به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از خرم آباد، دکتر محبوبه جلالی مدیرگروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه لرستان اظهار کرد: با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین اجزاء طبیعت، اتحادیه جهانی علوم خاک (International Union of Soil Science) در سال ۲۰۰۳، در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، پنجم دسامبر به عنوان روز جهانی خاک نامیده شده و این روز بزرگداشتی است که اهمیت خاک و ضرورت بهرهبرداری پایدار از آن را برای جوامع مختلف در سراسر جهان آشکار میسازد.
او با بیان اینکه سازمان ملل متحد نیز در همین راستا سال ۲۰۲۱ را به عنوان سال جهانی خاکها تعیین کرده است، گفت: برگزاری مراسم روز جهانی خاک در ایران سابقهای چند ساله دارد و در سال جاری، قرار است با محوریت گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان این مراسم در روز ۱۷ آذر ماه با حضور اساتید، دانشجویان و متخصصان در این زمینه به صورت مجازی برگزار شود.
مدیرگروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه لرستان با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی خاک «توقف شور شدن خاک، تقویت باردهی خاک» است، تصریح کرد: امید میرود بتوانیم با همکاری همه جانبه سازمانهای مرتبط با مسائل خاک و ترویج فرهنگ حفظ خاک در جامعه بتوان گامی مهم در نگهداشت این سرمایه ارزشمند تجدیدناپذیر در لرستان برداشت و از سوی دیگر از بروز مخاطرات طبیعی از جمله سیل و رسوب و زمین لغزش جلوگیری کرد.
جلالی خاک را یکی از پیچیدهترین اکوسیستمهای موجود در طبیعت و یکی از متنوعترین سکونتگاههای روی کره زمین برشمرد و با بیان اینکه خاک در برگیرنده ترکیبی از ارگانیسمهای مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخههای جهانی که ضامن تداوم حیات روی کره زمین هستند، نقشآفرینی میکنند، اضافه کرد: در هیچ جایی از طبیعت، گونههای مختلف جانوری و گیاهی به مانند خاک به صورت در هم فشرده وجود ندارند.
او بیان کرد: یک گرم خاک حاوی میلیونها موجود زنده و چندین هزار گونه باکتری است و با این حال، این تنوع زیستی از آنجا که زیر زمین قرار داشته و در برابر چشمان آدمی نیست، کمتر شناختهشده است.
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان افزود: در راستای فرهنگ سازی حفاظت از خاک به مدت یک ماه در خبرگزاری ایسنا، کارشناسان و مسئولان ارشد علوم خاک درباره مدیریت پایدار و بهینه خاک اطلاع رسانی خواهند کرد.
جلالی بر حفاظت و صیانت از خاک به دلیل محدودیت این منبع تولید غذا تاکید کرد و یادآور شد: برای افزایش تولید محصولات کشاورزی نخست باید افزایش عملکرد در واحد سطح داشته باشیم و برای بالا بردن قدرت حاصلخیزی خاک و قدرت نگهداری آب در داخل خاک برنامه ریزی کنیم.
انتهای پیام/ر