سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگاهی به مطالبات مردم لرستان در آستانه سفر رئیس جمهور

در یازدهمین سفر‌های استانی هئیت دولت به استان‌ها جمعه ۱۹ آذر ماه استان لرستان میزبان رئیس جمهور و هئیت دولت است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، آخرین باری که حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی با مردم لرستان گفتگو کرد مربوط به زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری بود که در برنامه‌ای تلویزیونی از مشکلات لرستانی‌ها گفت و قول داد که در مسیر رفع آن‌ها گام بردارد.

این روزها که اخبار سفرهای رئیس جمهور به استان های کشور به گوش می رسد این بار نوبت به استان لرستان رسیده که بد نیست نگاهی به فهرست مشکلات و مطالبات  مردم این استان بیندازیم. 

نگاهی به مصائب سیل‌زدگان لرستان

بیست و سوم خردادماه سال جاری لرستانی‌ها از طریق شبکه استانی شاهد اظهارات حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی در قامت نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بودند، گفتگویی که در آن مهم‌ترین محورهای مشکلات و مسائل استان فهرست شد.

در آستانه دومین سفر حجت الاسلام رئیسی به لرستان طی امسال، نگاهی به مطالبات سیل‌زدگان این استان داریم که با گذشت بیش از ۲.۵ سال از سیل همچنان درگیر عواقب و خسارات جبران نشده هستند.

رئیسی در جریان سفر فروردین ماه ۱۴۰۰ به لرستان و در کسوت ریاست قوه قضائیه در جلسه شورای اداری لرستان به موضوع خسارت‌های سیل ۹۸ لرستان اشاره کرده بود و خطاب به استاندار لرستان گفته بود: گفتند تا حالا خسارت‌ها پرداخت نشده است، اگر پرداخت نشده پیگیری شود، اگر لازم است سازمان بازرسی دنبال کند، اگر نه خود شما هم واقفید به اینکه پرداخت نشده پیگیری کنید.

در جریان سیل ۹۸ بیشترین خسارت‌ها ناشی از ورود حجم بالای سیلاب به درون شهرها بود که منجر به تخریب منازل، خسارت به جاده‌ها و اراضی شد؛ به دنبال این مسئله ساخت دیواره ساحلی شهرهای پلدختر و معمولان در دستور کار قرار گرفت.

کار احداث دیواره ساحلی در شهر پلدختر تا بخش‌هایی از سوی مجموعه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اجرایی شد و در بخش‌هایی نیز همچنان نیمه تمام باقی مانده است.

حالا در جریان سفر رئیس جمهور کشورمان به لرستان، یکی از مطالبات به حق مردم پیگیری جبران خسارت‌های سیل ۹۸ است.

پروژه فرهنگی۱۹ساله از عیار افتاد

وجود پروژه‌های کتابخانه‌ای نیمه‌تمام در لرستان نشان‌دهنده آن است که مسئولان اهتمام جدی برای حوزه فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی ندارند، عدم تخصیص اعتبارات این پروژه‌ها و یا تخصیص لاک‌پشتی اعتبارات آن‌ها موجب شده تا امید به بهره‌برداری از این پروژه‌های فرهنگی در بین مردم کاهش یابد، پروژه‌هایی که امروز دیگر به اثر باستانی تبدیل‌شده‌اند و باید اعتبار دیگری برای مرمت همان ساختمان نیمه‌کاره اختصاص داد.

وجود ۱۲ پروژه کتابخانه‌ای نیمه‌تمام در لرستان

به گفته «فرشته طهماسبی» مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی لرستان ۱۲ پروژه نیمه‌کاره در لرستان وجود دارد و در حال حاضر فضای فیزیکی کتابخانه های استان ۱۷ هزار متر است که با بهره برداری از پروژه‌های نیمه‌کاره، وسعت فضای کتابخانه ها به ۳۴ هزار متر افزایش می‌یابد.

