سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یک تیر و دو نشان غرب در قزاقستان؛ طراحی انقلاب رنگی در حاشیه امن چین و روسیه

با افزایش اعتراضات در قزاقستان و مداخله نیرو‌های خارجی در این ناآرامی‌ها، گمانه زنی‌ها از احتمال وقوع انقلاب رنگی این بار در این کشور خبر می‌دهند.

باشگاه خبرنگاران جوان - پس از گذشت چند روز از تظاهرات و ناآرامی‌ها در قزاقستان، درک کامل آنچه در این کشور اتفاق می‌افتد، دشوار است. اعتراضات مسالمت آمیز هفته گذشته در ژان اوزن، شهری در گوشه غربی قزاقستان آغاز شد. افزایش دو برابری قیمت سوخت در این شهر نفت‌خیز خشم مردم را برانگیخت و منجر به تظاهرات شد. به دنبال آن در دیگر شهر‌های قزاقستان از جمله آلماتی، پایتخت سابق نیز مردم به خیابان‌ها آمدند.

اما این اعتراضات مسالمت آمیز کم کم با مداخله نیرو‌های خارجی و آشوبگران به صحنه درگیری و ناآرامی منجر شد و آشوبگران با ورود به ساختمان‌های دولتی توانستند سلاح‌ها را به دست بگیرند. در نهایت این تظاهرات خونین منجر به کشته شدن ده‌ها تن از مردم و افسران پلیس و صد‌ها زخمی شد.

یک تیر و دو نشان برای آمریکا

اولین چیزی که در مورد شورش‌های اخیر در قزاقستان توجه را جلب می‌کند این است که این ناآرامی‌ها در آستانه مذاکرات روسیه و آمریکا در ۱۰ ژانویه و در مورد اولتیماتوم روسیه به ناتو رخ داده است. همچنین واضح است که هیچ کشوری به اندازه آمریکا به بی ثبات کردن قزاقستان علاقه‌مند نیست و ترکیه ذینفع بالقوه بعدی است.

به طور کلی، سیاست واشنگتن برای ایجاد درگیری در مرزهای روسیه قدیمی و شناخته شده است. نقش آمریکا در کودتای اوکراین و بلاروس و نقش ترکیه، عضو «ناتو» در جنگ قره باغ نیز مشخص است. علاوه بر این، کوتاه‌ترین مسیر زمینی چین به اروپا از قزاقستان می‌گذرد که در صورت محاصره دریایی چین توسط آمریکا این مسئله از نظر راهبردی اهمیت زیادی دارد. به عبارت دیگر، واشنگتن با ایجاد ناآرامی در قزاقستان می‌تواند با یک تیر دو نشان بزند. مسدود کردن این مسیر و ایجاد شکاف بین مسکو و پکن. زیرا تصور بر این است که ورود نیرو‌های روسیه به قزاقستان، توازن قدرت بین روسیه و چین در آسیای مرکزی را تغییر می‌دهد و حسادت پکن را بر می‌انگیزد.

در واقع آمریکا قبل از مذاکره با روسیه قصد داشت از بحران قزاقستان استفاده کرده و از روسیه امتیاز بگیرد، اما روسیه با اعزام نیرو‌های خود به قزاقستان به غربی‌ها نشان داد که مسکو همواره آماده استقرار نیرو‌ها و  دفاع از منافع خود است.

احتمال وقوع انقلاب رنگی در قزاقستان

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه چند روز پس از آغاز اعتراضات در قزاقستان از اعزام یک یگان نظامی به رهبری مسکو برای محافظت از زیرساخت‌های قزاقستان و جلوگیری از تشدید ناآرامی‌ها به این کشور خبر داد و گفت: «ما اجازه تحقق انقلاب رنگی دیگری را نخواهیم داد.»

اظهارات پوتین چند روز پس از آن بیان شد که ۲۵۰۰ نیروی روسی، بلاروسی، ارمنی، تاجیکستانی و قرقیزستانی در شهر‌های قزاقستان برای دفاع از تاسیسات کلیدی و دولتی این کشور به عنوان بخشی از ائتلاف سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) مستقر شدند.

