سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیین سنتی «چوم سوزان» در بادامستان‌های چهارمحال و بختیاری

آیین سنتی «چوم سوزان» برای مقابله با سرمازدگی بهاره باغات بادام در استان چهارمحال و بختیاری آغاز شد.

فرشید شبانی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در حال حاضر ارقام زودرس همچون بادام سفید در شهرستان سامان گلدهی کرده و براساس پیش‌بینی‌های هواشناسی، احتمال وقوع سرمازدگی در دهه آخر اسفندماه وجود دارد.

«چوم» همان سرمای پایان اسفند و اوایل بهار است که سبب سرمازدگی مزارع و باغات می‌شود.

درآیین سنتی چوم سوزان، کشاورزان از سحرگاه هر روز و در فواصل کوتاه، در باغ خود آتش روشن کرده و با ایجاد دود سفید، از سرمازدگی شکوفه‌ها جلوگیری می‌کنند.

استفاده از بخاری‌های باغی یا روشن کردن آتش در سطح باغات، براساس توصیه‌های علمی بوده است، یعنی به ازای هر هکتار زمین حدود ۱۰۰ کپه آتش با چیدمان خاص لازم است، به طوری که دو سوم از کپه‌های آتش جلوی باغ و یک سوم در سطح باغ گذاشته شود که بهترین و ارزان‌ترین روش در دسترس بوده و در سال‌های گذشته جوابگو بوده است.

نصب دستگاه‌های مولد باد گرم و چاهک معکوس برای تنظیم دما و مقابله با سرمازدگی در باغات با جذب و انتقال هوای سرد به طبقات بالایی، هوای گرم را به سطح زمین هدایت می‌کند.

ترویج کشت ارقام درختان دیرگُل در باغات، یکی از بهترین راه‌های مقابله پایدار با خطر سرمازدگی بهاره است.


بیشتر بخوانید


شبانی می‌گوید: برای جلوگیری از سرمازدگی باغات محلول‌پاشی صورت می‌گیرد، برخی از ترکیبات ضد تنش حاوی عصاره جلبک دریایی است که موجب افزایش اندکی مقاومت درختان و جوانه‌های گل‌دهنده به سرما می‌شود، بنابراین توصیه می‌شود اقدامات لازم برای استفاده از ترکیبات ضدتنش دو تا سه روز پیش از گلدهی درختان انجام شود.

پارسال چهارمحال و بختیاری با سرمازدگی جبهه‌ای مواجه شد که با ماندگاری آن، عملا اقدامی نمی‌توان انجام داد، اما سرمازدگی تشعشعی که به دلیل وارونگی هوا اتفاق می‌افتد نقطه‌ای است و نقاط خاصی که سرماخیز بوده را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.