ابراهیم یاقوتی استاد و عضو هیات علمی دانشگاه در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان،آخرین قوانین مهریه را مطرح و تحلیل کرد.
قانون ناظر بر مهریه در اصل قانون مدنی مصوب ۱۳۱۳ است که مقررات آن در خصوص مهریه با اصلاحاتی مواجه بوده است؛ مانند محاسبه مهریه به نرخ روز درباره مهریههایی که به وجه رایج تعیین شده اند.
در حال حاضر صحبت از طرحهایی درباره مهریه بین نمایندگان مجلس مطرح است. اما ظاهرا آخرین قانون و اصلاحات صورت گرفته در خصوص مهریه همان عدم امکان بازداشت زوج در قبال مهریههایی زائد بر ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی است.
یاقوتی تصریح کرد: مطابق این قانون مهریه با هر میزانی قابل تعیین و دریافت است یعنی طرفین میتوانند مهریه را با توافق به هر میزانی تعیین نمایند و زوج در قبال زوجه تعهد به پرداخت کل مهریه با هر میزانی دارد فقط تفاوت آن است که نمیتوان در قبال ۱۱۰ سکه بیشتر زوج را بازداشت کرد یا به عبارتی مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه فاقد ضمانت اجرای کیفری است.
ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی به محکوم له اجازه میدهد با دستور دادگاه محکوم علیهِ مستنکف از اجرای حکم را (کسی از حکم دادگاه سرباز میزند) تا زمان پرداخت و اجرای حکم محکومیت یا تا زمان رضایت محکوم له یا اثبات اعسار (ناتوانی از پرداخت) بازداشت کند.
این قانون در خصوص مهریههایی تا ۱۱۰ سکه قابل اجرا میباشد بنابراین زوجه نسبت به مهریههای بیش از ۱۱۰ نمیتواند اعمال این ماده را تقاضا و زوج را بازداشت کند.
این استاد دانشگاه بیان کرد: اعسار از پرداخت مهریه همانند سایر محکومیتهای مالی صورت میگیرد یعنی محکوم علیه یا زوج با استشهادیه و معرفی شهود و معرفی اموال خود مطابق مواد قانون اجرای محکومیتهای مالی دادخواست اعسار خود را به دادگاه صالح یعنی دادگاه خانواده تقدیم میکند.
دادگاه جهت بررسی و احراز امر از مراجع مرتبط به منظور کشف واقع و این که زوج مال دارد یا خیر استعلام میکند. زوجه هم میتواند با معرفی اموال زوج و اعلام تمکن درخواست کند اعسار زوج رد شود.
مهریه تعهدی بر عهده زوج است و طبق قانون مدنی به مجرد عقد زن مالک مهر شده و میتواند هر تصرفی بخواهد در آن انجام دهد.
آن چه در جامعه دیده میشود آن است که مرد غالب اوقات تعهد گزاف و خارج از توان خود بر عهده میگیرد یعنی تعیین میزان مهر بدون توجه به دارایی مرد و بدون توجه به استطاعت مالی زوج صورت میگیرد.
در حال حاضر نیز با توجه به این که در قبال مهریه به میزان ۱۱۰ سکه میتوان زوج مستنکف از پرداخت مهر را زندانی کرد و این ۱۱۰ سکه با توجه به تورم موجود و کاهش ارزش پول مبلغ نسبتا بالایی محسوب میشود، از طرفی زوجه میتواند در صورتی که زوجه اموال داشته باشد (حتی بیش از ۱۱۰ سکه) آن را توقیف نماید قانون از جهت تأمین حقوق زنان با مشکل خاصی مواجه نیست هر چند که بعضا از جهت فرار از پرداخت دین یعنی مهریه تعیین شده و صدور حکم اعسار زوج گلایههایی میشود.
یاقوتی اظهار کرد: شاید نقطه ضعف این قانون قانون زیر بناییتر از صرف قانون و مقررات است لذا نیاز است فرهنگ سازی انجام شده و و عموم مردم به تعیین مهریههایی با مبالغ پایینتر و واقعی قانع شوند.
