جمعه ۱۹ فروردین تهران با شاخص آلودگی ۵۰۰ وضعیت نابسامانی را در کیفیت هوا پشت سر گذاشت و سرپرست مرکزملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد که «پروژه سدسازی ترکیه موسوم به «گاپ» عملأ بخش اعظمی از حقآبه دجله و فرات را قطع میکند و زمینهایی که بر اثر قطع حقآبه به منشا گرد و غبار تبدیل شدهاند، با وزش ضعیفترین بادهای عمودی و افقی گرد و غبار را به کشور ما میآورند.»
تاریخ شروع شکلگیری توده ریزگردی، چهارشنبه ۱۷ فروردین و محل ابتدایی شروع آن بخشهایی از کشورهای همسایه غربی بود که با افزایش سرعت باد به داخل ایران حرکت کرد.
به غیر از تهران، سه شهر از استان مرکزی، زنجان، بانه و مریوان و مابقی شهرهای غربی ایران هم تحت تاثیر این گردوغبار قرار گرفتند تاجایی که حتی سواحل دریای خزر هم از این مهمان ناخوانده بی نصیب نماندند.
از سال ۵۴ شمسی این دومین بار است که تهران آلودهترین شهر جهان میشود
ترکیه از دهه ۱۹۷۰ سال با هدف کنترل آب دجله و فرات، طرح آناتولی جنوب شرقی (Güneydoğu Anadolu Projesi) یا GAP را با طراحی مهندسین اسرائیلی و پیمانکاران انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، اتریشی و سوئیسی شامل ۲۲ سد مثل سد ایلیسو و آتاتورک ( ۱۴ سد بر روی فرات و ۸ سد بر روی دجله) و ۱۹ نیروگاه بر روی سرشاخههای دجله و فرات شروع کرد.
با شروع فعالیتهای ساخت و ساز، پیامدهای فاجعهبار ناشی از این طرح رخ نشان داد، تا جایی که یکی از پیمانکاران انگلیسی این طرح یعنی شرکت بالفور بیتی، پس از مطالعات اولیه درمورد سد «ایلیسو» و انتقادها از پیامدهای سوء آن بر حوزههای سیاسی، اقلیمی، اجتماعی و باستانشناسی، از این پروژه کنار کشید.
طرح گاپ ترکیه با دو سد بزرگ ایلیسو و آتاتورک روی رودخانههای دجله و فرات
بر اساس مقالهای که نشریه Public Archaeology انگلیس منتشر کرده، این پروژه پیامدهای خطرناکی بر محیط زیست، اقلیم آب و هوایی، منابع آب منطقه و آثار باستانی خواهد گذاشت و در یک نمونه کوچک، شهر باستانی کردنشین حصن کیفا در خاک ترکیه را به زیر آب برده؛ به طوریکه با جمعیتی ۸۰ هزار نفری به شهری شناور تبدیل شده است که بنای اصلی آن تقریبا ناپدید شده است.
حتی احزاب سبز آلمان، اتریش و سوییس به ساخت این سد اعتراضهای گستردهای کردند که باعث شد تا دولتهای آلمان، اتریش و سوییس از این طرح خارج شوند. در عین حال این پروژه برهم زننده نظم طبیعت ادامه یافت.
شرکت سوئدی «اسکانزا» و شرکت ایتالیایی «ایمپرگیلو» نیز از دیگر شرکتهای مطرحی بودند که با فشار افکار عمومی از ادامه فعالیت در این طرح خارج شدند.
از سوی دیگر محمد درویش، مدیر کل وقت دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز شهریور ۹۵ هشدار به نابودی بیش از شش و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی عراق، سوریه، و ایجاد کانونهای گرد و غبار برخاسته از عراق بر ایران را از طریق اجرایی شدن طرح داده بود.
اردوغان، رئیسجمهور ترکیه درحال بازدید هوایی از طرح گاپ
یکی از دو سد بزرگ طرح گاپ یعنی سد «آتاتورک» (Atatürk)، بزرگترین سد ترکیه با حدود ۵۰ میلیارد مترمکعب ظرفیت، برابر با ظرفیت بیش از ۶۵۰ سد در ایران و ۱۶ برابر بزرگتر از بزرگترین سد ایران یعنی سد کرخه است.
