سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پزشکان بدون دلیل سی تی اسکن، تجویز نکنند

دبیر قرارگاه دانشگاهی کنترل کرونای آذربایجان غربی گفت: پزشکان از تجویز بدون دلیل سی تی اسکن و مردم از پافشاری بر آن اجتناب کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان ارومیه - بیماری کووید-۱۹ بیش از دو سال است که سایه شوم خود را بر جهان گسترده است و بر تمام ارکان زندگی در حوزه‌های سلامت، اقتصاد، اجتماعی، روانی، معنوی، و حتی روابط بین‌الملل  نیز تأثیر عمیق و گاه جبران‌ناپذیری گذاشته است.

بی‌شک در مدیریت درست این بیماری عملکرد اصولی، علمی و منطقی مسئولین و جامعه پزشکی از یک‌سو و آگاهی و همراهی هدفمند مردم از سوی دیگر نقش بنیادین خواهد داشت.

دکتر سید جلیل موسوی دبیر قرارگاه دانشگاهی کنترل کرونای آذربایجان غربی می گوید: در روند تشخیص و بررسی بیماری کرونا انجام آزمایش PCR و RDT (تست سریع) جایگاه اول را دارند و· در مراحل بعد تصویربرداری به‌ویژه سی تی اسکن قفسه سینه از اهمیت ویژه برخوردار است، سی تی اسکن صرفاً جهت بررسی درگیری ریوی و میزان آن است.

این متخصص بیماری‌های عفونی گفت: در موج پنجم کرونا که درگیری‌های ریوی شایع بود بررسی‌ها بیانگر این است که حدود ۴۰ درصد سی تی اسکن‌های انجام شده نرمال بوده است و درصد قابل‌توجه دیگر درگیری خفیف داشته‌اند که ضرورت انجام سی تی اسکن نیستند.

به گفته موسوی در موج ششم که سویه غالب با درصد بالا اُمیکرون است درگیری بیشتر در دستگاه تنفسی فوقانی است و حدود ۹۰-۸۵ درصد بیماران بی علامت، کم علامت و خفیف هستند که هیچ نیازی برای انجام سی تی اسکن ندارند چرا که بررسی‌ها نشان می دهند که افزون بر ۵۰ درصد شاید بیشتر سی تی اسکن‌های انجام شده از شروع موج ششم نرمال هستند.

وی معتقد است تکنیک سی تی اسکن استفاده از اشعه ایکس با دز بالاست و این اشعه ضمن تأثیر مخرب بر بافت‌های بدن در ایجاد سرطان‌ها نقش مهیمی ایفا می‌کند و چه‌بسا با این حجم عظیم سی تی اسکن‌ها در ۲۰-۱۰ سال آینده با سونامی سرطان‌ها مواجه باشیم. که سرطان پستان، ریه، تیروئید، غدد لنفاوی و ... از شایع‌ترین بدخیمی‌های ناشی از اشعه ایکس می‌تواند باشد.

این پزشک متخصص قرار گرفتن در معرض تابش زیاد اشعه ایکس را برای کودکان و زنان به‌ویژه خانم‌های باردار بسیار خطرناک و زیان‌بار می داند.

دبیر قرارگاه دانشگاهی کنترل کرونای آذربایجان غربی گفت: در دو سال گذشته گروهی از مردم چند بار به کرونا مبتلا شده‌اند و به‌کرات سی تی اسکن انجام داده‌اند که در کل موجب ایجاد دز تجمعی اشعه، گردیده و زیان را مضاعف می‌کند، و همچنین در روند تشخیص بیماران منجر به رفت‌وآمد مکرر به مراکز تشخیصی شده و در ادامه زنجیره انتقال نقش اساسی دارد.

موسوی معتقد است برای انجام هر کاری یا عدم انجام آن باید دلایل علمی، منطقی و قانع‌کننده داشته باشیم و کار درست را درست انجام دهیم؛ لذا از تمام همکاران عزیز و محترم پزشک تقاضا داریم در انجام سی تی اسکن قفسه سینه اندیکاسیون‌ها را رعایت بفرمایند و از مردم عزیز خواهش می‌کنیم بر انجام آن اصرار و پافشاری نکنند.

انتهای پیام/گ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.