سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت و گوی ویژه ۱۸.۳۰ بررسی شد؛

کاهش ۳۷ درصدی بارش‌ها در کشور/ بارش‌ها در سال‌های گذشته خوب مدیریت نشد

یک مقام مسئول گفت: کشور از سال آبی خود عبور کرده؛ این بازه زمانی از مهرماه سال قبل تا انتهای شهریورماه است که آمار‌ها نشان می‌دهد ۳۷ درصد کاهش بارش داشته‌ایم.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، قاسم زاده مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های وزارت نیرو با بیان این که ما یک کشور خشک و نیمه‌خشک هستیم و در چنین شرایطی کشور شرایط منابع آبی را باید کنترل کند، گفت: کشور از سال‌ آبی خود عبور کرده و این بازه زمانی از مهرماه سال قبل تا انتهای شهریورماه است که آمار‌ها نشان می دهد ۳۷ درصد کاهش بارش داشته‌ایم، این در حالی است که در دو سال پیش ما و  با وضعیت سیل و بارش‌های شدید باران مواجه بودیم، اما به دلیل آنکه مدیریت مناسبی در این بخش صورت نگرفت و نتوانستیم از این فرصت استفاده کنیم.

قاسم زاده با بیان این‌که درحال‌حاضر ۳۹ درصد از سد‌های ما پر هستند، گفت: این آمار مربوط به انتهای شهریورماه هستند و با توجه به آنکه تا پیش‌از شهریورماه تابستان را پشت سر گذاشته‌ایم و در نیمه اول سال بارش چندانی وجود نداشته بنابراین بخشی از ظرفیت سد‌ها کاهش می‌یابد.

مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های وزارت نیرو تصریح کرد: شرایط اقلیمی کشور و همچنین شروع پاییز و بهار باعث می‌شود مخازن کمی افزایش یابد، اما در حال حاضر ظرفیت سد‌ها به گونه‌ای است که تنها ۱۹ میلیارد مترمکعب سدها پر است این در حالی است که ظرفیت سد‌های ما ۵۰ میلیارد متر مکعب است و نیمی از این نوزده میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی و تولید برقابی کشور استفاده می‌شود.

او افزود: ما تمام تمهیدات خود را به کار گرفته‌ایم تا بتوانیم از این تنش آبی و خشک‌سالی عبور کنیم.

کشاورزی بخش پرمصرف آب در کشور

قاسم‌زاده با بیان این‌که ما برای مدیریت و عبور از این خشک‌سالی جهاد آب‌رسانی را ایجاد کرده‌ایم، گفت: ۸ هزار روستا آب‌رسانی انجام خواهیم داد اما متأسفانه ما در پاییز پیشرو اُفق تاریکی خواهیم داشت، بنابراین و با توجه به آنکه در مهر و آبان بارش چندانی دریافت نخواهیم کرد  مدیریت در این بخش را اندیشیده‌ایم و البته باید این‌موضوع را هم در نظر بگیریم که بخش عمده‌ای از مصارف آب و سد‌های ما صرف بخش کشاورزی می‌شود.

مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های وزارت نیرو تصریح کرد: باید این‌ موضوع را همواره در نظر گرفت و تمهیدات لازم را در این بخش انجام داد.

قاسم زاده با بیان این‌که پارسال سال آبی ما ۲۵ درصد بیشتر از حد نرمال آب داشتیم، افزود: اما در زمستان و بهار ۵۵ درصد از بارش‌ها کاهش یافت بنابراین علاوه‌بر آنکه مدیریت در این بخش بسیار تاثیر گذار است شرایط اقلیمی هم در بحث خشک‌سالی بسیار مهم است.

او ادامه داد: بخش عمده‌ای از مصارف سدهایمان که حدود ۹۰ درصد می‌شود در بخش کشاورزی استفاده می‌شود؛ بنابراین این امر در این حوزه بسیار مهم است.

کارشناس هواشناسی: میانگین بارش در سال باید 235 میلی متر مکعب باشد

در ادامه ضیائیان مدیرکل پیش‌بینی و بارش سازمان هواشناسی با بیان این‌که میزان بارش‌ها در کشور 143 میلی‌متر مکعب بوده درحالی‌که میانگین بارش باید 235میلی‌متر باشد، افزود: آمار‌ها نشان می‌دهد ۶۱ درصد از این نزولات محقق شده و ما ۳۱ درصد کاهش بارش داشته‌ایم.

او افزود: در پنجاه سال گذشته این میزان بارش‌ها کم‌سابقه بوده و این در حالی است که در دو و نیم سال گذشته ما شاهد چشمگیر بارش باران بودیم، اما درحال‌حاضر وضعیت بارش‌ها و همانند وضعیت سال‌های و ۸۶ و ۸۷ بوده که با خشک‌سالی بسیار زیادی روبه‌رو بوده ایم.

او افزود: نقشه‌های جدید نشان می‌دهد که در پاییز امسال شاهد کم‌بارشی خواهیم بود و بیشترین بارش‌ها هم از آذرماه امسال آغاز خواهد شد بنابراین ما ۶۰تا ۷۰ درصد از بارش‌هایمان کمتر از نرمال خواهد بود و انتظار داریم تا ۱۰ تا ۱۵ روز آینده در سواحل خزر مجدداً بارش‌ها آغاز شود.

مدیرکل پیش‌بینی و بارش‌های سازمان هواشناسی تصریح کرد: بنابراین نقشه‌های پیش‌بینی نشان می‌دهد که ما با کاهش چشمگیر بارش‌ها در سال آبی مواجه خواهیم بود بنابراین باید مدیریت در این شرایط مناسب باشد تا بتوانیم از این خشک‌سالی عبور کنیم.

در ادامه جزی مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک کشور با بیان این‌که ما همواره در شرایط خشک‌سالی و هم در شرایط ترسالی و خسارت می‌بینیم؛ گفت: مدیریت منابع آب در این بخش بسیار مهم است چراکه ما هم در زمانی که بارش شدید باران را شاهد هستیم و هم در زمان خشکسالی همواره خسارت دیده‌ایم بنابراین باید اثرگذاری ملی و مدیریت منابع آب در این بخش بسیار مهم است و این مدیریت تنها مربوط به در رودخانه‌ها نیست بلکه باید تمامی منابع آبی کشور را مدیریت کرد.

او اظهار کرد: متأسفانه در نحوه مدیریت این بخش کمترین سرمایه‌گذاری صورت‌گرفته درحالی‌که باید در این زمینه اقدامات بسیار مؤثری را انجام داد.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک کشورافزود: ما حدود 800 هزار چاه عمیق و نیمه‌عمیق در کشور داریم که متأسفانه هیچ سرمایه‌گذاری در این حوزه صورت نگرفته این در حالی است که در زمان‌های گذشته استفاده از قنات‌ها بسیار در حفظ مدیریت آب کشور مؤثر بوده‌است.

جزیی بیان کرد: باید در حوزه مدیریت تمامی بخش‌ها و حوزه‌های آبی پنجاه میلیارد مترمکعب از مخزن سد‌های استفاده‌شده این در حالی است که با مدیریت و حفاظت از منابع آب‌وخاک می‌توانیم در این بخش اقدامات بسیار مؤثری را انجام دهیم.

انتهای پیام/

برچسب ها: وزارت نیرو ، سال آبی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.