کتاب ماهلو اثر محمدجعفر ملکزاده با شمارگان یک هزار نسخه تهیه و در ۱۴۰ صفحه منتشر شد.
در دیباچه این اثر آمده ، ضرورت نامیدن پدیدههای طبیعی و مکانهای جغرافیایی با نامی مشخص و یگانه از بدیهیاتی است که بشر از دیرباز بدان آگاه بوده و همواره کوشیده تا دشتها، دریاها، کوهها و رودهای پیرامون خود را به این شیوه نامگذاری کند.
در ادامه معرفی این اثر نوشته شده، برابر نوشتههای تاریخی در دست، دریاچه ماهلو یک بار از جنگان به ماهلو تغییر نام داده است و مطابق رسم زبان فارسی پیش از اسلام نام ماهلو را به صورت ماهلویه هم نوشته اند.
از این رو در نوشتههای پس از اسلام هر دو نام ماهلو و ماهلویه را میبینیم.
نویسنده اضافه کرده است، پژوهش حاضر به این مسئله میپردازد و نام تاریخی و مستند این دریاچه را معرفی میکند. نامی که دست کم یک هزار سال قدمت دارد و در متون تاریخی هم ثبت شده و اجزا آن داری معنی منطبق با واقعیتهای طبیعی است و هنوز هم تنها نامی است که مردم به کار میبرند که این نام همان ماهلو است.
این اثر افزون بر دییاچه که فصل نخست را به خود اختصاص داده، در چهار فصل دیگر تهیه و تألیف شده است.
در فصل دوم این اثر، «نگارش نامهای جغرافیایی در متون تاریخی ایران» تبیین شده که در این فصل نامهای جغرافیایی در متون تاریخی، معرب شدن جاینامهای ایران و گرفتاریهای معرب شدگی بررسی شده است.
در فصل سوم، به موضوع «ماهلو در متون جغرافیای تاریخی» پرداخته شده، همچنین تغییرات نام ماهلو در پانزده سده گذشته بررسی شده که گروه نامها و نام جعلی مهارلو از کی ظاهر شده و عناوین دیگری که در سومین فصل از این اثر مورد پژوهش قرار گرفته است.
نویسنده در فصل چهارم به بررسی ماهلو در نقشههای تاریخی و تغییرات نام ماهلو در نقشههای ۹۰۰ سال گذشته پرداخته است.
در پنجمین و آخرین فصل از کتاب مذکور با عنوان مقابله نامهای ماهلو نامهای دریاچه ماهلو گروهبندی شده و نویسنده در گفتار دوم و سوم از این فصل به موضوع ماهلو و ماهلویه و نام ماهلو اشاره دارد.
پژوهشی در نام و نشان دریاچه سرخ فام ماهلو در حال حاضر با قیمت ۲۰۰ هزار تومان روانه بازار کتاب شده است.
منبع: ایرنا