باشگاه خبرنگاران جوان - حوزه فناوری و فضا در هفتهای که گذشت با اخبار متعددی مانند « اختصاص بیش از یک میلیارد تومان به ۳۱۲ فناور دانشگاه امیرکبیر»، « تولید دستگاه حسگر زیستی ویژه بیماری آلزایمر» ، « هوش مصنوعی جان بیماران قلبی را نجات میدهد» ، « دانشجویان فنی و مهندسی، بیشترین مهاجران تحصیلی» ، « ساخت دستگاه تشخیص بیماری و نواقص ساختاری قلب کودکان» ، « طراحی ماسکی هوشمند با قابلیت جدید» ، « رونمایی از دستاوردهای فناوران کشور در نمایشگاه اکسپو» ، « رسیدگی به تمامی اختلافات علمی و فناوری شرکت ها» ، « کاهش ۵۰ درصدی شکست شرکتهای نوپا به کمک مراکز رشد» و « ماهیها با واکسن جدید ایرانی واکسینه میشوند» همراه بود.
اختصاص بیش از یک میلیارد تومان به ۳۱۲ فناور دانشگاه امیرکبیر
رئیس دانشگاه امیرکبیر گفت: ایجاد پارکهای علم و فناوری، یک برنامه ساختاری بوده است که با هدف به کارگیری اختراعات و اکتشافات مخترعان و دانشجویان، طراحی شده اند. در نظام علم، فناوری و نوآوری، دانشگاههایی هستند که تحقیق کرده و نمونه آزمایشگاهی میسازند و در یک مرحله به نمونه صنعتی تبدیل میکنند.
قدسی پور معتقد است که برای مخترعان و دانشجویان ایده پرداز باید بنگاههایی ایجاد شوند تا بتوانند کشفیات خود را به تولیدکنندگان عرضه کنند.
یکی از نقشهای پارکهای علم و فناوری واسطهگری بین تولید و عرضه کنندگان و دیگری حمایت دولت از مخترعان برای رساندن ایده و اختراع خود به مرحله استاندارد و در نهایت به مرحله تولید انبوه است. تا به امروز در دانشگاه امیرکبیر ۳۱۲ شرکت فناور فعالیت میکنند.
تولید دستگاه حسگر زیستی ویژه بیماری آلزایمر
فائزه شکری گفت: اولین حسگر زیستی الکتروشیمیایی ویژه بیماری آلزایمر ساخته شد که با آن "مارکر تائو فسفریله" در خون و مایع مغزی نخاعی بیماران مبتلا به آلزایمر اندازه گیری میشود. با در نظر گرفتن اهمیت تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر در جلوگیری از پیشرفت عارضه، در این پروژه تلاش شد ابزاری طراحی شود که با کمک آن بتوان ابتلا به آلزایمر را از طریق بررسی حجم بسیار کمی از خون یا مایع مغزی نخاعی فرد نشان داد.
از این حسگر میتوان با انجام تغییراتی در شناسایی بیماریهای دیگر از جمله سرطان نیز استفاده کرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان گفت: با در نظر گرفتن رشد آمار مبتلایان، همگام با افزایش میانگین سن جمعیت، تشخیص زود هنگام این بیماری اهمیت ویژهای پیدا میکند. روشهای نمونهبرداری از مایعهای فیزیولوژیک به دلیل غیرتهاجمی بودن، گزینه مناسبی برای بیماران و پزشکان به حساب میآیند.
هوش مصنوعی جان بیماران قلبی را نجات میدهد
محققان توانسته اند به پزشکان عمومی در تشخیص نارسایی قلبی بیماران به وسیله استوسکوپ (گوشی معاینه پزشک) همراه با یک الگوریتم هوش مصنوعی کمک کنند.
نارسایی قلبی وضعیتی است که قلب نمیتواند خون را به طور موثر پمپاژ کند. این بیماری نسبت به بسیاری از سرطانها، خطر مرگ بیشتری دارد و به طور افزایندهای شایع است. ۲ درصد از جمعیت مردم بریتانیا را تحت تاثیر قرار میدهد و ۴ درصد از بودجه خدمات بهداشتی انگلستان را مصرف میکند.
