سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی گزارش می‌دهد؛

وقتی پای پول وسط باشد، خاک را هم می‌فروشند

فروش خاک‌های مرغوب حاشیه روستا‌ها و خروج آن از خراسان جنوبی، روستائیان و کشاورزان را نگران آینده کرده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، فروش خاک موضوعی است که نه تنها در خراسان جنوبی بلکه در کشور هم به گوش می‌رسد؛ خاک ایران به علت حاصلخیزی که دارد طرفداران زیادی در جای جای دنیا دارد و حتی تعدادی از کشور‌های عربی و حاشیه خلیج فارس خاک باغچه و گلدان‌های خـود را از ایران تهیه می‌کنند.

خاک حاصلخیز منطقه کلوت نصرآباد شهرستان خوسف نیز به دلیل کیفیت بالایی که دارد، چند وقتی می‌شود چوب حراج به آن زده شده و به فروش می‌رسد؛ موضوعی که گلایه اهالی این منطقه را به همراه داشته است.

ماجرای فروش خاک‌های مرغوب از کجا آب می‌خورد؟

چندی پیش خبری مبنی بر فروش خاک روستای نصرآباد شهرستان خوسف به گوشمان رسید، کمی آن سو‌تر از روستا، منطقه‌ای به نام کلوت وجود دارد که خاکش از رس است و بیش از چندین هزار هکتار وسعت دارد؛ روستایی که در اطرافش بیش از ۶٠ کوره آجر پزی در حال فعالیت هستند.

اما ماجرا چیست؟ برای یافتن پاسخ به سراغ دهیار روستای نصرآباد رفتیم تا بیشتر در جریان موضوع قرار بگیریم.

فولادی دهیار روستای نصرآباد خوسف در این خصوص می‌گوید: مدتی است که زمین‌های کلوت نصرآباد در سامانه درخواست استعلامات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قرار گرفته است و هر شخصی از هر استانی که بخواهد، می‌تواند خاک‌های این منطقه را خریداری و برای خودش ببرد.

او با اشاره به اینکه بار‌ها شاهد بوده ایم که از استان‌های همجوار برای خرید خاک رس به این منطقه آمده و مقدار زیادی از خاک این منطقه را خریداری کرده اند افزود: مدتی قبل، فردی از سمنان برای خرید این خاک به این منطقه آمد و حدود ۳ هکتار از خاک مرغوب کلوت نصرآباد را با خودش برد.

خاکی که بر کلوت رواست، بر همسایه حرام است

زمانی که خود اهالی نیاز مبرم به این خاک با ارزش دارند و با آن خاک می‌توانند نان را در کوره‌های آجر پزی قرار دهند، اما متاسفانه با فروش این خاک دست اهالی این منطقه در حنا می‌ماند و از آن بی بهره می شوند.

وقتی از دهیار نصرآباد پرسیدیم که دغدغه اصلی اهالی برای چیست؟ ادامه می‌دهد: این خاک برای کوره‌های آجر پزی بسیار مناسب است و با اینکه ۶٠ تا ۸٠ کوره آجر پزی در این منطقه در حال فعالیت هستند، اما متأسفانه اهالی این منطقه نمی‌توانند از این خاک هیچ استفاده‌ای کنند.

نصرآبادی یکی از اهالی روستای نصرآباد هم می‌گوید: جدای از آنکه خاک این محل را می‌توان برای کوره‌های آجرپزی به کار برد، کلوت نصرآباد برای خرمن هم استفاده می‌شود و برای کشاورزی نیز بسیار مناسب است؛ با آغاز فصل برداشت گندم، این محل تبدیل به خرمن و مکانی مناسب برای چرای دام هایمان می‌شود که با فروش خاک این منطقه مطمئناً این محل در آینده نه چندان دور نابود و مشکلات زیادی را برای اهالی ایجاد خواهد کرد.

آقای فولادی دهیار روستا نیز در ادامه می‌گوید: ای کاش مسئولان قبل از آنکه این گونه زمین‌ها را در سامانه‌های این چنینی قرار بدهند و خاک آن را به فروش برسانند، موضوع را با مردم محلی یا دهیاران و اعضای شورای اسلامی روستا‌ها مطرح کنند و نیازسنجی کنند و بعد از آن به فکر فروش این خاک‌های ارزشمند بیفتند.

پیگیری کنند زمین را از سامانه حذف می‌کنیم

برای پیگیری موضوع فروش خاک‌های ارزشمند رس به سراغ مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان رفتیم تا ببینیم فروش این خاک‌ها بر چه اساسی است و آیا با نظارت صورت می‌گیرد و همه جوانب را برای فروش خاک این گونه زمین‌ها در نظر گرفته اند یا خیر؟

ایمان طلب معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی می‌گوید: فروش خاک این زمین‌ها در سامانه استعلامات معدنی سازمان صمت استان ثبت شده است و افراد می‌توانند با مراجعه به این سایت، مقدار حجم خاک درخواستی خود را ثبت کنند که بعد از گذراندن مراحلی این خاک به متقاضی فروخته می‌شود.

