عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه با اشاره به اثرات سوء ریزگردها بر بخش کشاورزی، گفت : ریزگردها به طور غیرمستقیم روی کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی در همه زیربخشهای زراعی، باغی، دامی، شیلات و... اثرسوء دارد.
حمیدرضا چغازردی گفت : در بخش کشاورزی، کاهش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی در استانهای درگیر ریزگردها حتمی است، زیرا از نظر علمی وجود گرد و غبار باعث اختلال در فتوسنتز و تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن شده که این امر باعث کاهش عملکرد تولید میشود.
ریزگردها در واقع از دو جهت بر بخش کشاورزی تاثیر سوء برجای میگذارند، یکی اینکه با ایجاد یک لایه روی گیاهان زراعی و باغی دریافت نور در گیاه را محدود کرده و از آنجایی که دریافت نور برای افزایش تولید و کیفیت محصولات زراعی خصوصا در فصول رشد گیاهان ضروری است، لذا وجود ریزگردها باعث اختلال در عملکرد گیاهان خواهد شد.
از طرف دیگر نشست ریزگردها بر روی اندامها و شاخسار گیاهان فرآیند تبادل دی اکسید کردن با اتمسفر را با اختلال مواجه کرده که این موضوع افت کمی و کیفی محصولات را در پی خواهد داشت.
زمانی که ریزگرد روی گیاهان مینشیند با فرضی که ذرات ریزگرد در هوا معلق هم نباشند، باعث میشود انعکاس نور آفتاب رخ دهد که این موضوع جذب نورآفتاب را کم میکند و فرآیند فتوسنتز را در گیاه با چالش مواجه میکند.
ریزگردها کیفیت و طعم موادغذایی را تحت تاثیر قرار میدهند، وقتی گیاه قادر به تولید قند در سلول نباشد، کیفیت و طعم مواد غذایی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
از طرف دیگر گاهی ممکن است ریزگردها حاوی عناصر سنگین هم باشند که در این صورت وقتی روی گیاه قرار میگیرند با اولین بارش وارد خاک شده و با تکرار این فرآیند طی سالیان متمادی خاک تحت تاثیرقرار گرفته که سلامت انسان نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
میزان تاثیر سوء ریزگردها بر بخش کشاورزی به مدت زمان وجود این ریزگردها در یک منطقه ارتباط زیادی دارد، به نحوی که هرچه روزهای بیشتری درگیر پدیده ریزگردها باشیم تاثیر سوء آن بر تولیدات کشاورزی بیشتر میشود.
هرچه روزهای بیشتری درگیر پدیده ریزگردها باشیم کیفیت و کمیت محصولات تولیدی بخش کشاورزی بیشتر تحت تاثیر قرار خواهد گرفت .