به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، کدو، محصولی نارنجی رنگ که خواص متعددی از جمله جلوگیری از سرطان تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان معده و درمان التهابهای پوستی دارد.
برای تهیه گزارشی از برداشت کدو راهی روستایی شدم که به خاطر کدوهایش شناخته شده است، نام این روستا بیار است روستایی در شهرستان مانه و سملقان در خراسان شمالی که همهی اهالیش سالهاست که کدو کشت میکنند و برداشت این محصول به اقتصاد خانوارها کمک میکند.
بیار، قطب تولید کدو حلوایی
در روستای بیار شهر آشخانه کمتر خانهای را میتوان یافت که ذخیرگاه کدو نباشد.
به محض ورود به روستا اولین چیزی که توجهم را جلب کرد پشت بام خانهها بود، پشت بامهایی که پوشیده از کدوهای فصل بود، و حالا پشتیبان روستائیانی است که زمینهای کوچیک دارند و نیازمند درآمد بالا هستند.
کدو عامل درآمد یک روستا
اینجا پائیز و زمستان مردم با این محصول شیرین، شیرین میگذرد.
با تعدادی از اهالی که هم صحبت شدم از خواص این میوه نارنجی رنگ میگفتند و اینکه به صورت خانوادگی زنجیرهای اقتصادی از محصول را تشکیل داده اند و حالا هم بصورت خام به فروش میرسد.
نکته ای دیگر که در میان صحبت های خانم رضازاده متوجه شدم این بود که این میوه دور ریز ندارد و حتی از تخمه های آن برای آجیل استفاده می شود.
او می گوید: این تخمه ها را تفت می دهیم و در زمستان در دورهمی ها استفاده می کنیم.
رضازاده ما را به خانه اش دعوت و شروع به پخت کدو کرد، رایحه خوش کدو بر روی شعلههای آتش کم کم به مشامم رسید و مشتاقانه منتظر مزه کردن طعم این میوه بودم، کدویی که طبخ شد کمی شیرین مزه و البته خوش طعم بود.
رضا زاده میگوید: اقتصاد خانواده به همین محصول گره خورده و هر چقدر علاقهمندان این میوه در استانهای مجاور زیادند و در داخل استان خریدار چندانی ندارد دلیلش هم نبود بازارچهای متمرکز برای فروش محصولمان است.
او می گوید مردمان استان گلستان ذائقه شان بیشتر با کدو سازگار است و بیشترین مشتریها هم از آن استان هستند.
امینی و یزدانی هم از دیگر کشاورزان این روستا هستند که هر چند علاقه شان به کشت کدو از دیرباز بوده است و چهل سال است که کارشان همین کدوست، اما نبود بازار مناسب و قیمت تضمینی را آزاردهنده میدانند و خواستار توجه دولت به این بخش بودند.
میوه محبوب شب یلدای ایرانیها و کریسمس مسیحیها
کدو حلوایی در فرهنگ بسیاری از کشورها جایگاه ویژهای دارد از شب یلدای ما ایرانیها گرفته تا کریسمس مسیحی ها.
خراسان شمالی مهد تلاش و همت مردمانی است که در عین سادگی، اشتغالی پایدار را در روستاها پدید آورده اند.
به تازگیها کدو حلوایی بیشتر بازار پسند شده است به خصوص بعد از گرانی هویجهای نارنجی رنگ.
به غیر از روستائیان مغازههای صیفی جات خراسان شمالی کدو را به عنوان یک محصول عرضه میکنند.
در مسیر برگشت وقتی به بجنورد رسیدم به بازار هم سری زدم، کدوهای روستای بیار در بعضی از میوه فروشیها به چشم میخورد، اما فروشندگان میگویند، این میوه بیشتر در شب یلدا آن هم برای تزیین سفرههای یلدایی خریدار دارد و در طول سال خیلی مشتری ندارد.
در گفتگویی که با مردم داشتم متوجه شدم هرچه قدر کشت کدو در روستای بیار رونق دارد فروشش در خراسان شمالی رونقی ندارد.
ایزی کارشناس صنایع غذایی جهاد کشاورزی مانه و سملقان میگوید: مردم منطقه بیار کدو را به عنوان میوه شب یلدا میشناسند و از اوایل مهرماه که در بین روستائیان به عنوان میزان یاد میشود تا اواسط مهرماه جمع آوری میکنند و در منازل ذخیره میکنند.
به گفته ایزی مردم بیار سالانه ۲۰ الی ۲۵ تن در هکتار کدو حلوایی با کیفیت برداشت میکنند.
کدو حلوایی تا پیش از این محصول اصلی کشاورزان نبود، اما برخی سالها در آمدش به اندازه محصول اصلی است و در فصل سرما، دلگرمی شان به فروش این محصول خوشمزه و شیرین است.
هر محصولی فصلی برای کشت دارد و هرچه قدر بهتر کاشته شود بهتر هم برداشت میشود؛ و حالا همت کشاورزان این منطقه ارزشش را دارد که محصولی سالم و با برکت را برداشت کنند.
برای کشاورزانی که چرخ اقتصاد خانواده شان به این محصول نارنجی رنگ گره خورده توجه به خرید تضمینی و بازاری مطمئن از سوی مسئولان ضروریست.
انتهای پیام/
نویسنده گزارش: فاطمه رستمی