آغاز پاکسازی آرامگاه داریوش و دیواره صفه در تخت جمشید

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از آغاز عملیات پاکسازی آرامگاه داریوش در نقش رستم و دیواره صفه تخت جمشید خبر داد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، با دعوت از تیم صخره نوردی در شهرستان مرودشت و پس از تهیه نقشه دقیق از موقعیت گیاهان آسیب‌رسان و آموزش‌های کافی درزمینه حفاظت و صیانت از آثار به این تیم، عملیات پاکسازی تحت نظارت مستقیم کارشناسان حفاظت و مرمت این محوطه تاریخی از هفته پیش آغاز شده است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تاکید بر ضرورت و اهمیت پاکسازی فصلی گیاهان از سطوح آثار تاریخی افزود: رشد گیاهان، بوته‌ها و علف‌های هرز بطور مستقیم با نفوذ و ریشه‌دوانی عمقی بین مصالح و بلوک‌های سنگی، باعث شکستگی و جابجایی سنگ‌ها می‌شوند و به خصوص در دیواره‌های بلند با خارج نمودن سنگ‌ها از حالت عمود و ایستای خود، به تدریج شرایط ناپایداری دیواره‌ها را فراهم می‌آورند.

حمید فدایی افزود: فرآیند خاکسازی و افزایش رطوبت در سطوح سنگ از دیگر پیامد‌های رویش‌های گیاهی و ریشه‌دوانی در سطوح دیواره‌ها است که در کنار تأثیر سایر عوامل محیطی موجبات فرسایس و تخریب را در سنگ‌ها فراهم می‌آورند و لذا انجام مجموعه اقداماتی برای کنترل انواع فرسایش‌های بیولوژیکی لازم و ضروری است.

او افزود: اگر چه حذف گیاهان در سطوح سنگی در دسترس و از جمله در سطوح افقی از سهولت بیشتری برخوردار است، اما پاکسازی آن‌ها از روی دیواره‌های عمودی و در ارتفاع با مشکلات زیادی روبروست و به همین منظور سالهاست که گروهی از صخره‌نوردان مجرب شهرستان مرودشت و دوستدار میراث فرهنگی، در پاکسازی گیاهان در مکان‌های صعب‌العبور محوطه و به ویژه بر روی دیواره مرتفع تختگاه و همچنین بر روی آرامگاه‌های هخامنشی در نقش رستم، ما را یاری کرده‌اند.

مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید در مورد زمان پایان این عملیات نیز افزود: این پروژه از هفته گذشته آغاز شده است و در صورت عدم وجود بارندگی احتمالا تا روز‌ها آتی ادامه داشته باشد.

رخشنده‌خو مسئول کارگاه‌های حفاظت و مرمت تخت جمشید و نقش رستم نیز با اشاره به لزوم کنترل عوامل بیولوژیکی متنوعی که موجب تخریب آثار تاریخی می‌شوند، به لزوم طراحی برنامه‌های متنوع برای مهار آن‌ها اشاره کرد و گفت: برای کنترل عوامل مختلف از جمله رویش انواع گلسنگ‌ها، گیاهان، درختچه‌ها که تاثیرات فرسایشی متفاوتی دارند، راهکار‌های مختلفی بکار برده می‌شود که برنامه اخیر نیز در همین راستاست.

این کارشناس ارشد حفاظت و مرمت ادامه داد: رﯾﺸﻪ ﮔﯿﺎﻫﺎن ﺳﻄﻮح ﭼﯿﻨﻪﺑﻨﺪی، ﺗﺮک و ﺣﻔﺮه را در سنگ‌ها ﺗﻌﻘﯿﺐ و ﺑﺮ دﯾﻮاره‌ها ﻓﺸﺎر وارد ﻣﯽﮐﻨﺪ، لذا علاوه بر تأثیر در فرسایش‌های شیمیایی سنگ، در بعد فرسایش مکانیکی نیز تأثیر ﻣﺸﺎﺑﻪ ﯾﺨﺒﻨﺪان را در ﺳﻨﮓ‌ها بر جای می‌گذارد که باید از آن پیشگیری کرد.

