سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

۳ راهکار امام صادق (ع) برای مواجهه با نعمت، فقر و اضطراب

استاد حوزه علمیه با بیان روایتی از حضرت صادق (ع)به ۳ راهکار این امام بزرگوار برای مواجهه با نعمت، فقر و اضطراب اشاره کرد.

به نقل از  آستان مقدس حضرت معصومه علیهاالسلام؛ حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد در شبستان امام خمینی (ره) حرم مطهر با اشاره به روایتی از امام صادق علیه السلام که می‌فرمایند: «سُفْیَانُ إِذَا أَنْعَمَ اَللَّهُ عَلَیْکَ بِنِعْمَةٍ فَأَحْبَبْتَ بَقَاءَهَا فَأَکْثِرْ مِنَ اَلْحَمْدِ وَ اَلشُّکْرِ عَلَیْهَا فَإِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ قَالَ فِی کِتَابِهِ اَلْعَزِیزِ لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ…» گفت: این حدیث کاربردی در جای جای زندگی انسان می‌تواند نقش مهمی داشته باشد؛ امام (ع) این خطاب را به یکی از افراد سرشناس آن دوران ذکر نموده‌اند.

او در ادامه با بیان این که انسان حالات مختلفی دارد و گاهی از نعمت‌های الهی اعم از مال، سلامتی، عزت، امنیت، اولاد خوب و… برخودار است، گفت: یکی دیگر از حالات انسان این است که گاهی در تنگنا‌های مالی و مشکلات روحی و جسمی گرفتار می‌شود؛ گاهی نیز انسان از نظر روحی شاید هیچ مشکلی نداشته باشد، ولی محیط پیرامونی روح آدمی را کدر، آزرده، نگران و مضطرب می‌سازد.

استاد حوزه علمیه با تاکید بر این که امام صادق علیه السلام خطاب به سفیان الثوری برای هر یک از حالات «نعمت»، «فقر و ناراحتی روحی» و «اضطراب و حزن و اندوه» راهکار‌هایی را ذکر می‌کنند، گفت: امام (ع) می‌فرمایند: برای پایداری نعمت سلامتی، روزی وسیع و امنیت اعطایی ذات اقدس اله، باید خداوند متعال را حمد و شکر نمود؛ انسان زمانی که در نعمت است بیشتر باید به یاد خداوند متعال باشد.

سخنران حرم کریمه اهل بیت (س) گفت: «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ»؛ اگر خداوند را سپاسگزاری کردیم، خداوند نعمت را افزایش می‌دهد؛ شکر نعمت باید همراه با زبان و عمل باشد؛ صرف نکردن نعمت‌های الهی در مسیر عصیان و گناه مهمترین شکرگزاری عملی است.

او گفت: امام صادق علیه السلام در حدیثی دیگر برای عاقبت بخیری می‌فرمایند: حق خداوند را عظیم بشمار و نعمت هایش را در معصیت صرف نکن؛ نباید این نعمت‌هایی که خداوند اعطا نموده را در گناه و معصیت صرف نمود.

این استاد حوزه، با بیان این که امام صادق علیه السلام برای مقابله با تنگ دستی، مشکلات مالی و روحی و دوری از فشار و سختی‌های فقر مسئله استغفار را مطرح می‌سازند، گفت: استغفار گشایش‌هایی را در زندگی ایجاد می‌کند؛ با استغفار خداوند متعال باران رحمت خود را فرو می‌ریزد و به مال انسان برکت می‌بخشد.

حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد، در ادامه ضمن اشاره به فراز‌هایی از آیات الهی در رابطه با تاثیر استغفار گفت: توبه و استغفار زندگی آدمی را به گونه‌ای رقم می‌زند که انسان از زندگی بهره‌مند گردد. استغفار انسان را پاک می‌کند و این امر مهمترین پایه سرازیری نعمت‌ها و برکات الهی است.

او به سومین راهکار امام صادق علیه السلام در مواجهه با روحیات آدمی اشاره کرد و گفت: اگر از نظر روحی در زندگی ناراحت شدیم و حزن و اندوه بر ما چیره شد، برای خلاصی از آن باید جمله «لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ» را زیاد به کار گیریم. این جمله ناراحتی‌های روحی انسان را برطرف می‌سازد.

سخنران حرم کریمه اهل بیت علیهم السلام، با تاکید بر این که کلمه «لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ» اعتراف به توحید افعالی است، گفت: زمانی که انسان به این معنا معتقد شده این عبارت را به زبان جاری سازد، خداوند متعال نسبت به این بنده لطف نموده، ناراحتی ها، اندوه‌ها و اضطراب‌های درونی و استرس‌های زندگی را به آرامش تبدیل می‌سازد.

او ضمن اشاره به آیه شریفه «…أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» (آیه ۲۸ سوره رعد)، یادآور شد: بر اساس روایات اسلامی ذکر «لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ» کلید فرج و گشایش در امورات زندگی و گنجی از گنج‌های بهشت است که غصه‌ها، ناراحتی‌ها و هموم را از انسان می‌زداید.

حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد، در ادامه با تاکید بر این که اهل بیت علیهم السلام فرموده‌اند: شفاعت ایشان نصیب کسی که نماز را خفیف و سبک می‌شمارد نخواهد شد، گفت: نماز موفقیت‌هایی را در زندگی برای انسان فراهم می‌سازد؛ چرا که نماز نور چشم نبی مکرم اسلام (ص) است و متقین را به خداوند متعال نزدیک و آدمی را به اوج می‌رساند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۵:۰۴ ۰۵ خرداد ۱۴۰۱
الان ما توبه کنم فقر میره
ذکرفرازی از دعای توسل و التماس دعا
۱۴:۲۶ ۰۵ خرداد ۱۴۰۱
بسم الله الرحمن الرحیم
يَا أَبا عَبْدِ اللّٰهِ، يَا جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ، أَيُّهَا الصَّادِقُ، يَا ابْنَ رَسُولِ اللّٰهِ، يَا حُجَّةَ اللّٰهِ عَلىٰ خَلْقِهِ، يَا سَيِّدَنا وَمَوْلانَا إِنَّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ إِلَى اللّٰهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يَا وَجِيهاً عِنْدَ اللّٰهِ اشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللّٰهِ؛
ای اباعبدالله، ای جعفر بن محمّد، ای صادق، ای فرزند رسول خدا، ای حجّت خدا بر بندگان، ای آقا و مولای ما، به تو روی آوردیم و تو را واسطه قرار دادیم و به‌سوی خدا به تو متوسل شدیم و تو را پیش روی حاجاتمان نهادیم، ای آبرومند نزد خدا، برای ما نزد خدا شفاعت کن؛