سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی گزارش می دهد

نرگس در سوز زمستانه تولید

خشکسالی‌ها، لایروبی نشدن و تخریب قنوات، نرگس زار‌های شهرستان خوسف را با کاهش ۶۰ تا ۸۰ درصدی تولید مواجه کرده است.

باشگاه خبرنگاران جوان بیرجند - این روز‌ها با پایان یافتن فصل چیدن گل نرگس، همه جا پر از شمیم دل نواز این گل خوشبو شده است.

اگر چه پاییز و زمستان فصل کشت و کار کشاورزان نیست، اما رخ نمایی نرگس زار‌ها در فصل سرما حکایت از کار و تلاش دارد.

خراسان جنوبی پنجمین تولید کننده این گل در کشور است و شهرستان خوسف با دارا بودن بیش از ۲۴ هکتار نرگس زار قطب تولید گل نرگس در استان را به خود اختصاص داده.  

شهرستان خوسف خاستگاه تولید گل نرگس در شرق کشور است، اما امسال سرمازدگی‌ها و خشکسالی‌ها رمقی برای قد و قامت این رعنا گل نگذاشته است، جدا از قهر طبیعت باید گفت تخریب قنوات هم دلیل دیگری شده تا نرگس پژمرده سر از خاک بیرون بیاورد.

نرگس زار‌هایی که تشنه جرعه‌ای آبند!

خانم علیزاده یکی از بانوان نرگس کار از روستای آییش و علی آباد علی نظر است. او می‌گوید: امسال هم تولیدمان کاهش داشته و هم کیفیت گل هایمان، قد گل‌ها کوتاه است و از هر ۶ غنچه تنها یک یا دو غنچه باز می‌شود.

او گفت: امسال نرگس هایمان آب خوبی نخورده اند، دو سالی می‌شود که بر اثر بارندگی‌ها قناتمان تخریب شده است و آب کافی برای آبدهی به گل‌ها نداریم.

این بانوی نرگس کار گفت: تعدادی از زمین‌های نرگسمان هم خشک شده و چند زمینی هم که نرگس دارد از آب باران آبیاری شده است.

او می‌گوید: چند میلیون پیاز نرگس از بی آبی پوسیده و گلی از آن جوانه نزده  اگر امسال هم زمین هایمان آب کافی نخورد پیاز نرگس ضعیف‌تر شده و از بین می‌رود.

نرگس کاران از روی زمین ماندن وعده‌ها خسته شده اند!

با چند تن از اهالی همراه شدیم و تا قنات بالا دست نرگس زار‌ها رفتیم، به جای قنات با گودالی ۱۰ متری مواجه شدیم که کمی آب در آن جمع شده بود.

یکی از اهالی گفت: پارسال بود که جهاد کشاورزی شهرستان خوسف این قنات را لایروبی و ترمیم کرد، اما وضعیت آبدهی آن بهتر که نشد هیچ، بدتر هم شد!


بیشتر بخوانید


او گفت: این آب شرب است و مردم روستا هم از آن استفاده می‌کنند، اما نه بهداشتی است و نه جای ایمنی دارد برای برداشت آب، حتی بعضی اوقات ریزش هم داشته و مردم جرات نمی‌کنند به آن نزدیک شوند.

آقای اسماعیلی هم به ما گفت: آقایان مسئول به ما قول دادند که این قنات را کاملا بازسازی می‌کنند، اما هنوز پروژه را به سرانجام نرسانده اند، حالا قنات یک متر از خاک پر شده و آبدهی آن هم کاهش داشته است. 

به محض تامین اعتبار کار از سر گرفته خواهد شد

رضوی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف در پاسخ به مطالبات نرگس کاران گفت: سال‌های گذشته مرمت قنواتی مانند قنات آییش و دستگرد را که نرگس کاران از آن برای آبیاری استفاده می‌کنند در دستور کار قرار دادیم با وجود اینکه هزینه‌های سنگینی داشته، اما به صورت عمده کار را انجام داده ایم.

او مدعی شد: مسیر این قنوات اصلاح و سرگشا شده که رضایت مردم را هم به همراه داشته و آبدهی قنات هم بیشتر شده .

رضوی در ادامه گفت: تنها دو قنات فرعی روستای علی آباد علی نظر و کلاته رود که به دلیل خشکسالی آبدهیشان کمتر شده بود طی دو سال گذشته با بیل مکانیکی‌ای که توسط فرمانداری فرستاده شده بود سرگشا شد، اما به دلیل کمبود اعتبار نیمه تمام مانده که قول داده ایم در صورت تامین اعتبار آن را به سرانجام برسانیم.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف گفت: این قنات در محدوده مسکونی نیست و مظهر آن مانند خیلی از قنوات باز است و خطری برای مردم و دام‌ها ندارد.

نرگس خوسف چشم انتظار حمایت‌های بیشتر

گل نرگس یکی از ظرفیت‌های بی بدیل کویر است، محصولی استراتژیک که در چند سال اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته و سمت و سوی تجاری پیدا کرده.  

شهرستان خوسف سالانه ۱۳ میلیون گل نرگس را تولید و روانه بازار می‌کند، اما امسال ۵ تا ۶ میلیون شاخه گل تولید شده است که باید برای دلگرمی کشاورزان و افزایش سطح زیر کشت بیش از پیش حمایت شوند.

گل نرگس ظرفیتی مغفول مانده است که راه دور و درازی برای رونق دارد، امسال با وجود همه مشکلات اعم از سرمازدگی، خشکسالی و تخریب قنوات نرگس کاران، باز هم گل نرگس ۱۰ میلیارد تومان را نصیب کشاورزان کرده، اما می‌شود با دست گیری‌های بیشتر، احیای قنوات، ایجاد بازار فروش و اعطای تسهیلات به آن‌ها تولید این گل را افزایش داد. 

گزارش از فاطمه آریان پور

انتهای پیام/ س

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۰۷ ۲۸ بهمن ۱۴۰۰
کشاورز بدبخت دستش از همه جا کوتاست...
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۸ بهمن ۱۴۰۰
جای خالی حمایت های مسئولان برای رونق بازار کشت و کار نرگس و دلگرمی کشاورزان همچنان احساس می شود...
ناشناس
۱۰:۵۵ ۲۸ بهمن ۱۴۰۰
شیراز قطبه نه خوسف
ناشناس
۰۹:۵۴ ۲۸ بهمن ۱۴۰۰
چراایتقدر گرونه این گل!!؟؟
ناشناس
۰۸:۲۸ ۲۸ بهمن ۱۴۰۰
منکه دو شاخه گرفتم 20 تومن