سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بانکی‌پور: دولت از قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت استقبال کرده است/ زنگنه: در قانون حمایت از خانواده سیاست حمایتی و تشویقی را در نظر گرفتیم

گفت‌وگوی ویژه خبری شامگاه ۱۵ آبان ماه با محوریت ضمانت اجرایی «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» با حضور نمایندگان مجلس برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، ضمانت اجرایی «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» امشب ۱۵ آبان ماه در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با حضور محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و امیرحسین بانکی‌پور فرد رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

امیر حسین بانکی‌پور فرد رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت با اشاره به اینکه سیاست‌های نظام ابلاغ شده و اصولی بوده که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شده، ولی از ۱۰ سال پیش قرار شد مجلس شورای اسلامی قانون بیاورد، ولی متاسفانه نتوانست، گفت: هر دفعه که این قانون در مجلس مطرح می‌شد با مخالفت‌ها و موانعی روبرو می‌شد.

وی با اشاره به اینکه در این دوره مجلس محکم به وسط آمد و کمیسیون مشترکی از ۹ کمیسیون مجلس تشکیل شد، افزود: بدین ترتیب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تصویب شد. مسائل مالی در این طرح مفصل است و طبق اصل ۷۵ طرح‌های مجلس اگر منابع و مصارف بهم نخورد شورای نگهبان آن را رد می‌کند منابع و مصارف باید با هم همخوانی داشته باشند.

رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده اظهار کرد: زمینی که در نظر گرفته شده به صورت طرح اقساطی است و در فروش اقساطی دو سال تنفس و هشت سال قسط بندی در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: خودرویی که بدون نوبت برای مادر در نظر می‌گیریم بار مالی ندارد، ۵۰ میلیون بار مالی آن را در طرح دیده‌ایم و کل منابع و مصارف در بودجه کشور برنامه‌ریزی شده است. دولت موظف بود هر سال در برنامه بار مالی را ببیند، از سال ۷۰ به این طرف بی‌توجهی کاملی به اصل خانواده شده است.

بانکی پور فرد با اشاره به اینکه همه قوانین باید در جهت حمایت از خانواده باشد گفت: اما نوع نگاه‌های لیبرالیستی و تکنوکراتی خانواده را کنار گذاشته است. باید گفت که قانون لازم‌الاجراست و دولت از این قانون استقبال کرده است.

رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با اشاره به اینکه در بودجه امسال درمان زوج‌های نابارور را در نظر گرفته‌ایم که به صورت رایگان خواهد بود گفت: دولت به استقبال این طرح آمده و دو هفته پیش جلسه ای در این رابطه تشکیل شد و در آن جلسه گفته شد اولویت اول اجرای قانون است.

بانکی پور فرد با اشاره به اینکه مسئله جمعیت و خانواده برای ما مهم است عنوان کرد: نوع نگاه حمایت از خانواده در اصل ۱۱۰ قانون اساسی آمده است، از طریق این قانون می‌خواهیم غفلت ۳۰ ساله را جبران کنیم، متاسفانه قوانین خانواده محور نبوده است، در این قانون کاری کردیم تا غفلت ۳۰ ساله کنار گذاشته شود.

وی با اشاره به اینکه تاکنون قانون مدونی برای حمایت از جمعیت نداشتیم باید اهمال سی سال گذشته را جبران کنیم تصریح کرد: سعی کردیم در پارادایمی که خانواده در آن جایی نداشته به سمت خانواده پیش برود ،بی‌مهری به خانواده باعث شده که ما را در چند قدمی واقعه هولناک پیری جمعیت قرار دهد.

رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با اشاره به اینکه اکر مادری خودرو ثبت نام کرد، خودروساز داخلی باید بدون نوبت خودرو را تحویل بدهد افزود: تا وقتی تفاوت قیمت فروش خودرو با بازار آزاد ۱۰۰ میلیون تومان است لذا ما گفته ایم که این ۱۰۰ میلیون را به مادران تقدیم می‌کنیم تا بار مالی ایجاد نشود.