خرم‌آباد همچنان در حسرت کتابخانه مرکزی

در این راستا پروژه کتابخانه مرکزی خرم‌آباد در حالی به پروژه‌ای تاریخی در مرکز لرستان تبدیل‌شده که با گذشت ۱۹ سال شاهد روند لاکپشتی اجرای این پروژه در استان هستیم.

کتابخانه مرکزی خرم‌آباد در جنب مصلای الغدیر این شهر پروژه‌ای است که می‌تواند بخشی از کمبودهای موجود در زمینهٔ فضای کتابخانه‌ای مرکز لرستان را رفع کند تا تکمیل این پروژه تبدیل به یکی از مطالبات جدی مردم و مسئولان شود.

اهمیت تکمیل و بهره‌برداری از این پروژه آنجا روشن‌تر می‌شود که لرستان در زمینهٔ سرانه فضای کتابخانه‌ای در جایگاه مناسبی قرار نداشته و جزو استان‌های انتهایی جدول در میان استان‌های مختلف کشور محسوب می‌شود.

از سوی دیگر روند کند تکمیل پروژه کتابخانه مرکزی تاکنون موجب شده انتقادات بسیاری از این وضعیت از سوی مردم و مسئولان استان مطرح شود، پروژه‌ای که مطابق برخی اظهارنظرها نزدیک به ۱۹ سال است مردم لرستان را معطل نگه‌داشته است.

وحید کرم الهی مدیرکل راه و شهرسازی لرستان گفت: فاز اول این پروژه بدون سالن آمفی تئاتر ظرف چند ماه آینده قابلیت افتتاح دارد.

وی با بیان اینکه ساخت آمفی تئاتر خیلی پر هزینه بود و نمی‌شد ورود پیدا کرد افزود: امسال برای این پروژه تنها شش میلیارد تومان اعتبار داشتیم.

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان با بیان اینکه این در حالیست که برای این پروژه ۱۰ میلیارد تومان پیش بینی کرده بودیم اما شش میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد ادامه داد: در حال حاضر یک پیمانکار گرفته‌ایم که در حال انجام کار تأسیسات برقی آنکه بسیار پر هزینه بوده، است.

«معیشت»، «بیکاری» و «اقتصاد» شاه بیت مشکلات!

 مردم این شهرستان عمده مشکلات خود را در حوزه اقتصادی، وضعیت معیشت و بازار، گرانی و تورم، بیکاری، تخصیص آب بخش کشاورزی، عدم رسیدگی به مشکلات عشایر و دامداران، نبود صنعت فعال و مهاجرت جوانان جویای کار اعلام کردند.

سومین استان خسارت‌دیده از جنگ باغ‌موزه ندارد

لرستان را سومین استان خسارت‌دیده از جنگ تحمیلی می‌دانند؛ استانی که به‌رغم کسب افتخارات فراوان در دوران دفاع مقدس همچنان «باغ‌موزه» ندارد و این پروژه فرهنگی در آستانه ۱۱ سالگی است.

طی این سال‌ها تزریق قطره چکانی اعتبارات و عدم تحقق وعده‌های مسئولان برای تخصیص اعتبارات عامل عدم تکمیل و افتتاح این پروژه فرهنگی بوده است.

حالا پروژه‌ای که می‌تواند در کنار ظرفیت‌های فرهنگی ویژه ای که دارد به عنوان یک بستر گردشگری نیز مطرح باشد، در بن بست کمبود اعتبار گرفتار است.

کرورکرور وعده برای راه‌آهن جنوب اعتبار نشد!

پازل خط آهن سراسری در محدوده لرستان دارای یک قطعه مفقوده است که سه دهه برای اجرایی شدن فقط وعده شنیده؛ این در حالیست که طی ۲ سال اخیر این پروژه به‌جای پیشرفت، دنده‌عقب هم گرفته است.