مقامات روسی، غرب را به تلاش برای ایجاد یک انقلاب رنگی دیگر در قزاقستان مانند انقلاب‌های گل سرخ در گرجستان (۲۰۰۳) و انقلاب نارنجی که در اوکراین (۲۰۰۴) رخ داد، برای ایجاد ناارامی در روسیه متهم می‌کنند. در هر صورت بحران در قزاقستان برای روسیه بسیار خطرآفرین است؛ و برخی از کارشناسان معتقدند که خطر غرق شدن روسیه در ناآرامی‌های قزاقستان وجود دارد.

دیپلمات‌ها و تحلیلگران غربی مدعی هستند که سرعت اعزام نیرو‌های روسیه در این هفته برای کمک به قزاقستان، شاهدی بر ترس کرملین از وقوع انقلاب‌های رنگی در همسایگی خود است.

یکی از روزنامه‌های روسی نیز در این باره نوشت که غربی‌ها در آستانه مذاکرات مهم امنیتی روسیه و آمریکا، یک انقلاب رنگی به راه انداختند تا حواس روس‌ها پرت شود. مسکو می‌داند که پشت این اعتراضات دست‌های پنهانی وجود دارد و این تنها اعتراضات مردمی نیست.

بعضی کارشناسان معتقدند که این اعتراضات ممکن است به انقلاب رنگی منجر شود. زیرا این ناآرامی‌ها به طور سازماندهی شده و از خارج از کشور اداره می‌شود. از طرفی دیگر نیز بعضی کارشناسان اعتقاد دارند که این اعتراضات به دلیل اینکه هیچ رهبر و فرماندهی ندارند، پس از مدتی آرام می‌شود.

 آمریکا و انقلاب‌های رنگی

از اواخر قرن بیستم، انقلاب‌های رنگی آسیای مرکزی، اتحاد جماهیر شوروی سابق و کشور‌های اروپای شرقی را فراگرفته است. با کند و کاو بیشتر متوجه می‌شویم که در پشت صحنه این انقلاب‌ها همیشه آمریکا قرار دارد.

«انقلاب گل سرخ» در گرجستان در سال ۲۰۰۳، «انقلاب نارنجی» در اوکراین در سال ۲۰۰۴، «انقلاب لاله ها» در قرقیزستان در سال ۲۰۰۵ یا «بهار عربی» در خاورمیانه در سال ۲۰۱۱، شاهد طرح‌ها و نقشه‌های آمریکا موسوم به انقلاب‌های رنگی است که این کشور در جنگ‌هایی به اصطلاح بدون باروت در بسیاری از نقاط جهان می‌خواهد «ارزش‌های آمریکایی» را به آن‌ها صادر کند.

در انقلاب رنگی گل سرخ که در سال ۲۰۰۳ رخ داد، آمریکا ادوارد شواردنادزه، رئیس جمهور وقت گرجستان را به اتهام تقلب در انتخابات وادار به استعفا کرد و میخائیل ساکاشویلی، رهبر مخالفان را به روی کار آورد. یک سال بعد از گرجستان، اوکراین نیز شاهد صحنه مشابهی بود. این بار هم آمریکا به اتهام تقلب در انتخابات مردم و جوانان را تحریک کرد و به خیابان‌ها کشاند و در نهایت باعث شد که ویکتور یوشچنکو، رهبر اپوزیسیون اوکراین به ریاست جمهوری برسد.

با تحلیل «انقلاب‌های رنگی» یاد شده، می‌توان دریافت که ماهیت «انقلاب‌های رنگی» یک «انقلاب درون‌زا» نیست، بلکه یک سیاست خارجی است که غرب به‌ ویژه آمریکا برای پیشبرد سیاست خارجی و حفاظت از منافع خود اتخاذ کرده است. هدف نهایی آمریکا سرنگونی دولت فعلی این کشور‌ها و ساختن دولت و جامعه‌ای کاملاً طرفدار آمریکا و غرب است.

 آمریکا و غرب با زدن یک سری برچسب‌های شدیدا منفی به حکومت این کشور از جمله «مستبد»، «دیکتاتور»، «غیردموکراتیک»، «فاسد»، «غیرشفاف»، «غیرمسئول»، «بدون حاکمیت قانون» البته از دیدگاه آمریکا و غرب، مردم را برای آشوب و کودتا تحریک می‌کنند.

اما آنچه انقلاب‌های رنگی بجا خواهند گذاشت، نه صلح و نه دموکراسی بلکه هرج و مرج و ویرانی‌های زیاد در کشور‌های هدف است.

