سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در شب شهادت امام رئوف در باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

چرا امام هشتم شیعیان را «رضا» لقب دادند؟/ توصیه آیت‌الله جوادی آملی برای رسیدن به مقام تسلیم و رضا

از ویژگی‌های بارز اخلاقی امام رضا (ع) رحمت و رأفت ایشان با مردم و رضایت و تسلیم در برابر امر الهی بود.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، امشب، شب شهادت امام رئوف و مهربان شیعیان امام رضا (ع) است. امامی که به حکم مأمون خلیفه عباسی از مدینه به طوس آورده شد؛ مأمون در تلاش بود که امام را برای پذیرش ولایت عهدی خود مجاب کند؛ اما امام رضا (ع) با آگاهی کامل از نقشه شوم مأمون به گونه‌ای عمل کردند که کاملاً قضیه برخلاف تصورات آن خلیفه غاصب پیش رفت.

امام رضا (ع) با حضور خود در طوس هر روز بر میزان و تعداد ارادتمندان خاصشان اضافه می شد. مأمون از راه و طرق مختلف سعی داشت تا از میزان علاقه و توجه مردم به امام رضا (ع) بکاهد؛ اما به اذن و اراده خداوند هر بار به در بسته می خورد. 

امام رضا (ع) در میان همه مسلمانان و ایرانیان به امام رئوف و مهربان شهره هستند؛ امامی که حتی ضامن آهوان نیز شد. در آستانه شهادت امام رضا (ع) درباره ویژگی های ارزنده حضرت با دو کارشناس مذهبی گفتگو کردیم که در ادامه می‌خوانید:

چرا امام هشتم لقب رضا گرفت؟

حجت الاسلام مهدی شهرباف درباره نام مبارک هشتمین امام شیعیان و لقب زیبای ایشان "رضا" گفت: نام مبارک امام رضا (ع) «علی» است و رضا به معنی خشنود، لقب این بزرگوار است. به این علت به حضرت رضا گفته می شود که خداوند متعال و حضرات معصومین علیه السلام از ایشان خشنود هستند.

وی افزود: شخصی از امام جواد (ع) سوال کرد: دیگر حضرات اهل بیت (ع) نیز این خصلت و ویژگی را دارند؛ اما چرا تنها به پدر بزرگوار شما رضا گفته می شود؟ امام جواد (ع) در پاسخ فرمودند: زیرا دوستان و دشمنان هر دو از پدر من خشنود هستند. لذا امام رضا (ع) در واقع امام خشنودی است؛ امامی است که همگان چه دوست و چه دشمن از او خشنود هستند.

این کارشناس مذهبی با اشاره به نقش نگین انگشتری امام رضا (ع)، درباره جایگاه توحید در زندگی حضرت بیان کرد: نقش انگشتر امام رضا (ع) «ماشاءالله لاقوه الا بالله» و طبق برخی نقل ها «حسبی الله» بوده است. حضرت نام مبارک «الله» را از نقش نگین انگشتر خودشان جدا نکردند و این یعنی توحید گرایی، موحد بودن و همه چیز را به درگاه باری تعالی انتساب دادن.

حجت الاسلام شهرباف ورود امام رضا (ع) به ایران را دلیل ورود سایر امامزادگان به کشورمان دانست و گفت: از جمله ویژگی امام رضا (ع) این است که با ورود ایشان به ایران امامزادگان فراوانی به ایران آمدند. سرآمد آن امامزادگان وجود مقدس حضرت معصومه (س) هستند که با ورودشان به ایران و قم یک عنایتی به شهر قم شد.

