سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خداحافظی با ارز دولتی/چه کسانی کارت اعتباری خواهند گرفت؟

خبرها و شنیده ها بر تاکید و مصمم بودن مجلس و دولت برای حذف ارز ۴۲۰۰ از بدنه اقتصادی حاکی است.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، عبوری به مدت سه سال از طرحی که قصد بر حمایت از مصرف کننده ها و اقشار کم درآمد جامعه در برابر فشار ناشی از تحریم ها داشت اما نه تنها حمایت نکرد بلکه تا حدودی هم کشور را دچار اتلاف منابع کرد.

بیستم فروردین ۱۳۹۷ بود که معاون رئیس جمهور وقت تخصیص ارز به مصارف ضروری را به نرخ ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد. اعلامی که منجر شد تا صفوف تقاضای ارز برای بسیاری از دلال ها و همچنین تجار تشکیل شود.

ابتدای امر این تخصیص اثرات نامطلوب خود را با واردات اقلام غیر ضروری و هدر رفت ارز در کشور نشان داد و رفته رفته پای اخلالگران نظام ارزی در آن باز شد.

در همین میان، اقلامی که باید با ارز دولتی به قیمت مناسب به دست مصرف کننده می رسید حالا سر از انبارهای احتکار درآوردند و چیزی نه تنها ارزان به دست کشتری نرسید بلکه همان میزان موجود در بازار هم به طمع گرانی در آینده نایاب و کمیاب شد.

نرخ کالاهای اساسی با ارز دولتی گرانتر شد

به طور مثال نرخ گوشت قرمز بعد از تخصیص ارز ۴۲۰۰ روز به روز گران تر شد تا جایی که دولت مجبور به خذف ارز دولتی آن و تخصیص ارز نیمایی شد.

اما تفاوت قیمتی این قلم نیز قابل تامل است. نرخ گوشت قرمز در مهر سال ۹۷ چیزی حدود ۵۰ هزار تومان بود این در حالیست که گوشت در مهر ۱۴۰۰ به ۱۶۰ هزار تومان رسید و این موضوع یعنی ارز حامی که غیر مستقیم به گوشت تخصیص داده می شد هم نتوانست بازار این قلم کالا را مدیریت کند.

این بین البته با گذر از دو رئیس کل بانک مرکزی، اجرای ارز ۴۲۰۰ به قوت خود باقی ماند و جالب توجه اینجا بود که همتی و حتی ولی الله سیف هر دو این رقم را قبول نداشتند و آن را فسادزا می دانستند.

موضوعی که دامنگیر سیف شد و منجر به دادگاهی شدن او و معاون ارزی اش شد!

حالا با گذشت سه سال از این واقعه، مجلسی ها که بارها استارت حذف ارز ۴۲۰۰ از بدنه اقتصاد را زده بودند این بار با طرح کارت اعتباری خرید کالا برای دهک های مشخص در جامعه جدی تر وارد بحث و بررسی شده اند.

کارت اعتباری شبیه کارت سوخت

پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره این طرح می گوید: این طرح چیزی شبیه به کارت سوخت است که افراد با درنظر گرفته شدن سرانه مصرف ماهیانه خود می توانند کالای مورد نیاز و سهمشان که در کارت شارژ شده است را خریداری کنند.

وی افزود: البته این طرح پیشنهاد ما به دولتی هاست اما با گذشت سه سال از اجرای طرح ارز ۴۲۰۰ برای همگان مشهود است که این یارانه به جیب هیچ یک از مصرف کنندگان نرفته است.

موضوعی که حتی رئیس جمهور هم آن را تایید و اصلاح آن را ضروری می داند.

اما جای سوال برای بسیاری از افراد جامعه ایجاد می شود که این کارت اعتباری قرار است به چه کسانی و به کدام قشر اعطا شود. کارتی که اگر آن را هم درست اجرایی نکنند باز معضلات ارز دولتی در آن تکرار می شود.

آزادیخواه، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: همواره در این چند سال تخصیص ارز بدون مشکل انجام می شد اما متاسفانه زنجیره توزیع معیوب بوده و همین امر کالاهای ضروری را دیرتر به دست مصرف کننده می رساند.

