محمد حسن گلپایگانی گفت: با توجه به شروع فصل گرما، امکان بروز و شیوع برخی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان افزایش یافته و بنابراین توصیه میشود دامداران و مصرف کنندگان ضمن توجه به رعایت مسائل بهداشت فردی، توصیههای بهداشتی دامپزشکی را جدی بگیرند.
از جمله بیماریهایی که همزمان با آغاز فصل گرما شیوع پیدا میکنند لمپی اسکین، تب سه روزه، تیلریوز، بابزیوز و تبخونریزی دهنده کریمه کنگو است.
به گفته گلپایگانی در صورت بروز و یا شیوع این بیماریها علاوه بر وارد کردن خسارات سنگین اقتصادی برخی از این بیماریها بویژه بیماری تب هموراژیک کریمه کنگو به عنوان یک بیماری زئونوز و یا مشترک بین انسان و حیوان سلامت مردم را تهدید میکند.
او میگوید: خطر انتقال بیماری CCHF و یا همان تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در اثر کشتار غیر مجاز دام در منازل و یا معابر عمومی برای افراد و عدم استفاده از دستکش برای تمیز کردن گوشت در خانمهای خانه دار افزایش مییابد.
به گفته گلپایگانی متاسفانه این بیماری در دام زنده هیچگونه علائمی نداشته و این مهم خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
او میگوید: در صورت کشتار دام در کشتارگاههای صنعتی دام که در آنجا با حضور دامپزشک مسئول فنی بهداشتی در محل کشتار و بازرسی از دام قبل، حین و بعد از کشتار و نگهداری گوشت در سردخانه تا ۲۴ ساعت، سپس عرضه گوشت در مراکز عرضه تحت نظارت دامپزشکی انجام میشود، هیچ خطری متوجه مصرف کننده نیست.
توصیه میشود افراد ضمن اینکه گوشت مصرفی خود را از مراکز مجاز و تحت نظارتهای بهداشتی دامپزشکی تهیه میکنید، به لیبل و مهر دامپزشکی بر روی لاشهها نیز توجه ویژه داشته باشید و مصرف گوشت تازه را بعد از نگهداری آن در دمای معمولی یخچال حداقل بمدت ۲۴ ساعت، استفاده کنید.
به گفته گلپایگانی کنه ها، عامل انتقال این بیماری هستند و سمپاشی بدن دام و اماکن دامی میتواند در جهت جلوگیری از بروز این بیماری بسیار با اهمیت باشد؛ بنابراین به دامداران مازنی توصیه میشود در صورت مشاهده کنه روی پوست حیوانات از له کردن آن با دست خودداری کنند.