سد ایلسو هم که حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب ظرفیت آبگیری دارد، به تنهایی، حدود ۳ برابر بیش از ظرفیت سد کرخه و اکنون تهدیدی بزرگ برای محیط زیست منطقه از جمله ایران است.
ترکیه در کنار چین و بروندی یکی از سه کشوری است که کنوانسیون ۱۹۹۷ سازمان ملل برای مسیرهای آبی را امضا نکرده که به معنی عدم تعهد در این زمینه نیست.این کنوانسیون مانند همه اسنادی که از سوی دولت ها امضا میشوند، همه امضاکنندگان را موظف می کند که از رودخانههای فرامرزی عادلانه استفاده کرده و مطمئن شوند که فعالیت آنها در قلمرو خود باعث ضرر و زیانی به کشورهای دیگر نشود.
این تعهد در حقوق بینالملل عرف شده؛ به این معنی که حتی کشورهایی که به این اسناد ملحق نشدهاند موظف هستند ملاحظات کنوانسیون فوق را رعایت کنند.همچنین بر اساس معاهدات بینالمللی از جمله معاهده سال ۱۷۹۶ لاهه، معاهده ۱۸۰۴ پاریس، معاهده ۱۸۱۵ وین، معاهده ۱۹۱۲ بارسلون و کنفرانس ۱۹۱۱ مادرید، هیچ کشوری نمیتواند به تنهایی از آب رودخانههایی که حوضه مشترک دارند، استفاده کند و آنرا در انحصار خود بگیرد.
با این وجود، رجب اردوغان رئیسجمهور ترکیه آبان پارسال طی سخنانی در مراسم افتتاحیه سد و نیروگاه برق آبی ایلیسو، گفت که «این پروژه بهترین پاسخ به دشمنان داخلی و خارجی کشورمان است.»
گردوغبار حاصل از زمینهای کشاورزی خشک شده کشورهای همسایه در شهر اهواز
به گفته داریوش گلعلیزاده، سرپرست مرکزملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست «این اقدام آنکارا بخش اعظمی از حقآبه دجله و فرات را قطع کرده و زمینهایی که بر اثر قطع حقآبه به سرچشمه گرد و غبار تبدیل شدهاند, با وزش ضعیفترین بادهای عمودی و افقی گردوخاک را به کشور ما میآورند.»
در این میان در کنار ترکیه، رژیم صهیونیستی است که از احداث چنین پروژهای سود میبرد؛ آبی که حق مردم منطقه است از آنان گرفته شده و از طریق خط لولهای با همکاری حکومت ترکیه به رژیم صهیونیستی فروخته میشود تا به جای آن شهروندان ایران و عراق خاک تنفس کنند.
محمد مهدی برومندی نایب رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی مجلس سال چهار سال پیش گفته بود «سرمایهگذار اصلی این پروژه، رژیم صهیونیستی است؛ به گونهای که از میان حدود ۸۰ پیمانکار قوی این پروژه، بین ۵۰ تا ۶۰ پیمانکار متعلق به رژیم صهیونیستی هستند.»
دیدار روسای جمهور رژیم صهیونیستی و ترکیه در آنکارا
به گفته وزیر امور زیربنایی وقت اسرائیل، این کشور حداقل در سالهای نخست، در یک قرارداد بیست ساله، سالانه ۱۵ میلیون مترمکعب آب از ترکیه خریداری میکند.
با وجود اینکه رژیم صهیونیستی، ۶۰ درصد از نیاز داخلی آب خود را از طریق شیرین سازی تأمین میکند، اما بازهم این مقدار برای مصرف صهیونیستها به دلیل قرارگیری در مناطق کمآب کافی نیست. کل منابع آب شیرین تجدیدپذیر در سرزمینهای اشغالی، ٠,٧٥میلیارد مترمکعب در سال بوده، بنابراین تقریبا برای هر نفر سالانه، ٢٢٨ مترمکعب آب وجود دارد. این مقدار، با توجه به تعاریف سازمان ملل از فقر آبی که کمتر از ١٠٠٠ مترمکعب آب بهازای هر نفر در هرسال است، پایینتر از استاندارد است.
رئیس موسسه تحقیقاتی آب اسرائیل «یانوش بنگال» دراینباره گفته که این رژیم میتواند با مقدار آبی که از حکومت ترکیه خریداری میکند مساحتی به اندازه سه برابر مساحت کنونی سرزمینهای اشغالی را آبرسانی کند.