تشخیص مطمئن نارسایی قلبی یک چالش مهم برای پزشکان عمومی است؛ زیرا علائمی مانند تنگی نفس میتوانند با بسیاری از بیماریها و مشکلات مرتبط باشند. اکثر بیمارانی که نارسایی قلبی دارند، در بیمارستان شناسایی میشوند که نیاز به ابزار، آزمایش و صرف زمان و هزینه دارد و گاها زمان احیای بیمار به همین دلیل از دست میرود و میتواند منجر به مرگ یا ضایعه جبران ناپذیر شود.
دانشجویان فنی و مهندسی، بیشترین مهاجران تحصیلی
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران گفت: معاونت علمی ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۴ طرحی را تحت عنوان همکاری با متخصصان ایرانی خارج از کشور انجام داد که مشخص شد طی پنج سال گذشته بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ نفر از فارغ التحصیلان و متخصصان ما از ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان به کشور بازگشته اند که نزدیک به ۹۵ درصد آنها در داخل کشور هستند.
بیشترین مهاجرتهای دانشجویی مختص به دانشجویان رشتههای فنی و مهندسی بوده است که البته بیشترین میزان بازگشت مهاجران و نخبهها نیز تحصیل کرده های این رشته ها هستند. از ۲۳۰۰ نخبه بازگشته به کشور، ۵۶ درصد دانشجویان فنی و مهندسی، ۲۰ درصد رشتههای علوم پایه و ۲۴ درصد بازگشت دانشجویان مربوط به رشتههای علوم انسانی و علوم پزشکی است.
ساخت دستگاه تشخیص بیماری و نواقص ساختاری قلب کودکان
علی ملازمیان گفت: دستگاه مانیتورینگ قلب که بیشتر برای اطفال استفاده میشود و برای اولین بار در کشور ساخته شده است با یک دستگاه پروب داپلر روی قلب کودک قرار میگیرد و به کمک آن میتوان کانالهای قلب کودک را چک کرد. این دستگاه با فرستادن امواجی بی خطر به داخل قلب، جریان خون داخل قلب را رصد کرده و اگر در قسمتی از این عضو، ناهنجاری وجود داشته باشد، تشخیص داده و آن را به پزشک منعکس میکند. خروج جریان خون اطفال توسط پروب داپلر به صورت نمودار روی نمایشگر این دستگاه پخش میشود.
از این دستگاه میتوان به عنوان ابزار غربالگری قلب اطفال هم استفاده کرد.
به گواه آمار چندین میلیون کودک در دنیا سالانه با مشکل مادرزادی قلبی و عروقی به دنیا میآیند و یا میمیرند که تعداد فوتیها (۵۵ درصد) در این کودکان بیشتر از نوع دیگر مرگ و میر اطفال است.
او گفت: تمامی بیماریهای قلبی و عروقی در کودکان قابل درمان هستند؛ اما با وجود برخی جراحیها و داروها این کودکان همچنان جان خود را از دست میدهند. مشکل اولیه در تشخیص این بیماری کودکان است.
طراحی ماسکی هوشمند با قابلیت جدید
حسن رضایی گفت: RNA ویروس در طول موج UVC جذب بالایی دارد که با تابیدن نور مشخصی از UVC به DNA ویروس، علاوه بر کرونا همه ویروسهای دیگر غیر فعال میشود.
به گفته او این ماسک قابلیت اضافه کردن فیلتر ۹۵ را برای فضایی مانند بیمارستان که ریسک بالاتری در ابتلا به کرونا دارد را فراهم کرده است. سنسورهای موجود در این ماسک به بررسی میزان تنفس، رطوبت و دمای بدن میپردازد. در صورت خارج شدن تنفس فرد از حالت عادی به او هشدار میدهد. برق این دستگاه از طریق پاور بانک به مدت ۸ ساعت تامین میشود و حالت کشویی دارد.
این ماسک، سیلیکونی دور صورت دارد و هوایی غیر از قسمت اسپیرال وارد دهان نمیشود. اسپیرال محیط مارپیچی است که هوا از داخل آن عبور میکند و به دهان میرسد. این دستگاه اسپیکری دارد که صدای فرد را به راحتی منتقل میکند. نور UV در این ماسک طوری طراحی شده که دارای خروج اسپیرال است و تمام نور را جذب میکند و به پوست آسیب نمیرساند.
