سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان استان مرکزی گزارش می دهد؛

قوت لایموت و خطرات پیش روی آن

امروزه کیفیت نام بیشتر قربانی رنگ و ظاهر آن و به اصطلاح سفیدی آن می‌شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از اراک،  نان از قدیم به عنوان یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی بر سر سفره مردم به خصوص مردم ایران زمین بوده و به دلیل اهمیت نان ۲۲ آبان ماه به عنوان روز ملی نان نامگذاری شده است.

اما امروزه کیفیت این قوت لایموت بیشتر قربانی رنگ و ظاهر آن و به اصطلاح سفیدی آن می‌شود که مواردی از قبیل استفاده از جوش شیرین، جوهر قند و آرد با سبوس پایین که سفیدی نان را بالا می‌برد را موجب می‌شود.

هر ایرانی در سال ۱۶۰ کیلوگرم و به طور متوسط هر روز ۴۴۰ گرم نان می‌خورد و به همین علت نان، جزو اصلی‌ترین خوراکی‌های سفره ایرانی‌ها محسوب می‌شود، اما این ماده مغذی هم مانند بسیاری از خوراکی‌های دیگرنظر سوسیس و کالباس، شیر، گوشت و آب در مظان اتهام آلودگی قرار دارد.

خطر جوهر قند در نان 

یکی از این موادی که در آرد یا نان ممکن است وجود داشته باشد و سلامتی مردم را به خطر بیاندازد سمی خطرناک به نام جوهر قند یا بلانکیت است.

علیمرادیان، معاون غذاو داروی دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: جوهر قند ماده خطرناکی است که به آرد نان‌ها اضافه می‌شود تا عمل در اصطلاح (ور آمدن خمیر) سریعتر انجام شود.

جوهرقند یا بلانکیت ترکیبی گوگردی است که مقدار زیاد مصرف آن سرطان‌زا است ومصرف بیشتر از آن ایجاد عوارضی از قبیل اختلالات گوارشی، استنشاقی، پوستی و حتی چشمی می‌کند.

بلانکیت پس از ورود به دستگاه گوارش، باعث از بین بردن پرز‌های معده و روده می‌شود و در دراز مدت با از بین رفتن آنتی‌اکسیدان‌ها سبب تسریع در سرطان بخش‌های گوارشی می‌شود.

همچنین بلانکیت در مسدود کردن آنزیم‌های بدن به ویژه انسولین موثر است، بنابراین به طور مستقیم سبب تسریع دیابت در افراد می‌شود.

درحالی که این ماده خطرناک در هیچ جای دنیا، یک افزودنی غذایی محسوب نمی‌شود، اما در ایران برخی نانوا‌های متخلف، آن را به آرد نان اضافه می‌کنند تا نانی سفید و خوش ظاهر به مردم ارائه کنند بنابراین باید نظارت‌ها بر این ماده غذایی ارزشمند دقیق و موشکافانه باشد تا سلامت مردم به خطر نیفتد.

علیمرادیان، معاون غذاو داروی دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: دانشگاه علوم پزشکی اراک دومین دانشگاهی است که در کشور موفق به انجام ازمایش تشخیص این ماده خطرناک تحت عنوان بلانکیت شده است.

نبود سبوس کافی خطری دیگر در مسیر عرضه نان

البته داشتن ظاهر سفید نان برای مشتری پسندی به همین جا ختم نمی‌شود در مورد سبوس هم همین داستان است و به دلیل اینکه هرچه این ماده مفید در نان کمتر باشد نان سفید‌تر می‌شود آرد با سبوس کمتر خوهان بیشتری دارد.

هرچقدر مقدار سبوس گیری گندم بیشتر باشد آرد نیز سفید‌تر خواهد بود ممکن است در برخی نان‌های جو از آرد‌های گندم بادرصد سبوس بیشتر استفاده شود که نه تنها بد نیست بلکه بخاطر وجود سبوس خوب هم است

آرد نان سنگک نیز باید دارای سبوس باشد، ولی چون درحال حاضر مردم نان سفید را بیشتر دوست دارند و ترجیح می‌دهند لذا امروزه درصد سبوس گیری آرد سنگک نیز بیشتر شده است.

جوش شیرین و خطر افزودن آن با خمیر نان

یکی دیگر از مواردی که موجب قربانی شدند کیفیت نان در مسیر سفیدی نان رخ می‌دهد استفاده از جوش شیرین برای سفیدی نان است.

نانوا‌ها فرصت لازم را به خمیر برای آماده شدن جهت پخت نمی‌دهند و بلافاصله از موادی همچون جوش شیرین و جوهر قند استفاده می‌کنند تا نان را زود‌تر به دست مصرف کننده برسانند.

نانوا‌ها کافی است که چند ساعت قبل از پخت نان خمیر را آماده کنند و به آن مخمر بزنند و اگر یک بار این کار را انجام دهند از خمیر نان تهیه شده می‌توانند به عنوان مایه خمیر برای روز بعد استفاده کنند.

به گفته کارشناسان نانی که نانوا نیم ساعت بعد از خمیر کردن به مردم می‌دهد آماده نمی‌شود مگر اینکه ماده‌ای به جز مخمر به خمیر اضافه کنند که جوش شیرین و جوهر قند از جمله آن‌ها است.

به هر حال نظارت دقیق و موشکافانه از جانب مسئولان و آگاه کردن مردم در مورد اینکه سفیدی نان دلیل بر کیفیت آن نیست نکاتی هستند که می‌تواند به افزایش کیفیت نان کمک کند..

انتهای پیام / ج

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.