نمایی از سد ایلیسو ترکیه
این اقدام خلاف قوانین بینالمللی ترکیه باعث خشک شدن زمینهای پهناور کشاورزی عراق شده که ایجاد گرد و غبار زیاد در شهرهای ایران را به دنبال داشته است. معین الدین سعیدی عضو فراکسیون محیط زیست مجلس گفته ادامهدار بود طرح گاپ یعنی مدیریت ترکیه بر روی دجله و فرات، خشک شدن ایران، عراق و سوریه، نابودی ۹۰۰ هزار هکتار مزارع کشاورزی و نابودی گونههای مختلف جانوری، جای سوال باقی است، تمام سازمانها و وزارتخانههای مربوطه چه اقدام موثری در این راستا داشتهاند؟
استاد علی اکبر رائفی پور در مورد این اتفاق می افته
ترکیه این کار میکنه باید جلوشو بگیریم
چند تا موشک بزنی به سد هاش میفهه دنیا دست کیه
قابل توجه گردشگران و هموطنان عزیزی که به ترکیه می روند این گرد و خاکهایی که همه ما را به زحمت انداخته و به خاطر
آن به سختی نفس می کشیم و داریم
می میرم تنها و تنها هدیه کشور دوست و همسایه ترکیه است .
اما امروز که عربستان داره خارج میشه بهجاش ترکیه اومده
ترکیه با کارایی که میکنه نشون داده ، مثل رابطش با اسراییل
تا وقتی که این اردوغان ها هستن اونا دشمن جدی ما هستن ین فقط نظر شخصی منه
و بی خودی دیگران را متهم می کنی
اولا من تنها یک شهروندم و وابسته
به هیچ نهادی و یا ارگانی نیستم .
دومأ تو هر چه قدر سرمایه در بانکها
داری برو بگیر کسی جلوت نگرفته و
حقت نخورده .
سومأ اگر هر کس که به سوریه و عراق
و عربستان می رود نه پی خوشگذرانی
می رود بلکه قلبا اهل بیت پیامبر(ص)
دوست دارند و قطعأ یک سفر زیارتی و سیاحتی و معنوی می روند نه آنکه مثل
جناب عالی به ترکیه می روند و به خاطر
چند روز تفریح پول و سرمایه خودشان
را در آنجا خرج وحیف و میل می کنند
و دل دشمنان را خوش میکنند .
و اما شما که از حرف حق ناراحت می
شوی . پس بنابراین ،شما نباید از کم
آبی و گرد وغبار وغیره ..... ناراحت
شوی و به دشمنان که ظلم مردم ایران
می کنند و آنها را تحریم و آب را به
روی آنها می بندند و باعث خشک سالی
و قحطی وکمبود آب وتحریم دارو و
غیره می شوند به به و چه چه بگویید و
به کشور آنها خدمت کنید نه به کشور خودتان !!!!
چون از گفتار و رفتار واعمالت پیداست .
الانم اگه حرف میزنید دلیلش فقط وجود اسراییل در این موضوع
اگر هموطنهای غیور کشور خودمان
ایران عزیز چند وقتی برای تفریح به
کشور ترکیه نروند و پولهاشون را صرف
تفریحات سالم و یا سرمایه گذاری در
کشور خودمان نمایند نه تنها سرمایه
آنها هدر نرفته بلکه در کشور ایران صرف
سازندگی وپیشرفت اقتصادی و علمی
و از همه مهمتر عمران و آبادی میشود
و در روحیه و بنیه جوانان عزیز کشور
تاثیرمثبت گذاشته و ایجاد انگیزه وشغل می نماید و حتی نقاط محروم کشور مانند سیستان و بلو چستان و سایر
نقاط را آباد و پیشرفت می کنندو ازفقر وبیکاری رها می شوند و از این گذشته دشمنان ایران عزیز هم مایوس و ادب
می شوند و سر جای خود می نشینند کافیست کمی همت کنیم و دست به دست هم دهیم به مهر میهن خویش
را کنیم آباد .
