سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بازخوانی گوشه‌ای از روز‌های انفجار نور؛

آسمان پایگاه سوم شکاری انقلابی شد

پیشتازی همافران نیروی هوایی در پیوستن به انقلاب و بیعت با امام خمینی(ره) همچنان افتخار پایدار و درخشان در کارنامه نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.

باشگاه خبرنگاران جوان همدان - پایگاه سوم شکاری «شهید نوژه» نخستین پایگاهی است که در سال ۵۷ و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به دست انقلابیون افتاد.

این پایگاه شکاری از مرز‌های هوایی و پشتیبانی نیرو‌های دیگر آجا را بر عهده دارد.

طبق آخرین تخمین‌ها در سال ۲۰۱۳، نیروی هوایی ایران، هفتمین نیروی هوایی جهان از نظر تعداد هواپیما‌های سوخت‌رسان و ترابری محسوب شد.

این پایگاه به دلیل قرار گرفتن در غرب کشور و برخورداری از موقعیت راداری مناسب، بسیار پراهمیت  است و عمده شهرتش نیز برای  وجود تعداد زیادی هواپیمای اف ۴ فانتوم در این پایگاه است.

پایگاه سوم شکاری شهید نوژه در دوره جنگ نقش مهمی در انجام عملیات‌های هوایی موفقیت‌آمیز داشته، به طوری که حدود ۳۵ درصد از عملیات‌های مهم، برخاسته از این پایگاه هوایی بوده است.

این پایگاه که در ۶۵ کیلومتری همدان قرار دارد، پیش از انقلاب موسوم به پایگاه «شاهرخی» بود، اوائل انقلاب مدتی «حر» نام گرفت و پس از کودتای نوژه در سال ۵۹ به نام «شهیدمحمد نوژه» مزین شد.

پایگاه سوم شکاری شهید محمد نوژه، نخستین پایگاهی است که هم‌زمان با پیروزی انقلاب اسلامی به دست انقلابیون افتاد و پس از آن در سال‌های دفاع مقدس، بار‌ها هدف حمله نیرو‌های بعث عراقی قرار گرفت.

رضا معصومی به عنوان تنها خبرنگار شهرستان کبودراهنگ همدان که در پنج کیلومتری پایگاه سوم شکاری قرار دارد، در آخرین روز‌های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی خبر وقایع رخ داده در پایگاه شاهرخی را به رسانه‌های خبری از جمله روزنامه اطلاعات و صدا و سیما مخابره کرده.


استان همدان به دلیل بافت مذهبی و شهرت دیرینه‌ این دیار به عنوان «دارالمؤمنین» ،در زمره مناطقی بود که مردم آن با شروع قیام امام خمینی (ره) علیه رژیم ستمشاهی، هم نوا با ایشان در صف مقدم مبارزه بر ضد مظاهر استبداد، حضور داشته و گوش به فرمان امام بودند، آن روز‌ها کارکنان مؤمن و انقلابی پایگاه سوم شکاری (شاهرخی) در زمان شکوفایی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، پا به پای مردم ایران علیه طاغوت، به پا خواسته بودند؛ به طوری که تظاهرات مردم شهر‌های استان همدان به ویژه کبودراهنگ همواره آراسته به حضور این دلاورمردان به همراه خانواده‌هایشان بوده.

با توجه به نقش ارزشمند پایگاه نوژه در پیروزی انقلاب اسلامی گفتگویی باکارشناس مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور(همدان) انجام شد.

ابوالفتح مومن گفت: پایگاه نوژه از جمله پایگاه‌های حساس بود که در ابتدا نام پایگاه به نام پایگاه شاهرخی بود و بعد از پیروزی انقلاب به پایگاه حر تغییر یافت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با شهید شدن محمد نوژه که از همافران این پایگاه بود به این نام تغییر کرد.

او گفت: به منظور مبارزه با رژیم شاه، نظامیان انقلابی پایگاه هوایی شاهرخی همدان، در نیمه دوم دی ماه سال ۱۳۵۷ دست به اعتصاب غذا زدند و اعلام کردند که سران نیروی هوایی قصد بمباران مردم پس از خروج شاه از کشور را دارند.

کارشناس مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور گفت: این اعتصاب پس از خروج شاه از کشور به شکل گسترده‌ای ادامه داشت به طوری که ۲۸۰۰ نفر از همافران و افسران و درجه‌داران شاغل در این پایگاه به اعتصابیون پیوستند.

مومن در ادامه گفت: عده‌ای از آنان در اثر فشار پلیس نظامی پایگاه متفرق شدند و روز بعد هم خانواده‌های نظامیان پایگاه نیز در حمایت از انقلاب اسلامی و اعتصابیون تظاهرات کردند که در نتیجه، عده‌ای ازآن‌ها دستگیر و بازداشت شدند.