امام رضا (ع)؛ امام مهربانی ها

این کارشناس مذهبی درباره مهربانی امام رضا (ع) هم گفت: امام رضا (ع) در برخوردشان با کسانی که آن حضرت را نمی شناختند و مقامشان را نمی دانستند برخوردی داشتند که مورد توجه آن افراد واقع می شدند. امام رضا (ع) امام مهربانی ها هستند. آن حضرت معروف به امام رئوف است؛ چرا که با همه مهربانی می‌کرد و همین مهربانی حضرت بود که باعث می شد بسیاری به تشیع و ولایت گرایش پیدا کنند. جالب است که بعصی از یاران امام رضا (ع) در ابتدا اهل سنت بودند؛ اما زمانی که اخلاق و روش مهربانانه حضرت را مشاهده کردند ولایت مدار و شیعه اهل بیت (ع) شدند. این یک درس مهم برای ما و برای کسانی است که می خواهند به تبلیغ دین و تشیع بپردازند. یکی از بهترین و مفید ترین راه های تبلیغ اسلام و تشیع مهربانی و خوش رفتاری با دیگران است. چه در خانه، چه بیرون از خانه و چه در بین دوستان و چه در بین دشمنان انسان باید با مهربانی رفتار کند تا دیگران را به تشیع و ولایت مداری دعوت کند.

مهربانی امام رضا (ع) جلوه دیگری دارد

حجت‌الاسلام واعظ موسوی هم در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سیره زندگی امام رضا (ع) و ویژگی‌های بارز اخلاقی ایشان بیان کرد: یکی از نکات مثبتی که در وجود همه امامان، من جمله امام رضا وجود دارد، رحمت و رأفت است. امام رضا معروف به صفت رئوف هستند.

وی بیان کرد: امام رضا از پدری معصوم و مادری با شخصیت برخوردار بودند؛ لذا با رأفت رشد کرده اند و عادتشان احسان و سجیه ایشان کرم است. روان‌شناسان می‌گویند در مواجهه با مردم لبخند بزنید. این لبخند زدن کجا و اینکه مهربانی و خوشرویی جزو سجیه، فطرت و خمیر مایه شخص باشد کجا؟!

این کارشناس مذهبی ادامه داد: امام رضا علیه السلام در صفت رأفت بسیار دیدنی شدند و جلوه‌ رأفت او را همه احساس کردند. حتی بعد از شهادت ایشان هم رحمت و برکاتی که از آستان مقدس ایشان می‌رسد، نشان از رافت وی دارد. رافت و رحمت علی بن موسی الرضا را انسان حس می‌کند. همه امامان مهربانند، اما مهربانی امام رضا جلوه دیگری دارد.

وی درباره دیگر ویژگی امام هشتم شیعیان بیان کرد: دومین صفت پررنگ امام رضا، صفت رضامندی است. در سیر و سلوک عرفانی، مقام رضا و تسلیم را داریم. یعنی شخص به مقامی می‌رسد که ناراضی نیست و طبق آیه قرآن، راضیه مرضیه است. در روانشناسی تربیتی نیز می‌کوشند که سطح احساس رضایت از زندگی مراجعان را بالا ببرند. آیت‌الله جوادی آملی هم در این باره می‌فرمایند: هر کسی بخواهد به مقام تسلیم و رضا برسد، باید از باب الرضا و باب ولایت رضوی عبور کند.

 

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
ایرانی
۰۸:۱۳ ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
السلام علیک یا امام الرئوف.... اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
ناشناس
۰۸:۳۹ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
تنها چیزی که مردمو تو آتیش جهنم میندازه کلمه به من چه است
ناشناس
۰۶:۰۵ ۱۵ مهر ۱۴۰۰
السلام علیک یا علی ابن موسی الرضا علیه السلام
ناشناس
۲۲:۲۹ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
یا علی ابن موسی الرضا. یاضامن آهو. جانم به فدات اقا جان. صلوات بر محمد و ال محمد. الهم عجل الولیک الفرج
ناشناس
۲۲:۱۶ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
سلام و درود خدا بر امام مهربانی ها ، امام رئوف و کریم ، امام رضا ع
ناشناس
۲۱:۵۸ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
در تمام ادیان ضامن آهو وجود داره من فلسفه اش رو نمیدونم اگه کسی میدونه اطلاع رسانی کنه
ناشناس
۲۰:۴۹ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
عجب!