سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گرد و غبار خوزستان، تاوان سدسازی کشور همسایه یا مدیریت ناصحیح

ایجاد گرد و خاک‌های کنونی در استان خوزستان و کشور ریشه‌های متعددی دارد؛ از سد سازی‌های بی رویه در ترکیه تا مدیریت ناصحیح منابع آبی در ایران.

این روز‌ها دیگر ریزگرد محدود به خوزستان نیست و به محض ورود به مناطق مرکزی در رشته کوه‌های زاگرس و درختان بلوط محصور نمی‌شود.

گرد و خاک‌های برخاسته از نواحی بیابانی شمال آفریقا و مناطق شمالی و غربی، غرب آسیا که عمدتا در سوریه و اردن هستند، تبدیل به معضلی برای بیشتر شهروندان این مناطق شده که تحت تاثیر پدیده ریزگرد قرار می‌گیرند.

سوریه، عراق، اردن، مصر و ایران به دلیل قرار داشتن در کمربند خشکی دارای بیشترین نواحی بیابانی هستند؛ کم کاری در حوزه مدیریت این مناطق و همچنین سکوت در برابر زیاده خواهی برخی کشور‌ها برای استفاده از منابع آبی نیز از دیگر مشکلات است.

اتهامات بیش از همه به سمت یک کشور است که با ساخت سد‌های عظیم بر سرچشمه رود‌های دجله و فرات، بین ۵۰ تا ۷۰ درصد آب این ۲ رودخانه را پشت بتن‌های سخت محصور کرده تا سرزمین‌های خشک در پایین دست، نمناک نشوند.

اشاره به سد سازی‌های ترکیه و اجرای طرح «گاپ» است که با جلوگیری از ورود آب به کشور‌های درگیر جنگ و فقر، چون سوریه و عراق، حالا آن‌ها را با مشکلات جدی‌تر در حوزه معیشت و آب و هوای پاک مواجه می‌کند.

صحرا و سدسازی، ۲ عامل مهم در افزایش ریزگرد

اما از سوی دیگر گردوغبار برخاسته از بیابان‌های مناطق غربی آسیا خود ترکیه را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد و از همین رو مدتی پیش تفاهم نامه‌ای مشترک میان آنکارا و بغداد به منظور بیابان زدایی در عراق به امضا رسید.

در مناطق جنوبی عراق تالابی بین المللی وجود دارد که عمده آب آن از رودخانه دجله تامین می‌شود که ترکیه با سد سازی، بیشتر آب آن را پشت دریاچه سد‌ها ذخیره و آن مقدار ناچیز نیز پس از گذر از صد‌ها شهر و روستا در ۲ کشور سوریه و عراق، دیگر رمقی برای سیراب کردن هورالعظیم ندارد.

از این مسئله بیش از همگان شهروندان خوزستانی آسیب‌های جدی خواهند دید.

صبح روز دوشنبه ۵ اردیبهشت ماه نیز ورود توده گرد و غبار به کلانشهر اهواز و شهر‌های خوزستان همه را غافلگیر کرد.

کارشناس مسئول آزمایشگاه اداره کل محیط زیست خوزستان در این خصوص می‌گوید: گرد و غبار به ۲ دلیل از این مناطق بلند می‌شود؛ ابتدا موقعیت طبیعی و محلی آن نواحی، که صحرا و بیابان هستند و برخاستن خاک از آن‌ها ناگریز؛ سپس معاهده‌های تخصیص آب مورد توجه قرار دارد که سدسازی‌ در بالا دست روخانه‌ها موجب محدودیت منابع آبی و در نتیجه افزایش بیابان‌ها شده است.

علیرضا آذریان می گوید: افزون بر کانون های خارجی گردوغبار، کانون های داخلی نیز فعال هستند و وزش باد می تواند باعث برخاستن گرد و خاک از نواحی بیابانی هندیجان و شرق اهواز شود.

