه‌هایی که در ابتدای پاندمی و متناسب با آن شرایط تدوین شده بودند، ایجاد کنند. مسئولین امر نباید این اطمینان را به مردم بدهند که با فروکش کردن فعلی موارد بیماری و مرگ، همه چیز عادی شده است؛ در عین حال باید در بعضی از محدودیت‌های وضع شده تغییرات متناسبی ایجاد کرد.

به گفته این مقام سیاست‌گذاران بهداشتی کشور‌ها باید خود را برای هر دو سناریوی اندمیک شدن بیماری و یا تکرار پیک‌های اپیدمی آماده کنند تا بتوانند پاسخ متناسب با شرایط پیش رو ارائه کنند. کووید ۱۹ نشان داد که کشور‌ها و سازمان‌های بین المللی باید بیش از پیش به تقویت زیرساخت‌های بهداشتی و ارتقای بهداشت عمومی اهتمام بورزند. باید از درس آموخته‌های پاندمی کووید ۱۹ برای مدیریت بهتر آینده این بیماری و آمادگی برای پاندمی‌های مشابه در آینده بهره کافی برد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۲۴ ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
این همه اتل و متل بافتی تهش چی شد بالاخره
من اگه میخواستم اینقدر بخونم خوب میخوندم دانشگاه قبول میشدم
ناشناس
۰۰:۲۹ ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
آقا اجازه، سر انجام بسيار بدي خواهد داشت!
ناشناس
۲۲:۴۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
باید توان نابودی ومبارزه با هر ویروسی در کشور بالقوه شود
ناشناس
۲۰:۰۵ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
جیب واردکنندگان واکسن و فروشندگان رمدسیویر مرگبار که حسابی پر کرد
ناشناس
۱۷:۴۸ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
آنچه از شروع پاندمی در جهان و ایران گذشت:
یه روز میگن دستکش بپوشید یه روز میگن دستکش نپوشید، یه روز میگن ماسک نزنید یه روز میگن دو تا بزنید، یه روز میگن سطوح رو ضد عفونی کنید یه روز میگن ضد عفونی سطوح هیچ تاثیری نداره، یه روز میگن فقط و فقط ردمیسیور، یه روز میگن ردمسیور مرگبار است و ده ها و صدها مورد دیگر هم همینطور......
ناشناس
۱۷:۳۱ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
چنان عادی شده که هیچ کس رعایت نمیکند. انگار اصلا کرونا نیست. با اما و اگر و شاید که نمیشه . نباید به این زودی عادی سازی رو مطرح می‌کردند. الان رفتن در مکان های شلوغ و شرکت در تجمعات و...... این یعنی چی؟ تازه خیلی ها هم ماسک نمی زنند .
ناشناس
۱۶:۴۷ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
ایشون گفتن برخی افراد با عدم تزریق واکسن در موعد مقرر، سلامت بقیه جامعه را با مخاطره مواجه کرده اند. این حرف کاملا اشتباه است ما واکسن نزدیم و در این دو سال هم کرونا نگرفتیم بنابراین از افراد سالم خطری متوجه کسی نیست ضمنا همینکه مردم از دوز سوم استقبال نکردن ناشی از درک عوارض واکسن هست در حقیقت شما که با تهدیدهاتون مردم رو مجبور به تزریق واکسن کردین " سلامت مردم رو به مخاطره انداختین "
ناشناس
۱۵:۵۴ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
آیا دقت کردید از وقتی مردم از دوز سوم استقبال نکردند، آمار کم و کمتر شد؟!