وی افزود: طرحی مطرح شده است که این یارانه به صورت کارت اعتباری در اختیار سرپرست خانوار قرار گیرد. یعنی ما حمایت را از تولید کننده به سمت مصرف کننده هدایت کنیم.

نکته قابل توجه اما اینجاست که آیا امکان بروز رانت یا دلالی در این نوع یارانه نیز وجود خواهد داشت؟

مراقب رانت در قسمت مصرف کننده باشیم

لطفی نیا، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به نظارت جدی بر این خصوص می گوید: قرار است در زنجیره توزیع حمایت جا به جا شده و به سمت مصرف کننده حرکت کند. باید مراقب بود که اینبار بازار سیاه و دلالی به جای زنجیره توزیع به سمت مصرف و بازار مصرف نرود.

وی توضیح داد: یعنی به طور مثال اگر فردی مرغی را با کارت اعتباری تهیه می کند، نظارت ها به نحوی باشد که فرد انگیزه ای برای فروش مرغ ارزان قیمت خود را به رستوران داران نداشته باشد و صرفا برای مصرف شخصی خرید انجام دهد.

لطفی نیا گفت: در این مسیر سیستم های مختلفی از جمله نهاد مجری و نهاد ناظر باید تحت یک فرماندهی کامل طرح را اجرا و رصد کنند در غیر این صورت بازهم شاهد رانن و فساد اینبار در قسمت مصرف کننده خواهیم بود.

بخش خصوصی که از ابتدا نیز با ارز ۴۲۰۰ مخالف بود حالا نکته نظراتی درباره کارت اعتباری دارد.

ابهام کارت اعتباری رفع شود

فاطمه مقیمی عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره طرح جایگزینی کارت اعتباری کالای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی، گفت: ابتدا باید بررسی شود که کارت اعتباری را به چه کسانی و با چه شرایطی ارائه می‌دهند و این که آیا همه مجوز واردات کالای اساسی دارند؟ سوال بعدی این است که آیا کالای اساسی را فقط دارو و غذا در نظر می‌گیرند؟ تکلیف تولیدکننده‌های دیگر چیست؟ مهار تورم را چگونه کنترل خواهند کرد؟

او ادامه داد: تک نرخی شدن ارز، بهترین روش برای رقم زدن تثبیت نرخ در بازار بوده و هست؛ یعنی می‌تواند تکلیف مصرف کننده در بازار را مشخص کند. به طور مثال، مصرف کننده‌ای که تخم مرغ در بازار را ۲۴ هزار تومان خریداری می‌کرد در حال حاضر باید ۵۰ هزار تومان خریداری کند، آیا درآمد هم نسبت به افزایش قیمت، اضافه شده است؟

مقیمی توضیح داد: درباره تورم حدود ۵۰ درصد صحبت می‌شود، اما در واقع ما مشاهده می‌کنیم که کالا‌های اساسی تولید داخل هم ۵۰ درصد گران شده اند. در تولید تخم مرغ داخلی، به دلیل این که دان مرغ وارداتی است، قیمت‌ها افزایش پیدا کرده است. با این شرایط، تکلیف بازار مصرف چگونه خواهد بود؟

او درباره مصارف خارجی افزود: مصارف خارجی یعنی این که کالا‌ها در بازار‌های خارجی فروخته شوند، سوال اینجاست که تکلیف این موضوع چگونه خواهد بود؟ وقتی فردی نرخ کالا را برای خرید می‌پرسد، نمی‌توان گفت که در این لحظه این قیمت و چند دقیقه دیگر، یک قیمت دیگر خواهد بود.

عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران بیان کرد: در واقع نمی‌توان یک رقابت بین المللی داشت. در نتیجه، تثبیت نرخ ارز در معاملات تجاری بین المللی هم نقش به سزایی دارد.

او همچنین درباره کارت اعتباری گفت: این طرح کامل مطرح نیست و در واقع یک دیکته ننوشته است.

مقیمی اظهار کرد: اگر قرار است قوانین در این بحث‌های حساس تغییر کند، بهتر است در زمانی که این موضوع به عنوان یک طرح اولیه مطرح شده، آن را با اتاق بازرگانی در میان بگذارند و به ازای آن، مشکلات این طرح را بدانند و چکش کاری کنند و بعد در مجلس به قانون تبدیل شود. این موضوع فقط به یک کمک طیف نمی‌کند بلکه به تمام اقتصاد کشور کمک می‌کند.