وی با اشاره به اینکه عملاً نرخ باروری به یک و شش دهم رسیده با اینکه همه دوست دارند که فرزند بیشتری داشته باشند، گفت: نظام سازی ما مانع می‌شود لذا وظیفه ما این بود تا موانع را برداریم، می‌خواهیم موانع را برطرف کنیم، لذا موانع آموزشی، حقوق و دستمزد را برطرف کرده‌ایم.

بانکی‌پور فرد با اشاره به اینکه شیوه اضافه کردن حقوق باید به گونه‌ای باشد که حقوق اولاد ۱۰۰ درصد اضافه شود اظهار کرد: اما چند سال بعد تفاوت معناداری بین حقوق فردی که بچه دارد و کسی که مجرد است ایجاد خواهد شد، اما به دنبال این هستیم که تخفیف مالیاتی در نظر گرفته شود، چندین مورد دیده‌ایم که به نظر ما مشوق نیست بلکه موانع برداشته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه وضعیت اقتصادی ما به گونه‌ای نیست که بتوانیم مشوق‌های قوی برای مردم ایجاد کنیم ادامه داد: ما فقط می‌توانیم موانع را برطرف کنیم، معتقدیم نرخ باروری به سطح خوبی می‌رسد اگر موانع برداشته شود، این قانون هفت ساله است و طبق قانون نرخ باروری ما سقوط آزاد کرده است.

رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با اشاره به اینکه ۴۰ درصد ازدواج در طی چند سال اخیر کاهش یافته است گفت: ۳۰ درصد فرزندآوری کاهش یافته و نرخ باروری از دو یک دهم به یک و هفت دهم رسیده است، ما به دنبال این هستیم که با اجرای قانون جلوی کاهش چند سال اخیر را بگیریم، در نهایت تا ۴ سال بعد از خطر خواهیم گذشت و جایگزینی جمعیت را خواهیم داشت.

بانکی پور فرد با اشاره به اینکه اجرای قانون حمایت از جمعیت باید هر سال یک دهم، رشد جمعیت را افزایش دهد خاطرنشان کرد: مادران را به دو دسته کلی و غیرشاغل تقسیم کرده ایم، برای مادران غیرشاغل افزایش سه برابری یارانه سه فرزندی در نظر گرفته شده است یعنی فرزندان آن‌ها سه برابر یارانه خواهند گرفت به شرط اینکه مادر غیرشاغل باشد.

وی تصریح کرد: تأمین صد درصد بیمه‌ای مادران خانه دار عشایری و روستایی و افزایش سوابق بیمه گذار با تولد فرزند چهارم و پنجم برای همین مادران در نظر گرفته شده است، برای تمامی مادران حدود هشت ماده در نظر گرفته شده است، خودروی داخلی به نام مادر صادر می‌شود، فضای مناسب نوزاد و کودک که در تمام اماکن عمومی است برای تمامی مادران در نظر گرفته شده است.

بانکی پور فرد اظهار کرد: کارت مادر تعریف کرده‌ایم تا ۵۰ درصد تخفیف برای بازدید از کلیه موزه‌ها و اماکن عمومی لحاظ شود، پوشش بیمه‌ای آزمایش‌های مادر و جنین در غربالگری برای تمامی مادران است.

رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با بیان اینکه بیش از ۱۲ ماده‌ی قانون مربوط به فرهنگ سازی است ادامه داد: ۱۰ درصد بودجه صدا و سیما در حوزه فیلم، سریال و مستند باید به موضوعاتی اختصاص پیدا کند که در محوریت جوانی جمعیت باشد، صدا و سیما در برنامه‌های گزارشی خوب عمل کرده است، تمام تبلیغات و علائم تبلیغ باید مزین به نماد‌های مادر، کودک و فضای خانواده باشد.

