خیرالله مرادی گفت: سوم مارس مصادف با ۱۲ اسفندماه به نام روز جهانی حیات وحش نامگذاری شده است که شعار آن در سال جاری "احیای گونههای کلیدی برای بازسازی بوم سازگان" است.
سرپرست حفاظت محیط زیست کردستان گفت: این شعار حکایت از آن دارد که زیستگاهها و حیات وحش در بیشتر مناطق دنیا شرایط ناگواری دارند و در خصوص زیستگاهها و حیات وحش کشور و همچنین حیات وحش استان به جرأت باید گفت جمعیت فراوانی از گونههای مختلف حیات وحش با کاهش جمعیت و حتی در حال انقراض پیش رو داریم.
او می گوید: اگر جمعیت امروزی حیات وحش را با چند دهه گذشته مورد آمایش و مقایسه قراردهیم متوجه خواهیم شد که روزبروز از آمار جمعیتی گونههای مختلف جانوری کاسته شده و بسوی انقراض پیش میرود.
مرادی گفت: فعالیتهای انسان، ساخت و سازهای بی رویه، توسعه ناپایدار، احداث سدها، احداث جادهها، معدنکاوی، رشدجمعیت انسانی، کشاورزی خزنده و فعالیتهای صنعتی و تولیدی در داخل مناطق آزاد و تحت مدیریت سازمان روزبروز منجر به کاهش و کوچک شدن زیستگاههای حیات وحش و جزیرهای شدن جانوران در زیستگاه شده است.
سرپرست حفاظت محیط زیست استان کردستان گفت: کاهش تعداد گونههای جانوری باعث کاهش تنوع ژنتیکی آنها خواهد شد و این موضوع مقاومت حیات وحش را در برابر بیماریها، پدیدههای طبیعی و غیر طبیعی بشدت کاهش میدهد.
استان کردستان در غرب ایران، بامساحت ۲۸۲۰۳ کیلومترمربع ۷/۱ درصد خاک کشور را به خود اختصاص داده است نوع اقلیمی و آب و هوایی، شرایط خاص توپوگرافی، وجود منابع آب متعدد و پوشش گیاهی مناسب به ویژه پوشش جنگلی در قلمرو استان کردستان زمینه مساعدی را برای زیست انواع پستانداران، پرندگان بومی و مهاجر و همچنین انواع آبزیان فراهم کرده است و از این لحاظ، منطقه به عنوان یکی از مستعدترین نقاط شکارگاهی کشور به شمار میرود.
مجاورت با بخشهای شمالی اکوزون آناتولی یکی از مطلوبترین و متنوعترین زیستگاههای دوزیستان ایران به شمار میرود و ۶ گونه از ۲۲ گونه دوزیستان ایران در این ناحیه رویشی تاکنون شناسایی شده است؛ و غرب استان کردستان میزبان دو گونه بومی سمندر آتشین و سمندر خال زرد کردستانی است.
از ۱۹۷ گونه پستاندار شناسایی شده در کشور ۳۱ گونه تاکنون در استان کردستان شناسایی شده که در این میان گونههای پلنگ و خرس قهوهای به همراه دو گونه سمندرآتشین و سمندر خال زرد کردستانی جزء گونههای کلیدی و در خطر انقراض اند.
برای کاهش عوامل تهدید حیات وحش بهترین راه حفاظت از زیستگاه آنهاست که آموزش مستمر جوامع محلی و بهبود وضعیت اقتصادی مردم محلی از طریق ایجاد درآمد جایگزین از شکار غیر مجاز و تخریب زیستگاه از مهمترین اقدامات است.