متاسفانه دیدگاهی وجود دارد که ارزش زنان را به میزان مهریه بالا گره زده! و به نوعی مسابقه تعیین مهر با مبالغ بالاتر درحال جریان است. در این میان تعیین مهر هیچ تناسبی با دارایی و استطاعت مالی و شغل زوج ندارد و اگر این دیدگاه تغییر کند استحکام خانواده نیز بیشتر تضمین خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
در چه شرایطی مالی که به زن هدیه شده جزء مهریه او محسوب می شود؟
نصیحت برادرانه هرچقدرم طرف مقابلتون رو دوس داشتین مهریه بالا نندازید.تماااااااااااام
همونطور که خانم ها با مهریه دنبال پشتوانه هستند مردها هم باید به فکر پشتوانه برای زندگیشون باشن.
شما هم اگه دیدت رو باز تر کنی متوجه آسیب های مهریه میشی.
اگه هیچ دارایی نداشته باشی با توجه به درآمدت یه بخشی رو بابت خوراک پوشاک خودت تحت اختیار خودت میذارن الباقیشو با توجه به میزان مهریه همسر سابق باید به ایشون پرداخت کنی.(البته میشه با همسر سابق سر جزئیات هم به توافق رسید مثلا شغل با حقوق ثابت نداری با هم توافق میکنید بعضی ماه ها کمتر و بعضی ماه ها بیشتر پرداخت کنی)
اگه قصد مرد و زن زندگی با همه بر اساس علاقه و تفاهم هست پس دیگه نیازی به مهریه بالا نیست .
اما اگر نحوه ی انتخاب بر اساس هوس زودگذر مرد و مال اندوزی زن باشه نتیجش وضع موجود میشه .
خلاصه خانم هایی که میگن مهریه کم باشه طلاقمون میدن ، خوب هر خواستگاری اومد قبول نکنید تا یکی سر به را نسیبتون بشه .
مرد ها هم تا دوتا خانم دیدن وسوسه نشن
حضانت تا ۷ سالگی با مادره بعدش برای پسر تا ۱۵ سالگی و برای دختر فقط تا ۷ سالگی با پدره یعنی مجموع حضانت مادر برای یک دختر و یک پسر بیشتر از پدره و در حقیقت این جا در حق آقایون اجحاف شده.
در ضمن نفقه فرزندان حتی در زمان حضانت مادر هم با پدره.
اشتباه تایپی بود
اون بنده خدا هم از مهریه ش میگذره . متاسفانه اکثر افرادی که از ترس مهریه ازدواج نمیکنن این ویژگی ها رو ندارن و آدم زندگی مشترک نیستن
نوشته شما اینو مخابره میکنه که انگار ایرادات و مشکلات همه از طرف مرداست به همین خاطر باید مهریه بدن حالا اگه زن تشخیص داد شوهرش آدم خوبیه بعدا شاید مهریه رو ببخشه
لطفا نگاهتون را اصلاح کنید.
در زندگی مشترک ، زن و مرد هر دو مسئولن و کسی به اون یکی بدهکار نیست.
برای اثبات خوب یا بد بودن هم باید شناخت ایجاد بشه نه اینکه اهرم فشار بدیم دست خانما.
حالا شما فرض کن آقا آدم خوب و با حیایی باشه و خانم آدم درستی نباشه به نظرت قانون با همین مهریه دست خانم را برای آسیب و سواستفاده از مرد باز نذاشته ؟
مهریه در حد چند شاخه گل و قرآن و صحیفه سجادیه و یه مقدار پول نقد در نظر بگیرید
دختری که آدم ازدواج کردن باشه خودش رو با طلب مهریه بی آبرو نمیکنه . و السلام
مهریه باید باشه وگرنه اگه دختره گیر آدم ناتو بیفته و آخرش طلاق باشه، آوارگی و بدبختیش میمونه واسش
حالا من نمیگم مهریه نجومی باشه ولی آخه دیگه چند تا شاخه گل چیه میگی
قوانین مهریه با توجه به قیمتهای بالا باید بیش از پیش تصحیح شود.
طبق موارد دینی ، انسان باید چیزی را که میتواند و در حد وسعش هست بپذیرد
در غیر این صورت ، دروغگویی محسوب میشود.