اهمیت مقابله با ناآرامی‌های قزاقستان از نگاه روسیه و چین

چندی پیش سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با وانگ یی، همتای چینی خود در تماسی تلفنی ضمن بررسی تحولات اخیر قزاقستان، در خصوص مداخله نیرو‌های خارجی از جمله مشارکت مزدوران خارجی در حمله به شهروندان و نیرو‌های امنیتی و نیز در دست گرفتن کنترل سازمان‌های دولتی ابراز نگرانی کردند. همچنین وانگ یی در این گفت‌وگو گفت: «چین مایل است در راستای اجرای قانون و همکاری امنیتی به قزاقستان کمک کرده و با «مداخله نیرو‌های خارجی» مبارزه کند.»

قزاقستان که بین روسیه و چین قرار گرفته است، بزرگترین کشور محصور در خشکی جهان است، بزرگتر از کل اروپای غربی، اگرچه تنها ۱۹ میلیون نفر جمعیت دارد.

برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه رویداد‌هایی که در سراسر مرز جنوبی کشورش رخ می‌دهد، نگران کننده است. روسیه روابط نزدیکی با قزاقستان دارد و  پایگاه فضایی بایکونور به عنوان پایگاه پرتاب تمام ماموریت‌های فضایی سرنشین دار روسیه در این کشور قرار دارد. همچنین حدود ۲۰ درصد از جمعیت قزاقستان را روس‌ها تشکیل می‌دهند. از طرف دیگر نیز روسیه اغلب به گاز قزاقستان به عنوان پشتوانه‌ای برای تولید ناکافی خود متکی است. علاوه بر این، طول مرز روسیه و قزاقستان از ۷۵۰۰ کیلومتر فراتر می‌رود و در صورت بروز هرج و مرج و فاجعه انسانی در قزاقستان، میلیون‌ها پناهنده به روسیه سرازیر خواهند شد.

بحران قزاقستان در زمانی رخ می‌دهد که همه نگاه‌ها به مقابله احتمالی روسیه و اوکراین معطوف شده است. با افزایش تنش روسیه با غرب، این کشور چند ماه است که بسیاری از واحد‌های نظامی مستقر در سیبری و مرز مشترک با قزاقستان را به مرز‌های غربی خود و مرز اوکراین منتقل کرده است. از سوی دیگر نیز همزمان با درگیری نیرو‌های مسلح روسیه در مرز اوکراین، بخش اعظمی از ظرفیت دیپلماتیک این کشور نیز بر مذاکرات بین آمریکا و روسیه در راستای تضمین‌های امنیتی متمرکز کرده شده است. بحران قزاقستان نشان دهنده حواس پرتی ناخواسته‌ای از وقایع برای مسکو است.

قزاقستان همچنین از سمت شرق با کشور چین ۱۷۸۳ کیلومترمرز مشترک دارد. این کشور همچنین حداقل ۵ درصد از واردات گاز طبیعی چین را تامین می‌کند. ما باید انتظار داشته باشیم که هم سازمان پیمان امنیت جمعی و هم سازمان همکاری شانگهای که هر سه کشور عضو آن هستند، در این بحران نقش مهمی ایفا کنند.

گردآوری و تنظیم: فاطمه دخیلی

منابع

  • https://www.vox.com/2022/1/8/22872642/kazakhstan-protests-russia-troops-putin
  • https://www.nytimes.com/2022/01/05/world/asia/kazakhstan-protests.html
  • https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/the-streets-of-kazakhstan-are-in-chaos-heres-why-the-west-should-be-watching/
  • https://cordis.europa.eu/project/id/230891/reporting/es
  • https://www.themoscowtimes.com/2022/01/10/russia-led-military-bloc-will-not-allow-color-revolutions-in-post-soviet-countries-putin-a76000
  • https://lefteast.org/a-color-revolution-or-a-working-class-uprising-an-interview-with-aynur-kurmanov-on-the-protests-in-kazakhstan/
  • https://indiaaheadnews.com/world/unrest-in-kazakhstan-is-an-attempt-of-another-color-revolution-assisted-by-thugs-says-russian-ambassador-to-us-anatoly-antonov-91591/