او در پاسخ به سوال که این خاک برای چه مصارفی به استان‌های همجوار به فروش می‌رسد؟ بیان می‌کند: در استان‌های اطراف هم این خاک برای کوره‌های آجر پزی استفاده می‌شود.

اما موضوع مهم این است که چرا باید خراسان جنوبی که خودش دارای کوره‌های آجر پزی بسیاری است کم نصیب از این خاک بماند؛ دغدغه‌ای که پاسخی نگرفتیم و تنها مسئول مربوطه سازمان صنعت، معدن و تجارت سکوت کرد و گفت: اگر مردم این منطقه به این خاک نیاز دارند باید پیگیری‌ها صورت بگیرد تا زمین مربوطه از این سامانه پاک شود.


بیشتر بخوانید


اما سوال اینجاست چرا این گونه زمین‌ها در سامانه استعلامات معدنی قرار می‌گیرند و آیا منابع طبیعی که یک دستگاه نظارتی و حفاظتی از منابع طبیعی است بر این گونه خرید و فروش‌ها نظارتی هم دارد یا خیر؟

نصر آبادی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی می‌گوید: قبل از آنکه این گونه زمین‌ها وارد سامانه شوند آن را در جلسه‌ای مطرح و ما موضوع را بررسی می‌کنیم تا ببینیم آیا این زمین‌ها در محدوده اراضی منابع طبیعی است یا خیر و زمانی که جزو مراتع نباشد، زمین به سازمان صمت واگذار می‌شود تا خاک آن به فروش برود؛ در حال حاضر نیز زمین در حوزه سازمان صمت است نه ما.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، توپ را از زمین خود خارج می‌کند و تنها در پاسخ به سؤال ما می‌گوید: مردم اگر گلایه مندند و تقاضایی دارند بهتر است به سازمان صنعت، معدن و تجارت مراجعه کنند و این مشکل را بین خودشان حل کنند، فروش این زمین‌ها دیگر به ما مربوط نیست، چون زمین در حوزه منابع طبیعی نیست.

فروش خاک تهدیدی برای آیندگان

فروش خاک نه تنها در استان کویری خراسان جنوبی بلکه در تمام کشور به چشم می‌خورد، اما فروش خاک‌های ارزشمند و حاصلخیز مطمئناً در سال‌های آینده معضلی بزرگ برای جامعه و آیندگان خواهد شد و زندگی انسان‌ها به خصوص کشاورزان را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

جدا از مقابله با قاچاق خاک به کشور‌های حاشیه خلیج فارس، به نظر می‌رسد در مقوله خاک فروشی به داخل کشور هم باید تجدید نظر صورت بگیرد و اولویت با مردم و متقاضیان استانی باشد که از این ظرفیت بهره مندند.

 بنابراین ضروری است با توجه به نیاز اهالی منطقه به خاک رس برای ادامه حیات کوره‌های آجر پزی و تداوم تولید و کشاورزی، زمین‌های منطقه کلوت نصرآباد شهرستان خوسف از سامانه استعلامات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت حذف شوند و اگر قرار است به فروش برسند به اهالی و کوره داران همان منطقه فروخته شوند.