آقای آذریان در خصوص آشوب هوای امروز اهواز نیز گفت: همزمانی ورود جبهه بارشی و ابرهای باران زا با برخاستن گرد و غبار موجب تشدید این پدیده شده اما گمان می شود که غلظت گرد و غبار افزایش چشمگیری داشته.

مسائل زیست محیطی جهانی در کشور ما کم اهمیت جلوه داده می‌شود

اگرچه وقوع گرد و خاک‌های شدید از بیابان‌های کشور‌های همسایه است، اما بیابان‌ها خوزستان نیز تا حدودی در افزایش غلظت آن موثر هستند.

مدیر کل منابع طبیعی استان خوزستان به ما در این خصوص گفت: چند سالی است که کشور به صورت فراگیر درگیر ریزگرد شده و اگرچه شروع داستان از خوزستان بود، اما مشکل بسیار فراتر است و گرمایش کره زمین افزایش بیابان‌ها را در پی داشته است.

محمد تقی سجادی گفت: مسائل جهانی زیست محیطی در کشور ما گاهی کم اهمیت جلوه داده می‌شود، اما گرمایش کره زمین به صورت موضعی و مسقیم روی زندگی ما اثر دارد.

او می‌گوید: کشور ما نیز در مکانی واقع شده که عمده بیابان‌های کره زمین در آن قرار دارند و بارش‌های آن نیز اندک است، اما گرمایش جهانی موجب بر هم خوردن نظم بارش‌ها شده.

آقای سجادی گفت که افزایش سبزینگی به هر شکل موجب افزایش اکسیژن در جهان می‌شود و تنها اقدامی که می‌تواند گرمایش جهانی را مهار کند، بالا بردن پوشش سبز است که هم اکسیژن تولید می‌کند و هم خوراک دام را تامین می‌نماید.

به گفته این مقام مسئول کاهش پوشش گیاهی، ساختار و بافت خاک را بر هم می‌زند، زیرا وجود ریشه گیاه در خاک موجب انسجام فیزیکی آن می‌شود تا در مقابل باد پایدار بماند، ولی در صورت از بین رفتن گیاه، خاک با هر بادی بر می‌خیزد.

اقدامات در خوزستان برای مهار بیابان‌ها چطور است؟

در مسائل زیست محیطی مرز سیاسی مفهوم ندارد، به این معنا که مشکلات طبیعی در یک کشور بر کشور دیگر نیز تاثیر گذار است و برای مهار ریزگرد‌ها یک مدیریت منسجم منطقه‌ای را می‌طلبد.

خوزستان بیش از ۳۴۵ هزار هکتار کانون‌های تولید کننده گرد و خاک دارد که در نقاط مختلف جنوب، مرکز، جنوب شرق و جنوب غرب پراکنده هستند.

در روندی معمول گیاهان مختلف در نقاط مختلف رشد می‌کنند، اما چرای بی رویه دام و سد سازی موجب شده تا بخش‌های وسیعی از استان تبدیل به بیابان شوند.

چرای بی رویه و بارش‌های نامنظم در کنار گرمایش جهانی عمده‌ترین دلیل افزایش بیابان‌ها هستند.

به هم پیوستگی این مسائل؛ کاهش بارندگی به دلیل گرم‌تر شدن زمین، چرای بی رویه دام، افزایش بیابان‌ها و نبود مرز‌های سیاسی در خصوص محیط زیست، باعث شده تا پیگیر شویم که اگر کشور‌های منطقه در قبال طبیعت متعهد و مسئولیت پذیر نیستند، ما چه کرده ایم؟

طبق برنامه‌ای که از سال ۹۵ در خوزستان شروع شد و بر اساس مطالعات انجام شده مقرر شد معادل ۳ هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان طی ۵ یا ۶ سال منتهی به دهه ۹۰ برای مهار بیابان‌ها انجام شود که به گفته مدیر کل منابع طبیعی استان خوزستان «تن‌ها ۴۰۰ میلیارد تومان آن اختصاص یافت و تنها ۳۵ درصد کار‌ها صورت پذیرفت.»

