کشاورزی یکی از رستههای شغلی پر زحمت است و بار بخش عمدهای از اشتغال کشور بر روی این بخش مولد است که هم نیازهای کشور را برطرف و رجوع میکند و هم با رونق صادرات برای کشور ارزآوری به دنبال دارد.
اما این بخش به واقع یکی از بخشهای پر مخاطره و دارای تهدید است و همه ساله چندین نوع تهدید کشاورزان را مورد تهدید قرار میدهد، بحران کمبود آب و نقطه مقابلش سیلاب، جولان دلالها و کاهش شدید قیمت، تگرگ و طوفان، ملخهای مهاجم و بیماریهای گیاهی که هر کدام به نوعی کشاورزان را آزار میدهد.
یکی از آفتهایی که برای محصولات کشاورزی بسیار خطرناک است( Dieback ) یا سرخشکیدگی است، این بیماری سبب خشک شدن کامل سرشاخهها، پژمردگی و خشکیدگی خوشهها و از بین رفتن جوانهها میشود.
پژوهشگران سپس عامل بیماریزا را که یک یا چند نوع قارچ است را بر روی پرتقال، گریپ فروت، لیمو، بادام، سیب، هلو، آلو، گیلاس، اکالیپتوس، انجیر و انار نیز یافتند و گستره آسیب این بیماری از درختان پسته نیز فراتر رفت.
در حال حاضر این بیماری خطرناک برای محصولات کشاورزی در مزارع استان هرمزگان نیز دیده شده و بیم آن وجود دارد که این بیماری بلای جدیدی برای حیات کشاورزی هرمزگان شود.
آزاده گودرزی عضو هیئت علمی بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی استان هرمزگان در این باره گفت: به دنبال ارسال نمونه گیاهان فلفل سبز تند از منطقه قلعه قاضی استان هرمزگان و بررسی آزمایشگاهی این نمونهها، علائم بیماری سرخشکیدگی (Dieback) روی این گیاهان مشاهده شد.
وی گفت: این بیماری علائمی شامل بافت مردگی شاخههای گیاهان از انتها دارد که به تدریج به بخشهای پایینتر پیشروی میکند و گیاهانی که آلوده به این بیماری میشوند ظاهر پژمرده به خود میگیرند.
گودرزی گفت: در صورت شدت یافتن آلودگی، میوهها نیز پوسیده میشوند به علاوه تعداد میوههای تولید شده در گیاهان مبتلا به سرخشکیدگی کاهش مییابد و این میوهها از کیفیت خود را از دست میدهند و در صورتی که آلودگی در ابتدای دوره رشد گیاهان روی دهد، گلها نیز پوسیده میشوند و ریزش میکنند.
عضو هیئت علمی بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی هرمزگان تاکید کرد: بر اساس نتایج بررسیهای میکروسکوپی اولیه، بیمارگر قارچی Alternaria sp به عنوان عامل بیماری تشخیص داده شده است.
وی گفت: علائم بیماری سرخشکیدگی ممکن است در بسیاری از محصولات سبزی و صیفی مشاهده شود، هرچند که شدت بیماری در فلفل به طور معمول بیشتر است و در صورتی که بیماری به موقع کنترل نشود، محصول قابل توجهی برداشت نمیشود.
گودرزی با بیان اینکه یکی از راههای پراکنش بیماری، انتقال از طریق بذر آلوده است، گفت: از این رو استفاده از بذر سالم و عاری از بیماری در پیشگیری از وقوع این آلودگی ضروری است. همچنین علاوه ضدعفونی بذر با قارچ کشهای شیمیایی در کاهش زادمایه بذرزاد عامل بیماری بسیار مؤثر است و محلول پاشی گیاهان با قارچ کشهای محافظتی در کاهش وقوع بیماری و بهبود عملکرد گیاهان مبتلا به بیماری از اثربخشی قابل قبولی برخوردار است.
وی گفت: بیماری سرخشکیدگی فلفل تا کنون از ایران گزارش نشده و این مورد برای نخستین بار در کشور کشف شده است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان هرمزگان نیز در این باره در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: متاسفانه در مزارع فلفل دلمه سرخشکیدگی در ساقهها و برگهای گیاهان فلفل دلمه دیده شده و کارشناسان در حال بررسی دقیق این موضوع هستند.
عبدالحمید حاجبی گفت: در خوشههای محصول فلفل دلمه خوشبختانه سرایت بیماری را نداشتهایم به همین منظور نمیتواند خطر خاصی برای محصول نهایی داشته باشد اما با این وجود بررسیها ادامه دارد.
وی گفت: کارشناسان مرکز تحقیقات کشاورزی جهاد کشاورزی هرمزگان موفق شدهاند یک نوع قارچ از محلهای گیاه دچار سرخشکیدگی شده استخراج کنند که تحقیقات بر روی آن ادامه دارد تا ببینیم تا چه میزان این قارچ عامل بیماریزا است و میتواند مشکل آفرین باشد.