راه‌آهن لرستان مدت‌هاست فقط می‌شنود و همچنان در بن‌بست کمبود اعتبارات عقب‌گرد دارد.

توقف در نقطه ۲۰ درصد!

وحید کرم الهی مدیرکل راه و شهرسازی لرستان  با اشاره به پروژه راه‌آهن خرم‌آباد - دورود - اندیمشک گفت: این پروژه از حیطه اداره کل راه و شهرسازی لرستان کلاً خارج است و مربوط شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور است.

وی عنوان کرد: پروژه راه‌آهن، جز پروژه‌های ملی است و پیشرفت فیزیکی آن زیر ۲۰ درصد است.

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان با تأکید بر اینکه این پروژه مدت زیادی است که تعطیل است، افزود: شروع پروژه از محل فروش سهام فولاد بود، ابتدا چون اعتبار وجود داشت، مراحل اجرایی پروژه مطلوب بود اما وقتی‌که اعتبار تمام شد، متوقف شد.

نکته قابل‌تأمل این است که راه‌آهن لرستان در سال ۹۸ مطابق اظهارات مسئولان شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل پیشرفت ۴۰ درصدی داشته است و حالا در سال ۱۴۰۰ مسئولان استانی ادعا می‌کنند عدد پیشرفت فیزیکی این پروژه زیر ۲۰ درصد است.

دنده‌عقب راه‌آهن لرستان روی ریل وعده‌ها و اظهارات بی‌اعتبار متولیان نشان می‌دهد که همچنان مردم برای شنیدن صدای سوت قطار باید سال‌ها منتظر باقی بمانند.

این پروژه اواخر سال ۸۹ بالاخره مجوز کمیسیون ماده ۳۲ را گرفت تا پروژه‌های ریلی لرستان از یک خوان دیگر عبور کنند و این بار دیگر بهانه عدم توجیه اقتصادی پروژه به دستاویز مسئولان تبدیل نشود. از اخذ مجوز ماده ۳۲ پروژه که بیش از هشت ماه گذشت مسئولان برای آغاز عملیات اجرایی این پروژه‌های ریلی مهم محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری وقت را به لرستان دعوت کردند تا مراسم آغاز عملیات اجرایی این پروژه‌ها در مهرماه سال ۹۰ برگزار شود.

تشنگی تابستان و سیلاب زمستان در یک استان

لرستان به‌رغم اینکه در زمره پرآب‌ترین استان‌ها قرار دارد اما همچنان با مشکل تشنگی تابستان و سیلاب پاییز و زمستان دست‌وپنجه نرم می‌کند و پروژه‌های مهار آب استان به نتیجه نرسیده است.

پروژه‌های نیمه‌کاره، بلاتکلیف و کوچک مهار آب در استان و سهم پایین در تخصیص آب موجب شده تا لرستان از مزایای آب بی‌بهره باقی بماند؛ این در حالی است که بزرگ‌ترین پروژه انتقال آب کشور با عنوان «انتقال آب از سرشاخه‌های دز به قمرود» را میزبانی می‌کند.

تخصیص و مهار آب در صدر مطالبات

استان لرستان باوجود افزایش کمتر از دو برابری در آب‌های ورودی و نزولات جوی حجم آب‌های خروجی استان بیش از ۳ برابر بوده است به عبارتی آمار بیانگر این مطلب است که استان لرستان حجم آب‌های خروجی‌اش به نسبت، بیشتر از آب‌های خروجی سایر استان‌های منطقه است.

در پی حوادث و اعتراضات اخیر در حوزه آب کشور و دستور رئیس جمهور مبنی بر رسیدگی به مشکل آب خوزستان، اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری؛ مردم و مسئولان لرستان معتقد بودند که نام این استان از فهرست این زنجیره جا افتاده است و این امر واکنش برخی نمایندگان لرستان را به همراه داشت.

