سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اعطای جایزه بهترین کتاب علمی کامستک به محقق ایرانی

برای نخستین بار یک محقق ایرانی موفق به کسب جایزه کتاب علمی کامستک شد.

باشگاه خبرنگاران جوان شیراز - تعداد پژوهشگران، حجم سرمایه گذاری کشور در پژوهش، تعداد مقالات علمی جهانی و مقالات علمی و پژوهشی داخلی تعداد ثبت اختراع و توسعه علم و فناوری به خصوص در شاخه های جدید علمی، در هر کشوری معیار پیشرفت آن کشور در علم و فناوری محسوب می شود.

از جمله مولفه های مهم در ارزیابی قدرت کشورها، علم و فناوری پیشرفته است که جمهوری اسلامی ایران به رغم تمامی موانع و محدودیت‏ها، در این زمینه دارای توانمندی قابل ملاحظه ‏ای شده است.

امروزه با گذشت چهار دهه، به برکت انقلاب جهشی بزرگ در حوزه علم و فناوری و پژوهش در کشور ایجاد شده است و قله های افتخاری که تا پیش از این، در انحصار چند کشور پیشرفته بود، در تصرف جوانان نخبه و انقلابی ایران اسلامی است.

موفقیت ها و پیشرفت های به دست آمده از دانشمندان و مراکز علمی ایران، به قدری مهم و ارزشمند است که با معرفی این موفقیت ها و نخبگان علمی به مردم کشور و جوانان و نوجوانان، بذر امید و انگیزه در وجود آن ها کاشته می شود و در آینده شاهد رشد بیشتر کشور در همه زمینه های علمی خواهیم بود.

پیشرفت‌های علمی و دستیابی جمهوری اسلامی به برخی از فناوری‌های نوین در سال‌های اخیر، به‌گونه‌ای حیرت‌انگیز بوده است که غربی‌ها را به شدت نگران کرده و تشدید فشارها، کارشکنی ها و تحریم های ظالمانه را با بهانه‌های واهی از جمله موضوع هسته‌ای و رشد موشکی، موجب شده است.

ارتقای سطح علمی جامعه، افزایش نرخ باسوادی، رشد مراکز علمی مدارس و دانشگاه ها و رشد تعداد دانشجویان در رشته های مختلف علمی، رتبه برتر ایران در تعداد مقالات، ارجاعات علمی و ثبت اختراعات و برتری در فناوری نانو، هسته ای، فضایی و سلول های بنیادی از جمله مهم ترین دستاوردهای علمی و فناوری ایران اسلامی به شمار می رود.

پژوهش و تحقیق مایه تحکیم استقلال کشور است و رشد کمّی و کیفی آموزش عالی و افزایش کمی و کیفی تحقیقات علمی، یکی دیگر از شاخص‏های توسعه علمی و به عنوان عوامل مؤثر بر پژوهش است که در کشور ما، رشد روزافزون و قابل ملاحظه ای داشته و در عرصه های داخلی و خارجی شاهد درخشش دانشمندان ایرانی هستیم.

با استناد به آمار رسمی، امروز حدود دو درصد از تولید علم جهان به کشورمان تعلق دارد  و بیش از 200 دانشمند ایرانی در سطح دانشمندان برتر جهان هستند و این نشان از شکوفایی بیش از پیش استعداد ملی کشور در پرتوی ایران اسلامی و تلاش جوانان این مرز و بوم مقدس دارد.

برای انعکاس جایگاه علمی و موفقیت های یک جوان نخبه به دانشگاه شیراز رفتم و با یکی از اساتید پرافتخار این دانشگاه گفتگو کردم.

خودتان را برای مخاطبان معرفی کنید

اسماعیل قوانلو هستم، متولد خرداد ماه سال ۱۳۶۴ در شهر شیراز و در یک خانواده پنج نفره که من اولین فرزند خانواده هستم و دو خواهر دارم؛ در سال ۱۳۹۵ ازدواج کردم و یک پسر دو ساله هم دارم.