هدف این است که کشور های دیگر را
ثروتمند نکنیم و کشور خود را ویران
نماییم ،مبادا با اعمال ناآگاهانه و
اشتباه وغفلت خودمان دشمنان را
آنقدر گستاخ کنیم و آب به آسیاب
دشمن بریزیم که از ما سو استفاده
نمایند و آب را به رویمان به بندند و
حق و حقوق قانونی ما را تضیع نمایند.
یا حق
مسئولین کجایید؟
ولی ترکیه با عراق و سوریه بر سر حق آبه به توافق رسیده است
سال پیش به خاطر اعتراض ایران آب گیری سد متوقف شد
و از امسال آب گیری آغاز شد
این نه به مسولان فعلی اسبق و .... ربطی ندارد مردم ایران برای هر چیزی به ترکیه می روند تفریح ترکیه (خروج ارز )
خرید خانه هایی که الان نصف قیمت ارزش دارد (خروج دلار )
......
الان مسولین چه کنند به ترکیه حمله کنند شما حاضری برای حمله به ترکیه داوطلب بشوی
به اعتراض مسولان سال پیش گرد خاک نداشتیم مرحله آب گیری سد شهریور سال قبل بود است
بعد این متن خباثت ترکیه را می رساند بعضی ها خیلی قشنگ از روی این قضیه به بی عرضگی مسولان فعلی که حتی در زمان ساخت سد هم نبودداند می رسند
ساخت سد برای ده سال پیش است باید آن موقع اعترض می شد که نشد
اونوقته که پول ساخت سدها طی یکی دوسال درمیاد و بقیش همش سود خالص و منفعته !
کشورهای دیگه مثل عراق و... و خود ما نباید اجازه بدیم برای منفعت خودش کشورهای دیگه را نابود کنه ! مگه نابود کردن فقط با جنگ و سلاح و ... هستش ؟!
جنگ و سلاح و... فلاکت و بدبختی و گرسنگی و... میاره و کمبود آب بدتر از اون و بیشتر از اون ! چون جنگ بلاخره روزی تموم میشه ولی آب که نباشه وجلوشا گرفته باشن دیگه دائمیه !
مسئولان خودمون و کشورهای ذینفع یه همت کنند حتی شده به زور ، نگذارید ترکیه هر غلطی خواست بکنه !
شهروند کوهدشتی
غیر ممکنه رئیس جمهور کشوری در ذهن خودش،افکار ضد جمهوری اسلامی ایران رو داشته باشه و مصون از...بمانه.
الان جنگ، جنگ بر سر آب شده !
رود دجله رو بستند عثمانی های بی شرف
ترکیه رود دجله رو بسته درست
ماهم میتونیم رود کارون رو ببندیم تا آب از طرف ایران به عراق نره
قشنگ در عراق از بی آبی بمیرند و ریزگرد هم بیشتر شود
بیخود نیست که خشک سالی در عراق به راه افتاده
جایی که درخت ها رو قطع میکنن تا به معادن دست پیدا کنن ، جایی که اراضی ملی رو بذل و بخشش میکنن و ... .
جایی که مردمش برای مسافرت هجوم میارن شمال کشور ،حتی تو مراکز اقامتی نمیمونن و چادر میزنن ولی پیش خودشون فکر میکنن اقتصاد شمال کشور از گردشگریه و وقتی ازشون کوچکترین خواسته یعنی نریختن زباله در سطح شهر و معابر رو داری با بدترین نحو ممکن رفتار میکنن و جوری طلبکارن انگار مال پدرشونه.
معلومه آخر و عاقبت همچین کشوری همین میشه، جایی که منفعت شخصی به منفعت ملی برتری پیدا میکنه باید هم انتظار این رو داشته باشیم رو به نابودی بره.