حجت‌الاسلام محمدرضا مبلغی رئیس مجمع نمایندگان لرستان ابتدا در توئیتی اعلام کرد: انتقال آب لرستان جهت صنایع فولادی استان‌های کویری یک خطای استراتژیک است. لرستان سرچشمه آب مورددعوای استان‌های مجاور است. باوجود چالش‌های آبی، روند مافیایی سابق انتقال آب می‌تواند تبعات امنیتی جبران‌ناپذیری به بار بیاورد.

وی تاکید کرد: ادامه و اجرای طرح‌های بین حوضه‌ای انتقال آب، بدون در نظر گرفتن حق سرچشمه‌ها نمایانگر زیاده‌خواهی و تبعیضی آشکار است، حق آبه لرستان مسئله‌ای نیست که با هیاهو و سروصدا از بین برود. وزارت نیرو بداند هرگونه تصمیم‌گیری منفعلانه با توجه به سناریوسازی و هیاهوهای غیر کارشناسی اخیر، بر وخامت بحران چالش ساز آب خواهد افزود و عواقب این موضوع بر عهده وزارت نیرو است.

وی با تأکید بر اینکه این با هیچ منطقی سازگار نیست که جایی و استانی خودش تولیدکننده آب باشد اما از آب و منابع آبی خود بهره‌ای نبرد و همه آن برای پایین‌دست باشد تصریح کرد: ازنظر فقهی نیز منابع آبی از آن استانی است که آب در آنجا تولید می‌شود.

محرومیت در گلوگاه ترانزیت نفت ایران

پلدختر دیواربه‌دیوار خوزستان است، شهرستانی که از آن به‌ عنوان گلوگاه ترانزیت نفت یاد می‌شود، باوجود ذخایر نفت و گاز، سیل‌زدگان آن درخواست امهال تسهیلات باتوجه به وضعیت معیشتی خود را دارند.

قرار گرفتن لرستان در مسیر خطوط لوله انتقال نفت جنوب به شمال به طول هزار کیلومتر با ظرفیت ۵۰۰ هزار بشکه این استان را به‌عنوان گذرگاه اصلی نفت کشور مطرح کرده است که مردم محروم استان از این موقعیت استراتژیک به‌جز آلودگی‌های زیست‌محیطی و بیماری‌های ناشی از آن سهم دیگری ندارند.

سال ۸۷ طرح احداث پالایشگاه نفت در شهرستان پلدختر تصویب شد که ۱۲ بهمن‌ماه ۸۸ از سوی وزارت نفت با تخصیص خوراک ۳۰ هزار بشکه نفت خام در روز برای این پالایشگاه موافقت اصولی صورت گرفت و در ۲۱ بهمن‌ماه همین سال با حضور مسئولان استانی و شهرستان و هزاران نفر از مردم منطقه به‌ویژه روستاییان کلنگ این پروژه به زمین زده شد.

این پالایشگاه در مرور زمان تبدیل به «مینی پالایشگاه» شد و حالا مردم همچنان چشم به راه تکمیل و اجرای طرح توسعه آن هستند.

در دو شهرستان کوهدشت و پلدختر ۳۲ تاقدیس نفت وجود دارد که ۱۸ تاقدیس مورد مطالعه قرار گرفته و شش تاقدیس نیز حفاری شده‌اند، در این شش تاقدیس حفاری شده معادل ۱۵۰ میلیون بشکه نفت وجود دارد.

در حال حاضر ۸۳.۵ درصد نفت لرستان در شهرستان پلدختر و بقیه در شهرستان کوهدشت تولید می‌شود و آنچه قابل توجه است خبرهای کشف منابع جدید نفت و گاز در خرم آباد، کوهدشت و پلدختر است که با این روند به نظر می‌رسد تکمیل و توسعه این مینی پالایشگاه با توجه به کشفیات جدید نفتی ضرورتی انکارناپذیر است.

انتهای پیام/ب

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.