سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شرط خودکفایی در تولید گندم چیست؟/ حجم واردات به ۸ میلیون تن رسید

محققان و مسئولان حوزه کشاورزی تلاش برای تولید بذر مطلوب و بومی گندم در موسسات تحقیقاتی کشور را یکی از راهکارهای خودکفایی در تولید گندم دانستند.

 به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان، علی رغم چند سال خودکفایی و بی نیازی از واردات گندم، اما وقوع خشکسالی شدید و گرانی نهاده های تولید طی ۲ سال اخیر مجدد پای گندم های خارجی را به کشور بازکرد چرا که با حذف ارز ترجیحی و افزایش چندبرابری قیمت نهاده ها، بسیاری از کشاورزان توان خرید کود، بذر و سموم را نداشتند و این امر عملکرد در واحد سطح را  تحت تاثیر قرار داد.

این درحالی است که بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی براین باورند که با مساعد بودن شرایط تولید و قیمت منطقی نهاده ها، از ۲ میلیون هکتار اراضی آبی می‌توان ۱۰ میلیون میلیون تن گندم تولید کرد که با این وجود دیگر نیازی به تامین گندم از آن سوی مرزها و خروج ارز از  کشور نیست.

کمااینکه امسال دولت با اقدامات حمایتی در زمینه تامین کود و نهاده مورد نیاز کشاورز را به کشت ترغیب کرده است که با این وجود دیگر نگرانی در خصوص کمبود و کاهش تولید از حیث عدم‌ تغذیه مناسب نداریم.

این پایان ماجرا نیست چرا که با اجرای حذف ارز ترجیحی و واقعی شدن قیمت ارز دیگر واردات گندم صرفه اقتصادی ندارد و با این وجود نیاز است در زمینه زیرساخت ها سرمایه گذاری بیشتری صورت گیرد تا گندم مورد نیاز از تولید داخل تامین شود.

واردات ۸ میلیون تن گندم 

حسن عباسی معروفان سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: سالانه ۱۲ میلیون تن گندم مورد نیاز صنف و صنعت است که ۴.۵ میلیون تن آن توسط بازرگانی دولتی خریداری و در سیلوها ذخیره شده است.

وی افزود: ۸ میلیون تن کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود که تاکنون بیش از ۴ میلیون تن گندم وارد و مابقی تا پایان سال وارد می شود.

عباسی معروفان ادامه داد: با توجه به تدارک ارز ترجیحی برای واردات گندم، مردم نگرانی در خصوص تامین گندم مورد نیاز نداشته باشند.

به گفته این مقام مسئول، هم اکنون نانوایی و سیلوها مملو از گندم است و امنیت غذایی در بخش آرد، گندم و نان مهیاست.

وی درباره تاثیر افزایش قیمت خرید تضمینی بر تولید گفت: با توجه به افزایش ۵۰ درصدی قیمت خرید تضمینی از ۵ هزار به ۷ هزار و ۵۰۰ تومان، کشاورزان حداکثر کشت را داشتند که در صورت بارش های مناسب و پراکنش بارش نیازی به واردات نداریم.

مصرف سالیانه ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم در کشور

علیقلی ایمانی نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بنابر آمار ۵ میلیون تن گندم خریداری و در انبارها ذخیره شده است.

وی افزود: با احتساب ذخایر استراتژیک سالیانه ۱۱ تا ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم نیاز کشور است که بنابر اعلام بازرگانی دولتی ۹ میلیون تن ثبت سفارش شده که ۴ میلیون تن آن وارد شده است و همواره کشتی های زیادی برای تخلیه گندم و سایر کالاها پهلو گرفتند.

این مقام مسئول گفت: با تمهیدات وزارت کشاورزی، کشاورزان می توانند از کودهای پایه استفاده کنند تا تولید بر اثر عدم تغذیه صحیح دچار چالش کمبود نشود‌.

به گفته وی، با توجه به بارش های مناسب و پراکنش بارش، وضعیت سبز در اکثر مزارع مناسب است که امیدواریم با استمرار بارندگی مجدد، تولید گندم به ۱۳ تا ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برسد.

نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران ادامه داد: سالیانه ۶ میلیون هکتار گندم کشت می شود که ۴ میلیون هکتار آن دیم و ۲ میلیون هکتار آبی است که با تدابیر وزارت جهاد مبنی بر توزیع کودهای پایه به طور نسیه در بین کشاورزان، تکاپوی خوبی در بین گندمکاران برای کشت صورت گرفته است.

به گفته وی، قیمت گندم در بازار جهانی نسبت به شهریور با افزایش ۱۰۰ دلاری در هر تن به ۳۳۰ تا ۳۴۰ دلار رسیده است که واردات آن با ارز ترجیحی رقمی نمی شود، اما واردات با ارز نیما در مبادی فروش حدود ۹ هزار تومان است که با احتساب هزینه های حمل، بیمه، تخلیه در بنادر و بارگیری برای حمل داخل کشور بیش از ۱۰ هزار تومان برای دولت تمام می شود.