پس علنا با مهریه های طاقت فرسایی که با فرهنگ غلط بر جوانان جامعه تحمیل شده ، ما در حال تحمیل کردن به مردم هستیم و بیش از پیش ارزش و احترام افراد را زیر سوال میبریم.
باید عدالت در این زمینه برقرار شود تا کرامت انسانی افراد زیر سوال نرود.
لطفاً رفتن به زندان بخاطر مهریه را تا جای ممکن کاهش دهید.
این در مواردی ، همانند توهین به افراد میماند
زیاد وسوسه نشو....
دوماً دیدگاه تون رو عوض کنید،مگه همه چیز پول و مهریه ست؟؟؟؟
البته مهریه به اندازه،بسیار چیز خوب و مهمیه.....
باید باشه....
ولی واقعاً هیچ چیزی با خوشبختی و آرامش،قابل مقایسه نیست
خیلی از مردم همون آرزوی یک میلیارد و نیم پول رو دارند که خودرو فرانسوی یا کره ای بخرند یا یک خانه نقلی در مرکز تهران بخرند یا از کشور خارج شوند
دولتی که اینکارو بکنه خوبه؟؟؟؟
طرز فکرتون رو عوض کنید لطفاً
پس حق طلاق با وجود مهریه منتفیه.
حق خروج هم همسرتون میتونه با مهریه ممنوع الخروجتون کنه.
حق کار هم که طبق قانون کاملا دو طرفه است یعنی هر کدوم از زوجین در صورتی که شغل همسرشون با شان و منزلتش همسان نباشه میتونه از دادگاه منع اشتغال همسرشو بخواد. زن و مرد هم نداره.
حق مسکن هم درسته با مرده ولی باید در منزلت زن باشه وگرنه زن میتونه به خونه شوهر نیاد در ضمن تامین مسکن هم با مرده دیگه قانون لطف کرده اختیار انتخاب خونه ای که مرد میخره رو دست خودش داده.
همه حقوق ازدواجی که خانما ازش مینالن کاملا دو طرفه است با این تفاوت که هر چی حق به ما دادن نسیه است و با تبصره های قانونی تعدیل شده ولی مال اونا نقده.
متاسفانه ما مثل خانما فراکسیون زنان نداریم تا این موارد بیان بشه به همین خاطر همه فکر میکنن اوضاع مردا گل و بلبله
این از اولین اشتباهتون.
وقتی دادگاه برای مرد قسط بندی میکنه یک پیش پرداخت برای مهریه مشخص میکنه که در صورت پرداخت، مرد میتونه زنش رو طلاق بده حالا دیگه زن آزاده با هر کی میخواد ازدواج کنه و صرف اینکه داره مهریه میگیره شوهر سابقش نمیتونه از ازدواج مجددش جلوگیری کنه.
در مورد شغل هم میتونید قانون رو مطالعه کنید حکم قانون برای هر دو یکسانه.
زن اگه قبل از ازدواج شاغل باشه که یعنی مرد از اشتغال زنش راضی بوده پس دیگه نمیتونه از اشتغال منعش کنه.
اگر هم بخواد حین زندگی شاغل بشه و بر فرض شوهرش هم رضایت نده اونوقت خانم میتونه به دادگاه شکایت کنه بعد قاضی رای میده که آیا شغل زن منافاتی با منزلت شوهر داره یا خیر.
شما قانون رو بخونی قوانین مربوط به اشتغال زن و مرد دقیقا یکیه.
