باشگاه خبرنگاران جوان - اگر شما هم تحقق نشاط را در سطح اجتماعی و کلان میبینید و نه فردی، پس لابد با دیدن فرد دچار اعتیاد در حوالیتان، قلبتان به درد آمده است و افسوس خوردهاید یا شاید هم به فکر راهی برای درمان این فرد برآمدهاید.
اعتیاد مشکلی است که فارغ از سن و جنسیت یا حتی طبقه اقتصادی و اجتماعی فرد، در کمین است تا هر لحظه بهاری را به خزان بدل کند.
نکته این است که شاید اعتیاد یک معضل همگانی و متاسفانه در کمین همه اقشار جامعه باشد، اما رهایی از این معضل برای طبقات مختلف جامعه یکسان نیست و همچون بقیه قسمتهای زندگی سهم افراد مرفه برای رهایی لا اقل در ظاهر، بیشتر و راحتتر از بقیه افراد است. باور ندارید؟ کافی است با یک جستوجوی ساده در اینترنت، واژههای لوکس و لاکچری را که دیگر جزو ادبیات جامعه ما هم شدند در مقابل کمپها و کلینیکهای ترک اعتیاد ببینید.
کمپهایی با امکانات هتلهای چند ستاره و تفریحاتی بیشتر از اردوهای دوران مدرسه. خلاصه آن که در پرونده امروز زندگی سلام، قصد ترک برادر فرضیام از ماده مخدر شیشه را بهانه کردم تا با چند کمپ و کلینیک خصوصی معروف و گران درشهرهای تهران، اصفهان و... تماس بگیرم، از کموکیف آپشنهایشان سر در بیاورم، منوی قیمتهایشان را بگیرم و .... همچنین از یک پژوهشگر اعتیاد پرسیدیم که آیا احتمال موفقیت ترک در کمپهای لاکچری بیشتر است یا بهرهمندی از این امکانات تاثیری در روند این ماجرا ندارد؟
هم استخر داریم، هم باشگاه بدنسازی، پلیاستیشن و ...
هزینه تقریبی؟ ۳۰ میلیون تومان
«مهمترین چیز برای ترک اعتیاد، اراده خود بیمار است». این جمله تکراری را تقریبا همه کمپها و کلینیکها در اول معرفی مجموعه خود میگویند، اما مسئول این کمپ که در تبلیغات سایت خود آن را با هتل ۵ ستاره و واژههای لاکچری تبلیغ کرده است؛ روشهای خود را بهترین نوع میداند. او در پاسخ به درخواست ما میگوید: «شما باید قبل از ورود فرد به یک چرخه باطل مصرف- احساسگناه، که در حالتهای نشئگی و خماری به سراغ فرد میآید، این فرد را بیاورید. این روش وقتی جواب گوست که بیمار با تمایل محض در فرایند درمان شرکت کند. بیمار را که نمیتوانید در خانه نگاه دارید. بیمار نیاز دارد یک گروه از او مراقبت ویژه به عمل بیاورند و در یک فضای درمانی باشد.
بیماری که مثلا شیشه مصرف میکند بیشتر از بعد جسمانی از نظر بعد روانی درگیر شده است. ما در این کمپ مشاورههای فردی و گروهی بسیاری داریم که بهترین است و میتواند به فرد معتاد کمک کند تا هرچه سریعتر بهبود یابد. ما علاوه بر این در این محل استخر و باشگاه بدنسازی و پلیاستیشن هم داریم. مطمئن باشید در این محل حوصلهاش سر نمیرود. این نکته را هم بگویم که شیشه درمان دارویی ندارد و درمانش فقط از بعد روانی است و ما در این جا اصلا از روش درمان جایگزین استفاده نمیکنیم، چون هدف ما پرهیزمداری کامل است که خود این، فرق کلینیک و کمپ هم هست. راجع به قیمت هم باید بگویم دوره ترک ما ۲۱ روزه و قیمت آن هشت میلیون تومان است.
خود بیمار اگر بیاید این دوره ۲۱ روز طول میکشد، اما در صورت تمایل نداشتن و اگر به زور توسط آمبولانس آورده شود، سه دوره ۲۱ روزه خواهد بود، اما باز هم میگویم سعی کنید بیمار با پای خودش بیاید تا نتیجه بهتری بگیرید، ولی اگر قرار شد با آمبولانس بیاید شما حداقل ۳۰ میلیون تومان برای ترک باید کنار بگذارید. در خصوص تضمین هم ما نمیتوانیم تضمین بدهیم، آیا تضمینی هست من یا شما به سرطان مبتلا نشویم؟ این مسئله خیلی پیچیده است و شاخصهای زیادی را در بر میگیرد، ولی ما تمام تلاشمان را برای آموزش و رهایی بیمار از چنگال اعتیاد انجام میدهیم».
