سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مشکل فاضلاب و آب های سطحی اهواز امسال ختم به خیر می شود؟/ سرنوشت مبهم اعتبارات گذشته

با بهره برداری از تصفیه خانه شرق اهواز طی یک ماه آینده احتمال می‌رود، مشکل فاضلاب برای بیش از ۵۰۰ هزار تن برطرف گردد.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، یکی از بزرگترین مشکلات اهواز که طی سال‌های اخیر نمود بیشتری پیدا کرده است، مسئله فرسودگی سیستم فاضلاب این کلانشهر است؛ شروع بارندگی و بارش چند دقیقه‌ای کافی است تا در مناطق حاشیه‌ای اهواز، کوت عبدالله و کرانه‌های رودخانه کارون خانه‌های مردم پر از آب شود.

اگرچه این مشکل از گذشته‌های دور و با توجه به پوسیدگی شبکه فاضلاب وجود داشت، اما در سال‌های گذشته؛ به دلیل بارش‌های سیل آسا و ورود گسترده حجم آب در معابر نمود بیشتری پیدا کرده است.

علاوه بر آن مسئله ورود حجم گسترده ای از فاضلاب اهواز در رودخانه کارون موجبات نگرانی شدید فعالان محیط زیست را به وجود آورده که خواستار تسریع در روند احداث تصفیه خانه های شرق و غرب کلانشهر اهواز هستند؛ آلودگی و بالا رفتن سختی آب کارون در پایین دست اهواز از موضوعاتی است که هر از چند گاهی جنجالی در شبکه های اجتماعی به پا می کند.

در هر حال به نظر می رسد حالا قرار است اتفاقات خوبی در این حوزه رخ دهد؛ به تازگی شرکت آبفا خوزستان اعلام کرده که تصفیه خانه شرق اهواز در مرحله آزمایش است و تا یک ماه دیگر در مدار تولید قرار می گیرد.

تصفیه خانه شرق اهواز در آستانه قرار گرفتن در مدار

محمد رضا کرمی نژاد مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه قرار داد احداث تصفیه خانه شرق اهواز در سال ۹۸ به امضا رسید، گفت: این طرح برای جمع آوری فاضلاب ۵۲۲ هزار نفر پیش بینی شد که از بهترین تجهیزات در نوع خود در آن به کار رفته است.

او افزود: این تصفیه خانه با ۱۳ میلیون یورو بعلاوه ۳۶ میلیارد تومان قرار بود طی ۳۰ ماه ساخته شود که حالا به بهره برداری رسیده و در مرحله آزمایش است؛ به زودی و حداکثر تا یک ماه دیگر نیز در مدار قرار خواهد گرفت.

کرمی نژاد یکی از مزایای این تصفیه خانه را استفاده از پساب‌های آن پس از تصفیه در صنایع و کشاورزی دانست و بیان کرد: این پساب‌ها آب شیرین هستند که قرار است ۳ هزار هکتار زمین کشاورزی در پایین دست با استفاده از همین پساب تصفیه شده آبیاری گردند.

 

توسعه و اصلاح شبکه فاضلاب در ۸۲ نقطه اهواز

مدیرعامل شرکت آبفا اهواز یادآور شد: این شرکت می خواهد مشکلات فاضلاب را در سطح اهواز برطرف نماید و به همین منظور نیز اکنون در ۸۲ نقطه شهر اهواز طرح توسعه و اصلاح فاضلاب در حال اجرا است که ۲۶ نقطه توسط قرارگاه در حال عملیاتی شدن است و ۵۶ نقطه نیز توسط شرکت آبفا با پیمانکار‌های مختلف در حال انجام است.

محمد رضا کرمی نژاد تصریح کرد: مقرر شده قرارگاه خاتم الانبیاء توسعه فاضلاب شرق اهواز را ظرف ۲ سال به اتمام برساند و شرکت آبفا نیز نقاط پراکنده در سطح شهر را اصلاح و تعمیر نماید؛ افزون بر آن در غرب کلانشهر اهواز نیز قرار شده با بکارگیری پیمانکار مشکلات آن برطرف گردد.

این مقام مسئول گفت: برآورد ما از میزان اعتبار مورد نیاز برای حدود ۸۰۰ کیلومتر باقی مانده از شبکه فاضلاب غرب و بهره برداری از ۱۵ ایستگاه پمپاژ به علاوه حدود ۳۰ کیلومتر خطوط اصلی و تونل ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان است که تا ۲ هفته دیگر پیمانکار آن مشخص می‌شود و مشکل تمام فاضلاب اهواز به اتمام می‌رسد.