آقای سجادی گفته نهال کاری نیز در کمتر از ۲۵ هزار هکتار انجام شده که حدود ۴۲ درصد برنامه است و اکنون حتی اگر اعتبار نیز فراهم باشد، مشکل عمده آن به دلیل خشکسالی تامین آب است.

نیاز جدی به مدیریت منابع آبی برای مهار بیابان

نزدیک چند ماه است که در خوزستان بارش موثری وجود نداشته و تامین آب برای درختان را دچار چالش کرده.

منابع طبیعی خوزستان حالا با سازمان آب و برق نیز در جدال است تا بتواند آب درختان در مناطق بیابانی را تامین نماید، اما بر اساس داده‌های منابع طبیعی، همچنان نیز حقابه درختان تخصیص نیافته، موضوعی که توسعه بیابان‌ها را تشدید و مشکلات عمده تری را برای شهروندان ایجاد می‌کند.
به نظر می‌رسد کشور به شدت از بی مدیریتی و بی مسئولیتی در حوزه منابع آبی رنج می‌برد، رنجی که دردش برای مردم است و گویا اراده کافی نیز برای رفع آن دستکم تاکنون وجود نداشته.

گزارش از ساسان ناصری زاده

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
آموزگار
۱۰:۲۶ ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
بله کاملا درسته، درد ما سو مدیریت است که با وجود این مدیران مشکل حل نخواهد شد. خوزستان بهشت مسئولان بی عرضه
مجید
۲۰:۳۵ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
مدیران ما فقط فکر میز هستن نه پیشرفت مملکت
علی
۱۱:۱۴ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
اگه آب رو از کرخه و کارون به فلات مرکزی منتقل نمیکردین الان این مشکلات رو نداشتیم
ذوب اهن
۰۶:۴۲ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
امروز کارگران ذوب اهن اصفهان رفت زاینده رودی وه اب کارون توش جریان داره پاکسازی کردن اینهمه همت با لباس کار ...‌ باید بهشون افرین گفت هههه
ناشناس
۰۱:۱۱ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
نه در ایران سدی وجود نداره ،چرا همیشه تقصیرها را گردن بقیه کشورهامیندازید
قبلا تقصیر بیابان عراق و عربستان بود ، الان نوبت به ترکیه رسید فقط شما بی تقصیرید
ناشناس
۱۸:۵۰ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
مشکل عمده خوزستان سدسازیهای بی رویه بالا دست چون کارون و کرخه و مارون و از همه مهمتر انتقال اب از راه تونل به بیابانهای اصفهان و یزد ثانیا خشک کردن تالاب هورالعظیم بدلیل استخراج غیر حرفه ای نفت می باشد
امید
۱۶:۵۱ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
سد سازی در بالادست خوزستان و انتقال آب از سرشاخه های کارون به استانهای همسایه برا کشت برنج و جانمایی اشتباه کارخانه های آب بر در کویر باعث بروز مشکلات زیاد در خوزستان و در سالهای آینده برای کل ایران خواهد شد یا علی مدد
محمد حیدری
۱۵:۱۷ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
چرا سدهای بی رویه و بی برنامه همچون کارون ۳،۴ و سد
گتوند با هزار عیب و بدبختی که فقط پول فروش برق ش برا افراد خاصه ،شور کردن آب و کشتن زمین‌های حاصلخیز هم نصیب مردم میشه
کمی با .......
ناشناس
۰۱:۱۰ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
ممد حیدری کایدان؟
ناشناس
۱۴:۱۳ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
اگر در بارش های سال ۹۸ سدها خوب مدیریت شده بود با این خشکی مواجه نمی بود یم بعلاوه ان سیل عظیم هم خوزستان و لرستان را تخریب نمیکرد ومیشد آن را به فلات خشک مرکزی ایران نیز انتقال داد
فضل
۰۹:۱۴ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
بدبخت خوزستانیا
ناشناس
۱۳:۵۰ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