زنگ حذف ارزی که در ۹۰ درصد موارد دردی از مشکلات تامین مواد اساسی خانوارها دوا نکرد به صدا در آمده است. عزمی که مجلس جزم کرده طبق برآوردها و گفته های مسئولان مختلفی از جمله وزیر اقتصاد، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و همچنین همراهی بخش خصوصی نشان دهنده اخراج این طرح از میز اجراست.

اما قطعا نباید در این برهه حساس و بحران اقتصادی که بر تمام کشورهای دنیا چیره شده است، دوباره گرفتار اشتباهات قبل شد.

موضوعی که با بررسی باید روند رو به رشد تورم را که در شهریور امسال به ۴۵ درصد رسیده بود را متوقف ساخته و روند کاهش ان را که در مهر ماه به وقوع پیوسته را ادامه دهد. اما باید بر این موضوع هم تاکید کرد که با حذف این ارز نباید از تامین زنجیره آن هم از کالاهای داخلی غافل شد. حذف این ارز ارزان قیمت باید سرلوحه ای برای تجار و تولید کنندگان داخلی برای حمایت از تولید داخل و حذف دلال ها از بدنه اقتصاد کشور باشد.

هرچند هنوز مشخص نیست که این کارت اعتباری قرار است که به کدام بخش از تولید تا مصرف ارائه شود اما به نظر می رسد بدون یک فرماندهی واحد برای اجرای آن، این موضوعی شدنی نخواهد بود.

گزارش از نرگس معززی حور

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۸
در انتظار بررسی: ۰
همشهری
۲۳:۴۱ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
بی شک هر تصمیم بدون نظارت فشار بر مردم بیشتر میشودکاش بجای انکه بر حل مشکل دیگر کشورها مصمم هستیم بر مشکلات خودمان تمرکز کنیم روزی که کشتی نفتکش ما به لبنان رسید زمانی زیادی نگذشت که قیمت سیلندر گاز ۱۲هزار تومانی ۲۰هزارتومان شد پول نفت لبنان را نباید مردم بدهند کمرشکسته ملت را خرد تر نکنید تحمل هم حدی دارد ملت را دریابید قبل ازانکه دیرتر شود
ناشناس
۱۷:۲۵ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
هر تصمینی که دولت میگیرد مدتی بعد به ضرر مردم وگرانتر شدن اجناس میشود عدم تو انایی دولتمردان درهر دورا ای براحتی قابل رویت است
زیرا هیچکس جای خودش نیست ومسیولینی که بجای حل مشکلات یومیه مردم فکر ملل دیگراست ودچار خود فراموشی شده معیشت هرروزبدتر میشود هیچ نظارتی نیست
ناشناس
۱۶:۱۰ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
راستی ۸۰ میلیون دوز اول واگسن رو زدن و ۳۰میلیون دوز دوم رو زدن ۶۰میلیون هم موجودی انبار هاست چرا دولت داره بی رویه واگسن وارد میکنه اینطور میخواست از واگسن داخلی حمایت کنه چرا باید تا ۲۰۰میلیون دوز واگسن وارد بشه این خیانت به تولید واگسن داخل و حمایت از تولیدات خارجی نیست خدای اینطور میشه از تولید داخل حمایت کرد برکت از ۴۴۰۰تومان سهامش سقوط کرد شده ۲۳۰۰ سهامدارهاش همه بیچاره شدن به داد تولید داخل برسید بسه دیگه حمایت از چینها
d
۱۱:۴۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
اینکار کاملا اشتباه هست و عملا باعث مشکلات فراوان برای مردم خواهد شد.دولت باید نحوه اختصاص ارز 4200 که قیمت واقعی دلار هست حفظ کنه.
Nima
۱۰:۵۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
تورم هزار درصدی در راه است! وای به احوال ما مردم بدبخت!
حذف ارز دواتی یعنی من حداقل بگیر باید همه چیز رو حداقل هشت برابر بخرم!!!!!!!!!
Shamim
۰۸:۴۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
خوشبحال پولدارها که دولت همه جوره هواتون داره
ناشناس
۰۸:۳۶ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
سلام این کارت فقط باید مخصوص خرید کالایی اساسی به مقدار نیاز خانوار باشه وگرنه فایده ای نداره.
ناشناس
۰۸:۲۷ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
بابا ملت خسته شدن مملکت پول ندارد تا کی نفت مفت با التماس به چینی ها بدهیم.پافشاری روی انرژی هسته ای اینقدر برای ملت سود نداشته کاشکی از اول به سمتش نمی رفتیم
ناشناس
۰۸:۲۵ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
مردم عادی نیست از خودشون هستن از آقا زاده ها، خلاصه بگم مستضعفین نیستن
ناشناس
۰۸:۲۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
راهکارش اینه که دولت خودش واردات را بدست بگیره و اقلام مصرفی مردمو عین زمان قدیم به تعداد خانوار تحویل خانواده ها بده تا مسئله دلالی و احتکار بوجود نیاد.
ناشناس
۰۸:۰۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
ولی عجب تو دهان استکبار جهانی زدیم با این اقتصادمون
ناشناس
۰۷:۴۸ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
این دولت هم که بله.
ناشناس
۰۷:۳۷ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
واین هم راهکار جدید دولت جهت تامین کسربودجه،فکر کنم نان خالی هم برای خوردن گیر نیاریم،
مهدی
۰۷:۳۱ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
حذف ارز دولتی تورم زاست در خصوص مواد غذایی و خوراک دام و بویژه دارو . دولت باید کوپن معیشتی به قشر ضعیف بده
ناشناس
۰۷:۲۵ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
آخرش هم معلوم نشد این تیتری که زدی چه شد
ناشناس
۰۷:۱۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
ای داد بر مردم ایران.
ناشناس
۰۶:۴۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
ثروتمندان، وزرا، نمایندگان مجلس، پزشکان و فوتبالیست ها