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۹:۳۸ ۲۴ دی ۱۴۰۰
به کره شمالی و جنوبی نگاه کنید فرق حمایت چین و روسیه با اروپا و آمریکا رو متوجه میشین
ناشناس
۲۰:۲۳ ۲۳ دی ۱۴۰۰
همش زیر سر ترکیه بود تو فکر امپراطوری خودش هست اردوغان
سیاوش
۱۴:۰۱ ۲۳ دی ۱۴۰۰
اگر قزاقستان یک همسایه راهبردی برای روسیه است، چرا دقیقاً در چنین روزهایی و قبل از نشست روسیه با آمریکا، اعلام گرانی سوخت نموده.... که باعث ایجاد بحران در کشور شود؟حداقل بعد از نشست، اعلام می شد!
ناشناس
۲۱:۱۹ ۲۲ دی ۱۴۰۰
چرا اعتراض کردن
ناشناس
۲۱:۱۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
اینا میخوان ایران رو ناامن کنن
ناشناس
۲۰:۳۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
خود روسیه وچین دست از تعصبات کور یک قرن گذشته خود بر داشته وبه سرعت در حال پیشرفت هستند ولی عده ای نوکر غرب دارند در گذشته سیر می کنند !!!!!
ناشناس
۱۶:۴۶ ۲۲ دی ۱۴۰۰
هر کشوری به فکر منافع کشورش هست
ناشناس
۱۹:۲۴ ۲۲ دی ۱۴۰۰
غیر از آمریکا که به فکر نابود کردن منافع کشورهای دیگر است. استکبار است دیگر
ناشناس
۱۵:۴۲ ۲۲ دی ۱۴۰۰
سلام شوروی ازبین نرفته فقط تغییرچهره داده...۱
ناشناس
۲۱:۱۳ ۲۲ دی ۱۴۰۰
امریکا چطور ؟!
ناشناس
۱۴:۱۳ ۲۲ دی ۱۴۰۰
کشور های متحد با چین و روسیه یه مشت بدبخت و گرسنه هستن
مثل ونزوئلا و کره شمالی و ایران ، کشور های متحد آمریکا همیشه در رفاه و آسایش مثل امارت ژاپن کره جنوبی
ناشناس
۱۸:۳۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
دقیقا
امیر
۱۹:۳۸ ۲۲ دی ۱۴۰۰
کو گوش شنوا
جواد
۲۰:۳۸ ۲۲ دی ۱۴۰۰
افغانستان عراق مصر لیبی ..........اینا هم دست پخت همون آمریکاست بدبختی تجاوز به ناموست توی خاک خودت توسط سرباز آمریکایی هست بدبختی معین کردن فرماندار و شهردار برات توسط اجنبی هست بدبختی ارتزاق از خون و ثروت مستضعفان دنیاست بدبختی اینه که رسما بهت لقب گاو شیرده بدهند و تو فقط برا مظلومان عالم که اتفاقا هم نژادت هستند بمب بفرستی
ناشناس
۲۱:۱۵ ۲۲ دی ۱۴۰۰
کشور زرنگ کشوری هست که از تضاد اونها استفاده کنه نه اینکه مثل کره وژاپن دست به سینه امریکا بشه !!!!!
ناشناس
۱۴:۰۸ ۲۲ دی ۱۴۰۰
تا روز قیامت مرگ بر امریکا مرگ بر کل اروپا مرگ بر اسرائیل ومرگ بر وطن فروشان........
ناشناس
۲۱:۱۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
مرگ بر کل دنیا خوبه
ناشناس
۱۳:۵۸ ۲۲ دی ۱۴۰۰
ما با روسیه و چین در همه زمینه ها همکاری می کنیم معلومه این برای غرب وآمریکا سوزش‌ داره
ناشناس
۱۹:۱۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
این منبع ات که احساس میکنی روسیه چین خوبن به من هم میگی منم بدونم چرا؟
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
به امید نابودی دو کشور غارتگر چین و روسیه. حمایت این دو کشور از هر کشوری مساوی است با غارت و نابودی و فساد.
M
