به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، هرچند هیچ ندارد و صاف و پاک است، اما در دل آن جذابیتهایی نهفته است که شاید نتوان سالهای سال هم به آن دست یافت. کویر تا چشم کار میکند وسیع است و پرستاره، سکوتی است پر از هیاهو، دشتهای نامحدود با رنگ طبیعت.
روزها و شبهایی به طور کامل مخالف، روزها آتش باران و شبها خنک. آفتاب کویر میسوزاند و مهتاب آن تو را تا بینهایت آسمان صمیمی و صادق میبرد.
اینجا گرچه چشمهای روان نیست، اما در پس این چهره خشک، آبی به زلالی شبنم پنهان است. از زیباییهای کویر هر آنچه گفته شود باز هم قطرهای در مقابل اقیانوسی بیکران است.
کویر لوت به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران ۲۷ تیر سال ۹۵ ازسوی کمیته جهانی یونسکو در کانون توجهات جهانی قرار گرفت.
کویر لوت با مساحتی در حدود ۱۷۵ هزار کیلومتر مربع، در شمال شرقی استان کرمان قرار دارد و در میان سه استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان گسترده شده و حدود ۱۰ درصد وسعت کشور را دربر گرفته است.
سابقه تمدنی بیش از ۵ هزار سال در حاشیه کویر لوت و کشف حدود سههزار اثر تاریخی از این منطقه در نوع خود بینظیر است که از جمله این کشفیات میتوان به درفش پنج هزار ساله شهداد اشاره کرد که قدیمیترین درفش جهان محسوب میشود.
این کویر به عنوان گرمترین نقطه زمین شناخته میشودبه طوری که در سال ۲۰۰۵ با دمای ۷۰.۷ درجه سانتیگراد، رکورد گرمترین دما در تمام زمین را از آن خود کرد.
کویر لوت به سه واحد جغرافیایی لوت شمالی، مرکزی که کلوتها و تپههای ماسهای در آن قرار دارد و لوت جنوبی که غنیترین پوشش گیاهی این کویر را دارد، تقسیم میشود. اما قسمت اعظم این کویر ۱۷۵ هزار کیلو متر مربعی در نواحی شرق ایران در خراسان جنوبی قرار میگیرد.
این منطقه ضمن دارا بودن شرایط جغرافیایی خاص که از آن میان میتوان به گرمترین نقطه زمین در سالهای مختلف اشاره کرد واجد جذابیتهای خاص زمین شناسی است که گاهی در دنیا منحصر به فرد بوده و به ندرت مورد شناسائی و اکتشاف قرار گرفته است.
همین که کرونا این ویروس منحوس در دنیا همه گیر شد گردشگران و طبیعت گردان داخلی و خارجی هم کمتر بار سفر بسته و راهی این گنجینه عجایب جهانی شدند.
هر سال قبل از این اپیدمی فصل پاییز و زمستان، بهار گردشگری کویرجهانی لوت بود، اما طی دو سال گذشته این دریای خاکی گسترده کمتر طبیعت گرد و توریستی را به خود دیده است و همین کم شدن مسافران کویر سبب شده تا کویرنشینان که همه امید و رزق و روزی آنان همین مسافران کویرنورد بودند ناامید شوند و همه امیدشان به رخت بربستن این ویروس منحوس از دنیا باشد تا دوباره رونق و رزق به این کویر خشک به واسطه حضور طبیعت دوستان جهانگرد داخلی و خارجی برگردد.
ملکوتی مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت در خراسان جنوبی گفت: از زمانی که کرونا ویروس در جهان همه گیر شد حضور گردشگران و طبیعت گردان خارجی نیز در این جاذبه جهانی به صفر رسید و مدتی ست که تعداد اندکی گردشگر داخلی آن هم در قالب تور به سیر و سیاحت در بیابان جهانی لوت میپردازند.
او گفت:همچنین حضور گردشگران خارجی و داخلی در این جاذبه طبیعی جهانی به واسطه خدمات رسانی خانههای بومگردی ممر درآمدی نیز برای کویرنشینان دهسلم نهبندان بوده است.
ملکوتی گفت: اما در این دوسالی که کرونا همه گیر شده اقتصاد کویرنشینان که از این طریق امرار معاش میکردند و بیشتر هم صنایع دستی آنها را گردشگران و مسافران کویر میخریدند به مخاطره افتاده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت در خراسان جنوبی گفت: با فروکش کردن اپیدمی کرونا امسال و در بهار گردشگری کویر شاهد حضور تورهای گردشگردی در بیابان جهانی لوت هستیم که امید است با حضور گردشگران دوباره رونق اقتصادی به سرمایه گذاران محلی یا همان کویرنشینان هم برگردد.
مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت در خراسان جنوبی به برنامههای آینده در زمینه توسعه و رونق این پایگاه و افزودن بر زیرساختهای آن اشاره کرد و ادامه داد: به رونق گردشگری در این جاذبه جهانی به طور حتم بر تعداد خانههای بومگردی و دیگر زیرساختهای مورد نیاز افزوده خواهد شد.
