سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

۲۰ حقیقت جالب درباره زمین؛ از زلزله نصف کننده سیاره ما تا یک میلیارد میکروب در قاشق خاک+تصاویر

سیاره زمین به طور کلی ۴۰ تراوات گرما تولید می کند که نیمی از آن از واپاشی رادیواکتیو در هسته آن ناشی می شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،سومین سیاره ای منظومه شمسی پس از سیارات تیر و ناهید است و ما آن را خانه می نامیم. زمین که به نام سیاره آبی نیز شناخته می شود تا به امروز تنها مکانی است که می دانیم حیات در آن جریان دارد. جریان زندگی در این سیاره به دست انسان و به واسطه پیشرفت های صنعتی و فناورانه در معرض خطر قرار گرفته و با مشکلات زیست محیطی مختلفی از جمله تغییرات آب و هوایی مواجه هستیم. و البته مقابله با این شرایط و نجات سیاره ای که در آن سکونت داریم به خود ما بستگی خواهد داشت. در ادامه چند حقیقت جالب توجه درباره سیاره زمین بر اساس پژوهش های علمی ارائه شده اند.

هسته سیاره زمین به اندازه سطح خورشید داغ است

به گفته پل آسیمو، ژئو‌شیمی‌دان در دانشگاه کال‌تک، اگرچه عدم قطعیت وجود دارد، اما دمای مرکز سیاره زمین به اندازه دمای سطح خورشید (5,800 کلوین) است. این تقریبا برابر با 10,000 درجه فارنهایت (5,538 درجه سلسیوس) است.

زمین رادیواکتیو است

بنابر پژوهشی که در سال 2011 انجام شد، سیاره زمین به طور کلی 40 تراوات گرما تولید می کند که نیمی از آن از واپاشی رادیواکتیو در هسته آن ناشی می شود. دانشمندان ذراتی به نام ضدنوترینوها که از هسته زمین بیرون می آیند را اندازه گیری کرده و دریافتند که نیمی از گرمای زمین به واسطه واپاشی رادیواکتیو عناصری خاص تولید می شود.

به گفته تام کرافورد، هماهنگ کننده برنامه منابع معدنی در سازمان زمین‌شناسی آمریکا، بیشتر گرمای داخلی که زمین را سیاره ای زنده و پر جنب و جوش نگه می دارد از تجزیه عناصری مانند توریم، اورانیم، و پتاسیم سرچشمه می گیرد.

زندگی زیر کف دریا

رسوبات زیرین اقیانوس های سیاره زمین محل زندگی تقریبا 2.9 x 10^29 میکروارگانیسم است که در اعماق 2.5 کیلومتری زیر کف دریا حضور دارند. به گفته ویکتوریا ارفن، ژئوبیولوژیست در دانشگاه کال‌تک، بیشتر این زیست‌کره زیر کف دریا رشد فوق العاده آهسته‌تری نسبت به زندگی روی سطح جهان دارد و تخمین زده می شود که تقسیم سلولی هر 10 تا بیش از 1,000 سال یکبار انجام می شود.

خزه ها همه جا هستند

خزه ها روی سطح خاک های بیابانی در سراسر جهان زندگی می کنند. به گفته ساشا رید، بوم‌‌شناس پژوهشی در سازمان زمین‌شناسی آمریکا، نکته ای جالب توجه درباره خزه این است که با کمک ساختارهای ویژه ای به نام ریشک که شبیه موهای کوچک هستند و ار برگ های آن خارج می شوند، آب را به طور مستقیم از هوا استخراج می کند. این ترفند برای خزه هایی که در مناطق خشک زندگی می کنند، بسیار مفید است.

هوای زلزله یک افسانه است

به گفته دکتر لوسی جونز، زلزله شناس در دانشگاه کال‌تک، هر فرهنگ دارای نسخه خاصی از "هوای زلزله" برای خود است تا زمان و مکان وقوع یک زلزله را با استدلال عقلی توجیه یا تفسیر کند. اما زلزله ها زیر سطح زمین رخ می دهند و به شکست مداوم لایه های زمین برای رخ دادن آنها نیاز است و این هیچ ارتباطی با آب و هوا ندارد.