۱۴:۲۹ ۲۲ دی ۱۴۰۰
به امید نابودی آمریکا و نوکراش
جواد
۲۰:۴۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
آره بابا روسیه و چین 250 شبکه فارسی زبون ضد ایران داره روسیه چین ما رو تحریم کردند و تمام مخالفین و جنایتکاران عالم از داعش و منافقین و سلطنت طلب ها رو برای ما میسازند
ناشناس
۱۳:۱۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
تو ایرانم بنزین گرون کنید بد تر میشه
ناشناس
۱۳:۰۴ ۲۲ دی ۱۴۰۰
حاجی اشتباه زدی باید میگفتی یک تیر و دو نشان روسیه در قزاقستان
هم آشوب درست کرد و قدرت خودش در نفوذ رو به رخ کشید و هم پاش به قزاقستان باز شد و دیگه رفتنی نیست
جواد
۲۰:۴۲ ۲۲ دی ۱۴۰۰
اختیار دارین انقلاب رنگین و آشوب سازی تخصص آمریکاست دست کم یه بار توی تمام ممالک ضد آمریکایی آشوب و تلاش برای انقلاب رنگین شده ساخت هزاران وب سایت و شبکه ماهواره ای ضد تمام مخالفین هم تخصص آمریکاست
ناشناس
۱۲:۱۱ ۲۲ دی ۱۴۰۰
مرگ بر امریکا انگلیس فرانسه آلمان
ناشناس
۱۳:۰۴ ۲۲ دی ۱۴۰۰
مرگ بر خودت
ناشناس
۱۴:۲۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
مرگ بر جد و آبادت
محمد
۱۴:۳۹ ۲۲ دی ۱۴۰۰
مرگ بر اسرائیل بر امریکا بر انگلیس خائن
ناشناس
۱۶:۲۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
لعنت بر غرب پرستان و غربگدایان
پاک اندیش
۱۸:۲۹ ۲۲ دی ۱۴۰۰
ببین منفی ها جوابتو داد
بدتر از اون میزان تقتضا برای مهاجرت به غرب و تفکر غربی بهترین پاسخ برای مرگ مرگ گفتنهای شماهاست
ناشناس
۱۲:۰۱ ۲۲ دی ۱۴۰۰
باغ الهی رنگارنگ است : جامعه انسانی قبرستان نیست!!! مملکت یک رنگ خوب نیست چون همیشه یک رنگ یعنی یک صدا یک حرف ویک گروه خاص باید جامعه انسانی مثل باغ پر از گل های رنگارنگ باشد در باغی که فقط یک دسته گل یک رنگ باشند باغ نیست باید در باغ گل ها با رنگ های مختلف باشند ما باید نگاه خدایی به جامعه بکنیم که برای همه رزق وروزی دارد از هر دین وآیینی !درست مثل خیابانی در دهلی که هم در آن مسجد هم کلیسا هم معبد و....در کنار هم هستند جامعه سالم هم جامعه یک دست نیست جامعه ای با عقاید وسلایق مختلف است و حکومت ها نباید تبلیغ یک صدایی بکنند چون منجر به انحصار طلبی قشری گرایی وچپاول وتبدیل شدن به قبرستان می شود تا جامعه زنده وپویا
ناشناس
۱۳:۱۶ ۲۲ دی ۱۴۰۰
کاملا"با نظر شما موافقم ،چون هر گروهی از انسان ها در طول تاریخ سعی گرده اند بر گروهی دیگر با زور وقدرت مادی یا دین و....تسلط پیدا کنند ولی خداوند می گوید قدرت مطلق شما نیستید " من قدرت مطلق " هستم !!!
ناشناس
۱۳:۲۲ ۲۲ دی ۱۴۰۰
احسن حتی در قران خیلی به کارهای جمعی مثل نماز جماعت و...بها داده شده وخداوند فرموده : یدالله مع الجماعه یا قوم یتفکرون ،قوم یعقلون یا قوم یتذکرونو ........یعنی کار جمعی وگروهی ویه طرفه به منبر نرفتن !!!یعنی همه اقشار جامعه در حکومت شریک هستند
ناشناس