مجتبی
۲۱:۴۵ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
بله ناشناس عزیز از وقتی آمار واکسیناسیون دوز ۳ به ۳۰ میلیون نفر رسید، آمار کم شد
ناشناس
۱۵:۰۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
هر وقت فهمیدین تهویه شدید و عینک راز پیروزی بر کروناست نه ماسک
ناشناس
۱۳:۱۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
من امیکرون گرفتم با عوارض طولانی مدت اگر دوز چهارم هم بزنند من سریع داوطلب میشم اگر واکسن نزده بودم فکر میکنم ریه ام درگیر میشد و شاید الان زنده نبودم و من یک مادرم نگران سرنوشت فرزندم ، خدا خیر بده اونایی روکه سرعت واکسیناسیون رو در کشور رو بردن ممنونیم واقعا از صمیم قلب
ناشناس
۱۶:۴۹ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
اگر واکسن نزده بودی با عوارض طولانی مواجه نمیشدی این عوارض طولانی ناشی از واکسن هست حالا اگر دوست داری بیش از این با سلامت خودت بازی کنی دوز چهارم رو هم بزن پنج و شش هم خواستی بزن!
مجتبی
۲۱:۴۹ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
جناب ناشناس عزیز
اگه واکسن نزده بودن که به گفته خودشون متاسفانه ریه شدن درگیر میشد و شاید خدایی نکرده زنده نبودن
عوارض واکسن چند روزه هست، و طی اون مدت خوب میشه اگه نشد باید بری بیمارستان تا رفع بشه دقیقا منظورتون از عوارض طولانی مدت چیه؟
ناشناس
۱۳:۰۷ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
الان که مردم کلا عادی نگری کرده اند و صدا و سیما هم بدتر از مردم به کرونا آتش بست داده است . انگار نه انگار که در مکانهای شلوغ و سربیته مردم موظف به ماسک زدند هستن
ناشناس
۱۳:۴۸ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
واقعا درست میگی مکرر نشون میده که حتی مسئولین رعایت نمیکنن فقط ظاهرا رهبر رعایت میکنه
ناشناس
۱۴:۵۰ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
رامبد جوان که جشن پایان کرونا گرفته!! انگار کروناشناسه
ناشناس
۱۱:۱۱ ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
عادی انگاری اضطراب و استرس بیهوده ای را که رسانه ها ایجاد میکنن کم میکنه و وقتی استرس کم بشه سیستم ایمنی بدن قوی میشه؟!
ناشناس
۱۳:۰۰ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
این همه حرف گفتی و ما نفهمیدیم ولی
تا جایی که می فهمیم پایان این پاندمی برای ما هم مبهم است جناب پروفسور بالتازار!
ناشناس
۱۲:۵۸ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
آخرش معلوم نشد که بالاخره چی شد . خاک تو سرتون با این مقاله تون
یاشار
۱۲:۴۳ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
ویروس به اصطلاح کرونا،در تمام چرخش هاش هیچ آسیب ظاهری( مخصوصا سطح پوستی ایجاد نکرد و این یعنی فاجعه)بروز نداد،بلاشک تا زمانیکه به سطح پوستی انسان حمله نکرده،بدن انسان به طور نمیتونه مقابله صددرصدی باهاش داشته باشه،ودر تمام دیده ها،(ما اسمش رو گذاشتیم جلبک) زخم های سبز و رشد سریع و دردناک و صد برابر خطرناک تر از آنچه تا الان بوده،ظاهر میشه،امیدوارم مسئولین مربوطه کاملا گوش به زنگ باشند که اولین مورد در هر نقطه از دنیا زمانی رؤیت میشه که بیش از میلیون ها نفر رو آلوده کرده و در بدن آنها به رشد کافی خودش رسیده،
البته این طوفان باید از غرب شروع بشه و به لطف خداوند آسیب خیلی کمی به جغرافیایی حضوری ما وارد میکنه،ان شاءالله.
ناشناس
۱۳:۵۰ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
شما؟؟؟اپیدمی شناسی یا متخصص عفونی؟؟؟ رو چه حساب اینا را گفتی؟؟
ناشناس
۱۶:۵۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
۱۴۲ هزار مرگ فقط در ایران، فاجعه نیست؟؟؟