سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فوت ۴۱ کودک و زن در هوتگ‌های چابهار

بخشدار پلان از توابع شهرستان اقیانوسی و ساحلی چابهار گفت: ۴۱ نفر از کودکان و نوجوانان زن و مرد روستا‌های مختلف چابهار و دشتیاری در ۱۱ سال اخیر حین بازی، تهیه آب و یا گذراندن اوقات فراغت در هوتگ‌ها غرق شده و جان باخته‌اند.

مهرداد آرام گفت: ۴۱ نفر از کودکان و نوجوانان زن و مرد روستا‌های مختلف چابهار و دشتیاری در ۱۱ سال اخیر حین بازی، تهیه آب و یا گذراندن اوقات فراغت در هوتگ‌ها (گودال کنده شده برای جمع آوری آب باران جهت استفاده آب شرب، کشاورزی و احشام) غرق شده و جان باخته‌اند.

او  گفت: در آخرین حادثه چهار نفر طی ۲۴ ساعت گذشته غرق شده اند که ۲ دانش آموز و یک معلم بودند.

بخشدار پلان از توابع شهرستان اقیانوسی و ساحلی چابهار گفت: درگذشت کودکان ۲ نفر دختر و یک پسر و یک معلم فوت شدند که معلم برای نجات کودکان به هوتگ رفتند که متاسفانه غرق شده و قبل از رسیدن به بیمارستان فوت کردند.

او گفت:هوتگ‌ها در همجوار خانه‌های روستایی ساخته شده و آب جمع آوری شده آن‌ها برای کشاورزی، استفاده احشام و شرب مورد استفاده قرار می‌گیرد، افزود: هر هوتگ تا ۱۰ هزار مترمکعب آب می‌تواند ذخیره و تا یک سال بدون اینکه بارانی ببارد دوام داشته و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بخشدار پلان خواستار تخصیص اعتبار لازم برای ساماندهی و لایروبی اصولی هوتگ شد.

امام جمعه بخش پلان در جمع مردم و در تشیع جنازه کودکان و معلم جان باخته در هوتگ  گفت: این حادثه هولناک و غم انگیز را ابتدا به خانواده و سپس به همه مردم به ویژه فرهنگیان و دانش آموزان بخش پلان و شهرستان چابهار تسلیت گفت و افزود: امیدواریم با اقدامات حصارکشی و ساماندهی هوتگ‌ها دیگر شاهد جان باختن کودکان و زنان نباشیم.

مولوی یارمحمد پناد گفت: اینکه یک معلم با فداکاری و با هدف نجات جان کودکان به هوتگ رفته جای تقدیر و تشکر است.

او گفت: بار‌ها کودکان حین بازی و یا برداشت آب و یا شستشوی ظروف و لباس به هوتگ افتاده و جان باخته اند که اینگونه مرگ غم انگیز و چندین نفر در یک جا مایه تاسف است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزادری چابهار نیز گفت: هوتِگ یا هوتَک نام گودال مصنوعی و یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگی‌ها در آن هدایت و جمع آوری شده و در طول سال به مصارف کشاورزی و آشامیدنی انسان و حیوانات اهلی و وحشی می‌رسد.

غلامرضا راهداری گفت: این گودال در زبان بلوچی به هوتِگ یا هوتک مشهور است و این سامانه سنتی برای مهار، کنترل و بهره برداری از سیلاب و به عنوان یکی از راه‌های متداول تامین آب محسوب می‌شود.

او گفت: ساخت هوتِگ در منطقه دشتیاری از زمان‌های بسیار قدیم آغاز شده و گودال‌های حفر شده با اشکال هندسی دایره، مستطیل، مربع و به عمق بیش از پنج، ۱۰، ۲۰ و حتی بیشتر است که در زمینی با بافت ریزدانه (رسی و سیلتی) توسط بومیان منطقه چابهار و دشتیاری ساخته شده و اطراف آن دیواره خاکی با ارتفاع حدود یک تا ۲ متر ایجاد می‌شود.

او گفت: هوتگ‌های موجود و ساخته شده در طول سال‌های گذشته در روستا‌های شهرستان چابهار برای لایروبی، رسوب برداری حصارکشی، بهسازی و مرمت نیازمند تخصیص اعتبار هستند تا بتوان پس از آبگیری از ۶ ماه حتی تا یکسال برای کشاورزی و مصارف شستشو از آن‌ها استفاده کرد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزادری چابهار  گفت: هوتگ‌ها عمر مفید بسیار بالایی دارند و با هزینه پایین ساخته می‌شوند و حمایت دستگاه‌های اجرایی به لحاظ تهیه ماشین آلات، طراحی و مطالعه، مکان سنجی، تخصیص اعتبار مورد نیاز تاثیر ارزنده‌ای بر حفظ، احیاء و ترویج این روش سنتی و بهره برداری از سیلاب خواهد داشت، و در واقع هر هوتگ را می‌توان طرحی از طرح‌های آبخیزداری عنوان کرد که قابلیت و نقش مهمی در جمع آوری آب دارند و از آن به عنوان یکی از راه‌های مواجهه با کمبود و محدودیت منابع آب و در نتیجه توسعه روستایی منطقه یاد می‌شود.

راهداری گفت: در ۲۰ سال اخیر و تداوم خشکسالی‌ها و رها نشدن آب از سد زیردان بیشتر هوتگ‌های پایین دست بر اثر توفان‌های گرد و خاک رسوب گرفته و نیازمند لایروبی فوری برای آبگیری مجدد هستند و هم اینک که بر اثر بارندگی پرآب شدند نیاز به توجه بیشتر و لایروبی دارند.

او گفت: بومیان این منطقه قدمت هوتگ را به بیش از چند هزار سال قبل از اسلام می‌دانند که همچنان تا به امروز آب آشامیدنی و کشاورزی مردم منطقه را تامین می‌کند و  هوتگ در واقع یکی از بهترین منبع امید برای کار‌های کشاورزی، تامین آب احشام و پرندگان و چرندگان و رفع تشنگی موجودات زنده در بیش از ۴۰۰ روستای سواحل مکران در محدوده شهرستان‌های چابهار، دشتیاری و تلنگ قصرقند هستند.

محمدکریم عزیزی نماینده استان سیستان و بلوچستان در شورای عالی استان‌ها نیز گفت:«مریم هوت» فرزند عبدالباسط، «رقیه هوت» فرزند امجد دو کودکی بودند که به هوتگ سقوط می‌کنند و «یاسمین هوت» که گفته می‌شود معلم این دو کودک بوده برای نجات جان آن‌ها از خودگذشتگی کرده و خود را به آب می‌زند، اما متاسفانه هر سه نفر جان خود را از دست می‌دهند و یک نفر خردسال پسربچه نیز در روستای دیگر بخش پلان جان باختند یعنی در یک روز چهار نفر.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.