سطح آب دریاها می تواند تا سال 2100 به میزان 2.5 فوت (76 سانتیمتر) افزایش یابد

به گفته تاپیو اشنایدر، دانشمند آب و هوا از دانشگاه کال‌تک، ما در مسیر افزایش دو فوتی (61 سانتیمتر) سطح آب دریا تا پایان قرن حاضر قرار داریم. پیامدهای چنین افزایشی در سطح آب دریاها می تواند به معنای تهدیدات جدی برای کشورهای جزیره ای کم ارتفاع، زیر آب رفتن سواحل باریک و کم عمق، و از بین رفتن زیست‌بوم های دریایی باشد.

ابرها به تنظیم دمای سیاره زمین کمک می کنند

به گفته اشنایدر، اگر تمام قطرات آب موجود در ابرها را به سطح بیاورید، سطح سیاره زمین با یک لایه مایع که ضخامتی به اندازه یک تار موی انسان دارد، پوشیده می شود. اما این مقدار کم آب تفاوت چشمگیری بین روزهای تابستانی ابری خنک و روزهای بی ابر گرم ایجاد می کند. و این برای آب و هوا بسیار مهم است. به طور متوسط، ابرها سیاره زمین را به میزان 13 درجه فارنهایت نسبت به آنچه دمای جهانی بدون ابرها خواهد بود، خنک می کنند.

این سیاره 10 هزار برابر قدیمی‌تر از انسان است

به گفته جرامایا استریکر، پژوهشگر ارشد در دانشگاه پرینستون، سن سیاره زمین 4.5 میلیارد سال تخمین زده می شود. سن انسان خردمند حدود 450 هزار سال است که یک ده هزارم سن سیاره زمین است. همچنین، باید اشاره داشت که ما در یک صد هزارم سن سیاره زمین در سراسر جهان گسترش یافته ایم.

ما نمی دانیم چه کسی زمین را نامگذاری کرده است

برخلاف سیارات دیگر، هیچ اطلاعات تاریخی واقعی در مورد شخص یا گروهی که سیاره ما را زمین (Earth) نام نهاده است، وجود ندارد. اصطلاح زمین (Earth) از انگلیسی قدیم و زبان آلمانی علیا آمده است و تنها سیاره ای است که به نام یک خدای یونانی یا رومی نامگذاری نشده است.

زمین یک پیشرانه حرارتی است

به گفته اندی اینگرسول، دانشمند سیاره ای در دانشگاه کال‌تک، سیاره زمین یک پیشرانه حرارتی غول پیکر است. گرمای خورشید در جایی که گرم است (عرض های جغرافیایی پایین و سطح) جذب می شود و در جایی که سرد است (عرض های جغرافیایی بالاتر و اتمسفر) به شکل فروسرخ تابیده می شود. کار این پیشرانه حرارتی وارد انرژی جنبشی بادها و توفان ها می شود.

اما یک پیشرانه حرارتی کارآمد نیست

به گفته اینگرسول، سیاره زمین یک پیشرانه حرارتی بسیار کارآمد نیست. اختلاف دما بین بخش های گرم و سرد چند ده کلوین است، از این رو، کارایی کارنو از نظر تئوری حدود 10 درصد است. اما بیشتر آن به واسطه این که بخش های گرم‌تر گرمای خود را به بخش های سردتر تابانده و آنتروپی ایجاد می شود، هدر می رود. پیشرانه حرارتی در تولید انرژی جنبشی کارایی یک درصدی دارد، اما زمانی که باد پراکنده می شود، آنتروپی بیشتری ایجاد می کند.

جاده 66 آمریکا طولانی‌تر از فاصله سطح تا هسته زمین است

به گفته جنیفر جکسون، زلزله شناس در دانشگاه کال‌تک، مرز بین پوسته و هسته زمین تقریبا 3 هزار کیلومتر است که کمتر از طول 3,940 کیلومتری جاده 66 در آمریکا است.

یک زلزله به بزرگی 12 ریشتر زمین را به دو قسمت تقسیم می کند

به گفته دکتر لوسی جونز، ما زلزله ای بزرگ‌تر از 9.5 ریشتر را شاهد نبوده ایم. از نظر تئوری، غیر ممکن است زلزله ای به بزرگی 13 ریشتر را تجربه کنیم زیرا به گسلی بزرگ‌تر از سیاره زمین نیاز خواهد بود.

