سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آبله میمون، مهمانی نامیمون و خطرناک

هنوز استرس ناشی از کرونا از جهان رخت بر نبسته است که انگار باید با «آبله میمون» به‌عنوان مهمانی نامیمون و خطرناک دست‌وپنجه نرم کنیم.

اما این بیماری ویروسی چه ماهیتی دارد و آیا احتمال ورود به ایران و هرمزگان نیز وجود دارد؟ راه‌های شناسایی آن چیست و برای مقابله با آن باید چه‌کار کرد؟

فاطمه نوروزیان مدیر روابط عمومی و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی به این پرسش‌ها و پرسش‌هایی دیگر درباره بیماری آبله میمون پاسخ داده است.

ویروسی برخاسته از بریتانیا

فاطمه نوروزیان به خبر‌های ابتدایی در خصوص شیوع آبله میمون در جهان اشاره کرد و گفت: در پی هشدار سازمان جهانی بهداشت مبنی بر احتمال گسترش بیماری عفونی و واگیر آبله میمون در انگلستان، موارد تازه‌ای از ابتلا به این بیماری در دو کشور دیگر اروپایی شناسایی شد.

نوروزیان گفت: بریتانیا، خاستگاه نخستین موارد اخیر ابتلا به آبله میمون در اروپا بوده و شمار افراد مشکوک ابتلا به آبله میمونی در قاره اروپا به بیش از ۱۰۰ نفر رسیده است و سازمان جهانی بهداشت خواستار برگزاری نشست اضطراری دراین‌باره شده که نشان می‌دهد خطر این بیماری جدی است.

۲۱ روز دوره نهفتگی

او در پاسخ به این پرسش که دوره کمون یا نهفتگی این بیماری چند روز خواهد بود، گفت: دوره نهفتگی بیماری آبله میمون نهایتا ۲۱ روز است و محققان عامل ویروس را مشابه ویروس تب‌خال شناسایی کرده‌اند.

عوارض در انسان

نوروزیان گفت: بیماری آبله میمون در انسان باعث تب، بدن‌درد، بزرگ شدن غدد لنفاوی می‌شود و درنهایت به تاول‌های دردناک روی صورت، دست‌ها و پا‌ها منجر خواهد شد و بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، فاصله از عفونت تا شروع علائم این بیماری معمولا بین ۶ تا ۱۳ روز یا ۵ تا ۲۱ روز است.

راه‌های انتقال

او به راه‌های انتقال بیماری آبله میمون اشاره کرد و گفت: این بیماری می‌تواند از طریق گاز گرفته شدن از سوی حیوانات آلوده، تماس با خون حیوان، مایعات بدن یا زخم و ضایعات حیوانات آلوده منتقل می‌شود و همچنین توسط جوندگانی مانند موش یا سنجاب هم منتشر شود و امکان دارد با خوردن گوشت حیوان آلوده که به‌درستی پخته نشده نیز انتقال پیدا کند.

دوره‌های بیماری

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت:این عفونت را می‌توان به دو دوره تهاجم اولیه و بثورات پوستی تقسیم کرد.

فاطمه نوروزیان گفت: دوره تهاجم اولیه پنج روز طول می‌کشد و با تب، سردرد شدید، تورم غدد لنفاوی، کمردرد، درد عضلانی و کمبود انرژی همراه است.

او گفت: تورم غدد لنفاوی از علائم اصلی آبله میمونی است و کمک می‌کند تا از دیگر بیماری‌های مشابه همچون آبله‌مرغان، سرخک و آبله تشخیص داده شود.

محل بروز آبله

نوروزیان با اشاره به دوره تهاجم ثانویه یا تظاهرات پوستی گفت: این مشکلات معمولا طی یک تا سه روز پس از ظهور تب آغاز می‌شود و بثورات پوستی حدود ۹۵ درصد موارد روی صورت، ۷۵ درصد کف دست و پا و ۳۰ درصد بر روی دستگاه تناسلی ظاهر خواهد شد و غشای مخاطی دهان را نیز درگیر می‌کند.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: علائم پوستی آبله میمونی شدت مختلفی دارد یعنی آن‌ها می‌توانند ضایعات سطحی یا کمی برجسته‌تر را ایجاد کنند.

نوروزیان گفت: عوارض آبله میمونی عفونت‌های ثانویه، برونکوپنومونی، سپسیس، آنسفالیت و عفونت قرنیه است.

تاثیر شدید در خردسالان

او گفت: موارد شدیدتر این بیماری بیشتر در میان کودکان اتفاق می‌افتد و شدت بثورات به میزان قرار گرفتن در معرض ویروس و وضعیت سلامت بیمار بستگی دارد.

واکسن خاصی ندارد

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: این بیماری فعلا واکسن اختصاصی ندارد، ولی گفته می‌شود واکسن آبله انسانی می‌تواند از بروز موارد شدیدتر پیشگیری کند.

نوروزیان گفت: هم‌اکنون وزارت بهداشت تمام کشور‌ها از جمله ایران، در برابر پیشگیری از بیماری آبله میمون اعلام آمادگی کرده‌اند و از آنجایی‌که در فصل شیوع بیماری آبله‌مرغان هم قرار داریم، تمام پزشکان اطلاعات کافی در ارتباط با این بیماری را کسب کرده‌اند و اگر بیماری مشکوک به آبله میمونی باشد فرد را برای انجام تست پی سی آر و بررسی‌های بیشتر معرفی می‌کنند.

منبع: سایت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.