سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

نگاهی به قدرت خرید کارگران در برابر دستمزد دریافتی در یک دهه گذشته

بررسی تغییر قیمت کالا‌های اساسی و دستمزد کارگران در یک دهه‌ی اخیر نشان از کاهش ارزش دستمزد در برابر هزینه‌های زندگی دارد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،آبان ماه ۱۴۰۰ هزینه‌ی سبد معیشت خانوار ۱۱ میلیون و ۴۷۹ هزار تومان اعلام شد این درحالی است که دستمزد دریافتی کارگران با همه‌ی مولفه‌های مزدی که برای آن‌ها در نظر گرفته شده است ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است توجه به فاصله‌ای که بین هزینه‌ی سبد معیشت و دستمزد کارگران به وجود آمده است به خوبی مشخص می‌کند که چه بر سر قدرت خرید آن‌ها آمده است و این موضوع تا چه حد می‌تواند معیشت مردم را به خطر بیندازد دلایل مختلفی برای افزایش قیمت کالا‌های اساسی وجود دارد تورم، کمبود در تامین برخی کالاها، تغییرات نرخ ارز، سوء مدیریت و قاچاق همگی دست به دست هم می‌دهند و جهش قیمتی را رقم می‌زنند.

دستمزد کارگران در روز‌های زمستانی هر سال پس از بررسی و چانه زنی‌های طرف‌های کارگری و کارفرمایی و نمایندگان دولت برای سال آینده تعیین می‌شود با وجود بررسی‌هایی که کمیته‌ی دستمزد شورای عالی کار در چندین ماه برای برآورد و به دست آوردن سبد معاش کارگران انجام می‌دهد دستمزد جدید که اصولا با افزایش همراه است تنها برای چند ماه وضعیت زندگی کارگران را بهتر می‌کند و بعد از بالا رفتن قیمت کالا‌های اساسی آن‌ها نه تنها به نقطه‌ی قبلی خود بر نمی‌گردند بلکه افزایش قیمت‌ها در حدی است که به چند پله پایین‌تر سقوط می‌کنند.

هزینه‌ی زندگی در سال ۱۳۹۰ یک میلیون و ۱۰۶ هزار تومان بوده است در همان سال دستمزد کارگران ۳۳۰ هزار تومان بوده است در سال ۹۱ هزینه‌های زندگی یک میلیون و ۳۶۹ هزار تومان بوده است و ۲۵ درصد به نسبت قبل بالا رفته است دستمزد کارگران در آن سال ۳۹۰ هزار تومان بوده است در سال ۹۲ هزینه‌ها یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برآورد شد و دستمزد کارگران با ۲۵ درصد افزایش به ۴۹۰ هزار تومان رسید در سال ۱۳۹۳ هزینه‌ی سبد معاش خانوار یک میلیون ۹۵۷ هزار تومان شد و دستمزد کارگران به ۶۰۰ هزار تومان رسید در سال ۱۳۹۴ هزینه‌ی زندگی مردم دو میلیون و ۱۸۷ هزار تومان محاسبه شد و دستمزد کارگران پس از افزایش ۱۷ درصدی به ۷۱۰ هزار تومان رسید.

در نیمه‌ی دوم دهه ۹۰ و در سال ۱۳۹۵ سبد معیشت با ۸ درصد افزایش دو میلیون و ۳۷۴ هزار تومان محاسبه شد و دستمزد کارگران به ۸۱۲ هزار تومان افزایش یافت و در سال ۹۶ هزینه‌ی زندگی به دو میلیون و ۷۴۶ هزار تومان و دستمزد کارگران به مرز ۹۳۰ هزار تومان رسید و در سال ۹۷ با افزایش ۱۳ درصدی هزینه‌های زندگی به ۳ میلیون و ۱۱۳ هزار تومان رسید و دستمزد کارگران به یک میلیون و ۱۱۳ هزار تومان افزایش یافت.در سال ۹۸ سبد معاش با جهشی ۲۷ درصدی به مرز ۴ میلیون تومان رسید و دستمزد کارگران در همان سال به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید در سال ۱۳۹۹ هزینه‌های زندگی خانوار به ۵ میلیون تومان رسید و در سالی که در آن هستیم و به اواخر آن نزدیک می‌شویم هزینه‌های زندگی به ۱۲ میلیون تومان رسیده و دستمزد کارگران با وجود افزایش چشمگیری که داشته است پاسخگوی نیاز‌های آن‌ها و مخارج آن‌ها نخواهد بود.