مسدود شدن ۱۹ نقطه از ۲۴ ورودی فاضلاب به کارون طی ۲ سال آینده

او با ذکر این مسئله که پروژه‌ها باید طی ۲ سال به اتمام برسند، در خصوص نقاط ورودی فاضلاب به رودخانه کارون اظهار داشت: در قرارداد با قرارگاه خاتم الانبیاء مقرر شده ۲۴ نقطه فاضلاب ورودی به رودخانه کارون برطرف گردند که با توجه به اقدامات ذکر شده در مطالب فوق دستکم ۱۹ نقطه آن تا ۲ سال آینده مسدود می‌شوند و ۵ نقطه نیز در گذر زمان برطرف می‌شوند.

کرمی نژاد ادامه داد: هم آبفا و هم شهرداری در تلاشند خود را برای عبور از بارش با کمترین خسارت آماده نمایند، اگرچه برای امسال کمی دیر شده، اما با اقدامات پیشرو علاوه بر کار توسعه‌ای اقدامات آمادگی برای عبور از سیلاب، بارش و ... نیز در دستور کار قرار دارد که به این منظور تعدادی از ایستگاه‌های پمپاژ تقویت شده و برای برخی نیز باید پمپ خریداری گردد.

 اعتباراتی که ناپدید شدند!

موضوع فاضلاب اهواز و اعتبارات اختصاص یافته به آن مسئله‌ای غریب است که علی رغم بودجه‌های میلیاردی به منظور رفع این معضل در اهواز، اما همچنان سایه آن بر سر مردم سنگینی می‌کند.

ابهام و ناپدید شدن سرمایه‌های تعلق یافته به فاضلاب اهواز نیز از دیگر معضلات است؛ مدتی پیش صادق خلیلیان استاندار خوزستان در نشست بررسی طرح دفع آب‌های سطح استان در محل استانداری نیز گفته بود که هر زمان از مرکز تقاضای درخواست اعتبار برای فاضلاب اهواز را داریم می‌گویند، نخست تحقیق کنید که اعتبارات گذشته کجا هزینه شده است.

تمام مسئولان پیشین شرکت آب و فاضلاب خوزستان ادعا دارند، اعتبارات تعلق یافته در دهه ۸۰ و ۹۰ خورشیدی به فاضلاب اهواز در دوره آن‌ها نبوده و یا نصفی از آن زمان زمامداری شان در شرکت آبفا تعلق یافته است.

جمع آوری فاضلاب بیش از ۵۰۰ هزار تن از شهروندان اهوازی

یکی از مدیران فنی تصفیه خانه شرق اهواز در گفتگو با خبرنگار ما ضمن بیان آنکه این مکان در جهان بی نظیر است گفت: این تصفیه خانه در نوع خود نخستین در غرب آسیا و سومین در جهان است که به وسیله ۲ خط یک هزار و ۴۰۰ میلی متر «جی آر پی» تغذیه می‌شود و فاضلاب کل جمعیت شرق اهواز را معادل بیش از ۵۰۰ هزار تن که ۱۱۲ هزار متر مکعب را در شبانه روز شامل می‌شود، تصفیه کرده و به پساب قابل استفاده برای کشاورزی و صنعت تبدیل می‌نماید.

او افزود: از شمال فرودگاه؛ منطقه زرگان تا صنایع فولاد، تمام فاضلاب بهداشتی و خانگی شرق اهواز به وسیله چندین ایستگاه پمپاژ و ۲ خط کلکتور اصلی به ایستگاه پمپاژ قلعه چنان می‌رسد و از آنجا نیز با پمپ‌های سانتریفیوژ پمپ شده و به تصفیه خانه می‌رسد.

برای رفع آبگرفتگی معابر نیاز به اقدامات بیشتری است

صحبت مقامات آبفا و مسئولان تصفیه خانه شرق در حالی است که برخی از شهروندان به دلیل مشاهدات خود از وضعیت «فاجعه آمیز» فاضلاب در سطح شهر معتقدند حتی با در مدار قرار گرفتن این تصفیه خانه نیز لازم است تا اقدامات بیشتری برای برطرف شدن مشکلات در شهر انجام گردد.

مریم عبیدی یکی از شهروندان اهوازی در گفتگو با خبرنگار ما می‌گوید به محض خارج شدن از خانه با وضعیت نابسامان فاضلاب در سطح شهر مواجه می‌شویم، زیرا علاوه بر فرسودگی در سامانه فاضلاب اهواز، آسفالت خیابان‌ها نیز دچار شکستگی و فرو رفتگی هستند که این مشکل را دو چندان کرده است.
َ
او افزود: شاید با راه اندازی تصفیه خانه شرق مشکلات تا حد زیادی در زمینه بالازدگی فاضلاب در هنگام بارندگی‌ها رفع گردد، اما از سوی دیگر مشکلات فرو رفتگی و نابسامانی آسفالت خیابان‌ها مستلزم اقدامات بیشتری است.

گزارش از ساسان ناصری زاده

انتهای پیام/ن

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.