سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت روز بزرگداشت شمس بخوانید؛

شمس تبریزی؛ کسی که تحول روحی بزرگی در مولانا پدید آورد

شمس مراد مولانا جلال‌ الدین محمد بلخی بود که دیدارش تأثیری شگرف بر زندگی این شاعر نامی گذاشت.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، هفتم مهرماه در تقویم رسمی ایران روز «شمس» نامیده شده است. شمس مراد مولانا جلال الدین محمد بلخی بود که دیدارش تأثیری شگرف بر زندگی مولانا گذاشت و زمینه تحول روحی وی را فراهم کرد.

زمانی که شمس و مولانا با یکدیگر مراودت داشتند، مریدان مولانا به شمس حسادت کردند. همین امر باعث شد شمس از پیش مولانا برود. وقتی مریدان مولانا پریشانی وی را پس از رفتن شمس مشاهده کردند، وی را نزد مولانا بازگرداندند.


بیشتر بخوانید


شمس تبریزی در سال ۶۴۵ بی آنکه کسی آگاه شود، قونیه را رها کرد و راه سفر در پیش گرفت. غزلیات مولانا که به غزلیات شمس هم شهرت دارد، سروده‌هایی است که وی در فراق مولانا سروده است. مسئله مهم این است که شمس که بود که این همه مولانا شیفته و واله او شده بود و موجب تحول روحی این شاعر بزرگ شد.

شمس تبریزی عاشق سفر بود و عمر خود را به سیر و سیاحت می‌گذرانید. آنچنان که به روایت افلاکی «جماعت مسافران صاحبدل او را پرنده گفتندی جهت طی زمینی که داشته است.»

شمس تبریزی در ۲۶ جمادی‌الثانی ۶۴۲ (معادل ۶ دسامبر ۱۲۴۴ میلادی و ۱۶ آذر ۶۲۳ هجری خورشیدی) به قونیه رسید. با مولوی ملاقات کرد و با شخصیت نیرومند و نفس گرمی که داشت، مولانا را دگرگون کرد. تا پیش از دیدار شمس تبریزی، مولوی از عالمان و فقیهان و اهل مدرسه بود. در آن زمان به تدریس علوم دینی مشغول بود و در چهار مدرسهٔ معتبر تدریس می‌کرد و اکابر علما در رکابش پیاده می‌رفتند.

از زندگی شمس تبریزی و احوال شخصی او تا آنگاه که مقالات شمس کشف شد، خبر مهمی در دست نبود. قدیمی‌ترین مدارک درباره شمس تبریزی، نامه سلطان ولد و رساله سپهسالار است که گفته «هیچ آفریده‌ای را بر حال شمس اطلاعی نبوده، چون شهرت خود را پنهان می‌داشت و خویش را در پرده اسرار فرو می‌پیچید».

شمس تبریزی در محضر استادانی، چون شمس خونجی تحصیل کرد. سپس به سیر و سلوک پرداخت و نزد پیران طریقت، بزرگانی چون پیر سله‌باف و پیر سجاسی، به کسب معرفت پرداخت. چنان‌ که از مقالات او بر می‎آید از برخی بزرگان زمان خود نیز تأثیر پذیرفته بود و از آن میان نام‌های شهاب هریوه (اندیشمند خردگرا)، فخر رازی، اوحدالدین کرمانی و محی‌الدین ابن عربی در مقالات شمس به چشم می‌خورد. هم اکنون آرامگاه شمس در خوی زیارتگاه اهل دل است.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۳۷ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
شمس و مولانا دقیقا کسانی بودند که چشم مریدانشون رو نسبت به دین و خدا باز کردند و به همه فهماندند که کعبه و مسجد و سنی و شیعه و مسیحی و یهودی همه وسیله‌اند، مقصود حضرت حق است و بس. دین ها فقط راه رسیدن به خدا هستند نباید توجه رو به راه داد باید توجه رو به مقصود داد. مهم نیست که شما نماز بخوانید یا در مراسم شراب ربانی شرکت کنید یا خاخام باشید، مهم فقط اعتقاد شما به خداوند یگانه و کار و عمل برای رضای اوست.
شهرام
۱۳:۲۰ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
ای جان جان جان جان ما نامدیم از بهر نان
برجه گدارویی مکن در بزم سلطان ساقیا

جان جان جان جان چندمین جان ؟
ناشناس
۱۲:۵۹ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
تبریزیها تحول آفرین هستن. مثل مشروطیت.
ابوالفضل خانعلیلو
۱۶:۰۵ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
شمس تبریزی در شهر خوی واقع در استان آذربایجان غربی فوت شد! و مقبره و برج معروف او در خوی است
hadi
۱۹:۳۷ ۰۸ مهر ۱۴۰۰
آذربایجان قدیما خیلی بزرگ بود بعدا اونو قسمت کردن به اردبیل زنجان و اورمیه و ...
مرتضی
۱۱:۳۶ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
شمس تبریزی عارف بود
هر کس به واجبات دین عمل کنه و از محرمات دوری کنه اولیا خدا به سراغ اون میان تا دستگیری کنن
مولا چون مجتهد بود و عمل کننده به دین
شمس برای دستگیری از مولانا امد
ناشناس
۱۰:۴۰ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
غزلیات مولانا که به غزلیات شمس هم شهرت دارد، سروده‌هایی است که وی در فراق مولانا سروده است.
ناشناس
۰۸:۳۲ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
اگر داستانهایی که در مورد این بشر میگن باید گفت کسی بود که دودمان مولانا رو به فنا داد