 دوران تحصیل خود را در کجا گذرانده‌اید؟

 مراحل مختلف تحصیل پیش از دانشگاه را در شهر شیراز گذراندم و در سال ۱۳۸۲ در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز پذیرفته شدم و تمام مقاطع تحصیلات دانشگاهی را نیز در دانشگاه شیراز طی کرده ام.

علت انتخاب و علاقه‌مندی به رشته مهندسی مکانیک توسط شما چه بود؟

 در ابتدای ورود به دانشگاه و رشته مهندسی مکانیک، اطلاع دقیقی از این رشته نداشتم، اما با شروع تحصیل در دوره کارشناسی به تدریج به این رشته علاقه‌مند شدم و به همین سبب تحصیل در دوره‌های تحصیلات تکمیلی این رشته را ادامه دادم و اگر امروز بخواهم مهم‌ترین دلیل علاقه خود را به رشته مکانیک بیان کنم، این است که با دانش مکانیک می‌توان پدیده‌های طبیعی را درک و  پیش بینی کرد.

 گزیده‌ای از فعالیت‌های علمی و پژوهشی و فناوری خود را شرح دهید

پس از کسب مدرک دکترا از دانشگاه شیراز در سال ۱۳۹۲، از شهریور ماه همان سال به عنوان عضو هیئت علمی در دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز مشغول به فعالیت شدم و در حال حاضر هم با مرتبه دانشیاری در حال خدمت هستم و تاکنون موفق به هدایت و راهنمایی ۱۵ پایان نامه کارشناسی ارشد و ۲ رساله دکتری شده‌ام.

انتشار ۸۵ مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی و ارائه ۳۵ مقاله در کنفرانس‌های ملی و بین المللی از جمله فعالیت‌های پژوهشی من در این مدت بوده است. در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ به ترتیب موفق به تالیف و تدوین ۲ کتاب در انتشارات بین المللی اشپرینگر شده ام.

با توجه به فعالیت‌ها و دستاورد‌های پژوهشی انجام شده، در سال‌های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۸ به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه شیراز و در سال ۱۳۹۵ به عنوان پژوهشگر برتر استان فارس معرفی شدم.

در زمینه مطالعه رفتار مکانیکی ساختار‌های نانومقیاس و همچنین فرامواد مکانیکی و آکوستیک با محققین برجسته بین المللی در حال همکاری هستم و در حال حاضر عضو هیات تحریریه چندین مجله معتبر بین المللی می‌باشم.

 به همکاری‌های بین المللی اشاره کردید، از نظر شما ضرورت انجام تحقیقات مشترک در عرصه جهانی چیست؟

 چنانچه بتوانیم تعامل علمی و سازنده با محققان برجسته دنیا داشته باشیم می‌توانیم در مسیر نیل به مرجعیت علمی که یکی از توصیه‌های مقام معظم رهبری بوده گام‌های موثری برداریم و تقویت ارتباطات بین المللی در حوزه علم و فناوری فرصت مغتنمی است که به معرفی توانایی‌های علمی کشور و اثربخشی در دنیا بپردازیم.

 به تازگی موفق به اخذ جایزه‌ بین المللی شده‌اید در خصوص این رویداد علمی توضیح دهید؟

 در سال ۲۰۲۱، کتاب مکانیک محیط‌های پیوسته محاسباتی ساختار‌های نانومقیاس که به قلم من و هاشم رفیعی تبار استاد تمام گروه مهندسی و فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و سید احمد فاضل زاده حقیقی استاد تمام دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز نگارش و انتشارات بین‌المللی اشپرینگر در سال ۲۰۱۹ منتشر شده بود که به عنوان بهترین کتاب علمی کمیته دائمی همکاری‌های علمی و فناوری سازمان همکاری‌های اسلامی (کامستک) انتخاب شد.