ایمانی ادامه داد: اگر در زیرساخت های تولید بیشتر سرمایه گذاری کنیم، نیازی به‌ خروج این‌ میزان ارز از کشور نیست، ضمن آنکه سرمازدگی و خشکسالی و کرونا منجر به افزایش قیمت گندم شده است.

وی قیمت خرید تضمینی را یکی از فاکتورهای خودکفایی اعلام کرد و گفت: بستر لازم برای فاکتورهای متعدد دیگر که کشاورزی را اقتصادی و انگیزه لازم را به کشاورزان می دهد، باید فراهم شود تا به خودکفایی برسیم.

ایمانی گفت: با وجود آنکه ۲ میلیون هکتار اراضی آبی است، تامین نهاده کشاورزی و آموزش لازم به بهره برداران موجب شده تا ۱۰ میلیون تن گندم برداشت شود.

این مقام مسئول ادامه داد: با توجه به خسارت کشاورزان از حیث بیماری، سرما و خشکسالی کشاورزان نقدینگی لازم را ندارند که بدین منظور ورود دولت در توزیع نهاده بر تولید اثر گذار خواهد بود چرا که گیاه نیاز به غذا دارد که بخشی از آن از طریق کودهای شیمیایی تامین شود که با استمرار حمایت های دولت، نیازی به واردات نداریم.

وی گفت: با حذف ارز ترجیحی، شورای قیمت گذاری آن را در نرخ گذاری سال آینده لحاظ می کند، اما واردات گندم امسال در زمانیکه گندم در بازار جهانی ارزان بود، ثبت سفارش شده است‌.

قیمت گندم خارجی با نرخ واقعی ارز بالاتر از تولید داخل است

عطااله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران در  گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: آمارهای میزان گندم وارداتی واقعی نیست چرا که با احتساب تولید داخل، حداکثر نیاز کشور ۵.۵ میلیون تن است.

وی افزود: مسئولان میزان گندم وارداتی را با احتساب ذخایر استراتژیک ۷ تا ۸ میلیون اعلام کردند، درحالیکه مشکل اینجاست که همه ساله ذخایر استژاتژیک پس از چرخه مصرف جایگزین می شود و رقم آن ثابت است و یکبار ۲ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم وارد شده و دیگر نیازی نیست که هر سال خریداری شود.

هاشمی ادامه داد: در آحاد جامعه این تصور ایجاد شده که هر سال ۲ تا ۲.۵ میلیون تن گندم به عنوان ذخایر استراتژیک باید تامین شود، اما به سبب آنکه هر سال ذخایر مصرف و جایگزین می شود، لذا باید از میزان گندم وارداتی کسر شود.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: امسال بواسطه خشکسالی تولید دچار نقصان شد که با توجه به شرایط سبزینگی انتظار می رود که وضعیت بارش و پراکنش مناسب باشد تا بتوانیم سال خوبی را پشت سر بگذرانیم.

وی درباره مقایسه قیمت داخلی گندم با نرخ جهانی گفت: گرچه مسئولان اذعان می کنند که نرخ گندم وارداتی مناسب تر است، اما این موضوع واقعیت ندارد چرا که بدلیل واردات گندم با ارز ترجیحی، قیمت واقعی باید لحاظ شود که از منظر علم اقتصاد قابل قبول است، در غیراین صورت واردات با ارز ۴۲۰۰ تومانی بسیار ارزانتر از قیمت داخل است.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: با احتساب نرخ گندم با قیمت واقعی ارز، قیمت ۳۰ تا ۳۵ درصد بالاتر از گندم داخلی است که با استمرار واردات گندم در سال جدید دچار مشکل می شویم.

با توجه به آنکه گندم قوت غالب سبد مصرفی خانوارهاست، از این رو کشورهای مختلف از جمله ایران در تولید برای تحقق خودکفایی تلاش می کنند، اما متاسفانه عوامل متعدد از جمله خشکسالی، افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی، کرونا و بسیاری از عوامل مانع دستیابی به این امر مهم می شود که انتظار می رود با استمرار سیاست های حمایتی بار دیگر از واردات بی نیاز شویم.

