باشگاه خبرنگاران جوان - حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه اختصاصی با نشریه انگلیسی فایننشال تایمز گفته است که واشنگتن نتوانست به درخواست ایران برای تضمین اینکه هیچ طرفی قادر به خروج از توافق نباشد، پاسخ درستی بدهد.
امیرعبداللهیان در این خصوص گفت به تیم مذاکره کننده ایرانی گفته است که به طرفهای غربی پیشنهاد دهند که پارلمانها یا رؤسای آنها از جمله کنگره آمریکا میتوانند در قالب «بیانیهای سیاسی» پایبندی خود به توافق و بازگشت به اجرای برجام را اعلام کنند.
او گفت که اصولاً افکار عمومی در ایران به دلیل خروج آمریکاییها از برجام نمیتوانند سخنان یک رئیس دولت را به عنوان تضمین بپذیرند، چه رسد به آمریکا.
سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا از توافق هستهای که معاهدهای بینالمللی بوده و با هفتهها تلاش دیپلماتهای کشورهای طرف برجام به دست آمده بود، به طور یک طرفه خارج شد و اندکی بعد تمامی تحریمهای لغو شده را بازگرداند. علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان بدعهدی آمریکا را مهمترین عامل تهدید کننده دستیابی به توافق میداند و معتقد است استیآزمایی و ارائه تضمین بخش لاینفک یک توافق خوب است.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود که کاملاً واضح است که ایران قرار است چه کاری انجام دهد و چگونه اقدامات هستهای از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی [ناظر هستهای سازمان ملل] راستی آزمایی خواهد شد؛ بنابراین طرف مقابل نمیتواند نگرانی داشته باشد. اما ما در درجه اول نگران ضمانتهای آمریکا هستیم.
امیرعبداللهیان با ابراز ناامیدی از موضع واشنگتن در حالی که هفته ها مذاکره در خطر توقف قرار دارد، گفت: ما در این برهه از زمان با مشکلاتی مواجه هستیم زیرا طرف مقابل فاقد ابتکار عمل جدی است.
دیپلماتها و تحلیلگران غربی میگویند مذاکرات در هفتههای اخیر نسبت به گذشته سازندهتر بوده است. یک مقام ارشد آمریکایی ماه گذشته گفت که مذاکرات در ماه ژانویه جزء «فشردهترین» مذاکرات بود. این در حالی است که بنا به گفته مقامات کشورمان، طرفهای غربی در حال بازی با زمان هستند و جدیتی از خود نشان نمیدهند. اما در صورت نشان دادن جدیت و اراده، حصول توافق در کوتاه مدت ممکن خواهد بود.
به گفته وزیر خارجه کشورمان، ایران خواستار «لغو کامل» تحریمهاست در حالی که دولت بایدن تنها میخواهد تحریمهای اقتصادی زمان ترامپ را حذف کند.
او گفت: «این تمام چیزی نیست که ما به دنبال آن هستیم. تحریمهای یکجانبه و ناعادلانه ترامپ علیه اشخاص حقیقی و حقوقی در ایران به اتهام برنامه موشکی ایران، مسائل منطقهای یا حقوق بشری قابل قبول نیست. این نیز یکی از چالشهایی است که روی میز مذاکره در وین باقی مانده است».
ترامپ در زمان تصدی خود، دهها مقام ارشد ایرانی و بنیادهای مذهبی در کشورمان را تحریم کرد. توسعه برنامه موشکی ایران و اتهامات حقوق بشری از جمله مهمترین بهانههایی است که از سوی آمریکا برای اعمال تحریمها عنوان شده است.
امیرعبداللهیان گفت: مقامات آمریکایی «پیامهای زیادی» برای گفتگوهای مستقیم با ایران ارسال کردهاند، اما هیچ اقدامی از خود نشان ندادهاند. آخرین پاسخ ما به آمریکاییها و واسطههای آنها این بود که اگر چشم انداز روشن و امیدوارکنندهای برای دستیابی به یک توافق خوب با تضمینهای پایدار پیش روی خود نداشته باشیم، آمادگی ورود به روند گفتگوهای مستقیم با آمریکا را نداریم.
وزیر خارجه ایران در خصوص پاسخ ایران به آمریکا گفت: «تهران به آمریکا گفته است اگر نیت واشنگتن واقعی است، قبل از انجام هرگونه گفتگو و تماس مستقیم باید گامهای عملی و ملموسی در صحنه بردارید. این امر میتواند شامل آزاد کردن میلیاردها دلار از اموال بلوکه شده نفتی ایران باشد که به دلیل تحریمهای ترامپ یا دستور اجرایی رئیس جمهور در بانکهای مرکزی خارجی مسدود شده اند».
در نهایت امیرعباللهیان نسبت به روند مذاکرات ابراز خوشبینی کرد و گفت: «به طور کلی ما خوشبین هستیم. ما از یک توافق خوب در کوتاهترین زمان استقبال میکنیم، اما این توافق باید از حقوق مردم ایران حمایت کند».
به طور کلی مقامات کشورمان معتقدند در صورتی که آمریکا حاضر باشد توقعات غیرواقعی خود را کنار گذاشته و تحریمها را لغو کند، دستیابی به توافق امری ممکن است. تحریمهای آمریکا در سالهای اخیر با هدف کاستن از سرعت رشد توان هستهای و تحریم صادرات نفت ایران صورت گرفته و بیشترین مقدار آن در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ اعمال شده است.
دور هشتم مذاکرات با محوریت رفع تحریمها و بازگشت طرفهااکنون در وین در حال انجام است و انتظار میرود این دور آخرین دور این گفتگوها باشد.
انتهای پیام/
فلسفه ما در ان پی تی صداقت و دادن اطلاعات لیش از اندازه است و گرمه کدام دیوانه ای رشد دانش و توان کشورش را به حراج میگذارد.
کاری نکنید که ایران راه خروج از ان پی تی را در پیش بگیرد.
چرا کشور ما توان خود و دانشمندانش را برای هیچ و پوچ نابود کند؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!
تضمین میدن. خسارت هم میدن.
اونوقت چی داری ک حالا بخای بدی طرف اینکارو کنه؟؟؟
شما چاره ای جز خوردن دوباره جام زهر ندارید