دستمزد کارگر ۳۳ درصد هزینه هایش را پوشش می‌دهد

فرامرز توفیقی رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار درباره میزان سبد معیشت گفت: در بند یک ماده ۴۱ از تعیین دستمزد با توجه به نرخ تورم صحبت می‌کند و در بند دوم صراحتا می‌گوید که فارق از هر موضوعی دستمزدی که تعیین می‌شود باید میانگین معاش خانواده را پوشش دهد.

وی با اشاره به اختلاف بین نرخ سبد معیشت و هزینه‌های واقعی کارگران افزود: نرخی که برای سبد معیشت به‌دست می‌آید نرخ مواد خام است مثلا ما می‌گوییم پروتئین یک قیمتی دارد، برنج یک قیمتی و سبزیجات هم همین‌طور، اما نمی‌گوییم که این مواد قرار است قرمه‌سبزی شود و سر سفره کارگر بیاید و هزینه‌اش افزایش پیدا می‌کند. پس ما برای تعیین سبد معاش خانوار باید مبلغ پرورده شده‌ی مواد را محاسبه کنیم و دو وعده غذایی صبحانه و شام را سبک و یک وعده‌ی ناهار را گرم در نظر بگیریم.

توفیقی با بیان این‌که برای تعیین سبد معیشت در مرداد ماه ۲ مدل محاسبه متفاوت انجام دادیم اظهار کرد: با روش محاسبات کمیته دستمزد سبد معیشت ۸ میلیون و ۸۴۰ هزار تومان می‌شد با رویه‌ی جدید که مبلغ مواد پرورده و آماده محاسبه شد به ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیدیم یعنی ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان اختلاف دارند و کارگران و بازنشستگان ما حق دارند اعتراض کنند.

وی با اشاره به این‌که ۶۰ درصد کارگران و بازنشستگان ما حداقلی بگیر هستند گفت: اگر آن‌ها همه‌ی مولفه‌های دستمزدی را دریافت کنند در حالت اول که شورای‌عالی کار آن را تعیین می‌کند کل حقوق یک کارگر ۱۳.۷ روز را جبران می‌کند یعنی ۱۶ روز کارگر بدون پول می‌ماند در حالت دومی که محاسبه کردیم کارگر ۱۱ روز می‌تواند هزینه‌هایش را بپردازد و ۱۹ روز معیشت او معلق است.

رئیس کمیته دستمزد بیان کرد: تمام این هزینه‌های به‌دست آمده برای یک زندگی حداقلی است و کارگران دیگر به تفریح، سفر و آموزش فکر نمی‌کنند و آن‌ها را از زندگی خود کنار گذاشته‌اند. سبد معیشتی که در مرداد ماه محاسبه کردیم با سبدی که آخرین بار در بهمن ماه ۱۳۹۹ برای سال جدید محاسبه کردیم فاصله‌ی بسیار زیادی دارد و درحال‌حاضر در ایده‌آل‌ترین شرایط می‌تواند ۳۳ درصد معاش خانوار را بپوشاند.


