سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نوروز امسال را با این چند کار ساده، برای فرزندانتان به یاد ماندنی کنید

نوروز و در کنار هم بودن والدین و فرزندان، فرصتی برای عمیق تر شدن ارتباط عاطفی، رشد و ارتقای مهارت های شناختی، اجتماعی و فردی بچه ها را فراهم می آورد.

عید نوروز و تعطیلات آن برای خانواده‌ها فرصتی برای تنفس، زنده شدن و ارتباط بیشتر با همدیگر را فراهم می‌کند، حتی در دو سال ایام کرونایی و برخی مواقع قرنطینه خانگی باز هم اعضای خانواده در کنار هم بودند. امسال که شرایط بهتر شده، مردم ایران واکسینه شده و خانواده‌ها می‌توانند دست بچه هایشان را بگیرند و به گوشه‌ای برای تلطیف روح و جسم ببرند، فرصتی بیشتر برای والدین فراهم است تا از تعطیلات استفاده کرده و با بچه‌ها ارتباط عاطفی بهتری برقرار کنند.

چه مواردی برای ارتباط موثر با فرزندان با اهمیت است؟

نخستین نکته‌ای که والدین می‌توانند در این ایام بدان توجه بیشتری کنند، رشد مهارت‌های ارتباطی فرزندانشان است. این مهارت‌ها می‌تواند هم در ارتباط با خود اعضای خانواده و هم دیگران تقویت شود. مفاهیمی، چون درک احساسات دیگران، توان بیان احساسات، بیان کردن نظرات و تشریک مساعی در خانواده، همفکری و همدلی می‌تواند از جمله قواعد تقویت این مهارت باشد.

به طور مثال خانواده تصمیم دارند به یک سفر بروند، والدین می‌توانند از بچه‌ها نظرخواهی کنند و به نظرشان اهمیت دهند که به کجا و با چه شرایطی سفر کنند، همین نکته هم اعتماد به نفس بچه‌ها را بالا می‌برد هم ارتباط بین والدین و بچه‌ها را قوی‌تر می‌کند.

از جمله موارد دیگر ارتباطی می‌توان به ارتباط با طبیعت اهمیت داد. حال که ایام تعطیل است حتی اگر به سفر نرفته اید، با خانواده مشورت کنید و در شهر خودتان به دامن طبیعت بروید، پارک‌ها و بوستان ها، جنگل، دریا، آبشار یا هر دیدنی طبیعی دیگری می‌تواند روح بچه‌ها را تازه و آن‌ها را شاد و سرزنده کند. در ارتباط با طبیعت می‌توانید بچه‌ها را با حیوانات هم آشتی دهید، اگرفرزند شما از حیوانات می‌ترسد او را با حیوانات اهلی دوست کرده و ارتباطشان را تقویت کنید.

دیگر مورد ارتباطی و با اهمیت می‌تواند «صله رحم» و ارتباط با اقوام و خویشان به ویژه مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها باشد. اگر در تمام ایام سال فرصت کمی می‌شود که با دوست و قوم و خویشان رفت و آمد کنید، حال دست بچه‌ها را بگیرید و به منازلشان ببرید البته سعی کنید وسیله شاد سازی و تفنن بچه‌ها را هم فراهم کنید تا دچار کسالت نشوند و در کنارش به دید و بازدید سال جدید هم کنار بیایند و از آن لذت ببرند.