محرومان کارگران ساختمانی و کارمندان شرکت ملی پست
دقیقا مانند سهم عدالت که کارمندان پست از آن محروم شدند
ناشناس
۱۷:۲۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
بله برخوردار ها مانند پزشکان، وزرا، نمایندگان مجلس و فوتبالیست ها کارت بهشون تعلق می گیره

و محرومان از این کارت:
کارگران، کارمندان ادارات غیر برخودار نظیر پست هستند
محمد
۰۶:۳۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
هرکس فهمید خانم مقیمی چی گفت برای بقیه هم توضیح بده
سعید
۰۶:۲۸ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
فرقی ندارد چه دلار 4200 بماند یا اینکه دلار 30000 تومان بشود در هر دو حالت این ملت هستند که ضررش را میدهند و این دولتی ها و رانت خواران هستند که منفعت می برند
ناشناس
۰۶:۱۶ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
بابا بیخیال
اینم مثل طرح هدفمندی یارانه ها و کارت سوخت و بقیه طرح هاییه که به اسم مهار تورم و پیشرفت و تولید کمر مردم رو خورد خواهد کرد،ما مشکل طرح و تصویب قانون نداریم فقط مدیر لایق و دلسوز مردم کم داریم که برای خودش و اطرافیانش کیسه ندوخته باشه؛تورو خدا با این لفاظی ها که به اسم مردم میخاید جامعه رو برای گرونی اقناع کنید با شعور مردم بازی نکنید؛بگید کفگیر به ته دیگ خورده به جیب مردم نیازمندیم خلاص!!!
بندری
۰۸:۱۹ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
کدوم جيب دیگه جیبی نمانده
ناشناس
۰۴:۳۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
نظامی که اختیار بزرگترین ذخائر نفت و گاز جهان رو داره اما اورزه اداره کشور رو نداره وضعش همینه !!!!
ناشناس
۰۳:۵۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
می بخشید ضرب المثل دیگری ندانستم . .
موشه توسوراخ نمی رفت جارو بست به دمش
دکتر اقتصادی ما بجز مدرک و دکان دکتری و قلمبه حرف زدن کار دیگری کردند؟ اینها نه بدرد اقتصاد ما میخورند نه اقتصاد غرب . .
اقتصاد مقاومتی بگذارید خودش کارکرد کارت اعتباری را تعریف میکند. (درزمان خودش) و همه هم خواهند گرفت مدارک دانشگاهی هم برای دکوراسبون خوبست ! ماکه چیزی ازشان ندیدیم . . بروند از نخست وزیر اندونزی هند و چین . . یادبگیرند اقتصاد مانند ریاضیات نیست که حهانی باشد هرکه باید شرایط خود را بداند
ناشناس
۰۳:۳۸ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
بنام خدا
با عرض سلام
خواهشمندم خواهران در حضور مرد نامحرم از جوراب ضخیم بجای جوراب نازک زنانه پانما در رنگ های مختلف استفاده نمایند
با تشکر
التماس دعا
ناشناس
۰۳:۳۶ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
انقدر ظلم کردید خسته نشدید واقعا چکار دارید میکتید بسته دیگه دین مردم رو که خراب کردید منابع کشور رو که نابود کردید چین و روسیه که بدون خون ریزی دارن منابع کشور رو میبلعند دنیا رو با ایران لج کردید همه از ایران دوری میکنند شدید ویران گر بسته تو رو به هر چی که میپرسدید بسه بابا دیوانمون کردید خدا از تک تک تون نگذره چه تفکر بدی دارید