گزارش از آزاده محبی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
کوروش
۱۴:۳۸ ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۱
در همه زمینه ها کشور رو به نابودیست
ناشناس
۲۱:۰۸ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
همش دروغ.کجای ایران کودنسیه دادن به کشاورزا؟
yaser
۱۹:۵۴ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
هشت میلیون تن؟
علت کاهش تولید و واردات گندم بخاطر این است که به علت بالا رفتن قیمت خرید بادام زمینی در دشت مغان ک مرکز تولید گندم ایران بود نزدیک یازده هزار هکتار زمین زراعی آبی که قبلا واسه کشت گندم و سویا بود زیر کشت بادام زمینی رفته ک باعث میشه نزدیک چهل میلیون تن گندم و سی میلیون تن سویا از تولید کشور کاسته بشه
پس لطفا دنبال دلایل مسخره نباشید.. مچکرم
ناشناس
۱۹:۲۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
اگردولت ازتولید دامداروکشاورزی حمایت جدی نکند باید به آنها حقوق ماهانه بدهد این دوبخش ضررهای زیادی دیده
ناشناس
۱۸:۳۰ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
خداییش این چند سال که گفتید خودکفا شدیم کشک بود؟
ناشناس
۱۸:۱۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
واردات گندم بیش از این قیمت هم برای دولت اب میخوره. فقط من نمیدونم چرا دولت نمیخواد کشاورز سود کنه .تنها دلیل اینکه دولت نمیتونه گندم زیادی از کشاورزا خریداری کنه هم همینه.
ناشناس
۱۶:۴۳ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
مشکل تولید گندم در ایران مصرف زیاد آب بصورت غرقابی هست که در واقع آب هدر میرود و بهینه استفاده نمیشود و همین امر ونیز ایجاد صنایع آببر مثل نیروگاهها و کارخانجات ذوب فلز و سیمان و پالایشگاههای گاز و نفت و پتروشیمی ها و سایر صنایع در دشتهای کم آب کشاورزی هست که باعث گشته آب دشتها تمام شود و یا شور شود ویا فرونشست داشته باشند واگر ما بخواهیم در گندم به این صورت خودکفا شویم در واقع خودجفا میشویم و تا چند سال دیگر آب خوردن هم نخواهیم داشت.ما باید همه جانبه نگر باشیم نه بخشی نگر ونیز باید علمی برخورد کنیم وعاقبت اندیش باشیم و همین چند سالی که خودمان بر اریکه قدرت هستیم نبینیم بلکه آینده نسل‌های آتی و‌حفظ محیط زیست بصورت مطلوب در نظر داشته باشیم چون وضعیت محیط زیست ایران در شرایط حاضر بسیار خراب و شکننده و در معرض نابودی هست.
ناشناس
۱۵:۳۴ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
دربخش تولید گندم همه چیز فراهم است بجز آموزش کشاورزان اگر فقر آموزشی دربخش کشاورزی جبران شود واز کارشناسان کشاورزی درجهت آموزش بهره برداران استفاده شود قطعا به خودکفایی خواهیم رسید با آموزش وارئه راهکار میشود به مقابله با خشکسالی رفت که متاسفانه از کارشناسان کشاورزی درراستای تولید به نحو مطلوب استفاده نمیشود مشکل اصلی اینجا است
ناشناس
۱۸:۴۴ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
خرج ودخل تولید باهم نمی خونه قیمت تراکتر وادوات وغیره..................
ناشناس
۱۸:۵۳ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
اقساط سنگین کشاورزی آشنای داری
ناشناس
۰۹:۰۸ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
خدا وکیلی آب های زیر زمینی رو برای تولید گندم هدر ندهید گندم رو وارد کنید به صرفه تر است .
ناشناس
۰۸:۵۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
متاسفانه علاوه بر کاهش تولید گندم کاهش کیفیت گندم و سایر غلات رو نیز شاهدیم ! اکثر غلات متاسفانه بدون نظارت توزیع میشن !!!
مثلا" در میوه که به یک فاجعه بهداشتی رسیدیم ! کیفیت میو های عرضه شده داخلی به دلیل نبود نظارت بهداشتی بشدت پائین و غیر بهداشتی است و در اصل خوردن میوه نفعی که نداره باعث بوجود اومدن امراض مختلف در بدن میشه !!! متاسفانه هیچ دستگاه نظارتی بر کنترل غلات و میوه از لحاظ کنترل بهداشتی نداره و برخلاف کنترلهای ضعیف در بحث غذا معلوم نیست به چه علت رعایت کنترل بهداشت میوه و غلات از نظارتهای سازمان های بهداشتی مربوطه حذف شده است چیزی که ارتباط مستقیم با سلامت مردم و جامعه دارد ! بنده کلا" از خرید میوه و غلات داخلی به دلیل آلودگی بسیار بالا خودداری می کنم !
ناشناس
۰۸:۳۷ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
یادمه چندسال پیش در تولید گندم خودکفا بودیم حتی صادر هم میکردیم
ناشناس
۰۸:۳۳ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
کاشت گندم در کشور به علت کم آب بودن کشور تنها در صورتی امکان پذیر است که با شیرین کردن آب دریا و انتقال آن به استانهای دیگر نسبت به کشت آن اقدام نماییم.والا واردات آن وذخیره آب واستفاده آن در بخش صنعت و معدن
مقرون به صرفه تر میباشد.و دوم اینکه باید کشور در تقسیم بندی قرار بگیرد که هر استان فقط موظف به کشت چند محصول مشخص باشد مثلا شمال کشور برنج .خراسان گتدم و زعفران و غیره خوزستان گندم و خرما وووو باید از کشت محصولات آب بر مانند هندوانه و امثالهم تا ۸۰ درصد جلو گیری شود.و فقط محصولات اصلی مانند غله و دیگر محصولات ملزوم کشت شود.