فرصت با هم بودن را به تجربه‌ای شیرین تبدیل کنید

برخی پدر و مادر‌ها هستند که اگر چند ساعت در کنار هم باشند، مهارت ارتباط خوب با هم را بلد نیستند، به جای اینکه کاری کنند هم خودشان و هم فرزندانشان لذت ببرند، فضای خانه را متشنج می‌کنند و بچه‌ها به غار تنهایی خودشان پناه می‌برند. بهتر است تمرین در کنار هم بودن کنیم. تعطیلات نوروز این فرصت را فراهم می‌کند که ساعاتی طولانی کنار هم باشیم؛ بنابراین خوب است که این با هم بودن را به یک تجربه شیرین تبدیل کنید مثلا در منزل قصه گویی راه بیاندازید، با هم ورزش کنید، بازی‌هایی متناسب با سن و سال بچه‌ها انجام دهید و از این طریق رابطه عاطفی و صمیمی تان را بدست بیاورید یا تقویت کنید. یا مثلا اگر در یک میهمانی هستید که احساس می‌کنید بچه‌ها کسل شده اند، بازی‌های تیمی و دسته جمعی راه بیاندازید تا آن‌ها شاد شوند.

این نکته نباید فراموش شود که در ایام تعطیلات تماشای بیش از حد تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای تحرک بچه‌ها را کاهش می‌دهد و آن‌ها را بیشتر کسل می‌کند، بهتر است یک پیاده روی در اطراف منزل، گپ و گفت با بچه‌ها را جایگزین این فعالیت‌های بی تحرک کنید؛ بنابراین برای نزدیک‌تر شدن بیشتر والدین به فرزندان می‌توان برای هر روز تعطیات یک فعالیت روزانه مشخص که مشارکتی هم باشد، ترتیب داد که همه اعضا در آن شرکت کنند مثل همین پیاده روی دسته جمعی یا بودن در یک فضای آرام و دلنشین که احساس امنیت به اعضای خانواده می‌دهد.

ارتباط موثر در سفر

برخی از والدین تصور می‌کنند بچه‌ها می‌بایست مدل لذت هایشان در مسافرت مثل بزرگتر‌ها باشد، خیلی آرام و موقر به طور مثال در ماشین بنشینند تا زمانی که به مقصد برسند یا غذایی بخورند و بعد در زمان‌هایی که والدین تمایل به تفریح دارند آن‌ها همه هیجان زده بشوند، در حالیکه اینطور نیست. بچه‌ها سیستم تفریح و سرگرمی شان با بزرگتر‌ها متفاوت است در هر لحظه از سفر دوست دارند، بازی کنند.

برای اینکه شما هم در این هیجانات و شادی‌ها نقش داشته باشید می‌تواند بازی‌هایی در قالب داستان سرایی، همخوانی یک شعر و سرود، نقاشی کشیدن از مناظر، تئاتر، پانتومیم، درست کردن کاردستی یا دیگر سرگرمی‌های فکری را به آن‌ها پیشنهاد دهید و خودتان نیز آن‌ها را همراهی کنید. حتی اگر شده نقشه سفر را در اختیارشان قرار بدهید تا به شما در یافتن مسیر کمک کنند این یکی از کار‌های سرگرم کننده برای بچه‌ها می‌تواند باشد.

برای والدینی که دارای فرزندانی نگران یا استرسی هستند، بازی کردن با بچه‌ها می‌تواند بسیار موثر باشد که در نگرش خوش بینانه، ایجاد اعتماد به نفس، از بین رفتن چالش‌های فکری و تنظیم احساسات آن‌ها اثرگذار است. یک کودک با نقاشی اش می‌تواند مکنونات قلبی اش را نشان دهد به شرطی که والدینی آگاه و موثر داشته باشد. همچنین مشارکت دادن بچه‌ها در امور مربوط به منزل، نظافت تا آشپزی در تعطیلات و همینطور برنامه ریزی سفر باعث می‌شود تا حس موثر بودن بچه‌ها قوی‌تر شود.

والدین گفت وگوی موثر را تمرین کنند

یکی از موارد مهم ارتباط موثر بین والدین و فرزندان، گفتگو با هم است. نیاز بشر به گفتگو، شنیده شدن و حرف زدن خیلی مهم است که می‌تواند در ایام در کنار هم بودن نوروز تقویت شود. در این رابطه تشریک مساعی، همدلی، صحبت کردن موثر در خانه و بازی کردن مصادیق مهم این مورد می‌تواند باشد.

منبع : فارس

برچسب ها: فرزندان ، خانواده
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.