رخشنده‌خو افزود: در این فصل از همکاری با گروه صخره نوردی، علاوه بر پاکسازی گیاهان، عملیات لایروبی و پاکسازی رسوبات کانال‌های آب واقع در ارتفاع بالای آرامگاه داریوش بزرگ نیز در برنامه قرار گرفته است.

به گفته او، این کانال‌های روباز در زمره اقدامات مهندسی کم نظیری است که در دوران هخامنشی و به منظور دور کردن آب‌های جاری ناشی از بارندگی از روی تزیینات سنگی آرامگاه و هدایت و انتقال آب‌ها به طرفین آرامگاه انجام شده است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
بدون سلام
۰۹:۰۰ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
درود بر دوستاران واقعی میراث فرهنگی کسانی که باعشق به این کارمشغول هستندوتنها نام نیک وبزرگ ایران برای آنها مهم میباشدامروزه کشورهای نیمه وجبی خلیج فارس که تاریخ آنها بیش پنجاه سال نمیشود ادعای تمدن دارند وحتی کشورصهیونیستی اسرائیل بادزدیدن میراث واشیافرهنگی دیگرکشورها آنها رابه منفع خودمصادره میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۳ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
سلام تاییدنشداین نیزمیگذرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۵ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
سلام اقا،برادربازچه نقشه توسردوسداران تخت جمشید هست!!!؟هیچ نیاز به این کارهانیست،داستان همیشگی بازیک آدم دم کلفت هوس غارت گنجینه ای کرده وبافراهم کردن صخره نوردودوسداران تاریخ باستان!!!!!!!!!احتمادنبال چیزی میگردند که در ارتفاعات مقبره داریوش بزرگ(بزرگ)رددشوزدن،توروخدابیخیال بشید چیزی دیگه نمانده برای غارت.متشکرم اززحمت خبرنگاران جوان.
ناشناس
۲۱:۵۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
درود بر ایران درود بر میهن پرستان عزیز. وطنم پاره تنم جانم فدای تو ایران عزیزم
علی قاسمی
۲۰:۲۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
فقط به بهانه ی پاکسازی گیاهان ؛نیت تان ؛پاکسازس آثارنباشه...چون بعضی هاباتمدن ایرانی واصالت ایرانی مخالفند....خدا رحمتشان کندکه این آثارروازخودشان بجاگذاشتندچون اگرتدبیری باشه درآمدخوبی هم ازجانب گردشگران خارجی بدست میاد.
Jabbar
۱۱:۱۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
به نظر من اصلا گیاهان اسیبی نمیرسانند هیچ بلکه باعث زیبایی اًًثار هستند به جا اینکه ادم ها اسیب برسانند بهتر است طبیعت چنین برخورد داشته باشد
حسین
۰۶:۴۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
مرمت و پاکسازی و همینطور نگهداری از میراث باستانی وظیفه هست
انوشیروان عاشق ایرانم
۰۱:۰۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
آغاز سرقت دزدی و غارت باقی مانده‌ های تخت جمشید....یعنی اگه این اثر باستانی توی بدترین نقطه ی دنیا بود توی بهترین شرایط حفظ میشد
ناشناس
۲۳:۲۴ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
خسته نباشید البته امیدوارم به درستی انجام بشه
مردبزرگ
۲۲:۱۳ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
زندگی واقتصاد مردم رادرست کنبد,اینهابرای ما ارزشی ندارندبرای تفریح مفتخوران محتکر باارزش هستند
بهراد
۰۱:۰۸ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
یعنی خاک عالم ......
بدون سلام
۰۹:۰۲ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
کاملا دراشتباه هستی
سبا
۲۱:۵۲ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
درود
ارش
۲۱:۲۸ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
این تخت جمشید یا پارسه اگر مال ترکیه بود ببینید در سال چند میلیون‌ توریست واد کشورش میکرد .این شناسنامه ملت ایران است دارد . زیر افتاب و باران از بین میرود .
ناشناس
۲۱:۲۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
بله
محمودی
۲۱:۲۰ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
