سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ولایت بامیان افغانستان کجاست و چه اهمیتی دارد؟ + فیلم

بیشتر جمعیت بامیان را شیعیان هزاره تشکیل می دهد و جزء ولایات مرکزی افغانستان محسوب می شود.

به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، ولایت بامیان به مرکزیت شهر بامیان در مرکز افغانستان قرار دارد. جمعیت این ولایت بر اساس برآورد سال ۲۰۲۰ میلادی، ۵۰۴ هزار و ۳۱۲ نفر است. این منطقه به دلیل وجود صد‌ها اثر تاریخی، دارای شهرتی جهانی است.

نام بامیان با آثار مشهوری، همچون مجسمه‌های بودا و غار‌های پیرامون آن، قلعه‌های شهر ضحاک، شهر غلغله و بند امیر همراه شده است. بامیان مرکز هزارستان (منطقه وسیع کوهستانی هزاره‌نشین در ارتفاعات مرکزی افغانستان) به‌شمار می‌آید. طبیعت بامیان کوهستانی است. حتی مناطق هموارِ کمی که وجود دارد از ارتفاع زیادی برخوردار بوده و طبیعت سرد و خشن دارد.

ولایت بامیان افغانستان کجاست و چه اهمیتی دارد؟

مجسمه‌های بودا در بامیان اشاره به تندیس‌های بزرگی که در دل کوه در استان بامیان افغانستان ساخته شده بودند، دارد. بنای ایستاده این مجسمه‌های تاریخی در کناره‌های صخره‌ای هنگام رواج آیین بودایی در افغانستان در دره بامیان کنده کاری شده بودند.

این دو مجسمه به بلندی ۵۳ متر و ۳۵ متر، در کنار مجموعه‌ای از بنا‌های تاریخی در این محل برای زمانی طولانی از جاذبه‌های اصلی گردشگری در افغانستان بودند. تندیس کوچکتر در سال ۵۰۷ میلادی و تندیس بزرگتر در سال ۵۵۴ میلادی ساخته شده‌است. این دو تندیس، نشان‌دهنده سبک کهن هنر یونانی و بودایی بوده است که در مناطق آسیای مرکزی به ویژه در افغانستان رواج داشته‌است.

بامیان سرزمین زخم خورده

بامیان با داشتن مجسمه‌های بزرگ و کوچک بودا زمانی به سرزمین بودا شهرت داشته است، اما طالبان در سال ۱۳۷۹ دو مجسمه بودا را در بامیان منفجر کردند و با این اقدام بزرگترین رویداد تخریب آثار باستانی افغانستان رقم خورد.

«صلصال» به ارتفاع پنجاه و سه متر و «شهمامه» سی و پنج متر تا زمان تخریب بزرگترین مجسمه‌های سنگی جهان به شمار می‌رفته که در قرن ششم میلادی تراشیده شده است. اطراف این دو مجسمه دارای صد‌ها غار در دل کوه است که همه آن‌ها به همدیگر راه دارند و انتهای این مسیر‌ها به سر بودا ختم می‌شود. در فاصله نه چندان دور از مجسمه‌های بودا شهر‌های بزرگی به نام شهر «ضحاک» و شهر «غللغه» وجود داشت که اکنون تخریب شده است. این شهر‌ها محل زیست مردمان آن زمان در دوره‌های مختلف بوده و گویای شکوه و عظمت بامیان به عنوان خاستگاه آثار تاریخی و باستانی افغانستان است.

ولایت بامیان افغانستان کجاست و چه اهمیتی دارد؟

باستان شناسان بامیان می‌گویند آثار باستانی و تاریخی بامیان در معرض نابودی قرار دارد و وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان برای حفظ این آثار بودجه‌ای ندارد. بامیان با داشتن آثار ارزشمند چند هزار ساله باستانی، فقیرترین مردم افغانستان را دارد؛ درگیری و نا امنی در مسیر‌های منتهی به بامیان سبب کاهش رفت و آمد گردشگران داخلی و خارجی به این منطقه شده است.

