سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کشف تمدن ۳ هزار ساله در محوطه قره حسنلو اردبیل

محوطه قره حسنلو نخستین بار در سال ۱۳۹۸ در بررسی پیمایشی دشت اردبیل شناسایی شد.

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل - این محوطه که به دلیل قرارگیری در مسیر رسوب گذاری دامنه‌های کوهستان سبلان، به طور کامل زیر لایه‌های رسوبی به ضخامت حدود یک متر مدفون شده بود پس از برداشت انباشته‌های رسوبی، شواهدی از لایه‌های تاریخی فرهنگی در آن برملا شد.

محوطه قره حسنلو به وسعت تقریبی دو هکتار در محدوده حریم شهرستان نمین بر سر راه ارتباطی اردبیل به شهر آبی بیگلو در فاصله یک کیلومتری از جاده، در مرکز دشت اردبیل جای گرفته است.

با توجه به آغاز عملیات شرکت آهن و فولاد الماس ایرتیک و قرارگیری تپه حسنلو در محدوه فعالیت این شرکت، عملیات کاوش نجات بخشی این محوطه از ششم بهمن ماه سال جاری برای شناسایی محوطه و بررسی توالی فرهنگی آن آغاز شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل گفت: براساس کاوش‌های باستان‌شناسی صورت گرفته در این محوطه تا به امروز چندین ترانشه در مرکز و دیگر جبهه‌های این تپه زده شده که آثار تاریخی فرهنگی و لایه‌های باستان شناختی متعددی را در جای جای آن نمایان ساخته است.

نادر فلاحی از جمله مهمترین یافته‌های فرهنگی در محوطه تاریخی قره حسنلو به ساختار‌های معماری با دیوار‌های خشتی و سنگی در کنار تدفین انسانی متعلق به عصر آهن اشاره کرد و گفت: این آثار تاریخی بدست آمده تعلق این آثار را به ادوار عصر آهن اثبات می‌کند که امید است با ادامه مطالعات و کاوش‌های باستان‌شناختی بتوان توالی فرهنگی در این تپه و همچنین ارتباطات فرهنگی آن با سایر محوطه‌های دیگر را مطالعه و شناسایی کرد.

او می‌گوید: ساخت مجتمع تولید آهن اسفنجی و فولاد شرکت ایرتیک در زمینی بالغ بر ۱۰۰ هکتار واقع در جاده آبی‌بیگلو به عنوان یکی از طرح‌های اقتصادی مهم صنعتی استان که با توجه به نام‌گذاری سال ۱۴۰۰ به نام سال «تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها» توسط مقام معظم رهبری، به منظور عمل به منویات رهبر فرزانه برای رفع موانع موجود در مسیر ساخت مجتمع تولید آهن اسفنجی اقدام به کاوش باستان‌شناسی با هدف آزادسازی محوطه و انجام فعالیت‌های تولیدی و ایجاد اشتغال کردیم.

کاوش‌های باستان شناسی قره حسنلو، راهی برای شناخت فرهنگ عصر آهن

مطالعات باستان‌شناسی در محوطه تاریخی قره‌حسنلو با هدف تعیین توالی فرهنگی، بازسازی تاریخی و شناخت تمدن‍‍‍‍های باستانی صورت می‌گیرد.

معاون میراث‌فرهنگی استان اردبیل نیز گفت: استان اردبیل با توجه به غنای تاریخی و واقع شدن در مسیر شاه‌راه تجاری فرهنگی قفقاز از جمله مناطق مهم از منظر باستان‌شناسی است.

سید روح اله محمدی عملیات باستان‌شناسی را شامل بررسی، شناسایی آثار، لایه‌نگاری، کاوش و عملیات نجات‌بخشی برشمرد و گفت: در عملیات نجات‌‍‍ بخشی محوطه باستانی قره حسنلو انتظار می‌رود با تداوم کاوش‌ها، شناخت ما از فرهنگ‌های عصر آهن دشت اردبیل بیشتر شود.

او مطالعات باستان‌شناسی در این حوزه را به دلیل واقع شدن دشت اردبیل در حد فاصل کریدور ارتباطی باستانی قیزیل اوزن از یک سو و دشت مغان از سوی دیگر در تبیین ارتباطات فرهنگی در هزاره‌های سوم تا اول قبل از میلاد بسیار مثمر ثمر دانست.