ببخشید شما مگه کی هستید که می گویید از ما نیست ؟!!! مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه را بر حسب توان پرداخت داماد می برند و با رضایت خردمندانه خانواده داماد و داماد می برند و اعلام و ثبت رسمیش می کنند هیچ اجباری هم در قبول مهریه سنگین در مراسم بله برون نیست خانواده داماد خردمند و داماد خردمند می توانند مهریه درخواستی خانواده عروس و عروس را که سنگین است را قبول نکنند و یا چانه بزنند در حد وسعشان که می توانند مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه پرداخت کنند اعلام و با دل رضا قبول کنند یا قبول می کنند یا نمی کنند خداوند به انسانها عقل و شعور و معرفت و خرد داده اگر داماد هم عشق رسیدن به آن دختر خل چل و کورش کرده پدر و مادر و یا قیمهای آن داماد باید کمک فکریش کنند که باید در حد مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه قبول کند و باید پرداخت کند بعد که تمکن مالیشان را سنجیدند بعدش می گویند داماد بیشتر از این مهریه و شیربها تمکن ندارد یا قبول می کنند یا قبول نمی کنند به قول معروف می گوید جر دعوا و چانه زدن اول به از صلح آخر است همه چیز باید بر اساس توان پرداخت داماد در نظر گرفته و با دل رضا ثبت شود شاید یه دامادی بسیار ثروتمند باشد و دلش بخواهد هم زمان با خواند صیغه نامه عقد دائم چندین میلیارد تومان پول نقد و املاک معتبر سند دار به نام همسرش عروسش بزند و به حساب شخصی زنش مادر فرزندان آینده اش واریز یا تزریق کند اونوقت جنابعالی می گویید از ما نیست ؟!!!! مگه خدای نکرده گناهی مرتکب شده که از شما باشد یا نباشد پول و ثروت شخصی خودش است و توان پرداخت دارد و می خواهد برای دلش و عشقش پرداخت کند به هیچ کسی هم ربطی ندارد کسانی که تهی دست و ضعیف هستند به لحاظ مالی باید مهریه های عندالمطالبه و عندالاستطاعه کم پرداخت کنند در حد توانشان . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه عادلانه خداپسندانه .
با لفظ های گنده مثل قیم و عند المطالبه و عند الاستطاعه سر ما رو نبر . اینکه یک داماد ثروتمند باشد و چندین میلیارد تومان پول نقد و ملک و املاک به نام همسر و یا خانواده همسرش بزند یک استثنا هست . شما درباره استثنا صحبت نکن . کلیت و جو حاکم بر جامعه رو در نظر بگیر . در حال حاضر طبق آمار حدود ۳۰ درصد خانواده های ایرانی مستاجر هستند و حدود ۷۸ میلیون نفر یارانه بگیر داریم . کاری به موثر واقع شدن یا واقع نشدن طرح هدفمندی یارانه ها ندارم اما یک حساب سرانگشتی و دودوتا چهارتای ساده نشان میدهد که اغلب جمعیت ایران از اوضاع مالی مناسبی برخوردار نیستند و حتی توان پرداخت ۱۱۰ سکه تمام هم ندارند . پس شما عرف جامعه رو بسنج و از استثنا صحبت نکن . بله آدم هم داریم که ۲ هزار سکه برایش پول توجیبی محسوب میشود. ما داریم درباره کل جامعه صحبت میکنیم و با توجه به تورم افسارگسیخته فعلی و اوضاع منزجر کننده اقتصادی ، باید قوانین مهریه و نفقه تغییر پیدا کنند. قوانین حاکم بر هر جامعه باید پویا بوده و از انعطاف پذیری مناسبی برخوردار باشند و در زمان های مختلف متناسب با اوضاع اقتصادی و فرهنگی حاکم بر جامعه ، تغییر یابند و بروزرسانی شوند. در ضمن شمایی که میگی کسی مجبورتان نکرده که مهریه بالا بزنید ، این را هم بگویید که کسی مجبورتان نکرده ازدواج کنید ! حالا جالب است که همین شما و امثال جنابعالی ، وقتی بحث فرزندآوری و کاهش نرخ رشد جمعیت پیش می آید ، دم از اسلام میزنید و چندین آیه و حدیث می آورید و مردم بدبخت را که در خرج شخص خود مانده اند را به فرزندآوری توصیه میکنید و اگر هم کسی فرزند نخواهد ، به او حمله میکنید و او را میکوبید!
لطفا اگر اسلام را در نظر میگیرید ، در تمامی مسائل در نظر بگیرید !
اسلام با مهریه موافق است اما مسئله " تجارت مهریه " را نمیپذیرد
اسلام دینی پویا و به روز است
این به اشتباه بین مردم ایران جا افتاده.
