سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان گزارش می دهد

ریه‌های گِل‌گرفته سیستان را دریابید!

زندگی مردم در شمال سیستان و بلوچستان بر اثر طوفان‌های شدید منطقه و گرد و خاک‌های ناشی از آن در حال نابودی است.

صدای طوفان و شدت آن هر لحظه بیشتر می‌شود؛ سرعت طوفان به گفته کارشناسان هواشناسی استان به ۸۰ کیلومتر در ساعت هم در برخی از ساعات روز می‌رسد که با آغاز باد‌های ۱۲۰ روزه در شمال سیستان و بلوچستان، سرعت باد تا ۱۱۰ کیلومتر در ساعت هم می‌رسد.

باد‌های ۱۲۰ روزه، هرساله از اوایل خرداد شروع به وزیدن می‌کنند و تا پایان شهریورماه ادامه دارند.
 

ماجرای ریه‌ها و پوشال کولر

یکی از ساکنان میانسال شهر زابل در حالی که ماسک غبارآلودی بر صورت دارد و پارچه‌ای بر سر خود بسته است می‌گوید: پدیده‌ی گرد و غبار با خشکسالی ۲۰ ساله منطقه سیستان تشدید شده چرا که پیش از این، باد‌های منطقه وقتی از روی آب دریاچه بین المللی هامون عبور می‌کردند، باعث خنکی هوای ۵ شهرستان زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون در شمال سیستان و بلوچستان می‌شد، اما الان نه تنها خنکی ندارد بلکه تبدیل به باد‌های سوزان همراه با گرد و خاک شده اند.

او با ناراحتی مثالی درخصوص آثار زیان بار گرد و خاک بر سلامتیشان می‌زند و می‌گوید: در هر تابستان مردم این منطقه، ۵ تا ۶ بار پوشال‌های کولر آبی را تعویض می‌کنند؛ پوشال‌ها به حدی خاک می‌گیرند که تبدیل به لایه‌های قوی گِل می‌شوند و مسیر جابجایی هوا را می‌بندند و اگر کمی دیرتر این کار را انجام دهیم، باعث سوختن موتور کولر می‌شود؛ حالا شما تصور کنید که این خاک‌ها با ریه‌ی افراد ساکن در این منطقه چه می‌کند؟

آسم

شدت طوفان همچنان ادامه دارد ؛ اما در این شرایط مردم رفت و آمد دارند تا گذران زندگی کنند.

در مسیر، با یکی از شهروندان که چشمان خود را بسته تا گرد و غبار وارد چشمهایش نشود، هم صحبت شدم.

او منتظر تاکسی بود. فردی مسن و جاافتاده؛ او می‌گفت: این خاک‌ها ما را فلج کرده است.

با ناراحتی به حرف هایش ادامه داد و گفت: هر دو کلیه‌ام دچار مشکل شده است و نمیدانم تا کی قرار است با این وضعیت زندگی کنیم.

نزدیک اذان ظهر شده و در این بین، با شهروندی که به سمت مسجد می‌رفت هم مسیر شدم. در راه، در مورد قصه پر غصه مردم سیستان حرف زدیم.

او از موضوعی صحبت می‌کرد که فاجعه بار بود؛ از ابتلای مردم منطقه به یک بیماری خطرناک.

او می‌گفت: دو فرزند دارم؛ یکی از آن‌ها دچار آسم شدید و دیگری آسم خفیف شده است. رفتن به بیمارستان کار هر روزمان شده است.
 

منشا خاک‌ها از کجاست؟

در خیابان‌های شهر که راه می رفتم، یاد مثال پوشال کولر افتادم. ریه‌های انسان که پوشال کولر نیست که تعویضش کنیم. باید کاری اساسی صورت گیرد.

عباس میرزایی کارشناس ارشد حوزه کشاورزی منطقه  علت اصلی شدت گرد و خاک را خشک شدن دریاچه بین المللی هامون می‌داند.

