سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

استخوان پوسیده صنعت لبنیات در انتظار ترمیم

از ۱۱ واحد فرآوری لبنیات در خراسان جنوبی، تنها ۳ واحد فعال هستند اما تلاش‌ها برای فعال کردن ۶ واحد دیگر ادامه دارد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، وجود دامداری‌های متعدد در خراسان جنوبی فرصتی است تا با ایجاد کارخانه‌های صنایع لبنی و جذب شیر و فرآورده‌های آن زمینه‌ای برای اشتغالزایی در این صنعت مهم فراهم شود، اما بسیاری از صنایع لبنی خراسان جنوبی به علت مشکلات زیاد نیمه فعال هستند.

باید دل شیر داشته باشی تا پا به عرصه تولید بگذاری، قفل‌های بزرگی که سال هاست بر در برخی از واحد‌های تولیدی در خراسان جنوبی آویزان شده و حکایت از این دارد که روزی روزگاری در آن واحد تولیدی افراد زیادی مشغول به کار بوده اند و چرخ کارخانه می‌چرخیده و حال تنها گرد و غبار فراموشی فضای کارخانه را فرا گرفته است.

تولیدکنندگان در سال‌های گذشته همواره با مشکلات مختلف از جمله موانع بانکی، رشد مداوم هزینه‌های تولید، دست انداز‌های دریافت مجوز‌های کسب و کار رو به رو بوده‌اند.

موانعی که باعث افزایش هزینه‌های تولید شده و حالا صنعتگران چشم انتظار تلاش دولت مردان برای رفع آن هستند؛ درست در سالی که با عنوان تولید، پشتیبانی و مانع زدایی نامگذاری شده، بررسی همه جانبه موانع پیش روی تولید اهمیتی بیش از پیش پیدا می‌کند.

در حال حاضر برخی تولیدکنندگان با مشکلات مختلفی از قبیل موانع بانکی و دریافت تسهیلات دست و پنجه نرم می‌کنند و با بالا رفتن قیمت تمام شده تولید، به هم خوردن نظام عرضه و توزیع از دیگر مشکلات است.

از سویی دیگر در حالی فعالان اقتصادی این روز‌ها شرایط دشواری را سپری می‌کنند که مسئولان معتقدند فقط تحریم‌ها نیستند که شرایط را سخت کرده بلکه در داخل کشور هم برخی از قوانین مزاحم و بدون تناسب با شرایط فعلی، سد راه تولید ملی شده است و در کنار این موضوعات برخی بانک‌ها هم بر سر راه تولید سنگ اندازی می‌کنند و این عوامل دست به دست هم می‌دهند تا آسیب‌های جبران ناپذیری به مقوله تولید وارد شود.

درد دل‌های تولیدکنندگان

پای درد دل تولیدکنندگان که می‌نشینی موانع تولید را یک به یک بر می‌شمارند؛ از مالیات‌های سنگین و قوانین دست و پاگیر گرفته تا مصوباتی که فقط روی کاغذ می‌آیند و کمتر رنگ اجرا به خود می‌گیرند، گلایه می‌کنند و پرده از ویروس‌های حوزه صنعت بر می‌دارند، اما ویروس کشی برای آن ها تاکنون پیدا نشده است.

اصغری یکی از تولیدکنندگان بیرجندی گفت: راه تولید پر پیچ و خم و پر از مانع است، مشکل، یکی دو تا نیست؛ از هر خان که بگذریم خان بعدی بر سر راه است و تا دردی را دوا می‌کنیم درد دیگر اضافه می‌شود.

او افزود: بیمه، هزینه‌های تحمیلی بر تولید و هزینه‌های سنگین تولید، مسیر سخت تأمین مواد اولیه، نوسان قیمت‌ها و تکانه‌های شدید بازار، حمل و نقل گران، استعلام‌ها و بازار فروش از جمله مشکلاتی است که با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم.

اصغری  بیان کرد: در مسیر پر پیچ و خم تولید اگرچه مصوبات برای رفع موانع و حمایت از تولید بسیار است، اما مصوبه‌ای که اجرایی نشود دردی از تولیدکنندگان دوا نمی‌کند.

حذف مشوق بیمه و مالیات سنگین از دیگر مشکلات صنعت

رمضانی مدیر یک واحد تولیدی تعطیل شده نیز گفت: نوسان قیمت‌ها، هزینه‌های سنگین حمل و نقل که ۳۰ درصد افزایش داشته، بالا رفتن هزینه بیمه و دستمزد کارگر از دیگر مشکلات است.

او افزود: از مسئولان برای اجرای طرح‌های توسعه و رونق تولید انتظار حمایت داشتیم، اما وقتی نهاد‌های دولتی برای حمایت از تولیدکنندگان طبق وعده‌ای که داده شده، حاضر نیستند تولیدات استان را خریداری کنند و در عوض محصول مشابه را از خارج استان تأمین می‌کنند، دیگر انتظاری از بقیه نداریم.

رمضانی ادامه داد: طبق استاندارد‌ها محصول با کیفیت تولید می‌کنیم و باید هزینه سنگین حمل و نقل بدهیم و محصول را به استان دیگر بفرستیم، اما دست اندرکاران و متولیان بسیاری در استان همین محصول را با همین کیفیت از دیگر استان‌ها می‌خرند؛ بنابراین در حوزه بازار و فروش به مشکل می‌خوریم و هزینه‌ها برای تولید و مصرف کننده بالا می‌رود.