وی با اشاره به اینکه یک سوم ظرفیت تبلیغات محیطی باید به موضوع فرزندآوری اختصاص پیدا کند عنوان کرد: همه دستگاه‌ها را موظف کرده ایم پیوست فرهنگی دستگاه خودشان را نسبت به موضوع جمعیت مشخص کنند یعنی همان گونه که دوره تنظیم خانواده شروع شد و همه دستگاه‌ها به وسط آمد، هر کسی به نوبه خود عمل کرد.

بانکی پور فرد افزود: باید همه برای حمایت از خانواده به وسط بیایند و در اینجا صدا و سیما نقش بسیار مهمی دارد، نقش فرهنگ‌سازی صدا و سیما نقش برجسته است که در این قانون به آن توجه ویژه‌ای شده است، در رابطه با مهاجرت ماده ۶۳ و ۶۴ این قانون به مهاجرت داخل و خارج اشاره کرده است که وزارت خارجه را مامور این کار شده که بر روی این موضوع کار کند.

محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه برنامه با اشاره به اینکه طرح‌های حمایت جمعیت در خارج از کشور را با آب و تاب تعریف می‌کنیم، اما قوانین داخلی را با ژست روشنفکری رد می‌کنیم، گفت: دولت در صورت تخطی از بودجه قانون حمایت از جمعیت مجرم شناخته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه قانون حمایت از جمعیت، خانواده‌ها را به فرزند آوری الزام نمی‌کند، ادامه داد: مسئله جمعیت جدای از مباحث فرهنگی و اجتماعی در دنیا مسئله اقتصادی است، در دنیا به جمعیت به عنوان بحث اقتصادی نگریسته می‌شود.

زنگنه با اشاره به اینکه کشور‌ها شاخص‌های توسعه را باید در نظر بگیرند افزود: وقتی جمعیت به سمت پیری می‌رود یکی از آفات اقتصادی کشور‌هاست، کار مجلس و دولت این است که منابعی در کشور وجود دارد  را بر اساس اولویت‌ها تقسیم کنند یعنی وقتی ما منابع جدید خلق نکردیم بلکه به جهت آفاتی که کاهش نرخ جمعیت دارد باید اولویت سنجی کنیم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه بودجه‌ای در اختیار دانشگاه است گفت: دانشگاه می‌تواند با این بودجه کلاس هایش را زیاد کند، اما ما می‌گوییم ۱۰ درصد از این بودجه صرف خوابگاه‌ها برای متاهلین شود.

وی خاطرنشان کرد: در خیلی از کشور‌هایی که رشد زیر یک و نیم درصد دارند و یا رشد منفی دارند، وقتی فرزند سوم متولد می‌شود می‌گویند چندین برابر خدماتی که می‌دهیم به خانواده اعطا می‌شود.

زنگنه ادامه داد: ۶۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی در خدمت بانک‌هاست. اعلام کردیم که بانک ملی، ملت و تجارت باید تا سقف ۱۰۰ هزار میلیارد تومان با نرخ‌هایی که می‌گوییم برای تولید، کشاورزی و مسکن بدهند، دولت می‌گوید که می‌خواهد اولویت سنجی کند، اما ما می‌گوئیم بانک ملت از قرض الحسنه‌ای که دارد ۵ درصد آن را به خانواده‌هایی که فرزند به دنیا می‌آورند بدهد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه ۴ میلیون کارمند در کشور داریم گفت: اگر گفته شود فرزند بیاورید ما این کار‌ها را انجام می‌دهیم آیا به نظر مردم تاثیر دارد یا نه، به این قشر می‌گوئیم از هنگام بارداری تا زمان شیردهی لغایت تا دو سال می‌توانید از مرخصی بیمه و ... استفاده کنید و نگران از دست دادن جایگاه تان نباشید.