بیشتر بخوانید

شکایت تنها راه پیش روی کارگران پیمانی


انتهای پیام/

برچسب ها: کارگران ، معیشت ، دستمزد
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۱۱ ۰۴ آذر ۱۴۰۰
وقتی قیمت مسکن ده برابر میشه، ده برابر شدن حقوق کارگر دیگه جوابگو نیست، چه برسه با این افزایش درصدای کم،
ناشناس
۱۰:۱۸ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
واقعا ،واقعا ،واقعا چی بودیم ،چی شدیم !
ناشناس
۲۱:۵۷ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
۴تا گردن کلفت بزنید اقتصاد درست میشه
ناشناس
۲۱:۱۴ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
تنها راه مهاجرت است
ناشناس
۲۰:۱۸ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
من دیروز حقوقم رو دادند تمامش رو بدهکارم موندم چیکار کنم تا اخر برج خدا لعنتتون کنه با این اقتصادتون و حقوق دادناتون
ناشناس
۱۹:۱۳ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
دست اندرکاران ومسئولین محترم : لطفا به داد قراردادی های جمعیت هلال احمر پرسنل درمانگاهها و داروخانه های کشور هم برسید ؟؟؟ سابقه بالای 10 15 سال < متاسفانه پائینترین حقوق دریافتی قانون کار؟؟؟؟ به خدا انصاف نیست
ناشناس
۱۸:۵۹ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
به نظرمن شاید بتونیم موشک قاره پیما تولید کنیم.شاید یه روز آدم به فضا بفرستیم.شاید اصلا سر قطع شده آدم رو بتونیم جوش بدیم.ولی اقتصادمون درست بشو نیست که نیست.هر روز اوضاع اقتصادی اکثر مردم داره بد و بدتر میشه متاسفانه.
ناشناس
۱۸:۰۴ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
سلام این موضوع شامل حال بعضی از کارکنان اونم بانک هاست
البته بعضی بانکها حقوق آنها مکفی است
ولی ما دولتی کارمند با دریافت ۸ تومان خالص با اضافه کار
هستیم لطفا پیگیر تبعیض فاحش بین حقوق دریافتی کارکنان بانک ها بشین
مهدی
۱۷:۴۱ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
یه نکته جالب
در دولت یک سازمان هست که میاد خط فقر رو مشخص میکنه و میگه از این پایین تر دیگه فقیر میشن مردم . بعد یه سازمان دیگه از طرف دولت با نماینده کارفرماها در اسفندماه جلسه میگیرن تا سقف قانون کار را مشخص کنند بدون اینکه برنامه ای برای خط فقر داشته باشند و متاسفانه هر روز کارگر فقیرتر و کارفرما سرمایه دارتر میشود
ناشناس
۱۷:۳۱ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
فقط دولت پشته کارفرمارومیگیره نمایده کارگرانم یه ادم بی زبون از خودشون گذاشتن که هرتصمیمی رو قبول میکنه
ناشناس
۱۴:۱۱ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
چه فایده شما هرچی هم بگید وبنویسید وقتی گوش/شنوا نیست فقط/وقت تلف کردن هست همه میدونن این حقوقها با تورم که دولت تدبیر وامید برای مردم درست کرد همه را از زندگی ناامید کرده وفقط گذران عمره
hadi
۱۳:۵۷ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
برده داری از بین نرفه فقط از حالت پابند به حالت حقوق قطره چکانی تغییر یافته . حاصل زاد و ولد های بی رویه جمعیت تو دهه 60 باعث شد شغل کارگری از ارزش بیافته و نظام سرمایه داری بیشرین سوء استفاده رو از این فرصت بکنه . فعلا تا 15 سال به دلیل فراوانی کارگر ارزش این شغل تو ایران همینه که هست
حمیدرضا
۱۳:۳۸ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
این شرایط مالی حق ایرانی ها و حق کرامت انسان ایرانی نیست.
حمیدرضا
۱۳:۳۸ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
این شرایط مالی حق ایرانی ها و حق کرامت انسان ایرانی نیست.
ناشناس
۱۳:۲۷ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
کارگر، معلم ، کارمند های ساده ادارات، کارگران شهرداری از جمله ضعیف ترین قشر های ایران اند که بار کلی کار ، آموزش و چرخ اقتصادی در گرو آنها است و مورد بی توجهی بسیار قرار گرفته اند. انقلاب اقتصادی برای شرایط موجود نیاز است.
ناشناس
۱۳:۲۷ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
کارگر، معلم ، کارمند های ساده ادارات، کارگران شهرداری از جمله ضعیف ترین قشر های ایران اند که بار کلی کار ، آموزش و چرخ اقتصادی در گرو آنها است و مورد بی توجهی بسیار قرار گرفته اند. انقلاب اقتصادی برای شرایط موجود نیاز است.
ناشناس
۱۳:۱۸ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
جوانان چرا ازدواج نمیکنید چرا بچه دار نمی‌شوید این هزینه ها که نوشته مگه ازدواج و بچه دار شدن نیاز به پول است
کاوه
۱۳:۰۹ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
بعد از 12 سال سابقه کار 5 میلیون و هشتصد حقوق می گیرم دو میلیون و هشتصد اجاره خانه یک میلیون و نهصد قسط وام می مونه یک میلیون و صد واسه خرج خونه در یک ماه آقای رئیسی بیا جواب بده با این پول چکار کنم ؟؟؟!!!!!
م
۱۲:۵۹ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
اونی که مدیر دولتی است 215 میلیون تومان حقوق میگیرد چی مشکلی نداره بریم بهش کمک کنیم
مهدی
۱۲:۰۱ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
من تو شرکتی کارمیکنم که فقط داره پایه حقوق یعنی2600000 رو به خیلیا میده وحق بیمه هم 250 کم میکنه میشه2300000. سنوات وحق شیفت وکوفت و زهرمار هم نداریم عیدی یک برابر پایه. چرا نظارتی نیست. دولت خودشو زده کوچه علی چپ. بروجرد
رضا
۱۲:۰۰ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
آنچه را با کارگر سرمایه داری می کند