زلزله ها را می توان در سمت دیگر سیاره احساس کرد

به گفته ژونگ ون ژان، زلزله شناس در دانشگاه کال‌تک، زلزله ها می توانند 400 مایل (644 کیلومتر) زیر سطح زمین رخ داده و به معنای واقعی کلمه در سمت دیگر سیاره زمین احساس شوند. در سال 2013، زلزله ای به بزرگی 8 ریشتر در نزدیکی جزایر کوریل در عمق حدود 400 مایلی زمین رخ داد و مردم در استرالیا این رویداد را حس کردند.

نخستین سوراخ لایه ازون هنوز در حال ترمیم است

دانشمندان نخستین سوراخ لایه ازون که بالای قطب جنوب قرار دارد را در سال 1985 کشف کردند. پیمان مونترال در سال 1987 نخستین طرحی بود که توسط کشورهای عضو سازمان ملل برای مقابله با این شرایط تصویب شد و بر محدود کردن استفاده از کلروفلوئوروکربن ها که به لایه ازون آسیب می رسانند، متمرکز بود.

یک میلیارد میکروب در یک قاشق چایخوری از خاک وجود دارند

به گفته دیان نیومن، زیست‌شناس در دانشگاه کال‌تک، تعداد میکروب های موجود در یک قاشق چایخوری خاک برابر با تعداد انسان های ساکن آفریقا (یک میلیارد نفر) تخمین زده می شود.

سیاره زمین کاملا گرد نیست

سیاره زمین بیشتر شبیه کره ای پهن شده در قطبین است و گرد کامل نیست، اما قطعا مسطح هم نیست.

روزها طولانی‌تر می شوند

به گفته اینگرسول، جزر و مدها تفاوت های کوچک بین کشش گرانشی کره ماه و خورشید و نیروهای گریز از مرکز در جهت های مخالف هستند. زمانی که این سه در یک خط قرار می گیرند، جزر و مدها روی سیاره زمین قوی‌تر هستند. زمین نیز در امتداد این خط کشیده می شود.

اقیانوس ها بیشترین پاسخ را به این شرایط می دهند، اما حتی زمین جامد نیز به نیروهای جزر و مدی واکنش نشان می دهد. واکنش شامل حرکت آب در اقیانوس ها و صخره ها در زیرزمین می شود که هر دو انرژی جنبشی را پراکنده می کنند. در نتیجه، سرعت گردش سیاره زمین کمتر شده و روزها در حال طولانی‌تر شدن هستند.

جمع شدن زمین از فضا قابل مشاهده است

پمپاژ آب های زیرزمینی می تواند موجب فرونشت قابل توجه سطح زمین شود و این شرایط از فضا قابل مشاهده است. پژوهشگران از ایستگاه های ماهواره ای و جی‌پی‌اس برای ردیابی میزان فرونشست زمین استفاده می کنند.

تعداد ویروس ها بیشتر از ستاره ها در گیتی است

سیاره زمین مملو از ویروس است. تخمین زده می شود 10 نانیلیون ویروس منفرد روی این سیاره وجود دارند. به گفته کاترین جی. وو، این به اندازه ای است که هر ویروس را می توان 100 میلیون بار برای هر ستاره در گیتی اختصاص داد.

منبع: عصر ایران

انتهای پیام/

برچسب ها: کره زمین ، سیاره زمین
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۵۱ ۲۳ مهر ۱۴۰۰
سلام. در صحت اطلاعات ارائه شده در این مقاله تردید جدی وجود دارد! به عنوان یک نمونه، اصلا امکان وقوع زلزله ای با مقیاس بیش از 10 ریشتر وجود ندارد، چون این مقیاس در بازه بین حداقل 1 تا حداکثر 10 است!!!
مقیاس ریشتر (Richter magnitude scale) مقیاسی برای اندازه‌گیری بزرگی زمین‌لرزه است که میزان انرژی آزاد شده در کانون زمین‌لرزه را نشان می‌دهد. مقیاس ریشتر بین ۱ تا ۱۰ است. زلزله مقیاس ۱ را که اصلا هیچ کس احساس نمی کند و مقیاس ۱۰ که می تواند آن منطقه را نابود کند.
ناشناس
۰۷:۱۸ ۲۳ مهر ۱۴۰۰
جالب و مفید بود ممنون از اطلاع رسانی
ناشناس
۰۶:۱۶ ۲۳ مهر ۱۴۰۰
اینکه گفته شده نمیدونن کی نام Earth رو گذاشته رو زمین هم جالب بود