مهریه رو در هر صورت باید بدید تا ۱۱۰ تا زندانی هم میکنن مازاد بر اون رو با توجه به توان شوهر قسطی میگیرن.
حواستون باشه خودتونو به دردسر نندازید بیش از ۱۱۰ تا هم مهر کنید بابت ۱۱۰ تاش اگه قسطاتون عقب بمونه یا از زیرش شونه خالی کنید زندانی داره
رسما بینشون طلاق عاطفی برقراره ولی ایشون به خاطر مهریه نمیتونه زنشو طلاق بده چون پولی برای مهریه نداره الان هم مجبوره بخشی از درآمدشو به خانمش بده صبح تا شب هم کار میکنه ولی نمیتونه از پس مخارج زندگی و بچه ها بر بیاد.
جلوی بچه هاش که سکه یه پول شده زنش هم هر جا میره میگه شوهرم بی عرضه است هیچ کس درکش نمیکنه.
این بنده خدا یه بار بهم گفت حاضره حتی لباس تنش رو هم بفروشه بده به زنش ولی این زندگی تموم شه چون هر چقدر هم که جون میکنه باز هم تو چشم بچه ها و دیگران مقصره.
فقط به خاطر بچه هاشه که تحمل میکنه وگرنه شاید کلا قید زندگی رو میزد ولی چه فایده حتی جلوی بچه هاش هم اعتبار نداره.
دوست عزیز 5000005 سکه میدونی چقدر میشه ؟ ۶۵ هزار میلیارد تومان . اول یکم فکر کن بعد حرف بزن برادر
چیشد ، چرا نمیگید که قانون حضانت فرزند عادلانه نیست؟
حالا که یکی اومده بچه رو به مادر تحویل داده ، اینطوری میگید
اصلا شما نمیفهمید عدالت چیه. بعد میایید از تبعیض حرف میزنید
همه قوانین به منفعت مردها نوشته نشده از خرج مخارج عقد و عروسی گرفته تا پرداخت مهریه و شیربها و تهیه مسکن و پرداخت نفقه و دیگر مخارج زندگی بر عهده مردان قرار داده شده است البته قوانینی اصلا به منفعت زنان مطلقه و شوهر فوت شده برای حمایت از زنان مطلقه از طرف دولتها نوشته نشده اگرنه طلاق هم که نگیرند امکان دارد شوهر زن فرزند دار بمیرد فوت کند قوانین مملکت حکومتهای اسلامی باید طوری تنظیم شود که اگر زنی شوهرش فوت شد و یا طلاق گرفت مهریه و سرمایه ارث میراث و بیمه بازنشستگی نداشته باید و موظف شوند قانونا و عرفا و شرعا و دینی انسانی حقوق بشرانه اسلامی عادلانه از ثروتهای ملی کشور ایران که متعلق به همه مردم ایران اسلامی است هر ماه به آن بیوه زن شوهر مرده و یا شوهر طلاق داده حقوق و مزایای خوبی پرداخت کند تا در خرج مخارج مختلف زندگیش و بزرگ کردن فرزندانش و دارا کردن مسکنش به سختی و مشقت و رنج و عذاب و غصه خوردنهای مداوم خدای نکرده به مفاسد اخلاقی گرفتار نشود . افتااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااد .والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه عادلانه خداپسندانه .
که اگه گفت کارش با دادگاه و زندانه
دوستان این کارو نکنید! من خودم یه پسرم و الان 32 سالمه و مجرد و تا الان هیچوقت یادم نمیاد که فریب این چیزهارو خورده باشم. همون دختری که می بینید قبل از ازدواج و توی دوران نامزدی براتون کلی لوس بازی در میاره و دلبری میکنه، بعد از ازدواج میتونه خیلی راحت رنگ عوض کنه!
مهریه بالا رو اصلا قبول نکنید! اون دختری که واقعا بخواد ازدواج کنه هرگز شرط و شروط عجیب و غریب نمیذاره!
اکثر دخترهای امروزی اصلا معنای ازدواج رو نمیفهمن! فقط میخوان بین دوستاشون و توی فامیل پُز بدن که متاهل شدن!
