این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ نقدینگی از ۳۵۴ هزار میلیارد تومان حدود سه هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان شده که یعنی ۱۰ برابر شده، اما رشد تولید برابر با صفر است، به طور مثال اگر در یک جزیره ده نفر باشند و ۱۰ سیب وجود داشته باشد و هر کدام از این افراد یک هزار تومانی نیز داشته باشند.
او در ادامه گفت:نقدینگی از سال ۹۰ تاکنون ۱۰ برابر شده است، ۵۰۶ هزار میلیارد تومان تولید حقیقی بوده که تغییر نکرده است. این نقدینگی را بخشی معتقدند دولت به دلیل کسری بودجه ایجاد کرده و اما وقتی سیر تحولات نقدینگی را ملاحظه میکنیم به طور کلی آن قسمت نقدینگی را که پایه پولی ایجاد میکند ۱۳ درصد و بقیه آن کاری است که بانکها انجام میدهند، حال در این ۱۳ درصد نیز بانکها دخیل هستند.
این کارشناس اقتصادی کرد: در این داستان تورم کشور دو متغییر وجود دارد اول نقدینگی که راحتترین کار افزایش نرخ ذخیره قانونی بانکها است یک سیاست از سال ۱۳۹۳ اجرا شد به نام سیاست سالم سازی نقدینگی که نرخ ذخیره قانونی از ۱۷ درصد به ۱۰ درصد رسانده شد که مفهموم آن سینگال به بانکها برای برداشت راحت پول بود؛ که نتیجه آن افزایش دو برابری سهم بانکها از پایه پولی بوده و از ۶۰ هزار میلیارد به ۱۱۷ هزار میلیارد تومان رسیده است جلوی بانکها را باز کردیم و آنها و این پول را در تولید نبرده اند و قاعدتا این پولها وارد سفته بازی شده است.
انتهای پیام/