به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، رزمایش مشترک تخصصی پدافند هوایی مدافعان آسمان ولایت ۱۴۰۰ روز ۲۰ مهرماه امسال در منطقه کویر مرکزی ایران آغاز شد و ۲۱ مهرماه نیز با دستیابی به تمام اهداف از پیش تعیین شده پایان یافت. در این رزمایش تجهیزات و تسلیحات پدافندی متنوعی حضور داشتند که بزرگترین ویژگی آنها بومی بودن آن هاست. سامانههایی که همگی یا توسط نیروهای متخصص در ارتش و سپاه طراحی و ساخته شدهاند یا اینکه با همکاری این نیروها با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.
بیشتر بخوانید
هنگامی که به تصاویر و اخبار منتشر شده از این رزمایش نگاه میکنیم آنگاه مشخص میشود که طیف متنوعی از تجهیزات و سامانههای پدافندی در این رزمایش حضور دارند؛ از سامانههای کوتاه برد و میان برد تا بلند برد. در ادامه نیز به معرفی این سامانههای پدافندی میپردازیم.
این سامانه یکی از سامانههای بومی پدافند نیروهای مسلح ایران است که برای نخستین بار در بهار سال ۹۳ و در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه به نمایش درآمد. سامانه سوم خرداد در نخستین روز از این رزمایش توانست با موفقیت اهداف مورد نظر را منهدم کرده و ماموریتش را به خوبی انجام بدهد.
نوع: میان برد.
برد عملیاتی: ۵۰ کیلومتر.
توان رهگیری و انهدام: رهگیری ۴ هدف و شلیک ۸ موشک طائر- ۲ به صورت همزمان.
رادار: آرایه فازی با ۱۷۰۰ المان.
نوع موشک: طائر- ۲ و صیاد - ۲.
ویژگیهای خاص: مقاومت در برابر جنگال دشمن، ۳۶ موشک آماده به کار در یک گردان سوم خرداد، استفاده از موشکهایی با قابلیت شلیک کن و فراموش کن (FIRE & FOREGET) و بسیاری از مزیتهای ویژه.
مزیت: یک بسته کامل پدافند موشکی با توان انجام همه امور رصد، رهگیری و دستور به انهدام.
کیل مارک (Kill Mark): انهدام پهپاد MQ-۴ آمریکایی، شکار این پهپاد آمریکایی در واقع نخستین امتحان سوم خرداد بود که از آن رو سفید بیرون آمد. البته نوع دریاپایه این سامانه نیز طراحی و ساخته شده است. این سامانه با قرار گرفتن بر روی شناور شهید سیاوشی به یک سامانه دریاپایه مختص آبهای خلیج فارس تبدیل و در حال فعالیت است.
این سامانه پدافندی بومی یکی دیگر از سامانههایی است که در نخستین روز این رزمایش به همراه سامانه سوم خرداد توانست تا ماموریتش را به خوبی انجام داد. سامانه ۱۵ خرداد روز ۱۹ خرداد سال ۹۸ رونمایی شده بود.
نوع: میان برد.
نوع رادار: آرایه فازی.
ارتفاع درگیری: ۲۷ تا ۷۵ کیلومتر.
برد کشف: ۱۵۰ کیلومتر.
برد رهگیری: ۱۲۰ کیلومتر.
نوع موشک: صیاد ۳.
ویژگی خاص: شناسایی همزمان ۶ هدف، توانایی کشف اهداف پنهانکار در فاصله ۸۵ کیلومتری و انهدام در فاصله ۴۵ کیلومتری، توان مقابله با جنگ الکترونیک دشمن.
پس از دو سامانه قبلی نوبت به سامانه طبس رسید. این سامانه نیز توانست همچون سامانههای قبلی اهداف واگذار شده توسط شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور را با موفقیت رهگیری و منهدم کند.
نوع: میان برد.
برد عملیاتی: ۷۵ تا ۹۰ کیلومتر.
ارتفاع درگیری: ۲۵ کیلومتر.
برد کشف: ۱۲۰ کیلومتر.
توان رهگیری و انهدام: رهگیری ۴ هدف و شلیک ۸ موشک طائر- ۲ به صورت همزمان.
رادار: آرایه فازی با ۱۷۰۰ المان.
نوع موشک: طائر- ۲ و صیاد - ۲.
ویژگیها و ماموریتهای خاص: توانایی مقابله با جمینگهای نویزی، فریب و اخلال. مقابله با هواپیماهای تاکتیکی و استراتژیک، مقابله با بالگردها، مقابله با پهپادها و قابلیت فعالیت در شرایط جنگ الکترونیکی.
این سامانه پدافندی نیز در نخستین روز رزمایش خودنمایی کرد و با انهدام دقیق اهداف مشخص شده توانست قابلیت هایش را اثبات کند. این سامانه در نهمین روز از شهريورماه امسال نیز در کویر مرکزی ایران به صورت عملیاتی و با موفقیت بالا آزمایش شده بود.
نوع: میان برد.
ارتفاع درگیری: ۶۰ هزار پا یا ۱۸ کیلومتر.
برد درگیری: ۴۰ کیلومتر.
قابلیت درگیری همزمان: ۲ هدف.
سرعت پیمایش موشک: ۳ ماخ.
برد رادار کشف: ۱۵۰ کیلومتر.
برد رادار رهگیری: ۸۰ کیلومتر.
نوع موشک: شلمچه - ۲.