ملکوتی بر این نکته هم تاکید کرد که به طور حتم گردشگردان و طبیعت دوستانی که قصد حضور در این بیابان جهانی را دارند در قالب تور در این جاذبه گردشگری حضور یابند چرا که در قالب تورهای با مجوز میراث فرهنگی امنیت آنها تامین شده است.
او گفت: این اقدام بررسی فلورهای یا همان گیاهان بیابان لوت است که در خراسان جنوبی و دو استان دیگر یعنی کرمان و سیستان و بلوچستان نیز این طرح مطالعاتی انجام و پرونده آن به تهران ارسال شده است.
مدیرپایگاه بیابان جهانی لوت در خراسان جنوبی گفت: اما این مطالعات به صورت بانک اطلاعاتی در نیامده است تا مورد استفاده طبیعت گردان و گردشگردان کویر قرار گیرد.
ملکوتی ادامه داد: طرح مطالعاتی جانوران بیابان جهانی لوت هم با انجام شدن کارهای اولیه آن در دستور کار است.
او گفت: دو سالیست اعتباری برای پایگاه جهانی لوت تخصیص نیافته است ، در پایان سال ۱۴۰۰ منابع اعتباری برای مرمت، حفاظت و توسعه و گسترش زیرساختهای این جاذبه جهانی اختصاص یابد تا بتوان برنامهها چیده و تدوین شده را عملیاتی کرد.
عابدی محقق زمین شناس گفت: یکی از فعالان اکتشاف معدنی در خراسان جنوبی به همراه گروهی از علاقهمندان منطقه طی ادوار گذشته دستاوردهای بسیاری در کویر لوت داشته که اولین هدف آنها در شناسایی لوت شکار شهاب سنگها بوده است.
او گفت: شهاب سنگها قطعات و اجرام آسمانی هستند که از مسیر جو وارد کره زمین شده و در صورت سالم ماندن در سطح زمین یافت میشوند. این اجرام به دلیل غلظت بالای جو بیشتردر اثر اصطکاک ذوب و نابود شده، اما به ندرت قدرت عبور داشته یا به سطح زمین سقوط میکنند.
محقق زمینشناس گفت: همچنین قسمت اعظم شهاب سنگهای شناخته شده دارای عمری کمتر از ۵۰ هزار سال هستند، زیرا در صورت افزایش قدمت به تدریج در فرآیندهای زمین شناسی دچار فرسودگی میشوند.
او گفت: علاوه بر این بارش شهاب سنگ در تمام کره خاکی یکسان است و اینکه حدود ۶۵درصد آنها در قطب و ۳۰درصد در کویرها شناسایی شده فقط به دلیل امکان تشخیص آنها از سنگهای اطراف است.
او گفت: بنابراین وجود کویر لوت و این ویژگی منحصر به فرد، آن را به عنوان بزرگترین قابلیت شکار شهاب سنگ مطرح میکند.
به گفته این محقق زمین شناس از دیگر قابلیتهای های کویر لوت ساختارهای زمین شناسی رسوبی و وجود سنگهایی با سن ۶۵ تا ۲۴۰ میلیون سال است که قدمت آنها به همان دوران حیات دایناسورها برمیگردد.
عابدی گفت: وجود ساختارهای سنگی مؤید وجود این حیوانات عظیم الجثه بوده و شناسائی رد پای این حیوانات توسط پژوهشگران کویر حضور آنان در این منطقه را محرز و بنابراین شکار و شناسائی فسیلهای آنان را محتمل میکند.
او گفت: آب و هوای دیرین این منطقه شرایط تشکیل این کانسارهای خاص را فراهم آورده است (آلاباستر همان تودههای گچی است که به دلیل نرمی بسیار در ساخت انواع مصنوعات گچی مورد استفاده قرار میگیرد).
عابدی وجود کهربا را به دلیل الگوی مشخص اکتشافی آن که ارتباط تنگاتنگ آن را با شرایط پوشش جنگلی دورانهای قدیم زمین شناسی منطقه بیان کرد و ادامه داد: کهربا که همان شیره درخت کاج است و اولین بار در سواحل کشورهای اسکاندیناوی شناسایی و استخراج شده در دورانهای قدیم در این منطقه از ایران نیز وجود داشته است که پیدا کردن قطعه کوچکی حاوی فسیل مارمولک توسط وی از دلایل محکم امکان شناسایی این گونه ذی قیمت در شرق ایران است.
او گفت: با حدود ۳۰ سال فعالیت مستمر معدنی و طبیعت گردی در شرق ایران معتقد است مناطق شرق ایران با دارا بودن ۱۰ درصد کویرهای کشور و دارا بودن اختلاطی از تمام انواع سنگهای آذرین، رسوبی و دگرگونی با سنین مختلف زمین شناسی (از پرکامبرین تا عهد حاضر) و تاثیرپذیری از تمام دورانهای کوه زائی و کانی زائی، ... ذخیرهای ارزشمند از جذابیتهای منحصر است که ضمن دارا بودن پتانسیلهای اقتصادی، قابلیتهای بسیاری در بحث ژئو توریسم (زمین شناسی و زمین گردی) هم دارد.
منبع: فارس
انتهای پیام/ک