او می‌گوید: محل اصلی و مهمِ خیزش گرد و خاک و روان شدن شن‌های منطقه‌ی سیستان، صرفا از دیدگاه ما دریاچه هامون است؛ نه اینکه جا‌های دیگر موثر نباشد، اما آنقدر جزیی هست که قابل چشم پوشی است.

او می‌گوید: شعاع دربرگیری گرد و غبار برخاسته از دریاچه هامون، شهر‌های شرقی ایران، غرب افغانستان و بخش‌هایی از ایالت بلوچستان پاکستان و همینطور کشور عمان را هم تحت تاثیر خود قرارداده است.

سرگزی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در خصوص خشک شدن دریاچه هامون می‌گوید: تاکنون در مورد حق آبه دریاچه، یک اقدام موثری که نتیجه داشته باشد، اتفاق نیفتاده است.

او گفت: ما در حال پیگیری موضوع هستیم؛ این یک اقدام داخلی نسیت که با یک دستور حل شود. این امر بین دو کشور ایران و افغانستان است و موضوع کمی پیچیده‌تر از امور داخلی است، اما رییس جمهور، وزرا و سایر مسئولان وعده پیگیری مجدانه این موضوع را داده اند؛ و باز هم باید گفت: حتما به زابل بروید!

کم توجهی به شرایط سخت مردم شمال سیستان و بلوچستان مربوط به امروز و دیروز نیست؛ سالهاست که روسای دولت‌ها کمتر به این منطقه حساس و استراتژیک سر می‌زنند تا اینکه مقام معظم رهبری در سال ۹۴ در دیدار با هیئت دولت، خطاب به آقای جهانگیری معاون اول رییس جمهور وقت، دستور دادند که «حتما به زابل بروید».

درپایان باید گفت که در شمال سیستان و بلوچستان، نفس‌ها به شماره افتاده‌اند؛ موضوعی مهم که هرلحظه به آن دیرتر پرداخته شود، جان انسان‌ها به خطر می‌افتد.