چه کسی اینکار رو انجام داد؟
ناشناس
۲۰:۲۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
محاکمه ستاد شبه علمی کرونا
ایرانی
۲۰:۰۶ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
یه کاری هم برای مقبره کوروش بزرگ بکنین
بهزاد ایلام ملکشاهی
۱۹:۵۷ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
زنده بادهخامنشیان زنده بادایران وایرانی جان فدای ایران ومرگ وننگ برکسانی که درایران هستندوبااین تاریخ دشمنی دارند
ناشناس
۲۱:۲۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
زنده باد
نور به قبر این بزرگ مردان بباره که باعث نیک نامی تاریخ ما در دنیا شدن
ناشناس
۱۹:۲۶ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
درود بر کوروش کبیر
ت س
۲۳:۴۳ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
کوروش بزرگ
ناشناس
۲۱:۲۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
درود بر کوروش کبیر و داریوش بزرگ
حسن
۱۸:۴۳ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
اگه این میراث گرانقدر در یک‌کشوری بود که به هویت ملی اهمیت میدادن، یکی از بینظیرهای روزگار میشد. باز هرچقدر بهش رسیدگی کنن کم انجام دادن. شناسنامه تاریخ و‌تمدن ایران باشکوه ماست. باید نگهداری کنن. علم و تاریخ و‌تمدن جمع شده در این عمارت بی نظیر و ارزشمند.
Aydin
۱۸:۲۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
بهترین کار همینه
ناشناس
۱۸:۰۴ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
آثار باستانی رو باید درست حفظ کرد
ناشناس
۱۷:۴۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
مسخرس، کارهای واجب ترم هست
ناشناس
۱۶:۴۸ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
پاینده ایران
احمدی
۱۵:۴۶ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
درود به داریوش بزرگ مرد جهان باستان
سعید
۱۵:۱۷ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
آفرین بر شما
رضوی
۱۵:۰۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
درود بر بزرگان ایران زمین کوروش و داریوش بزرگ
ندا
۱۴:۴۶ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
با خوندن این خبر خیلی خوشحال شدم. خیلی خوبه که از میراث فرهنگیمون به نحو احسن پاسداری بشه
کاوه
۱۴:۴۳ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
این بزرگ مرد تاریخ ،جهان آنروز را با هوش و تدبیر شگفت آور خود ، ،اداره کرد..ایران از مردان بزگ و سرنوشت ساز ،تهی نمیگردد.
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
درود بر شما
علیرضا گودرزی
۱۳:۳۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
پیروز باشید.
گذشته چراغ راه آینده است.هموطنان عزیزمان بایستی پاسدار میراث فرهنگی باشند.
دخترلر
۱۹:۱۷ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
سلام،بله همینطوره
ناشناس
۱۲:۲۶ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
درود فراوان به تمامی مسولین میراث فرهنگی کشور عیزیزمان ایران سپاس بسیار از زحمت های همه کاوشگرآن وبه تمام حفاظت آثار باستانی کشورمان ایران هویت وفرهنگ ملت ایران مرحمت نگهداری میکنید از خدا یگانه برایتان سلامتی دارم تشکر
علیرضا
۱۱:۴۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
خوبه . خسته نباشید
ناشناس
۱۱:۳۰ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
درود بر داریوش کبیر
ناشناس
۲۰:۲۴ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
آیا میدانستید داریوش یک واژه بیگانه استو نام درست دارا است؟ مثل سارا و دارا
ناشناس
۱۱:۱۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
چه عجب از شما چنین کاری بعید بود
ناشناس
۱۵:۱۱ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
این جوری نگو.!!!