به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، رضا راحتدهمرده مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان اظهار داشت: بیشترین افراد تایید تابعیت شده از مناطق روستایی و عشایری بوده است.
وی افزود: ۲ هزارو ۳۷۹ پرونده نیز رد تابعیت شده و ایرانی بودن آنان تایید نشده که بیشتر آنان در مراکز شهرهای شمالی و مرزی سیستان و بلوچستان بوده است.
وی با بیان اینکه تقریبا ۲۱ درصد مدعیانی که تقاضای ایرانی داشتند رد تابعیت شدند، گفت: در سالهای اخیر تعداد رد تابعیتها بیشتر شده، زیرا ایرانیها شناسنامه گرفته اند جز تعداد محدودی و باقیمانده پروندههای در دست اقدام منتظر نظر مراجع امنیتی و انتظامی هستند و ۲ هزارو ۹۰۷ پرونده در سطح استان در دست اقدام و رسیدگی است.
مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان افزود: یکی از وظایف و ماموریتهای اصلی سازمان ثبت احوال ثبت وقایع حیاتی است که فردی فاقد شناسنامه نباشد.
وی بیان کرد: وظیفه ذاتی ثبت احوال صدور شناسنامه برای اتباع دارای اقامت قانونی در ایران و ایرانیانی که در هر نقطه از کشور حضور دارند است، زیرا پایه و اساس مدارک و هویت فرد براساس شناسنامهای است که در بدو تولد از طریق ثبت احوال صادر میشود.
راحت دهمرده گفت: سازمان ثبت اسناد بیش از یکصد سال در کشور و حدود ۹۵ سال در سیستان و بلوچستان قدمت دارد که در گذشته هیچ محدودیتی برای صدور شناسنامه برای افراد بزرگسال از سوی این سازمان وجود نداشت و ماموران ثبت به روستاها مراجعه و در همانجا با سند و مهر شناسنامه صادر میکردند.
وی افزود: در سال ۵۵ قانون ثبت احوال بازنگری شد و یکسری محدودیتها برای افراد بزرگسال ایجاد کرد، اما ماموران ثبت همچنان به مناطق روستایی میرفتند و مشکل افرادی که مدعی شناسنامه بودند را با تنظیم صورتجلسه و اکیپهایی که آن زمان تشکیل شد برطرف میکردند.
مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان ادامه داد: در سال ۶۳ قانون ثبت احوال مجددا بازنگری شد و براساس آن رسیدگی به افراد فاقد شناسنامه در قالب دستورالعملی بررسی میشود.
وی اظهار داشت: طبق قانون، هویت از طریق نیروی انتظامی و تابعیت از طریق شورای تامین هر شهرستان باید بررسی شود یعنی یک فرد ایرانی اگر ادعا کند که بدون شناسنامه است اول باید نیروی انتظامی هویت و شورای تامین نیز تابعیت وی را تایید کند که در صورت ایرانی بودن شناسنامه صادر میشود.
راحت دهمرده خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب اسلامی طرحهای مختلفی در این زمینه در سطح استان اجرا شدو ماموران ثبت احوال با همکاری سازمان یونیسف به مناطق روستایی و عشایری مراجعه کرده و برای افرادی که ادعای ایرانی بودن داشته، اما فاقد شناسنامه بودند پرونده تشکیل میدادند و همچنان افراد مدعی فاقد شناسنامه در سطح استان وجود دارند که معتقدیم هیچ زمانی به صفر نخواهد رسید.
وی گفت: فاقدین شناسنامه چندین گروه هستند و بیشترین آمار در سیستان و بلوچستان مربوط به گروه فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی است که متاسفانه این ازدواجها به صورت قانونی ثبت نشده و پروانه زناشویی دریافت نمیکنند و برهمین اساس ولادت فرزند نیز ثبت نمیشود.
مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان افزود: اینگونه افراد اکثرا به صورت غیرقانونی به ایران مهاجرت و ازدواج کردند، اما قانونی در مجلس تصویب شده که دقیقا مشخص کرده این افراد به چه طریقی میتوانند شناسنامه دریافت کنند.
وی بیان کرد: در این قانون ۲ وظیفه برای ثبت احوال مشخص شده که براساس آیین نامه، بررسی شناسنامه مادر ایرانی یکی از این وظایف است و افرادی که به اداره امور اتباع مراجعه میکنند پروندهای تشکیل و از ثبت احوال استعلام و در خصوص وضعیت سند شناسنامه مادر بررسی میشود.
راحت دهمرده ادامه داد: به طور متوسط روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ استعلام از اداره ثبت احوال انجام میشود و سپس استعلامات از طریق مراجع امنیتی و انتظامی پیگیری و بعد از تایید پرونده به ثبت احوال جهت صدور شناسنامه ارسال میشود که تاکنون پروندهای ارسال نشده است.
وی گفت: اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری سیستان و بلوچستان سامانهای را تعریف کرده که افراد فاقد شناسنامه میتوانند در آنجا ثبت نام و برای دریافت شناسنامه اقدام کنند.
مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان اظهار داشت: افرادی که هیچگونه مدرک سببی و نسبی ندارند و به صرف سکونت طولانی و بسیار زیاد در ایران ادعای ایرانی بودن میکنند که نمیتوان برای این افراد تشکیل پرونده داد، اما در صورت تایید شورای تامین میتوان مطابق قانون پرونده تشکیل داد.
وی گفت: زنانی که با افراد خارجی ازدواج میکنند باید اقامت همسر خود و ازدواجشان را به صورت قانونی ثبت کنند.
راحت دهمرده تصریح کرد: افرادی ساکن در مناطق روستایی و عشایری در صورتی که شخصی از بستگان آنان فوت کرد باید بلافاصله به ثبت احوال اعلام کنند تا شناسنامه باطل شود و در اختیار اشخاص دیگری قرار نگیرد.
وی عکس دار کردن شناسنامه در سن ۱۵ سالگی و دریافت شناسنامه در بدو تولد را از دیگر اقدامات مهمی عنوان کرد که باید در این زمینه انجام شود.
مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان بیان کرد: در این استان ۵۴ اداره و نمایندگی ثبت احوال وجود دارد که اگر واقعه ولادت به موقع ثبت شود مشکل کم ثبتی، دیرثبتی و فاقدین شناسنامه را در آینده نخواهیم داشت.
انتهای پیام/ع