سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اندر حکایت روزگار ناخوش طلای سبز کویر؛

بوی روغن زیتون نهبندان به دماغ غیر خراسانی ها نخورده است

نهبندان، رتبه اول تولید زیتون در خراسان‌جنوبی را دارا است ولی با این وجود روغن استحصال شده از آن فاقد نشان تجاری است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، نام زیتون که به میان می‌آید خیلی‌ها به یاد باغ‌ها و مزارع شمالی و شهر‌های رودبار و منجیل می‌افتند، اما در خراسان‌جنوبی و در همسایگی کویر و در شهرستان نهبندان نیز کشاورزان با تلاش فراوان، این محصول ارزشمند را به ثمر می‌رسانند.

بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که به واسطه کم آب بر بودن زیتون نسبت به بسیاری از محصولات کشاورزی، کشت این محصول می‌تواند مناسب شهرستان‌هایی چون نهبندان باشد و در شرایط خشکسالی و کم آبی نیز پرورش آن مطلوب است.

برداشت زیتون از باغ غدیر آستان قدس در نهبندان

هاشمزهی کارشناس مسئول باغ غدیر آستان قدس رضوی که در شهرستان نهبندان واقع شده است گفت: سطح زیرکشت زیتون در این باغ ۷۰ هکتار است که ارقام مختلف زیتون از آن برداشت می‌شود.

او با اشاره به میزان برداشت زیتون از این باغ افزود: میزان برداشت محصول زیتون از باغ غدیر در سال‌های مختلف متفاوت است؛ اگر سالِ باردهی درخت باشد از هر هکتار هزار و ۲۰۰ کیلو زیتون و در باقی سال‌ها نیز از هر هکتار ۴۰۰ الی ۵۰۰ کیلو زیتون برداشت می‌شود.

هاشمزهی در زمینه فرآوری این محصول بیان کرد: فرآوری زیتون بنا به خواست و ذائقه مردم منطقه بیشتر روغن‌گیری است و از زیتون بیشتر روغن آن را استحصال می‌کنند.

زیتون نهبندان بی نام و نشان است

هاشمزهی کارشناس مسئول باغ غدیر آستان قدس رضوی در نهبندان گفت: به علت کامل نبودن زنجیره فرآوری، تاکنون فکر ساخت نشان تجاری برای زیتون نهبندان انجام نشده و بیشتر بر روی پایدارسازی تولید کار شده است.

او با بیان اینکه بر روی تبدیل زیتون به زیتون شور و زیتون پرورده نیز در نهبندان کار نشده است، افزود: زیتون نهبندان یک فرصت بسیار خوب برای اشتغال‌زایی و محرومیت زدایی در نهبندان است و می‌توان بر روی تکمیل زنجیره تولید و فرآوری آن بیش از این برنامه‌ریزی کرد.

هاشمزهی با تأکید بر اینکه آستان قدس به واسطه آبادانی و رفع محرومیت زدایی به موضوع تولید زیتون در نهبندان ورود پیدا کرده است، اظهار کرد: در ماه‌هایی که فصل برداشت زیتون است بین ۳۰ تا ۴۰ نفر در این باغ فعالیت می‌کنند.

مرادپور مدیر اتحادیه شرکت‌های تعاون روستایی نهبندان گفت: فصل برداشت زیتون در نهبندان از نیمه‌های شهریور آغاز و تا نیمه‌های آذرماه و آخرین روز‌های پاییز ادامه‌دارد.

او افزود: البته در برخی از سال‌ها که فصل باردهی محصول است حتی در دی ماه نیز برداشت زیتون را در نهبندان داریم.

ضرورت برنامه‌ریزی برای تولید زیتون پرورده

 مرادپور مدیر اتحادیه شرکت‌های تعاون روستایی نهبندان گفت: در نهبندان بیشتر کشاورزان خرده مالک هستند و زیتون خود را به ما تحویل داده و بعد از روغن‌گیری، روغن را به آنان می‌دهیم و تمایل دارند خودشان روغن زیتون را به فروش برسانند.

او با اشاره به اینکه ما آمادگی فروش روغن زیتون کشاورزان را برای سهولت کار آنان را داریم افزود: هر چند روغن زیتون نهبندان طالب و طرفدار زیادی دارد، ولی برای آن نشان تجاری خاصی تعریف نشده است؛ در حالی که با ساخت نشان تجاری برای روغن زیتون نهبندان کشاورزان سود بیشتری از زحمت خود به دست می‌آوردند.


بیشتر بخوانید


مرادپور با بیان اینکه زیتون نهبندان به صورت سنتی به فروش می‌رسد، عنوان کرد: زیتون نهبندان به صورت زیتون شور و زیتون پرورده نیز فرآوری نمی‌شود که می‌توان برای این موضوع نیز برنامه‌ریزی کرد.