گزارش از سپهری

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
محمدی
۱۸:۰۱ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
باید درخت های فراوان کاشت . انقدر زیاد که به چشم بیاد ..40 سال قبل تمام سیستان درخت بود .هوا خنک بود و باران فراوان می امد...با قطع درختان هوا گرم شده باران خیلی کم شده و خاکها روان شده ... افغانستان اب نمی دهد ما هم درخت نمی کاریم...
ناشناس
۰۰:۵۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
چرایه دام درداخل دریاچه خشک باعث شده گردوخاک ها بیشتر بشه باید جلوی آنها گرفته شود
ناشناس
۰۰:۵۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
سیستان رها شده
Aqhafeizi
۱۶:۱۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
خشم خدا از ما انسانها به دلیل بی توجهی وتخریب بی ملاحظه طبیعت برای سود وخوشگذرانی خودمان به مرحله عذاب رسیده وکسی توجهی نمیکند وکاری در جهت اصلاح این رفتار مصرف گرایانه ومخرب انجام نمیشود.این فقط سیستان نیست که درشرایط بدی قرار گرفته کل ایران وبلکه منطقه وجهان با این وضعیت عذاب گونه درگیراست.
ناشناس
۱۵:۵۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
این گردو خاک به این علت که طالبان حق آبه ایران رو نمیده و با عث خشک شدن دریاچه هامون شده
ناشناس
۱۵:۵۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
بسیج عمومی برای درخت کاری سیستان یا دانه کاری درختان مقاوم
ناشناس
۱۵:۵۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
بسیج عمومی برای درخت کاری سیستان یا دانه کاری درختان مقاوم
ناشناس
۱۴:۵۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
ب داد ما مردم زابل برسید ای مسئولین
بختیاری
۱۴:۱۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
مسولان باید خودشان درک کنند که مناطقی که مشکلات را نمی‌گویند و هوچیگری نمی‌کنند و خواسته هایشان را با سر و صدا و آشوب بیان نمی‌کنند بسیار فهمیده تر و عاقلترند استان سیستان و بلوچستان و مخصوصا مکران توان پذیرش میلیونها نفر را در خود دارند و تنها چابهار میتواند به یک ابر شهر تبدیل شود ،سیستان و بلوچستان با اینهمه استعداد توانایی تبدیل به استانی خوب و پیشرفته و تجاری و توریستی و ترانزیتی را داراست.
ناشناس
۱۲:۴۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
اگه افغانستان اب به ایران‌نمیده چه لزومی داره افغانیاراتوایران راه بدین گم‌شن کشورخودشون همون جاکشته بشن تاکی میخای مرزابراافغانیابازکنیدخسته نشدیدیکم فکرمردم کشورخودتون باشین متاسفم.yjcتورابه هرکی میپرستی درج کن .
ناشناس
۱۲:۳۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
ازدست مسئولین کاری برنمیادفقط برای ظهوراقاامام زمان‌دعا کنیدتواین ایام‌عزیز
ناشناس
۱۲:۰۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
با این خشکسالیها کاشک درس عبرتی باشه تا قدر پوشش گیاهی که سپری در برابر افزایش دما و فرسایش خاک است را دانسته و مانع کسب منبع درآمد کردن از قطع درختان کهنسال برای زغال باشیم
مرتضی
۱۱:۵۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
در برنامه پایش یه جوان جنوبی نشون میداد که جلبک پرورش میداد
با استفاده از جلبک ماده چسبناک با منشا گیاه تولید کرده بود که با اون میشد بجای مالچ پاشی شن بیابان تسبیت کرد
ولی خودش می‌گفت سازمان محیط زیست رفتم کسی تحویلم نگرفت
راه درمان همه مشکلات کشور در داخل کشور هست
ناشناس
۱۱:۵۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
اصلا استان سیستان و بلوچستان جزء ایران نیست دریاچه بقیه جاها که خشک میشه همه احساس مسئولیت میکنند سریع جلسه میگیرند از رئیس جمهور گرفته تا مجلس و بقیه وقتی اسمی از سیستان و بلوچستان مظلوم میشه شتر دیدی ندیدی میشه تبعیض تا کی از خدا بترسید نه استان راه درست حسابی داره نه آب
ناشناس
۱۱:۴۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
همین باشگاه خبرنگاران چند مطلب ازین موضوع گذاشتی ؟ اینا کار علمی و دلسوزی و رحم میخواد که از دل با ایمان و دلی که خدا درونشه میاد ، بعد تو از شیاطین و دل طماع و خودخواه انتظار کار خیر داری ؟
ناشناس
۱۱:۳۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
به داد سیستان و بلوچستان برسید
اینها اشرار دنیا نمی آیند پاک و زلال هستن
کار ایجاد کنید
آب بگیرید
رفاه بدهید
ناشناس
۱۱:۳۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
در هر جای کشور همشهریهای ما مهاجرت کردند ودلیلش خشکسالی های پی در پی نبود کار وشغل وبدی اب وهوا است شغل اصلی مردم زابل کشاورزی ودامداری ومرز بوده که متاسفانه همه انها ازدست رفته وکسانی هم که این جا زندگی می کنند سرپرست خانواده برای کار به شهرستان سفر میکند انشالله امیدواریم که دولت یک برنامه کامل وجامعی برای اشتغال وماندگاری این مردم سخت کوش نجیب صبور ومهربان بردارد
ناشناس
۱۱:۳۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
فعلا داریم برای اون طرف مرز برای افغانی ها دل می سوزونیم
ناشناس
۰۸:۵۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
مردم درمونده و بیچاره
مهدی
۰۸:۳۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
زنده زنده داریم اینجا دفن میشیم.نه آبی برای خوردن،نه آبی برای کشاورزی،نه کاری ،نه کارخونه ای،تازه مرز رو هم بیش از ده ساله بستن و اجازه نمیدن ما کالا جابجا کنیم،
علی
۰۸:۱۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
قابل توجه مسئولین که فکر میکنند همه چیز با حرف درست می شود