میز بیلیارد و تختهای آنکادر در فضایی مفرح و شاد!
هزینه تقریبی؟ حدود ۲۰ میلیون تومان
استخر و میز بیلیارد تا سالن بدنسازی و تختهای آنکادر شده در فضایی مفرح و شاد در تبلیغات سایت پذیرش و در کنار واژههای VIP و لاکچری این کمپ خودنمایی میکند. پاسخ گوی تلفن این کمپ که نسبت به موردهای قبلی خوش انصافتر است، درباره شرایط ترک دادن معتادان میگوید: «ما هم در این جا دورههای ۲۱ روزه داریم که هزینه این دوره سه هفتهای میشود حدود هفت میلیون تومان. البته به دلیل این که شما دور از تهران هستید، این امکان برای ما فراهم است که برای بیمار شما یا آمبولانس بفرستیم یا شما را به یکی از افرادی که آمبولانس خصوصی دارند، معرفی کنیم. اما توصیه من این است که فرد خودش با پای خودش به این کمپ بیاید. با توجه به اعتیاد برادر شما به مصرف شیشه این دوره ۲۱ روزه باید حداقل ۲ یا ۳ دوره دیگر تکرار شود و حدود دو ماه را در این کمپ بگذراند و هزینه آن حدود ۲۰ میلیون تومان خواهد شد. برای پذیرش بیمار هم ما تمام آزمایشها از pcr تا اعتیاد و ... را انجام میدهیم. فقط قبل از ورود بیمار برای تکمیل پرونده لطفا به صورت حضوری به ما مراجعه کنید».
دارای پزشک، پرستار، خدماتی و روانشناس ۲۴ ساعته
هزینه تقریبی؟ از ۲۰ تا ۳۵ میلیون تومان
«این جا یک کلینیک خصوصی و مشابه بیمارستانهای خصوصی معروف و بهترین مرکز ترک اعتیاد در پایتخت است». این اولین جملهای بود که در تعریف این کلینیک شنیدم. شخصی که گویا منشی آن جا بود وقتی درخواست من برای ترک اعتیاد برادرم را بدون داشتن دغدغه مالی شنید، در ادامه با توضیح روش درمانی این کلینیک گفت: «روش درمان ما جایگزینی نیست و داروهای مخدر به فرد در حال ترک نمیدهیم.
داروها بر اساس نسخه روان پزشک و طی درمان مطابق با شرایط جسمی و روحی افراد تجویز میشود. برای این کار نیاز است که بیمار را به تهران بیاورید و زیر نظر پزشک حاذق این جا آقای دکتر «ب»، دارودرمانی و روان درمانی انجام شود. این نکته را هم باید اضافه کنم که در این مرکز، پرستار خدماتی و روان شناس به صورت ۲۴ ساعته در بخش مستقرند و به طور دایم و به صورت خصوصی و جمعی با بیماران در ارتباط هستند. اما برای ورود به این جا هر فرد بیمار باید تست بدهد تا میزان و نوع مصرف موادش مشخص شود. راجع به قیمتها هم باید بگویم اتاقهای عمومی ما شبی یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و اتاقهای خصوصی، برای هر شب دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است.
دورههای ما از ۱۴ روز شروع میشود و بسته به شرایطی که بیمار دارد میتواند در همان ۱۴ روز تمام شود که بعید میدانم یا این که ممکن است طولانیتر شود. به همه این هزینهها یک مبلغ مازاد برای دارو و آزمایش هم باید اضافه کنید که حدود یک تا ۳ میلیون تومان است و در آخر به کل هزینهها اضافه میشود. برای انتقال بیمار هم باید با آمبولانس خصوصی هماهنگ کنید که قیمت آن با توجه به مسیر متفاوت است. برای تضمین بهبودی هم، اگر اجازه بدهید کل پروسه تکمیل شود چرا که نه، مطمئن باشید که ترک موفقی خواهد داشت».
آپشن بیهوش کردن معتاد برای انتقال به کمپ!