معاون میراث‌فرهنگی استان اردبیل می‌گوید: بر روی تپه مذکور هیچ‌گونه حفاری غیرمجازی صورت نگرفته و سطح تپه به همان شکل طبیعی و هموار خود باقی مانده است و از نظر وضعیت توپوگرافی، این تپه تا حدودی طرحی نیمه مدور دارد، با توجه به بیشترین ارتفاع آن که در مرکز تپه قرار گرفته، نسبت به سایر جهات، دارای شیب نسبتا ملایمی است. شیب تپه تا امتداد دشت اردبیل تداوم یافته و به نظر می‌رسد که حدود و حریم آن در گذشته بیشتر از این نیز بوده باشد.

او گفت: سطح دشت اردبیل را رسوباتی در طی ادوار مختلف زمین‌شناسی فرا گرفته، اما با توجه به شناسایی آثار فرهنگی از جمله معماری خشتی در لایه‌های نخستین، تراکم این رسوبات بر روی سطح تپه کمتر است. بر این اساس می‌توان نتیجه گرفت که ارتفاع تپه قره‌حسنلو در گذشته، نسبت به سطح نخستین دشت اردبیل، بیشتر از حد امروز نیز بوده است.

تداوم کاوش‌های نجات‌بخشی قره حسنلو تا ۲۰ اسفند

عملیات کاوش‌های نجات‌بخشی محوطه تاریخی قره حسنلو با اخذ مجوز‌های لازم از پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری از ششم بهمن ماه جاری آغار شده و تا بیستم اسفندماه سال جاری ادامه دارد.

سرپرست هیت کاوش نجات‌بخشی محوطه تاریخی قره حسنلو نیز گفت: تلاش می‌شود در زمان تعیین شده جامع‌ترین اطلاعات از این محوطه باستانی برداشت شود. برهمین اساس انتظار می‌رود با ایجاد ترانشه‌هایی در ابعاد وسیع و بخش‌های مختلف محوطه، اطلاعات جامع از وضعیت یافته‌ها و لایه‌های فرهنگی محوطه کشف و شناسایی شود.

فریبرز طهماسبی می‌گوید: تا به امروز براساس نتایج کاوش ترانشه‌ها شواهدی از ساختار معماری اولیه محوطه به دو شیوه ساختار خشتی و سنگی شناسایی شده است و ساختار‌های خشتی به شکل دیوار‌های عریض بوده که با ملاط گل بهم چسبیده شده‌اند. این دیوار‌های خشتی به نظر می‌رسد قسمتی از ساختار معماری فضا‌هایی باشد که بخش‌هایی از آن در این کاوش به دست آمده است.

او گفت: کشف شواهدی از یک تدفین انسانی در این کاوش باستان‌شناختی محوطه، این تدفین انسانی به شیوه طاق باز و گور چاله‌ای بوده و به نظر می‌رسد متعلق به دوران تاریخی و مردی در حدود سنی ۳۰ تا ۳۵ سال باشد.

طهماسبی گاه‌نگاری محوطه را براساس یافته‌های سفالی متعلق به عصر آهن ۱ و ۲ عنوان کرد و گفت: با تداوم کاوش‌های باستان‌شناختی در این محوطه، انتظار می‌رود وضعیت ساختار‌های معماری و کاربری فضا‌ها و گاه‌نگاری نسبی آن روشن‌تر شود.

انتهای پیام/ح

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
مریم
۱۸:۴۵ ۱۲ آذر ۱۴۰۱
به نظر من حالا که این محوطه باستانی هست .و ارزش فرهنگی و تاریخی دارد باید از احداث کارخانه صرفه نظر بشه حتما و حتما واشیا و آثار باستانی به سرقت رفته رو پی گیر ی و برگردانده بشه .در غیر اینصورت ظلم بسیار بزرگی به فرهنگ و تاریخ کشور خواهد شد .حالا اگر اون کارخانه جای دیگه احداث بشه چی میشه ؟؟اولویت با منطقه باستانی هستش نه یه کارخونه کذایی .امیدوارم دلسوزان تاریخ و فرهنگ کاری بکنند ودولت هم حمایت کنه و از تاراج اون منطقه جلوگیری بشه .
سجاد فیاضی
۱۰:۱۹ ۱۴ مرداد ۱۴۰۱
داروندار این شهر باستانی رو به بهانه احداث کارخانه جمع کردن بردن فقط تعدادی استخون جا گذاشتن