طالبی که هم در زمینه تولید زیتون فعالیت داشته و هم یک کارگاه روغن‌گیری در نهبندان دارد گفت: من در ۲۵ هکتار درخت زیتون کشت کرده‌ام، اما زیتون محصول خاصی است که یک سال محصول می‌دهد و یک سال هم باردهی خوبی ندارد.

هزینه تولید در بخش کشاورزی افزایش یافته است

طالبی فعال حوزه کشاورزی که ۲۲ سال است در حوزه پرورش و فرآوری زیتون فعالیت دارد گفت: هزینه‌های تولید در بخش کشاورزی از جمله هزینه‌های کارگری و کود افزایش یافته است.

او افزود: نه تنها هزینه‌های کارگری افزایش یافته است بلکه اصلاً کارگر در شهرستان نهبندان یافت نمی‌شود و در باغ من زیتون‌ها پای درخت ریخته و نیاز به کارگر برای جمع‌آوری آنان داریم.

زیتون نهبندان بر اساس نظرات کارشناسان بسیار مرغوب است و از این جهت محصول ما حتی از کشور‌های عربی نیز متقاضی داشته است.

طالبی با بیان اینکه نیاز به ۲۰ تا ۳۰ نفر کارگر وجود دارد اظهار کرد: سیاست‌های حمایتی به سمتی رفته که افراد شوق و رغبتی برای کار کردن و کارگری کردن ندارند، در حالی که حمایت‌ها باید به سمتی باشد که افراد به سمت کار و تلاش بروند.

فعال حوزه کشاورزی در شهرستان نهبندان بیان کرد: در گذشته هر لیتر روغن زیتون را به قیمت ۱۵۰ هزار تومان به فروش می‌رساندیم، ولی در حال حاضر افزایش هزینه‌های تولید موجب شده که هر لیتر روغن زیتون به ۳۰۰ هزار تومان برسد که این قیمت باز هم کفاف هزینه‌های تولید را نمی‌دهد.

او با تأکید بر اینکه نشان تجاری ما کیفیت محصول است، عنوان کرد: زیتون نهبندان بر اساس نظرات کارشناسان بسیار مرغوب است و از این جهت محصول ما حتی از کشور‌های عربی نیز متقاضی داشته است.

سطح زیر کشت زیتون در نهبندان ۳۳۰ هکتار است

حیدرپور مدیر جهاد کشاورزی نهبندان گفت: سطح زیر کشت زیتون شهرستان نهبندان ۳۳۰ هکتار است که ۱۵۵ هکتار بارور و ۱۷۵ هکتار غیر بارور است.

او با بیان این نکته که با توجه شرایط اقلیمی شهرستان و سازگار بودن محصول زیتون با شرایط آب و هوای چند سالی است که توسعه باغات زیتون شدت گرفته، افزود: شهرستان نهبندان مقام اول محصول زیتون را در استان دارا است.

حیدرپور با بیان اینکه با توجه به خشکسالی و افزایش بی سابقه درجه حرارت و کاهش رطوبت باعث شده که کاهش عملکرد را داشته باشیم، بیان‌کرد: میزان تولیدی زیتون ۸۰ تن از سطح باغات شهرستان است.

مدیر جهاد کشاورزی نهبندان گفت: در حوزه فرآوری در شهرستان دو کارگاه روغن کشی با ظرفیت استحصال روغن ۶۰۰ کیلو در ساعت وجود دارد.

ارقام مختلف زیتون در نهبندان

حیدرپور مدیر جهاد کشاورزی نهبندان با اشاره به اینکه ارقام عمده کاشت زیتون در نهبندان زرد روغنی، کرونایکی، آربیکن، میشن، کنسروالیا است، گفت: مناطق کاشت زیتون در نهبندان نیز چاهداشی، حیدر آباد، شوسف است.

او افزود: محصول تولیدی به بازار داخلی شهرستان مرکز استان و استان‌های همجوار صادر می‌شود.

به نظر می‌رسد یکی از خلاء‌های موجود در حوزه پرورش زیتون شهرستان نهبندان بحث ساخت نشان تجاری برای روغن استحصال شده از آن و همچنین فرآوری این محصول برای تولید زیتون شور و زیتون پرورده است.

چرا که در این صورت هم سود بیشتری نصیب کشاورزان نهبندانی می‌شود و هم فرصت‌های اشتغال‌زایی بیشتری در شهرستان نهبندان به وجود می‌آید که البته این مهم نیازمند جذب سرمایه‌گذار علاقمند در این حوزه است.

امید است که هر سال در فصل باردهی محصول، کشاورزان نتیجه مطلوب‌تری از دسترنج خود به دست بیاورند و سود بیشتری نصیب آنان شود.

منبع: مهر

انتهای پیام / س

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.