هزینه تقریبی؟ ۱۱ میلیون تومان
بسیاری از کمپهای لاکچری برای انتقال معتاد از مشهد به تهران، پیشنهاد میدادند که از آمبولانسهای خصوصی استفاده کنیم. در زمان پیگیری برای این موضوع، با یک اتفاق باورنکردنی مواجه شدیم و آن هم آپشن بیهوش کردن معتاد برای انتقال به کمپ بود. به سراغ یکی از موسسات ارسال آمبولانسهای خصوصی رفتیم. این موسسه که برای کمتر شدن هزینهها اصرار به آوردن بیمار با پای خود دارد، میگوید: «برای انتقال بیمار بهتر است ایشان را با پای خودش به تهران بیاورید. با این کار خیلی در هزینههای شما صرفهجویی میشود. اما اگر نتوانستید و اصرار دارید تا تیم ما برای انتقال بیمار از مشهد به تهران بیاید، باید هزینهای حدود ۱۱ میلیون تومان کنار بگذارید. روش انتقال ما هم به این صورت است که در خیابان یا ملأعام به دلیل جرم بودن نمیتوانیم این کار را انجام بدهیم و فقط باید منزل باشد تا ما بتوانیم فرد مد نظر را بیهوش کنیم و سپس به کمپ انتقال دهیم. در تمامی طول مسیر هم باید یک نفر، همراه بیمار باشد. اگر مایل هستید اعلام کنید تا همین الان اقدام کنیم و خدمتتان برسیم».
کمپهای لاکچری احتمال موفقیت ترک را بالا نمیبرد
یک پژوهشگر حوزه اعتیاد درباره پدیده کمپهای لاکچری و سوالاتی که درباره تاثیرگذاری آنها وجود دارد، نکات قابل تاملی را مطرح میکند
مصطفی نجمی / پژوهشگر حوزه اعتیاد
وقتی که صحبت از پدیده اعتیاد میشود، غالبا افرادی با شرایط اقتصادی ضعیف، خانوادههای آشفته، بیکار، ضعف در مهارتهای اجتماعی و تحصیلات پایین به ذهن متبادر میشود، اما با گسترش این پدیده خانمان سوز، ابعاد دیگری از مقوله اعتیاد روشن میشود. هم اکنون با بررسی افراد درگیر اعتیاد، بعضا با افرادی مواجه میشویم که در رفاه کامل اقتصادی هستند و درموقعیت و جایگاه شغلی ویژهای قرار دارند.
به نظر میرسد که اعتیاد میتواند دامن هر فردی با هر جایگاهی از جامعه را بگیرد. در دهههای گذشته پدیده اعتیاد غالبا با مواد مخدر سنتی شناخته میشد، ولی هم اکنون سوء مصرف مواد صنعتی به ویژه در بین جوانان فراگیر شده است. برای ترک مواد مخدر روشهای مختلفی وجود دارد که بستری در کمپهای ترک اعتیاد مجاز از جمله این روشهاست که به منظور تسهیل فرایند درمان دایر شده است. در این بین، چند سالی است که پدیدهای به نام کمپهای لاکچری بر سر زبانها افتاده که در ادامه، نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.
شرایط درمان باید متناسب با موقعیت مددجو باشد
همان طور که در ابتدای مطلب اشاره شد، پدیده اعتیاد همه افراد با ویژگیها و موقعیتهای اجتماعی، شغلی و تحصیلی را درگیر کرده است. بدیهی به نظر میرسد هر چه شرایط درمان متناسب با موقعیت و وضعیت مددجو باشد، درمان موثرتر است. برای مثال بستری شدن مددجویی که شرایط اقتصادی، تحصیلی و ... بسیار مطلوبی را تجربه کرده در کمپهای عمومی و معمولی، غالبا فرایند درمان را مختل میکند چرا که امکانات کمپهای معمولی از شرایط زندگی واقعی او بسیار دور است و به دلیل نداشتن تناسب فرهنگی، اقتصادی و تحصیلی امکان ارتباط با سایر اعضا بسیار مشکل میشود.
در نتیجه ممکن است که به دلیل رنجش حاصل از نداشتن تناسب محیط جدید با واقعیت زندگی، از مسیر درمان منحرف شود؛ بنابراین با توجه به شرایط اجتماعی و ویژگیهای شخصیتی، وجود کمپها با شرایط رفاهی مختلف منطقی به نظر میرسد و در نظر گرفتن و تناسب کمپ ترک اعتیاد با ویژگیهای مددجو از مولفههای مهم درمان محسوب میشود. البته ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که کیفیت درمان صرفا به امکانات رفاهی کمپ نیست و توجه به دورههای سمزدایی و آموزشهای روان شناختی توسط گروه مجرب بسیار با اهمیت است.