۱۱:۵۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
والله العظیم دنیا داره عجیب و غریب میشه! یعنی نفوذ چین و روسیه در کشور اینقدر زیاده که حتی نمیتونید یه تحلیل بی طرفانه نسبت به اتفاقات قزاقستان کنید؟! اینجا که دیگه سوریه نیست! تمام کشورهای پساشوروی نیروهای نظامیشونو بردن برای سرکوب مردم یه کشور در حاک خودشون و حتی خودشون رو صالح معرفی کردن و مردم رو تروریست! روز روشن مستقیم به مردم شلیک میکنن بعد شما میاین میگین انقلاب رنگیه و ساخته آمریکا؟! الان دیگه قزاقستان به طور کامل در اختیار روسیه است و مردم هیچ نقشی درش ندارن! اینطور میخواید تهدید هنگفتی که از طرف چین و روسیه و پروژه اوراسیا برای کشورمون هست رو خنثی کنید؟! فردا روز اونا نیروهاشونو میارن برای سرکوب مردم خودمون!!
ناشناس
۱۱:۵۱ ۲۲ دی ۱۴۰۰
اینکه مردم مسعولین فاسد نمیپدیرن اینکه نمیخوان ثروت کشورشون بره تو جیب چنتا خانواده که در راس قدرت هستن و تلاش میکنن اون نظام فاسد سرنگون کنن و خودشون حاکم بر سرنوشت خودشون بشن چه ایرادی داره چرا شما از این انقلاب میترسید
ناشناس
۱۱:۵۱ ۲۲ دی ۱۴۰۰
روسیه تضعیف بشه به نفع ماست تا وقتی که روسیه یکی از ابر قدرتهاست نمیذاره ایران روز خوش ببینه نه اینکه آمریکا و انگلیس خوبن ولی روسیه هم دست کمی از اونا نداره. دوما وقتی رهبران سیاسی به فکر مردم نیستن باید بدونن قوانینی در جهان هستی هست که مو لا درزش نمیره مثل قانون علیت وقتی ظلم میکنن و سرمست قدرتن باید بدونن یه روز تاوان خواهند داد شاید بتونن به تعویق بندازن اما موقت نه برای همیشه
ناشناس
۱۱:۳۳ ۲۲ دی ۱۴۰۰
در دوران زندگی سخت در کل دنیا . ایا افراد شاغل و دانشجو . کار و تحصیل خود را رها میکنند و در خیابان اشوب به پا میکنند ؟ احتمالا خیر - پس شورشیان یا مزدور هستند یا بیکار
ناشناس
۱۱:۲۵ ۲۲ دی ۱۴۰۰
الان یعنی روسیه و چین خوبن ؟
محمد
۱۴:۴۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
بین بد و بدتر انتخاب کن...
ناشناس
۱۱:۱۸ ۲۲ دی ۱۴۰۰
هر جا که چین و روسیه باشن و یا افکار این دو‌کشور باشد در طول زمان شاهد فقر و سرکوب و‌خفقان هستیم ، در ضمن انقلاب رنگی کجا بود تا مردم میخوان در اینجور کشورها اعتراض کنن انگ فتنه و انقلاب رنگی و میزنن ، جالبه برخورد با مردم در همه یکسانه
ناشناس
۱۳:۰۶ ۲۲ دی ۱۴۰۰
شیر مادر نان پدر حلالت باشه
ن
۱۹:۰۶ ۲۲ دی ۱۴۰۰
هنوز معنی انقلاب رنگی را نمی دونی نظر دادی . در انقلاب رنگی کشورهایی مثل امریکا و انگلیس در اون کشور دخالت می کنند وکسی را که می خواهند نه آن شخصی که اکثریت مردم با رای سالم به قدرت میرسد را با پشتوانه مردم مخالف اون کشور با آشوب به پا کردن بروی کار می آورند .
مهرداد
۱۱:۱۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
پاراگراف ها و منابع رو به وسیله کد گذاری عددی مرتبط کنی کارت بهترمیشه .
..
۱۱:۱۵ ۲۲ دی ۱۴۰۰
به نظرم ربطی به انقلاب رنگی نداره .