دومین روز از رزمایش مدافعان آسمان ولایت با شلیک موفق سامانههای جوشن و خاتم آغاز شد. این سامانههای پدافندی بومی برای اولین بار در این رزمایش مورد تست عملیاتی قرار گرفتند. سامانه موشکی جوشن نسخه ارتقاء یافته سامانه پدافندی ۱۵ خرداد است که از رادار پسیو استفاده میکند و در این رزمایش برای نخستین بار با موفقیت مورد تست و ارزیابی قرار گرفت و اهداف واگذار شده توسط شبکه یکپارچه پدافند هوایی را منهدم کرد.
سامانه خاتم نیز نسخه ارتقاء یافته توپهای ضد هوایی سماوات هستند که پیشتر در صنایع دفاعی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشورمان طراحی و ساخته شده بود. در واقع اگر بخواهیم مشخصات آن را به صورت مختصر شرح بدهیم باید بگوییم که به نظرمیرسد این سامانه از یک توپ دو لول با توان شلیک مهماتهای ۳۵ میلیمتری با طول پوکههای ۲۲۸ میلیمتری تشکیل شده که هر کدام یک و نیم کیلوگرم وزن دارند. توپ به صورت خودکار مسلح میشود و هر لوله دارای یک خشاب ۶۳ گلولهای برای هر لوله است.
وظیفه اصلی سامانه خاتم را باید مقابله با اهدافی دانست که در ارتفاع پایین پرواز میکنند تا شناسایی نشوند؛ اهدافی همچون کوادکوپترها، پهپادهای ریزپیکر و اهدافی از این دست.
رادار بومی برد بلند آرایه پالسی قدس نیز یکی از چشمان مردان پدافند در رزمایش مدافعان آسمان ولایت بود. راداری که جمعه ۳۱ اردیبهشت ماه امسال به همراه سامانه پدافندی ۹ خرداد رونمایی شده بود در این رزمایش به مرحله تست عملیاتی رسید. این رادار قابلیت رصد اهداف در برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر و ارتفاع بیش از ۹۰ هزار پا را دارد.
قابلیت تاکتیکی و تک خودرویی بودن، نرمافزار بومی، توان مقابله با جنگ الکترونیک در تکنیکهای مختلف، سامانه تشخیص دوست از دشمن و قابلیت لینک با سامانههای پدافندی از جمله ویژگیهای سامانه راداری قدس است.
این سامانه پدافندی بومی ساخت سازمان صنایع دفاع متعلق به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است که چندی پیش رونمایی شد. اما میتوان گفت حضور سامانه مجید در این رزمایش، نخستین آزمایش عملیاتی آن در حوزه پدافندی به شمار میرود.
نوع: کوتاه برد.
برد: ۸ کیلومتر.
نوع رادار: یک سیستم کشف اپتیکی پسیو در کنار لانچرهای موشک ضد هوایی و امکان ارتباط با رادار کاشف ۹۹.
نوع موشک: AD-۰۸.
این سامانه پدافندی نیز در ادامه مرحله نهایی این رزمایش به همراه سامانه مجید توانست شلیک موفقی را داشته باشد و به صورت موفق آزمایش شود. البته این سامانه را باید یکی از سامانه های کوتاه برد بومی و ساخت کشورمان دانست که نقش مهمی در دفاع هوایی کوتاه برد ایفا می کند.
سامانه پدافندی تلاش را باید یک طراحی بروز و نوین از سامانه اس ۲۰۰ روسی بدانیم که هم اکنون سومین نسل آن در حال خدمت در شبکه پدافند هوایی کشورمان است.
نوع: میان برد.
برد درگیری: ۱۲۰ کیلومتر.
ارتفاع درگیری: ۲۷ کیلومتر.
قابلیت درگیری همزمان: ۶ هدف.
برد رادار کشف: ۱۵۰ کیلومتر.
برد رادار رهگیری: ۸۰ کیلومتر.
نوع موشک: صیاد ۲ و ۳.
البته در اخبار مربوط به این رزمایش گفته شد که سامانه صیاد نیز به صورت عملیاتی آزمایش شده است.
پایان رزمایش نیز خبرهای خوبی را برای ایرانیان به ارمغان داشت. امیر سرتیپ قادر رحیمزاده فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خانم الانبیا (ص) کشور گفت که این رزمایش بدون هیچگونه حادثه و اتفاق خاصی و با رعایت تمام اصول ایمنی پایان یافت و به تمام اهدافی که در طرح رزمایش طرحریزی و برنامهریزی شده بود دست پیدا کردیم. تابآوری و توانمندی سامانههای پدافند هوایی بهویژه سامانههایی که طی یک سال گذشته به شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور اضافه شدهاند و در سازمان رزم پدافند هوایی قرار گرفتند، خیلی بیشتر از برآوردهای علمی و آن چیزی بود که در نشریات این سامانهها قید شده بود.
وی ادامه داد که افتخار ما این است که همه سامانههایی که در این رزمایش مورد استفاده قرار گرفتند، اعم از سامانههای راداری، موشکی و جنگ الکترونیک همگی بومی و تولید شده به دست دانشمندان و متخصصان کشورمان است. شاهد همکاری و همراهی بسیار خوب یگانهای عملکننده اعم از ارتش و سپاه در پیروی از دستورات صادره از سوی فرمانده رزمایش و شبکه یکپارچه پدافند هوایی بودیم و در ارزیابیهایی که انجام گرفت، همه یگانها نمره بسیار بالایی اخذ کردند.
انتهای پیام/
پیش به سمت پیشرفتهای ارزشمند بیشتر