کارشناس مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور (همدان) گفت: روحانیون مبارز استان همدان از جمله سید اسدالله مدنی و محمدتقی عالمی دامغانی نیز در ۳۰ دی ماه، با صدور اعلامیه‌ای از مردم خواستند که به یاری و کمک نیرو‌های انقلابی پایگاه شاهرخی همدان بشتابند.

 


بیشتر بخوانید



او در ادامه گفت: اعتصاب غذای همافران، درجه داران و افسران پایگاه شاهرخی و نیز تظاهرات اعضای خانواده آنان علیه رژیم شاهنشاهی، انعکاس گسترده‌ای در شهرستان‌های دیگر داشت به شکلی که از سوی مردم و سایر همافران و درجه‌داران دیگر شهر‌ها از جمله بندرعباس، مشهد و شاهرود حمایت شدند.

مومن می گوید: در بندرعباس حدود هزار نفر از افسران، درجه‌داران، و همافران پایگاه هوایی این شهر، در یک راهپیمایی در سی‌ام دی ماه همبستگی خود را با نهضت و جنبش مردم ایران و همچنین با همافران پایگاه شاهرخی همدان و پایگاه وحدتی دزفول که از یک هفته پیش اعتصاب غذا کرده بودند، اعلام داشتند.

او گفت: ۱۹ بهمن ماه ۵۷ یک حادثه افتخار برانگیز برای نیروی هوایی محسوب می‌شود.

کارشناس مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور گفت: در ۱۹ بهمن ماه جوانان و کارکنان نیروی هوایی کاری عاشورایی انجام دادند و آنچه که آنان را به میدان کشید نیروی ایمان و عشق بود.

کبودراهنگ به آزادشهر تغییر نام داد

مومن گفت: پس از ورود امام خمینی(ره) به کشور و اعلام همبستگی همافران، افسران و درجه‌داران با انقلاب در همدان، به دستور فرمانده پایگاه شاهرخی، تعدادی از آن‌ها دستگیر شدند و در پی دستگیری همافران مردم شهر‌های همدان، کبودراهنگ و روستا‌های اطراف، با برگزاری یک راهپیمایی به طرفداری از همافران پرداختند و خواستار آزادی آن‌ها شدند البته در این راهپیمایی روحانیون نیز حضور داشتند و اسم کبودراهنگ را به «آزادشهر» تغییر دادند.

او گفت: با وجود حمایت مردم و روحانیون از همافران، افسران و درجه‌داران پایگاه شاهرخی در روز ۱۴ بهمن، ۴۵۰ نفر از آنان که در حال اعتصاب غذا بودند، دستگیر و به وسیله هواپیما به پایگاه هوایی تبریز منتقل و زندانی شدند.

کارشناس مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور (همدان) گفت: افراد دستگیر شده از جمله همافریکم محمدباقر اناری، همافردوم عطاءالله هاشم‌زاده، حسین آخوندی، محمد جهانگرد، اعلام کردند که به علت دوری از خانواده و شرایط زندان به شدت در تنگنا هستند و در شرایط سختی به سر می‌برند و بر اساس این موضوع مردم و روحانیان شهر همدان با پرپایی یک تظاهرات بیست هزار نفری ضمن حمایت از امام خمینی خواستار آزادی همافران پایگاه شاهرخی و دیگر پایگاه‌ها شدند.


مومن گفت: در نهایت در ۱۹ بهمن ۱۳۵۷ همافران به حمایت از انقلاب اسلامی تظاهرات کردند که ۱۷۲ نفر از آن‌ها را دستگیر شدند.

او می گوید: براساس این تظاهرات انجام شده به خانواده‌هایی که در این تظاهرات شرکت کرده بودند تنها ۴۸ ساعت فرصت داده شد که منزل سازمانی خود را ترک کنند و به دنبال این موضوع اهالی کبودراهنگ در دفاع از خانواده‌ها به پا خواستند و راهپیمایی بزرگی انجام دادند.

مومن گفت: در آخر با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی  در ۲۲ بهمن ماه سرتیپ شجاعی فرمانده وقت پایگاه شکاری شاهرخی بازداشت و برای محاکمه فرستاده شد.

او گفت: در پایان دلیرمردان نیروی هوایی درست زمانی که شاه انتظار داشت آنان با غرش هواپیما‌های خود موجب ایجاد رعب و وحشت شوند، با پیوستن به موج عظیم انقلاب موجب لرزش پایه‌های رژیم شاه شده و در به ثمر رسیدن انقلاب مردمی ایران، سهمی بزرگ برعهده داشتند. پیوستن نیروی هوایی و ارتش به سیل خروشان انقلاب، پایه‌های استبداد را سست و پیروزی انقلاب را سرعت بخشید.

گزارش از زهرا جعفرپور ایروانی

انتهای پیام/ج

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.