قیمت سوخت را افزایش نمی دادند این اتفاقات رخ نمی داد .
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۲ دی ۱۴۰۰
آمریکا ثابت کرده که واقعآ شیطان بزرگ است .
ناشناس
۱۱:۵۵ ۲۲ دی ۱۴۰۰
لعنت بر آمریکا
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۲ دی ۱۴۰۰
البته امریکا شاگردی چین و روسیه رو میکنه
ناشناس
۱۳:۰۶ ۲۲ دی ۱۴۰۰
عمو ایالات‌متحده تو خوابش هم در شیطان بودن به روسیه و چین نمیرسه
پاک اندیش
۱۸:۳۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
ببین منفی ها جوابتو میده
mohammad fakhri
۱۱:۰۵ ۲۲ دی ۱۴۰۰
چرا زنهای این کشور خوشگل نیستند در اخبار ۶ توضیح علمی بدهید!!
ناشناس
۱۱:۰۳ ۲۲ دی ۱۴۰۰
سلام.از سازمان بازرسی کل کشور،شورای نگهبان،دولت،مجلس،رهبر معظم انقلاب می‌خواهیم دستور واردات خودروی معمولی باکیفیت و بدون تعرفه گمرکی را صادر بفرمایند و فروش آن به مردم بدون خودرو،تا انحصار،احتکار و گرانی دههابرابری خودرو شکسته شود،مردم بعد برجام که خودرو ده برابر گران شد توان خرید ندارند و از طرفی خودروهای داخلی هزاران برابر ویروس کرونا در شش ماه گذشته کشته و تلفات داده.
ناشناس
۱۰:۵۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
گرونی راه انداختن،مردم ریختن بیرون،نظامی های قزاق حاضر نشدن مردم خودشون بزنن،حالا اومدن از خارج مزدور آووردن.هر جوری هم اینو بخواید ماستمالی کنید فایده نداره…روسیه همیشه جلوی پیشرفت ممالک تحت حکومت خودش رو میگیره،همونجوری که تو نیروگاه بوشهر جلو پیشرفت مارو گرفته و بدون کمک اونا حتی یه سانترفیوژم نمیتونیم عوض کنیم
رضا
۱۱:۰۶ ۲۲ دی ۱۴۰۰
چرا شرکت های غربی حاضر نشدن در تکمیل بوشهر با ایران همکاری کنن؟ ما که مرض نداریم بریم با روسیه قرارداد ببندیم. وقتی غرب با ایران کار نمیکنه طبیعیه ایران هم میره سراغ گزینه های دیگه
ن
۱۹:۱۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
مگر تو نیروگاه بوشهر کار میکنی که این اراجیف رو میگی من خودم تو نیروگاه بوشهر کار میکنم .
ناشناس
۲۰:۱۹ ۲۲ دی ۱۴۰۰
پاسخ دوستی که گفت چرا غربی ها حاضر نشدن ... چون نمیخوان اسمشون با فساد مسعولین ما گره بخوره و در اینده بگن فلان کاری که انقدر درش اختلاس شد به مشارکت غربیها بود
Gh
۱۰:۴۰ ۲۲ دی ۱۴۰۰
آره چینو روسیه خوبن
ماهم ک مستعمره چین و روسیه شدیم
اینجوری توجیه کنید
ناشناس
۱۱:۰۱ ۲۲ دی ۱۴۰۰
کسی نمیگه که فلان کشور خوبه یا بده هرکی بدنبال منافع خودشه. ایران هم چون از غرب طرد شده رو آورده به تجارت با شرق حالا من نمیدونم تعریف شما از مستعمره یعنی چی؟
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۲ دی ۱۴۰۰
اول که ایران مستعمره هیچ کسی نیست. دوم یه زمانی که خیلی هم در برابر تاریخ ۷۳۰۰ ساله ایران دور نیست غربی ها (انگلیس) با اشغال کشورمون ایران باعث کشته شدن ۹ میلیون نفر از ۲۰ میلیون هم وطنمون شدن اونم از گرسنگی و قحطی. حالا نمی دونم چی شده که یه عده خودشون رو زدن به اون راه و شدن سینه چاک غرب. از بقیه هم بیشتر ادعای وطن پرستی دارن.
ناشناس
۱۰:۲۳ ۲۲ دی ۱۴۰۰
اینکه در اینگونه نا آرامی ها دست غربی ها در کار است حرف درستی است ولی گرانی سوخت هم دلیل اصلی بوده
ناشناس
۱۱:۳۵ ۲۲ دی ۱۴۰۰
یه روحانی مانند شده رئیس جمهورشون و از اون طرف غریبها اتش بیار معرکه اند
حمید
۱۰:۰۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
آمریکای جهانخوار عامل و بانی تمام فتنه ها در جهان.
ناشناس
۱۵:۰۴ ۲۲ دی ۱۴۰۰
نه