با کبوتر پنجه ی باز شکاری می کند

می برد از دسترنجش گنج اگر سرمایه دار

بهر قتلش از چه دیگر پافشاری می کند
ناشناس
۱۱:۴۱ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
آقا هیچ کس بفکر کارگرا نیست!
خود من که در نانوایی در یکی از شهر های آذربایجان غربی کار میکنم(شاطر) روزی ۵۰ هزار تومن پول و ۴۵۰ هزار تومن هم کارفرما حق بیمه یکماهم رو پرداخت میکنه،تقریبا ۵۰۰ تومن اونو میدم کرایه، یک میلیون باقی مونده رو من بدبخت کرایه خونه رو بدم یا قبض هامو پرداخت کنم،خرج خورد و خوراک کنم یا پول پوشاک بچم رو بدم!!!!!
کارفرما هم گناهی نداره،هزینه آب و برق و گاز و خمیر مایه ، صبحانه و قند و چایی و کرایه مغازه هم تو این دوسال سر به فلک گذاشته،آقایون نشستن دور هم جلسه گذاشتن و پول جلسه رو هم از جیب ملت گرفتن و قیمت نون رو هم تازه از ۲۵۰ تومن کردن ۳۰۰ تومن،هر روز خدا هم یک بازرس میاد گیر میده،بعدشم رئیس صنعت و معدن خاک بر سر تو شبکه استانی برمیگرده میگه کم بودن حقوق کارگران و افزایش هزینه هاي نانوایان به ما ربطی نداره اصلا برن بمیرن،به ما چه!!!
لعن الله علی قوم الظالمین
ناشناس
۱۱:۱۲ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
منی که پنج سال سابقه کار دارم با سنواتم چهار میلیون دویست نمیگیرم اینا همش حرفه کاگری ک الان تازه استخدام شرکتی بشه چهار تومنم نمیگیره من حواله کردم بخدا اونایی ک قشر کاگرو ب این وضع انداختن
ناشناس
۱۱:۱۱ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
فقط اینو بگم ، خدا نابود کنه و شرمنده کنه باعث و بانی این وضعیت که برای تمام حقوق بگیران رو راه انداخته
ناشناس
۱۰:۲۶ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
نابودیم فقط همین
محمد
۱۰:۲۳ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
خوب وقتی سبد هزینه خانوار درسال 1400 مبلغ 11میلیون و 479هزار تومان است پس چرا معافیت مالیاتی را روی 4 میلیون تومان تعیین کردید حداقل حقوق بگیرانی که تا 11میلیون تومان حقوق دریافت میکنند رو ار دادن مالیات بر حقوق معاف کنید تا قسمتی از مبلغ به سبد هزینه خانوار برگردد
رضا
۱۰:۱۸ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
جناب آقاي خدايي ، توفيقي و ساير نمايندگان كارگري
آيا تا به حال شرمنده زن و بچه شديد فكر نميكنم شده باشيد ولي اگه يك بار هم اتفاق افتاده باشه ميفهميد چي ميگم .
شما اگه هر روز هم جلسه شوراي عالي كار داشته باشيد ولي خروجي براي كارگران نداشته باشه هيچ فايده اي نداره . در عمل اثبات كنيد كه نماينده كارگران عزيز هستيد.
ناشناس
۰۹:۳۲ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
همه بدبخت شدند.
ناشناس
۰۹:۲۹ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