یه چندتا کلیپ در فضای مجازی مال اونطرف مرزهای خاکی ایران دیدیم که زمانی که باد با سرعت بالا شروع می کند به وزیدن به طرف ایران اسلامی عزیزمان قبلش هواشناسی اونطرف مرزیها بهشون خبر می دهد که مثلا فردا در فلان مناطق مرزی نزدیک مرز ایران باد با سرعت بالا شروع به وزیدن می کند دشمنان ایران اسلامی و باجگیران از ایران اسلامی هم شاهده کردیم یه 500 یا 600 دستگاه شبیه تراکتور که خاکهای شنی بیابانها رو به درون دستگاه می کشیدند مثل جارو برقی در فواصل معینی ردیف کرده بودند و با قدرت شدت فرآوانی این شن خاکها را به طرف آسمان پرتاب می کردند و با سرعت باد در هوا پراکنده می شدند و به طرف ایران اسلامی با سرعت می آمدند به غیر از عامل طبیعی که وجود دارد عامل مصنوعی تولید دست بشر هم را هم حرامیان باجگیران تروریست تولید کردند که باید ایران اسلامی این موارد را به سرعت شناسایی کند در آن طرف مرزها و این مجرمین جنایتکاران رو به ایران اسلامی آورده و در قوه قضائیه ایران محاکمه جانانشون کنند تا هر غلطی دلشون خواست اونطرف مرزها بر علیه ملت ایران اسلامی نتوانند بکنن چه در مرزهای شرقی از شمالش تا جنوبش و چه در مرزهای غربی از شمالش تا جنوبش و دولت مردان باید اقدامات لازم را مبذول دارند اگر نیاز به مانش پاشی و بوته کاری هست همه دولتها باید متعهد شوند به اینکار محیط زیستی و اگر هم دستهای تولید گران گردغبار ریزگردهای مصنوعی هم در کار است باید بگیرنشان به اشد مجازات کیفری اسلامی برساننشون . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه عادلانه خداپسندانه مردمی .
شناسایی افرادی از اتباع خود ترکیه که از اردغان متنفرن (ترجیحا کسانی که اردوغان بنحوی از اعضای خانواده شون کسی رو از بین برده باشه یا گروه های وابسته به اردوغان)
شستشوی مغزی و بعد آموزش های انتحاری تحت پوشش کارگر خدماتی سد یا تعمیرکار و...
و در آخر فرستادن این افراد به داخل مجموعه های سد و نیروگاه برق و فرودگاه در چندین نقطه از کشور و اجرای عملیات خرابکارانه
بهترین روش برای تخریب سد همون بود که یه عزیزی دیروز گفت
سوراخ کردن ٢٠ الی ٣٠ نقطه از سد به طول ٢ متر و به قطر ۵ سانتی متر و تزریق ماده شیمیایی کتراک (٢۴ ساعت بعد بتن سد هرچقدرم محکم باشه از هم جر میخوره)
این کار باید زمانی انجام بشه که سد تازه میخواد آبگیری کنه وگرنه تعدادی از استانهای غربی مون میرن زیر آب
چاره ای جز این نیست. نمیشه دست رو دست گذاشت و نابودی ایران رو به نظاره نشست. ترکیه دشمن واقعی ایران در منطقه هست حتی بدتر از اعراب و با عضویت در ناتو و اتحاد با اسرائیل به خیال خودش حاشیه امنی برای خودش ایجاد کرده و کسی زورش بهش نمیرسه. دیپلماسی جواب نخواهد داد و عردوغان نیاز به یک گوشمالی حسابی داره
حالا برید تند تند پتروشیمی بزنید
اینا کسایی بودن که آب را بر روی اهل بیت پیامبر(ص) بستند
و ذره ای اعتقاد و ایمان نداری
من که نگرفتم
شما فقط به این فکر کنید که چجوری چوب تو آستین مردم کنید
الان اون که میگه خواهرا جوراب نازک نپوشید نظر میده
خخخخخخ
یا همکاری کنن یا 4 تا موشک از ایران بریزن رو دهانه سد شون
این کشور هایی که میگی در حال شکست هستن
یمن که هیچی نداشتش کاری کرد که عربستان درخواست صلح کنه.
یا نمیدونی یا ایرانی نیستی
وبه موقعه اش که بشه سر از آنجا در خواهند آورد.
ایرانی ها میرن ترکیه برا سرمایه گذاری هرچی پول از کشور خارج میشه میره تو جیب این اجنبی ها که این بلا رو سر ایران آوردن
جز فقط لخت شدن کامل ترکیه چی داره
یه عده دارن برا شهوت بازی شون یه مملکت رو به باد میدن ، ملتی که شهوت پرست شد روزبروز اوضاعش بدتر میشه
مردیم از تشنگی
بشین سر جات
اما همین آدم بی سواد بهتر از روحانی عمل کرد
اگه روحانی الان بود یورو ۴۰ هزار شده بود خخ
چی میگی تو