ناشناس
۰۳:۲۴ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
هویدا گفت سیزده سال قیمت فلان چیز رو ثابت نگه داشتم بیشتر قیمتها انقدر ثابت بود که همه اقلام رو به پول میگفتند زدید کشتینش عاقب کار شد حالا هزاران برابر ارزش پول ملی رو اوردین پایین بجای اینکه ارز. و به این روز بندازید ببینید کی گرفته خودتونید دیگه
ناشناس
۱۱:۵۰ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
یکم تاریخ بخونی ضرر نداره
ناشناس
۰۲:۴۰ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
ارز دولتی همش دزدی بود و رانت
ناشناس
۰۱:۵۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
مگه ارز 4200 هست که بخواد حذف بشه بجز نان ه اونم با ارز 7000 تومانیه بقیه اقلام مصرفی با دلار 22 هزار به بالا قیمت گذاری شدند yjc مگر غیر از اینه چرا یه سوال نمی کنید کدوم ارز 4200 تومانی و این بازی جدید برای چیه مرد باشید پیگیر باشید مرد نه نامرد yjc
Nima
۱۰:۵۴ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
کار هممون تمومه! همه چیرو 8 برابر باید براش پول بدیم!!
حامد
۱۲:۴۸ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
ببین وقتی میخوان قیمت یه سری وسایل رو بالا ببرن نیاز به دلیل دارن ، خوب اینم دلیلش دیگه .
چونه نزن
شوقی
۰۱:۵۱ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
کارت فقط برای کسانی که زیر پوشش کمیته امام خمینی یا
از خانواده شهدا و ایثارگران و بسیجی و سپاه صادر شود فقط آنان مستحق این کارت کمک هزینه
ناشناس
۰۸:۲۱ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
فقط برای معلمان که حقوق پایین دارند تعلق بگیرد
ناشناس
۰۱:۲۹ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
دولت حسن روحانی هم دوره یازده وهم در دولت دوازدهم با احترام برای نیتشان که مسلما نیت خیر بوده است ، بی معناترین وحساب نشده ترین تصمیمات اقتصادی ممکنه را برای کشور اجرایی کردند که تاثیرا ت مخرب نا مطلوبش تا مدتها مردم ایران تحمل کرده ومجبور به تحمل هستند.
حامد
۱۳:۰۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
با احترام نسبت به شما
شما یا تو این مملکت زندگی نکردین یا با ایشون خسومت شخصی دارین ، به هر حال به هیچ وجه نمیشه گفت شما واقع نگر هستید.
دولت روحانی در دولت یازدهم مشکلی نداشت، مشکلات از دولت دوازدهم و تحریم آمریکا و بی تدبیری دولت روحانی نسبت به تحریم ها شروع شد.
من نه طرفدار روحانی هستم و نه طرفدار کس دیگه ای ، چون هر کسی اومد 4 سال اول رو خوب داشت و 4 سال دوم رو با چنان افتضاحی به پایان رسوند که دولت بعدی قادر به جمع کردنش نبود.
شاهرخ
۰۱:۲۸ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
همه به جز من. می دانم که سیستم گزینش اشکال دارد. از دهک دهم شروع خواهند کرد و به بقیه شاید بدهند
ناشناس
۰۱:۰۶ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
همونایی که ارزدولتی میگرفتنوخون مردمومیکردن توشیشه.همونه فقط اسمش عوض شده....