به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، مهدی صفیخانی، معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان با بیان اینکه موردی از بیماری «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» در این استان مشاهده نشده است، گفت که با این وجود آبشخورها ضدعفونی و گندزدایی شد.
او اظهار داشت: آبشخورها به علت اشتراک بین حیوانات اهلی و وحشی میتواند یکی از عوامل انتقال بیماری باشد بنابراین ضدعفونی، گند زدایی و آهک پاشی در این قسمتها توسط عوامل محیط زیست صورت گرفت.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان بیان کرد: طاعون نشخوار کنندگان کوچک اغلب ابتدا دامهای اهلی از جمله بز و گوسفند را در گیر کرده سپس از دامهای اهلی هنگام استفاده از آبشخورهای موجود در محیط زیست به حیوانات وحشی منتقل میشود.
صفی خانی افزود: با توجه به قرار گرفتن در فصل سرما و کوچ و خروج عشایر از این استان به مناطق گرمسیری امکان انتقال بیماری از دام اهلی به وحشی کمتر شده است.
او بیان کرد: کشاورزان و دامداران نیز به علت برودت هوا دام خود را از آغل خارج نمیکنند یا در صورت راهی کردن احشام به سمت طبیعت به جای ارتفاعات از مناطق پایین دست برای چرا و سیراب کردن گوسفندان استفاده میکنند.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان خاطرنشان کرد: در صورت شیوع بیماری «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» در دامهای اهلی امکان واکسیناسیون و استفاده از امکانات درمانی وجود دارد، اما در صورت سرایت آن به وحوش به علت فراهم نبودن امکان درمان تلفات به شدت افزایش مییابد.
صفی خانی اضافه کرد: به علت بالا بودن احتمال انتقال بیماری از دام اهلی به وحشی ابتدا دامهای موجود در محلههای واقع در حاشیه مناطق حفاظت شده به عنوان مناطق حساس تعریف شده و توسط دامپزشکی واکسینه میشوند.
او بیان کرد: همچنین در صورت مشاهده بیماری «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» در یک محدوده با دستور قضایی آن محل قرنطینه شده تا با همکاری دامپزشکی و محیط زیست از شیوع بیماری از آن محل به دیگر نقاط جلوگیری شود.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان اظهار داشت: تمامی مناطق به صورت مستمر رصد شده و در صورت مشاهده کوچکترین آثار بیماری، تیمی مشترک از محیط زیست و دامپزشکی از محل بازدید به عمل آورده و در صورت نیاز نسبت به ضدعفونی و آهک پاشی آبشخورها اقدام لازم صورت میگیرد.
او اضافه کرد: هماهنگی لازم بین دادستانی، محیط زیست، دامپزشکی و پدافند زیستی برای پیشگیری از شیوع بیماری «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» وجود دارد.
صفی خانی جمع شدن گونهها گرد هم در فصل «کل مستی» و جفت گیری را عامل تهدید دانست و گفت: با توجه به درگیر نشدن استانهای مجاور به این بیماری زمینه شیوع «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» در فصل کل مستی نیز کاهش مییابد.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان افزود: هر چند ضدعفونی و لایروبی کردن آبشخورها جزو برنامههای محیط زیست است، اما برای پیشگیری از شیوع بیماری، ضمن بررسی سلامت آب از مواد گند زدا و ضدعفونی کننده استفاده میشود.
او با بیان اینکه در یک دهه گذشته «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» در همدان مشاهده نشده ادامه داد: به منظور پیشگیری از ورود کمترین میزان مواد غیرطبیعی به طبیعت در استفاده از موادضدعفونی کننده ملاحظات زیست محیطی نیز لحاظ میشود.
طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) شروع ناگهانی افسردگی، تب بالا، ضعف و بیحالی، ترشحات ناحیه چشم و بینی، التهاب و زخمهای دهانی، اختلال تنفسی، سرفه، ذات الریه، التهاب رودهها و اسهال بدبو از نشانههای بارز این بیماری است که در صورت ابتلا مرگ حیوان را موجب میشود.
این بیماری به طور معمول از طریق دامهای اهلی به نشخوارکنندگان کوچک وحشی به ویژه کل و بز منتقل میشود که کنترل آن در دام اهلی با روش واکسیناسیون، قرنطینه و معدوم سازی دامهای آلوده انجام میگیرد، اما با توجه به اینکه امکان زنده گیری و واکسیناسیون جانوران وحشی وجود ندارد و یا بسیار سخت و مشکل است بنابراین درمان بیماری در حیات وحش در عمل ممکن نیست.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/د.ا