رونمایی از دستاوردهای فناوران کشور در نمایشگاه اکسپو
مهدی قلعه نویی گفت: نمایشگاه اکسپو دریچهای برای نمایش گذشته، اکنون و آینده کشورها است تا در آن دستاوردهای اجتماعی، اقتصادی، علمی، پیشینه فرهنگی و دورنمای توسعه خود را به نمایش بگذارند. این نمایشگاه هر ۴ سال یک بار برگزار شده و پس از المپیک و جام جهانی فوتبال، از بزرگترین رویدادهای جهان شناخته میشود. اکسپو قرار بود سال ۲۰۲۰ برگزار شود؛ اما شیوع کرونا آن را یک سال به تعویق انداخت.
با اعلام معاونت علمی ریاست جمهوری رویکرد فرهنگی پاویون، معماری منحصر به فرد فضاهای عمومی و رزرو برنامههای مختلف برای اجراء در اکسپو از مهمترین نکات مد نظر پاویون امسال ایران است.
در این نمایشگاه که به صورت مجازی برگزار میشود، کشورها در بازه زمانی ۶ ماه، تلفیقی از تمدن، فرهنگ و آینده نگاری خود را به نمایش میگذارند.
کاهش ۵۰ درصدی شکست شرکتهای نوپا به کمک مراکز رشد
پرویز کرمی گفت: منظور از شرکتهای استارت آپی، شرکتهای نوپای کوچکی است که مراحل آغاز راه اندازی خود را به تازگی گذرانده اند. این شرکتهای نوپای کوچک برای دریافت مجوز ساخت محصول، رسیدن به تجاری سازی محصول، تشکیل پروندههای مالیاتی و تامین اجتماعی تا رسیدن به خودکفایی باید سدهای زیادی را باید پشت سر بگذارند که این سدها تنها توسط معاونت علمی و ریاست جمهوری امکان پذر نیست.
پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد و کاخانههای نوآوری و حتی خانههای خلاق میتوانند در مراحل ارتقا کیفت و محصولات شرکتهای نوپا و خلاق کمک کننده باشند. در یک کارخانه و یا خانه خلاق نوآوری مجموعه تسهیلات، امکانات و حمایت ها، توانمندسازی شرکتهای خلاق و استارت آپی انجام میشود.
به گفته دبیر ستاد توسعه فناوریهای نرم، هویت ساز و صنایع، شرکتهای نوپایی که به صورتی تیمی و با افراد کم وارد عرصه علم و فناوری میشوند نیاز به توسعه محصول، توسعه بازار، برند سازی، استاندارد سازی، حضور در بازارهای بین المللی و حفظ ماکیت معنوی دارند که میتوانند به کمک پارکهای علم و فناوری و خانههای خلاق به راحتی به آنها دست پیدا کنند. رشد و توسعه استارت آپها به کمک ساختار پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد تضمین موفقیت بیشتری را برای شرکتهای نوپا دارد.
ماهیها با واکسن جدید ایرانی واکسینه میشوند
عرفانمنش گفت: با توسعه یافتن پرورش ماهی، بیماری این جانوران آبزی مانند استرپتوکوکوزیس نیز افزایش مییابد. بیماری که عامل آن گروههای مختلف باکتری بوده و هرچه وزن ماهی بالاتر رود، کشندهتر و آسیبزاتر است. سادهترین و پیش پا افتادهترین روش برای درمان این بیماری استفاده از آنتی بیوتیکها است.
در روشهای پیشرفتهتر مانند انجام واکسیناسیون این جانوران علاوه بر این که از بروز این بیماری در ماهیها جلوگیری میشود؛ بلکه باعث کاهش خسارتهای مالی و جلوگیری از انتقال این بیماری از طریق گوشت ماهی به انسان نیز میشود.
ساخت این واکسن در کشور با انجام برخی آزمایشها روی انواع باکتریهایی که باعث از بین بردن این بیماری میشوند، انجام شد. با تزریق این واکسن به ماهی از ابتلا به این بیماری و از مرگ آنها پس از ابتلا جلوگیری میشود.
انتهای پیام/