انگیزه درونی تاثیرگذارتر از حضور در کمپهای لاکچری است
ترک مواد به عوامل مختلفی همچون انگیزه، حمایت اجتماعی، طی کردن دورههای مشاوره و استمرار درمان، خانواده و دوستان حامی، اشتغال و ... بستگی دارد که مهمترین آن انگیزههای درونی است. به عبارتی انگیزه درونی برای ترک، شرط لازم و نه کافی به منظور طی کردن مسیر درمان محسوب میشود؛ بنابراین صرف بستری در کمپهای به اصطلاح لاکچری و گران قیمت متضمن بهبودی نیست و احتمال بهبودی را بالاتر نمیبرد. همان طور که ذکر شد فلسفه وجودی چنین کمپهایی به دلیل سبکهای زندگی متفاوت افراد است.
افرادی که در کمپهای لاکچری بستری میشوند، غالبا در همان محیطی که رفاه بالایی تجربه میکردهاند درگیر اعتیاد شدهاند و اگر به واقع صرف کمپ لاکچری و رفاه در آن عامل بهبودی بود، با توجه به زندگی مرفه این مددجویان قبل از ورود به کمپ عملا هیچ کدام نباید معتاد میشدند که چنین نیست. آن چه که تعیین کننده در درمان مددجویان بستری در کمپ است شامل انگیزه و میل درمانجو، استفاده از گروه متخصص و مجرب و استمرار درمان است.
ترک اعتیاد در ۲۱ روز؟
شاید بارها با این تبلیغات از سوی سایت ها، شبکههای اجتماعی و افراد مختلف مواجه شده باشید که ما ترک اعتیاد را در ۲۱ روز و حتی زودتر به سرانجام میرسانیم. در همین گزارش هم بارها به این مسئله اشاره شده بود. باید در نظر داشت که ترک اعتیاد فرایند بسیار پیچیدهای است و با توجه به وابستگی جسمانی و روانی شدید ترک در چنین زمانی به هیچ عنوان به واقعیت نزدیک نیست. افرادی هم که در مدت کوتاه به اصطلاح خودشان مواد را ترک کردهاند، بیشترین میزان بازگشت را تجربه کردهاند.
فرایند ترک، تدریجی و مستمر است و جالب است که بدانید که هر چه این فرایند تدریجیتر باشد، تغییر حاصل از آن هم پایدارتر است؛ لذا در فرایند ترک عجله نکنید و اگر معتاد هستید، به چنین تبلیغاتی دل خوش نکنید و آگاه باشید که کارشناسی شده نیستند. نکته مهم این است که درمان صرفا آزمایش منفی نیست بلکه منظور از ترک و بهبودی، ترک مواد و هرگونه رفتار آسیبزای همراه با آن است چرا که برخی از افراد مواد را به طور موقت ترک میکنند، ولی همچنان برخی از رفتارهای متاثر از سوء مصرف را دنبال میکنند که این نشان میدهد فرایند درمان به درستی طی نشده است. حال به نظر شما در ۲۰ روز یا بیشتر میتوان مواد و رفتارهای همراه آن را ترک کرد؟ به یاد داشته باشید برای ترک اعتیاد، گاهی استمرار درمانها تا پایان عمر مدنظر است و به نظر هر آن چه که در کوتاه مدت به دست آید، در کوتاه مدت هم از دست میرود.
منبع: خراسان
انتهای پیام/
شاید بهتر باشد همه کارها تا این حد اصولی کامل و لاکچری انجام شود.
نقطه ضعف این مراکز قیمت بالای آنهاست ولی اگر تعداد چنین مراکزی افزایش پیدا کند و بخشی از هزینه را هم نهادهای حکومتی بر عهده بگیرند احتمالا قیمت به سطح دسترسی عمومی خواهد رسید.
نهادهای حکومتی می توانند همان بخش از هزینه های مستقیم و غیر مستقیم را که اعتیاد جامعه به آنها تحمیل می کند را به این بخش هدایت کنند.
بیست روز تحمل کند تمام است واما مهم بعدازترک است که خیلی خیلی مهم است .اگربتونید سه ماه هواشو داشته باشید تمام است .
فقط وفقط اراده خودش است .