همه این بدبختی ها برمیگرده به تونل سازی وسدسازی بی رویه بروی رودهای کارون جراحی کرخه ودز است وبحث انتقال اب خوزستان به کویر برای مصارف صنعت وکشاورزیه لطفا کشور همسایه رو نیارید
عبدالرسول
۱۱:۳۶ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
سدهای وحشتناک که در ایران زده شد موجب خشک شدن رودخانه کارون و کرخه شدند، مردم خوزستان
را بدبخت کردند
ع.ا.ق
۱۱:۳۵ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
سد سازی ترکیه
فاطمی کیا
۱۰:۴۰ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
توپ را به زمین همسایه نیندازید
400سد توسط سردار سازندگی در زمانی احداث گردید که دنیا بخاطر مشگلات زیست میطی در حال تخریب سدهای ابی بود
بردن آب از سرشاخه های دز به کویر قم
بردن آب از سرشاخه های کارون به شهرهای نطنز وکاشان
بردن آب از سرشاخه های کارون به استان یزد و اصفهان
تاسیس صنایع آب بر در استانهای کویری
آمار جمعیتی استانهای کویری و آمار صنایع در این استانها در دهه 60 تا کنون را با آمار استانهای غربی خصوصا لرستانات مقایسه کنید
کاهش جمعیت و فقر در این استانها محصول 40 سال مدیریت غلط شماست
سالانه یک میلیون و300هزار تن فقط هندوانه در ایران تولید میشود که برای هر کیلو 286 لیترآب شیرین مصرف میشود و جالب تر اینکه استانهای خشک و کویری نظیر اصفهان ، قم و سیستان بالاترین آمار تولید را دارند که همین رقمی معادل 372 میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد
تولید برنج و سیب زمینی و پیاز و ذرت و... بماند
مسئولین فقط نظارگر ویرانی این کشوند و گناه سوئ مدیریت خود را به گردن بقه کشورها می ندازند و...
ناشناس
۱۰:۲۶ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
این نتیجه و تاوان طرز فکر ابرخی مسئولان
ناشناس
۱۰:۲۳ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
اضافه کنید افزایش جمعیت ناگهانی این استان و استانهای همسایه و بهره برداری بی رویه از منابع آبی
ناشناس
۱۰:۲۰ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
تاوان مدیریت مسئولان
شما هر دفعه بایک مقاله و گزارش ، یه زمان .مارچ پاشی عراق و عربستان را بهانه کردید ..الان هم سد سازی ترکیه...
واقعا .....
علی
۱۰:۱۸ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
دقیقا تاوان مدیریت غلط مدیران
وقتی پر آب ترین روخانه های کشور رو خشک میکنید و صدها کیلومتر تونل حفر میکنید و آب رو برای مقاصد بی برنامه به کویر کشور منتقل میکنید بایدم اینجور بلا سر مردم مظلوم خوزستان بیاد.
توسعه مفسدانه صنایع آب بر در کویر باعث این مشکلات شده
چون برای تامین آب صنایع خوزستان رو فدا کردین.
هیچ کس هم پاسخگو نیست
کشاورز
۱۲:۱۶ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
دوست عزیز مدیران خیلی هم باکفایت ومدبرانه عمل کرده اند خوزستان ودریاچه اورمیه راخوشکاندند اما در تهران دریاچه چیتگر راساختند
ناشناس
۰۹:۳۹ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام ،

مدیریت صحیح ،
تاوانی برای سد سازی کشور همسایه .
ناشناس
۰۹:۳۹ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
چرا سد سازی خودمون را نمیگید . مثلاً سد کرخه باعث خشک شدن هورالعظیم شده و ۹۰درصد گرد و خاک های خوزستان و کشور از هورالعظیم است
سید علی بیرانوند
۱۲:۵۲ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
در سال 1369-70 پدر بنده بار ها و بار ها بهرییس جمهور وقت و سایر افراد اجرایی نامه نوشتند و هشدار دادند