از کَهمَرد تا پَنجاب؛ وُلُسوالی‌های بامیان

بامیان: این ولسوالی مرکز ولایت بامیان افغانستان است. آب و هوای سردی دارد و در کنار رشته‌کوه‌های بابا قرار دارد. بامیان از مناطق کهن و تاریخی است و به قلب هزارستان معروف است. آثار تاریخی آن در جهان مشهور است؛ از جمله دو مجسمه بودا که به دست طالبان تخریب شد. مردم این منطقه را هزاره‌ها تشکیل می‌دهند. هَزارَه قومی قدیمی و پرجمعیت در افغانستان که اکثریت شیعیان این کشور را تشکیل می‌دهند. جایگاه سیاسی و اجتماعی

حزب وحدت اسلامی افغانستان برای اولین بار در بامیان (تابستان ۱۳۶۸ ه. ش) تاسیس شد. بعد از سقوط مواضع این حزب در کابل و شهادت دبیرکل آن، عبدالعلی مزاری (۱۳۷۳ش) توسط طالبان، تشکیلات این حزب دوباره به بامیان منتقل شد.

بامیان در ۱۳۹۳ ه. ش به عنوان پایتخت فرهنگی سازمان همکاری‌های کشور‌های جنوب آسیا (سارک) برای سال ۲۰۱۵م/۱۳۹۴ش اعلام شد. جشنواره انتخاب بامیان به عنوان پایتخت فرهنگی سارک، در ۱۵ خرداد (جوزا) ۱۳۹۴ در این شهر با حضور مقام‌های ارشد حکومتی، مسئولان سازمان سارک، مسئولان کشور‌های ناظر این سازمان و نمایندگان کشور‌های عضو این سازمان برگزار شد.

از کشت کچالو تا پیست اسکی در بامیان

بیشتر مردم این ولایت را هزاره‌ها تشکیل می‌دهد که به زبان فارسی و گویش هزارگی صحبت می‌کنند. تاجیک‌ها نیز از اقلیت‌های قومی این ناحیه هستند.

کچالو (سیب زمینی) مهم‌ترین محصول کشاورزی بامیان است. حدود نصف کچالوی مورد نیاز افغانستان در این ولایت تولید می‌شود و مقداری از آن نیز به خارج از کشور صادر می‌شود.

اسکی ورزش مورد علاقه بامیان است. در فصل زمستان این ولایت شاهد رقابت‌های ورزشی ویژه زمستانی است. شهروندان این ولایت به خصوص روز‌های آخر هفته در دامنه‌ی کوه‌های بابا به تمرین بازی‌های زمستانی همچون اسکی می‌پردازند. در سال‌های اخیر، این ورزش علاقه‌مندانی از میان زنان نیز به خود جلب کرده است.

در کنار مجسمه‌های بودا، «بند امیر» واقع در ولسوالی یکاولنگ از دیگر جاذبه‌های توریستی ولایت بامیان به حساب می‌آید که اخیراً از سوی دولت افغانستان به عنوان آثار ملی ثبت شده است.

بامیان، ساحه میراث فرهنگی جهان

بیشتر جمعیت بامیان را شیعیان هزاره تشکیل می دهد و جزء ولایات مرکزی افغانستان محسوب می شود.

ولایت بامیان یکی از شهرهایی است که به دلیل برخورداری از اثار باستانی فراوان شهرت جهانی دارد.

از آثار باستانی آن می توان به چهل برج، شهر ضحاک شهر غلغله ، دره اژدر، دره فولادی و... اشاره کرد.

جاذبه های گردشگری و تفریحی این شهر در ایام مختلف سال باعث جذب گردشگران داخلی و خارجی به این منطقه می شود.

بند امیر یک دریاچه طبیعی است که منطقه ای سیاحتی و زیارتی محسوب می شود و در فصل بهار و تابستان گردشگران زیادی به آنجا می آیند.

هر سه شنبه با معرفی یکی از ولایات افغانستان با ما همراه باشید.

 

انتهای پیام/ز

برچسب ها: گردشگری ، افغانستان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۹:۳۷ ۰۵ آبان ۱۴۰۰
کشورم واقعا زیبا و دیدنی است