نقدینگی را 7 برابر کردید و دست کارفرماها را برای ظلم به زیر دستان باز گذاشتید سهم طبقه پایین و حقوق بگیر از این نقدینگی 7 برابری کجاست ؟ پول ها دست کیست ؟ فقط یاد گرفته اید بگویید که بنزین و گاز و برق را ارزان میفروشیم پس جان انسانها چطور ؟ چرا کسی در این مورد حرفی نمی زند ؟ از خدا بترسید اگر مسلمان هستید و اگر کافرید لااقل آزاد مرد باشید
ناشناس
۰۸:۳۴ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
کارگر الان کمتر از روزی 300 تومن نمیگیره
ناشناس
۱۰:۰۹ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
با سلام .کارگر روز مزد با توجه به این که موردی سر کار می رود . نه کل هفته را و فاقد 23% حق بیمه و سنوات و عیدی و سایر مزایایی شغلی است این قیمت محسوب می شود . خود شما در سال چند بار از کار گر روز مزد استفاده می کنید . یک کارگر در طول ماه به شرط مهیا بودن کار تقریبا مابین 3 الی 4 تومان در شهر های بزرگ در شهرستان ها 2 می تواند کار کند
اگر کار باشد
محسن
۱۱:۲۰ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
يعني ماهي 9 ميليون ، چقد بد دروغ ميگي آقاي كارفرما
اسماعیل
۱۳:۴۷ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
شما اگر باروزی150 تومان کار ذاری در خدمتم
ناشناس
۱۵:۰۷ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
توکه راست گفتی
الکس
۲۱:۴۸ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
آخه چطور میتونی تا این حد دروغ به این بزرگی رو بگی؟ از شخصیت امثال تو آدم حالش به هم میخوره
ناشناس
۰۸:۲۵ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
سلام من برقکش ساختمانم رئیس صنف برقکشها در شهر من شغلش تعمیر لوازم خانگیه و اصلا برقکشی نمیکند و اصلا
در برقکشی مهارت نداردو جوری نرخنامه میدهد که منه برقکش با ۸ سال سابقه برقکشی دیروز برای ۹ ساعت کار۱۲۰ تومن اجرت کارم شده
مشکل اساسی جامعه ما این هست که یک عده افراد که در صدر هستن شایستگی اون شغل رو ندارند و غمخوار مردم هم نیستن
مریم
۰۸:۲۰ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
خدا خیرتون بده اولین بار یک نفر امد حقیقت رو در مورد بازنشستگان وگارگران وحقوق ومعیشتشان گفت انشاالله در دولت کریمه جناب رئیسی این امر تحقق پیدا کنه وبه حقی که دارن وداریم همه کارگران وبازنشستگان برسیم وگرنه جواب سختی در مقابل ناحق کردن حق به خداوند باید پس بدهند
ناشناس
۰۸:۱۷ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
تازه کجاهستید که مجلس طرحی در دست دراه که مزد را برای کارفرما کارگر توافقی کنه مثل دیوان عدالت اداری که قرارداد موقت را برای کار مستمرهم تایید کرد
ناشناس
۰۸:۱۰ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
ای کاش ازدواج نمیکردم شرمنده زن و بچه نمیشدم
ناشناس
۰۷:۵۳ ۰۲ آذر ۱۴۰۰
حقوق کارگر در پمپ بنزین ۲۵۰۰ باید باشه بدون بیمه در حالی که خود قانون اعلام کرده کارگر تلمبه چی سختی کار میخوره حقوقش باید بالای ۷ میلیون با بیمه و سایر مرایا باشه پس چرا نظارتی نمیشه چرا حق کارگر پایمال میشه ایا حق کارگر در قبال تولید باید پایمال بشه