من خودم تا آخر عمر مجرد میمونم ولی زیر بار مهریه نمیرم! آخه مگه عقل ندارم؟! برای چی باید زیر بار چیزی برم که می دونم نمی تونم پرداختش کنم! اصلا بر فرض که بتونم پرداخت کنم؛ چرا باید حاصل یک عمر تلاشم رو بدم به یه دختر که بره برای خودش با پول من کیف کنه؟! خب میتونه کنارم بمونه و با هم از اون پول و زندگی لذت ببریم!
یک عمره فقط از مشکلات زنان گفته شده در حالی مردان هم با همون مشکلات چه بسا بیشتر دست و پنجه نرم میکنند ولی هیچ رسانه ای مختص به خودشون ندارن.
اصلا چرا باید فراکسیون زنان از بیت المال که حق همه است بودجه بگیره و فقط پیگیر مشکلات نیمی از جامعه اونم یکطرفه باشه؟؟
پس مشکلات مردان چی میشه ؟
همین
غربی ها دارن کاراشونو خوب پیش میبرن
و ما نمیبینیم
البته نمیگم ، باید ظلم کرد
ولی هرچیزی باید برابر باشه
ظلم نکردن ، دلیل بر پرستششون هم نمیشه
باید ، عدالت برابر باشه
با صحبت شما به نام مجازی یلدا کاملا مخالفیم ، خداوند جل جلاله به خانواده داماد و داماد و خانواده عروس و عروس عقل و شعور و معرفت و خرد و قدرت اختیار نه گفتن و حق انتخاب داده است و می توانند هر دو خانواده و عروس و داماد به یک تفاهم بسیار خوب و خردمندانه و منصفانه و عقلانی در مراسم بله برون برسند در مورد مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه و شیربها و نفقه و جهزیه و خرج عقد و ازدواج و مسکن که همه بر عهده داماد و خانواده داماد است باید هر دو خانواده منصفانه و خداپسندانه با هم تفاهم و تعامل و همدلی صادقانه خداپسندانه کنند که بقول معروف نه سیخ بسوزد نه کباب و این دو جوان را برای امر ازدواج سنت حسنه رسول الله ص که نیمی از دین را کامل می کند به یکدیگر با حمایتهایشان و فقط برای رضای خداوند جل جلاله به یکدیگر برساننشون و می توان با خرد ورزی قوانین خشک و سخت و سنگین را بسیار سهل و آسانش کرد با نیات خیرخواهانه بلاعوض خدایی هر دو خانواده و عروس و داماد و همه شرایط معقولانه خردمندانه پسندیده و به تفاهم مورد رضای کامل داماد و عروس و هر دو خانواده بر روی کاغذی بنویسید و همه با مشخصات نام و فامیلی امضاء و اثر انگشت بزنند و بروید در دفاتر رسمی عقد و ازدواج ثبت محضری رسمیش کنید هنگام خواند صیغه نامه عقد دائم و خواهید دید که این نوع شروع زندگی مشترک بسیار سهل راحت بسیار پر دوام و بدون استرس خواهد بود و در طول زندگی هم نباید خانواده ها فرزندانشون رو باز هم از حمایتهای همه جانبه تنها بگذارند و دولت مردان حکومت اسلامی هم باید برای تحکیم خانواده تازه عروس و داماد و فرزند آوریهایشان بسته های بسیار خوب کمکهای مختلف را انجام دهد تا ازدواجها به وفور صورت پذیرد و تولید نسل به وفور انجام پذیرد .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه عادلانه خداپسندانه . .
مثلاً یک مورد که مرد، زن و بچه هاش رو ول کرده (به گفته خانم) و رفته زن دوم صیغه کرده و از مردم می خواد بهش کمک کنند برای خرجی. این که نشد کار. خانم می گه رفتم نهادی که بهم کمک کنند که گفتند شما مرد دارید و ما نمی تونیم کمک کنیم. وقتی این چیزها رو آدم می بینه می ترسه.
از اون طرف هم زن بد هم هست و دیده ام.
باید نهادی باشه که هم زن و هم مرد را از دست همسران بدشون نجات بده تا کلک و حقه بازی از بین بره.