قوانین دست و پاگیر بانکی

رمضانی مدیر واحد تولیدی به تسهیلات رونق تولید که به منظور کمک به واحد‌های تولیدی پرداخت می‌شود، اشاره کرد و گفت: برای درخواست تسهیلات به بانک معرفی شدم، اما بانک‌ها قوانین سخت گیرانه دارند و سنگ اندازی می‌کنند؛ از آن جا که این واحد در گذشته تعطیل شده بود اما ریسک را پذیرفته و سرمایه گذاری کرده‌ایم و با آن که برای تضمین، سند ملکی بالاتر از مبلغ وام ارائه کردیم اما پذیرفته نشد.

او افزود: همه شعار حمایت از تولید می‌دهند و عارضه یابی می‌کنند، اما عارضه را برطرف نمی‌کنند.


بیشتر بخوانید


این تولیدکننده که از وضعیت مالیات گلایه‌مند است عوان کرد: طبق قانون باید بر اساس مستندات و فروشی که داریم مالیات دریافت شود، اما این گونه نیست و در بسیاری از کمیسیون‌ها با آن که باید چند نماینده از نهاد‌های مختلف حضور داشته باشند فقط نماینده مالیات است و کارشناسی‌های انجام شده برای مالیات بر ارزش افزوده درست نیست.

سرمایه در گردش بزرگ‌ترین چالش بر سر راه تولید

علوی‌نژاد مدیر یک کارخانه لبنی در قاین که روزگاری کارخانه‌اش فعال بوده بیشترین چالش را مربوط به حوزه سرمایه در گردش واحد‌های تولیدی دانست و گفت: بانک‌ها برای ارائه تسهیلات سند خارج از طرح می‌خواهند و این سنگ اندازی‌ها سبب می‌شود تا عطای تسهیلات ۱۸ درصدی را که پرداخت می‌شود به لقایش ببخشیم.

او افزود: از طرف دیگر به سبب نبود سرمایه در گردش برای تأمین مواد اولیه به صورت جزئی باید به سراغ دلالان برویم که نتیجه‌اش چیزی جز افزایش هزینه‌های تولید نیست.

علوی‌نژاد نیز همانند دیگر تولیدکنندگان، مالیات، بیمه، اجرایی نشدن برخی مصوبات در زمینه حمایت از تولید مانند نخریدن محصولات تولیدی در استان توسط دستگاه‌های اجرایی به منظور کمک به رونق تولید و بازار فروش محصول و ثبات نداشتن قیمت‌ها را از دیگر مشکلات برشمرد.

این تولیدکننده گفت: تسهیلات رونق تولید هم فقط اسم دارد و گاهی در یک نشست تصمیم‌هایی گرفته می‌شود که هیچ ضمانت اجرایی ندارد چرا که نهاد‌هایی مانند بانک و بیمه مستقل هستند و دستورالعمل‌های اجرایی خود را دارند؛ بنابراین اگر قرار است اقدامی برای حمایت از تولید انجام شود باید مصوبات ضمانت اجرا داشته باشند.

تحمیل هزینه‌های بیهوده بر تولیدکننده

بهابادی دیگر تولید کننده استان نیز پرده از مشکلاتی، چون تحمیل هزینه‌های بیهوده بر تولیدکنندگان برداشت و گفت: هزینه‌های تولید و مواد اولیه بسیار بالا رفته و هزینه تعمیر قطعات و به روزرسانی تجهیزات کمرشکن است.

او افزود: برخی ادارات برای کنترل کیفیت و نمونه برداری از محصول هزینه‌های بیهوده به تولیدکننده تحمیل می‌کنند و این وسط تولیدکنندگان مانند گوشت قربانی به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

گلزار مدیر شرکت لبنی در فردوس که دل پری از عدم حمایت مسئولان دارد گفت: کارخانه ما تا سال ۹۶ با حضور ۲۰۰ کارگر فعال بود، اما وقتی کارخانه بنا به دلایلی که به بانک‌ها برمی‌گردد تعطیل شد، هیچ کدام از مدیران فردوس به ما مراجعه نکردند که چرا شما تعطیل شدید؟ هیچ حمایتی از سوی شهرستان تاکنون انجام نشده است، گویا برایشان مهم نیست که ما تعطیل باشیم.

قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز گفت: از ۱۱ واحد تولید شیر در خراسان جنوبی تنها ۳ واحد آن هم‌با ظرفیت محدود فعال است.

او با بیان اینکه روزانه ۱۵۰ تُن شیر در استان جمع‌آوری می‌شود که ۵۰ درصد آن به دلیل عدم وجود کارخانه جات فرآوری به دیگر استان‌ها ارسال می‌شود افزود: سرمایه در گردش، نرخ سود بالا و وثیقه‌های بالایی که بانک‌ها عنوان می‌کنند از دلایل مهم تعطیلی این واحد‌ها است.

وی بیان کرد: تأکید ما بر پیگیری مشکلات واحد‌های تعطیل شده لبنیات و فرآورد‌های آن در استان است.

قوسی عنوان کرد: پیرو پیگیری‌های زیادی که برای واحد‌های تعطیل شده لبنیات در استان داشتیم ۱۶۲ میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده تا سه واحد تولیدی که بدهی نداشتند این تسهیلات را دریافت کنند و سه واحد دیگری که از قبل بدهی داشتند هم مقرر شده ابتدا بدهی آن‌ها تعیین تکلیف شود.

اما اگر قرار است در سال حمایت از تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها چرخ تولید بچرخد باید قفل تسهیلات گران قیمت باز شود و اگر حداقل از ۸ کارخانه تعطیل شده، ۴ کارخانه مجدد راه‌اندازی شود، علاوه بر اینکه زمینه اشتغال زیادی را ایجاد می‌کند از خروج محصولات لبنی استان به دیگر نقاط هم جلوگیری می‌شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ ر

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.