این کمیته هر ۲ سال یک بار جوایز ویژه‌ای به دانشمندان مقیم و شاغل در کشور‌های عضو سازمان همکاری‌های اسلامی که فعالیت‌های پژوهشی ارزنده‌ای انجام داده باشند اهدا می‌کند.

 جایزه کتاب علمی کامستک یکی از معتبرترین جوایز علمی است که برای اولین بار به محققان ایرانی تعلق می گرفت.

 با توجه به موقعیت علمی شما و بهره‌مندی از شرایط بهتر در کشور‌های اروپایی و آمریکایی، آیا تا کنون به مهاجرت فکر کردیده‌اید؟

 همواره معتقد بوده ام که چه تلاشی از سوی من منجر به دستاوردی در حوزه علم و فناوری می‌شود که باید به نام کشور مقدس جمهوری اسلامی ایران در جهان به ثبت برسد بنابراین علی رغم اینکه از سوی برخی از دوستان و همکارانم در دانشگاه‌های معتبر بین المللی پیشنهادات زیادی داشتم اما تاکنون به مهاجرت فکر نکرده ام.

 توصیه شما به والدین برای هدایت تحصیلی و شغلی فرزندانشان چیست؟

درک درست از توانمندی ها، استعدادها، علایق و مهارت‌های فرزاندان و هدایت در مسیر شکوفایی استعداد‌ها و نبود تحمیل خواسته والدین به فرزندان، بزرگترین توصیه من به آن‌ها است.

 صحبت شما با جوانان برای تحصیل و ورود به عرصه کار چیست؟

 باید تلاش کنیم تا همواره در انجام تمامی امور (تحصیل و کار) بهترین عملکردی که در توانمان هست را داشته باشیم و با دوری جستن از فضا‌های ناامید کننده موجود در جامعه و برخی رسانه ها، افق آینده خود را ترسیم کنیم که چنین عملکردی نتایج بسیار خوبی را دارد.

 به جوانان و نخبه‌هایی که قصد مهاجرت دارند، چه توصیه‌ای دارید؟

 سعی کنید در هر کجای جهان که هستید، با علم آموزی و کسب تجربه‌های جدید، برای کشور و جامعه خود مفید واقع شوید و با عملکرد خود نام ایران را به نیکی در جهان پرآوازه کنید.

 جایگاه علمی کشور را چگونه برآورد می‌کنید؟

 در دو دهه اخیر رشد تولیدات علمی کشور در سطح جهان و منطقه از نظر کمی قابل توجه بوده است.

همچنین در سال‌های اخیر روند تولید علم از کمیّت به کیفیت سوق یافته است و شاهد این هستیم که تحقیقات دانشمندان ایران در حوزه‌های مختلف بسیار مورد استفاده و ارجاع قرار می‌گیرد.

از سوی دیگر دستیابی به فناور‌های نوین و تولید محصولات فناورانه نیز در سال‌های اخیر رشد چشم گیری داشته است.

آنچه امروز می‌بینیم مرهون تلاش و جهاد علمی محققان بی‌ادعای کشور است که بدون داشتن امکانات کافی فقط به مدد انگیزه و توان خود، سبب ایجاد موفقیت در عرصه‌های مختلف علمی و فناوری شده اند.

با این وجود تداوم رشد و حفظ این دستاورد‌های علمی با وجود برخی کمبود‌ها در حوزه منابع و زیرساخت‌های پژوهشی امری دشوار است که می‌تواند در آینده نزدیک روند توسعه علمی و فناوری کشور را کند و راکد کند.

امیدوارم  با فراهم شدن امکانات و تلاش روزافزون دانشمندان و محققان جوانان کشور شاهد درخشش روز افزون در حوزه تولید علم نافعی که حضرت علی (ع) فرمودند باشیم.

منبع: فارس

انتهای پیام/ت

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.