گزارش از زهرا رضوانیان

انتهای پیام/ ر

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۲۲ ۱۵ آذر ۱۴۰۰
این ولایت شیطانی بر پایه دروغ سرکوب و شرک بنا شده تاایران ویراندپ کنه
سلمان
۰۹:۲۴ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
از روز اول هدف همین بوده غارت ونابودی ایران . .ضرب المثل خاکش را تور به کردن مگر نشنیده اید؟!!!!!!
علی
۰۹:۱۷ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
دربندرعباس هم شاهد فروختن خاک هستیم و مطمعن باشیم دراینده نه چندان دور ب مشکلات زیادی برمیخوریم زیرا ک بیشتر نیازمردم از کشاورزی است جوری میشه ک دراینده ما باید از کشورهای دیگ خاک بخریم
ناشناس
۰۱:۳۴ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
پول حلال همه مشکلات شده، پول داشته باش همه بندگیت می کنند پول نداشته باشی سقف روی خونه ات خراب میکنند
ناشناس
۰۱:۱۷ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
خیلی ساده هست خاک جزایر النخل که امارات ساخته از کجا اومده اونا خاک مصالح می خرن جزیره درست می کن واسه گردش گردی ما هم با دست خودمون جاذبه گردشگری را از بین می بریم و به خاطر سؤ مدیریت از طریق گردشگری هیچ درآمدی کسب نمی کنیم خیلی ساده توی بعضی از کشور ها یه جا مثل تخت جمشید ساختن و ما اصلش را به امید خدا ول کردیم داره از بین میره این محافظت از میراث فرهنگی هست
هاشم
۲۱:۴۱ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
ولک تو ایران چه خبره چرا همه دزدی می‌کنند مگه اینجا کشور اسلامی نیست
ناشناس
۱۸:۵۵ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
اعدام فقط اعدام
سهیلا
۱۸:۵۱ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
ننگ بر شما
ناشناس
۱۷:۲۸ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
حالا تو تلوزیون یه گزارش میدن که دروغه وفقط برای خاک گلدون مسافرای گذری ازش بر میدارن اونم به اندازه یه نایلون فریزر بعد یه بامبولی توش درمیاد میگن جریان مشکل خاک چی بود انگار نه انگار قبلا کلا منکرش شدن مثل ماجرا نخلا بوشهر
ناشناس
۱۷:۰۹ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
ای جانم واسه هر متر خاک این کشور ها جوان‌هایی شهید شدند واینک خاک را به همان کشور هایی می فروشند که زمانی یاران کمکی قاتل جوانان این مرزوبوم بودند......
ناشناس
۱۶:۴۵ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
شیخ نشین های عرب دارن با خاک مرغوب ما جزیره و گلخانه می سازن..اونوقت ما چی؟ خاک حاصلخیز مون داره تبدیل به علفزار میشه و کشاورز در حسرت یه قطره باران مونده
م
۱۶:۳۹ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
نمونه دیگری از کار آقازاده ها کل ایران رو دارن میفروشن
ناشناس
۱۶:۳۸ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
جای جای دنیا طرفدار ندارد فقط کشورهای نفرین شده عربی که جز نفت و شن روان چیزی ندارن می خرند تا جلوی کاخ هایشان که از پول فروش نفت بدست آوردن باخچه ای فضای سبزی برای چند سوای عمر ننگینشان بسازند
وطن
۱۶:۳۴ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
چه خونها برای خاک وطن ریخته شد که کسی نتونه یک وجب خاک این کشور به هدر بره نمی دونم الان چه خبره وای وطن
ناشناس
۱۶:۱۲ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
ای واییییییی
ناشناس
۱۵:۵۵ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
تو این چند دهه چی مونده نفروخته باشید و واگزار نکرده باشید
ناشناس
۱۵:۴۶ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
وای وای این برای کشاورزی است..تهدید غذایی درراه است
ناشناس
۱۵:۴۰ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
ب حق چیزای ندیده و نشنیده کار مملکت ب کجا کشیده
محسن
۱۵:۰۹ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
بجای آجرپزی که گاززیادی مصرف میکنه روش دوم راانتخاب کرده اندکه به نفع تامین گازمملکت هست.معنی نداره آجرگازیارانه ای بگیردوعده ای بی گازسرکنند.همچنین معادل این خاک حاصلخیزکالاواردمیشه که سرعت زمان تولیدش ازداخل بیشترهست.مسیرپیشرفت یعنی سرعت تولیدداخلی درزمان درمقایسه بامنابع وبودجه وسرعت تولیدات خارجی.مملکت کم آب وکم برق وکم گازعدم ارزواسه داروهای مهم وواکسیناسیون راداردودیگرپروژه هاوهمه هم ارزمیخواهندیابایدصفرپول اسکناس هابیشترشودیاخاک فروخته شودجهت مدیریت واردات وصادرات ایران.
ناشناس
۱۶:۰۴ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
چرت و پرت نگو
تخته روانچی
۱۶:۰۴ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
تو اگه حرف نزنی کسی نمیگه لالی
تو که از محیط زیست و حفظ منابعش هیچ اطلاعاتی نداری اظهار نظر نکن...
اگه
۰۱:۵۰ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
اگه دلارا برسه
ناشناس
۱۴:۱۳ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
توی سیاسی خوب می توانند بیت مردم باشند
بحث قاچاق و مواد مخدر نمی توانند چند تا نیروی خودی توی بخش گمرک بگذارند!
ناشناس
۱۳:۲۴ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
واااای
چه خبرهایی که می بینیم و می شنویم
پس شوراهای شهر و روستا چه می کنند؟؟؟
ناشناس
۰۹:۵۴ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
خوب اونها هم سهم دارند می برند همیت معنی واقعی اقتصاد مقاومتی
حسن
۱۳:۱۳ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
بهتر نیست به جای خاک ورمی کمپوست بفروشند - هم واسه اقتصاد خوبه هم ارز اوری داره فقط مدیریت میخواد
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
پای پول وسط باشه خاک که هیج جان هم برایشان ارزشی ندارد
ناشناس
۱۲:۰۹ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
در حریم رودخانه ها ویلا می سازن، شن های بستر رودخانه رو می دزدند، خاک حاصلخیز رو می فروشند....مسئولان هم خودشون رو یا به خواب زدن یا براشون اهمیتی نداره برخورد کنن
ناشناس
۱۷:۱۲ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
دوست عزیز خودشون فروشنده آند مردم عادی فقط کلیه وقرنیه و....می تونند بفروشند....
متین
۱۸:۵۴ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
اعدام
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
این فجایع در یک اقتصاد سالم هیچوقت وجود نداره