زنگنه با اشاره به اینکه مالیات بر حقوق به ازای هر فرزند ۱۵ درصد کاهش پیدا می‌کند تصریح کرد: سن بازنشستگی به ازای هر فرزند کاهش پیدا می‌کند، حق عائله مندی به صورت کامل تا ۵۰ درصد و اولاد تا ۱۰۰ درصد پرداخت می‌شود، سهمیه خانه‌های سازمانی امروزه با رابطه و امضا به عده‌ای داده می‌شود، اما ما گفته ایم که شاغلین در اولویت قرار می‌گیرند، وام مسکن و خودرو هم وجود دارد اگر این موارد هم باعث نشود فرزندآوری بیشتر شود، اما لااقل حداقل حجم نگرانی یک کارمند از فرزندآوری را رفع می‌کند، دولت در کنار شماست و نگران حقوق و معیشت نباشید.

وی با بیان اینکه در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، سیاست حمایتی و تشویقی را در نظر گرفتیم گفت: بیمه درمان زنان نابارور، حمایت در دوران بارداری و شیردهی از جمله سیاست‌های حمایتی و ارائه خوابگاه متاهلی، اعطای زمین و خودروی بدون نوبت از جمله سیاست‌های تشویقی است که در این قانون دیده شده است.

صالح قاسمی پژوهشگر حوزه جمعیت با اشاره به اینکه ایران تبدیل به سکوی پرتاب مهاجران افغان به اروپا شده است اظهار کرد: قانون حمایت از جمعیت باید شامل مکمل‌های تبدیل کردن فرزندان به یک ارزش و سرمایه اجتماعی باشد.

وی با اشاره به اینکه باید بدانیم وقتی الگوی فرزندآوری تغییر پیدا می‌کند اقتصاد چقدر سهم دارد آیا با اجرای این قانون به هدف اصلاح ساختار جمعیت و عبور از بحران جمعیت می‌رسیم افزود: در این قانون بیشتر روح اقتصادی و مشوق‌های اقتصادی دیده شده است و قدمی است که باید پیوست‌های فرهنگی، پیوست‌های اصلاح نگرش اجتماعی و مکمل‌هایی که فرزند را به ارزش اجتماعی و به یک سرمایه تبدیل می‌کند نیاز دارد.

قاسمی ادامه داد: این پیوست‌ها که رسانه‌ای و فرهنگی هستند و در برخی از موارد به آن‌ها اشاره شده باید به درستی اجرا شود، برخی از کشور‌ها مشوق‌های اقتصادی سنگین پرداخت می‌کنند، اما از آنجا که فرهنگ‌سازی نکردند نرخ بارداریشان افزایش پیدا نکرده است.

این پژوهشگر حوزه جمعیت اظهار کرد: یکی از مواد بسیار دقیق و علمی این قانون موادی است که ناظر بر سقط جنین است، بیش از ۴۰۰ هزار مورد در سال تقریباً یک‌سوم تعداد کل تولد‌های کشور، سقط جنین داشتیم که باید مدیریت شود لذا این مسئله مداخله در تصمیم شخصی خانواده نیست، اما آنچه که فهمیده ایم این است که در صدد استاندارد سازی فرایند غربالگری بودیم.

وی افزود: در دنیا غربالگری برای ۱۸ تا ۳۸ سال اجباری نیست، سیاست‌های جمعیتی ۱۸ کشور را مطالعه کرده‌ام، در این قانون نکته مهمی که مطرح شده این است که نخستین قانون حمایت از جمعیت و فرزند آوری در ایران است و قانون جامع و خوبی است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۵۶ ۲۱ دی ۱۴۰۰
این طرح خیلی خوبه
انشاالله زودتر اجرایی بشه و فقط یک طرح نباشه
ناشناس
۲۳:۵۴ ۱۶ آبان ۱۴۰۰
سلام لطفا به آقای بانکی پور بفرمایید مادران خانه دار دارای سه فرزند در دهکهای بالاتر حتما لیاقت سه تا بچه ندارن که یارانشون سه برابر نمیشه همان قدری که مادران غیر شاغل دهک اتا ۴ به یارانه نیاز دارن مادران دهک های بالا هم درآمدی ندارن وباید اونا هم تشویق وامیدوار بشن